Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-vertailu: Kannattaako käytettyjen autojen lisäturvaan sijoittaa?

Autoliikkeet myyvät käytettyihin autoihin maksullisia lisäturvia vikojen varalta. Lue ehdot tarkkaan, sillä kaikkea turvat eivät korvaa.

Kuluttaja
 
Hans Eiskonen
Mikään takuu, turva tai virhevastuu ei tee autoilusta täysin huoletonta. Huollot ja kuluvien osien uusimiset ovat omistajan vastuulla.
Mikään takuu, turva tai virhevastuu ei tee autoilusta täysin huoletonta. Huollot ja kuluvien osien uusimiset ovat omistajan vastuulla. Kuva: Hans Eiskonen

Käytetyn auton ostaja kysyy yleensä liikkeen myyjältä, onko autolle takuuta.

"Kysymykseen vastataan vaihtelevasti, mutta usein kuluttajalle syntyy käsitys, että takuu on", sanoo ylitarkastaja Veli-Matti Mäki-Fränti kuluttajariitalautakunnasta.

Jos takuusta ei ole paperia, kuluttaja jää takuulupauksineen yksin. Jos oikeasti on kyse takuusta, kannattaa vaatia sopimusehdot ja lukea ne. Sama pätee maksullisiin lisäturviin.

HS vertaili käytettyjen autojen lisäturvia. Sopimusehdoissa on suuria eroja. Ostajan on vaikeaa saada selville, mitä korjauksia lisäturva korvaa ja mitä ei.

Ilmaista korjaus ei sittenkään ole: omavastuustakin voi kertyä iso summa.

HS selvitti uusien ja käytettyjen autojen takuiden ja turvien eroja. Myös kuluttajansuojalaki antaa turvaa autonostajalle.

1 Uuden auton takuu

Takuu on myyjän, valmistajan tai maahantuojan vapaaehtoisesti myöntämä lisäetu uusille autoille. Takuun antaja vastaa siitä, että tuote toimii määräajan.

Takuu ei kata mitä tahansa, vaan ehdot on tarkkaan määritelty.

Takuun antaja saattaa esimerkiksi määrätä, missä takuukorjaus täytyy teettää. Korjaus ei saa maksaa asiakkaalle.

2 Takuuvaihtoauto
Osa autoliikkeissä myytävistä käytetyistä autoista on takuuvaihtoautoja. Tyypillinen takuu on vuoden tai 20 000 ajokilometrin mittainen. Omavastuuta ei yleensä ole.

"Toki takuuvaihtoauto antaa ostajalle varmuutta. Tosin usein niillä katetaan myös virhevastuuta, joka myyjällä todennäköisesti olisi muutenkin. Samalla liike voi pyytää autosta hieman enemmän", sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

3 Käytetyn auton lisäturva

Autoliikkeiden tarjoamat maksulliset lisäturvat ovat yleistyneet viime vuosina.

Ne kuulostavat takuulta – joskus nimeä myöten – mutta eivät ole sitä.

Lisäturvat maksavat joitakin satoja euroja vuodessa. Usein niissä on esimerkiksi sadan euron omavastuu ja muutaman tonnin korvauskatto.

Omavastuun jälkeen lisäturva kattaa hyvinkin koko korjauksen – edellyttäen, että vian kohde mainitaan turvan ehdoissa.

Tosin omavastuu ja korvauskatto voivat olla osa- tai vauriokohtaisia. Monen pikkuvian korjaamisesta saattaakin kertyä omistajalle usean sadan euron lasku.

4 Kuluttajansuojalaki antaa minimiturvan
Viimeisenä turvana on aina kuluttajansuojalaki. Se asettaa auton ostajalle minimiturvan, jota takuu tai lisäturva ei saa heikentää, vaikka sopimusehdoissa lukisi mitä.

Myyjä vastaa virheestä, joka on ollut autossa luovutushetkellä, vaikka vika ilmenisi vasta myöhemmin.

Ostajan on osoitettava virhe. Myyjällä taas on näyttövelvollisuus, jos hän katsoo esimerkiksi, että vika on käyttäjässä, eikä kuulu virhevastuuseen.

Jos vaikkapa vaihdelaatikko hajoaa 160 000 kilometrin jälkeen, siinä todennäköisesti on ollut virhe. Vaihdelaatikon pitäisi kestää ainakin 240 000 kilometriä.

Virhevastuu ei kuitenkaan anna omistajalle oikeutta vaihtaa käytettyä osaa uuteen myyjän kustannuksella: myyjän maksettavaksi jäisi uudesta laatikosta todennäköisesti vain kolmannes.

"Kuluttajan pitää yleensä osallistua kustannuksiin sen verran kuin auto paranee korjauksesta", kertoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

5 Mitä jää takuun tai turvan ulkopuolelle?

Sopimusehtojen tulkinta on maallikolle käytännössä hyvin vaikeaa.

Lisäturvan antajan tarkka listaus takuuseen tai turvaan kuuluvista osista ei auta, jos ei tiedä, mitä kaikkea jää listan ulkopuolelle. Se taas vaatii jo autotekniikkaan perehtymistä.

Mikään takuu, turva tai virhevastuu ei tee autoilusta täysin huoletonta. Määräaikaishuollot ja kuluvien osien uusimiset ovat joka tapauksessa omistajan vastuulla.

Jos tinkii, eikä teetä huoltoja auton huolto-ohjelman mukaisesti, kustannukset saa vahingon sattuessa maksaa hyvin todennäköisesti itse.

 

Juttua varten on haastateltu myös kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoista Itä-Suomen maistraatista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat