Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi verottaja peri liikaa perintöveroa kahdesta asunnosta? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin

Lukijat lähettivät kysymyksiä pankkiasioista, verotuksesta, käteismaksuista, patjoista ja junalippujen hinnoista. HS etsi niihin vastaukset.

Kuluttaja
 
Jukka Peltosaari
Kuva: Jukka Peltosaari

Miksi pankki vaatii perukirjan?

Miksi pankki vaatii vainajan tilien käyttöön sukuselvityksen ja mahdollisesti testamentin? Entä miksi ainakin OP ja Nordea vaativat myös perukirjan, joka valmistuu vasta paljon myöhemmin? Siitä on harmia, kun lesken laskuja ei pystytä maksamaan ennen perukirjan valmistumista.
 
"Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolinhetkestä. Kuolinpesän omaisuuden hallinto ja selvitys alkaa kuitenkin heti kuolemasta.

Perukirjaa ei tarvita pankissa alkuvaiheen pesänselvityksessä, jolloin muun muassa tarkistetaan vainajan tilien saldotiedot ja maksetaan erääntyviä laskuja kuolinpesän pankkitileiltä.

Näitä toimia saa perintökaaren mukaan suorittaa yksikin kuolinpesän osakas. Osakkuus voidaan todentaa vainajan virkatodistuksesta tai testamentista.

Sen sijaan osakkaan henkilökohtaisia velkoja, kuten perintöveroa tai muita omia laskuja, voidaan perintökaaren mukaan maksaa kuolinpesän varoista vain kaikkien osakkaiden suostumuksella.

Perukirjaa edellytetään vasta, kun siirrytään merkittäviin jatkovaiheen pesänselvitystoimiin, kuten pörssiosakkeiden myyntiin, tilien lopettamiseen, tallelokeron tyhjentämiseen ja lopulta perinnön jakamiseen.

Perukirja vaaditaan pankissa silloin kuolinpesän osakkaiden toteamiseksi ja varmistamiseksi. Oikeus perustuu lakiin luottolaitostoiminnasta, jonka mukaan pankin on tunnettava asiakkaansa."

Lakimies Lauri Laine, Nordea
 

Miksi patjat haisevat?

Olen homeallergikko ja tilasin itselleni uuden sängyn ja patjan. Minun piti kuitenkin pyytää liikettä hakemaan ne pois voimakkaan hajun takia. Monet ei-allergisetkin ovat valittaneet, että muoviin pakatut patjat haisevat pitkään. Mitä niihin laitetaan? Entä miten löytää sänky ja patja, jotka sopisivat homeallergikolle?
 
"Tietääkseni mikään taho ei pysty sanomaan, onko uusista patjoista ja huonekaluista lähtevä haju haitallista terveydelle. Monet uudet huonekalut haisevat voimakkaasti jonkin aikaa. Patjoista eniten hajua tulee viskoelastisesta materiaalista eli niin sanotusta älyvaahdosta.

Jos patjan halutaan täyttävän allergiatunnuksen kriteerit, valmistajan on tuuletettava sitä kolme vuorokautta sekä ennen valmistusta, pakkausta sekä asiakkaalle toimitusta.

Allergia- ja astmaliitto alkoi viime vuonna selvittää patjojen ominaishajujen lähdettä ja vaikutusta terveyteen. Tavoitteena on saada patjojen tutkimusmenetelmä valmiiksi vielä tämän vuoden aikana."

Viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, Allergia- ja astmaliitto
 

Miksi käteinen ei kelvannut?

Yritin maksaa puhelinlaskuani Elisalle käteisellä, mutta liike ei ottanut sitä vastaan. Voiko yritys kieltäytyä vastaanottamasta käteismaksua?
"Vaikka käteisen hyväksymistä maksuvälineenä suositellaan, käteismaksun vastaanottamiseen velvoittavaa säännöstä ei ole. Maksun saaja päättää, millä maksutavoilla ottaa maksuja vastaan. Tarjolla olevat vaihtoehdot eivät kuitenkaan saa muodostua maksajina olevien kuluttajien kannalta kohtuuttomiksi.

Käteiskassojen ylläpito voi olla turvallisuusriski. Kassoissa tulisi olla kohtuullinen määrä rahaa huolimatta siitä, että käteisellä maksajien määrä on vähentynyt. Yleisesti voi sanoa myös, että sähköisten maksutapojen suosiminen toisaalta auttaa taistelussa harmaata taloutta vastaan."

Lakimies Mika Hakamäki, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
 

Hae tai vie lapset -junalippu

Olen näkövammainen ja ajokortiton isovanhempi Kouvolasta. Jos haen lastenlapset viikonlopuksi luokseni Tampereelta, normaalihintainen lippu maksaa noin 190 euroa. Se on useimmille liian kallis. Ennakkolippujakaan ei aina voi hankkia, jos tulee yllätyksiä.
Voisiko VR ottaa valikoimiinsa meno-paluulippua halvemman "Hae tai vie lapset" -lipun? Se palvelisi etenkin isovanhempia, yksinhuoltajia ja etäpuolisoita. Pääteasemalla lipulla saisi olla vain 1–2 tuntia ja siihen voisi tarvittaessa liittää aikuisen matkan lisäksi halpoja lastenlippua esimerkiksi parilla eurolla.

"Kiitämme ideasta. Tavoitteena on ennemmin selkeyttää lippuvalikoimaa kuin lisätä uusia lippuja.

VR:llä on jo useita alennuslippuja, kuten juniori-, seniori-, koululais-, kausi-, perhe- tai opiskelijaliput.

VR tarjoaa ilmaisen matkan ja paikkavarauksen 6–16-vuotiaalle yhden normaalihintaisella lipulla matkustavan aikuisen kanssa. Myös alle 6-vuotias matkustaa ilmaiseksi, mutta istumapaikka ei silloin ole varattuna. Alle 17-vuotias saa junalipusta alennusta jopa 55 prosenttia."

Viestintäpäällikkö Mika Heijari, VR Group
 

Miksi perintöveroa perittiin liikaa?

Perheemme kolme jäsentä sai perinnöksi asunnon Helsingistä. Verottaja määritteli asunnon verotusarvoksi 400 000 euroa, kun kiinteistönvälittäjän arvio oli 340 000 euroa.
Asunto myytiin viime vuonna ja siitä saatiin tuo 340 000 euroa. Meidän piti anoa liikaa maksettua veroja takaisin eli valtio sai puoli vuotta meiltä lainaa.
  Neljä vuotta sitten verottaja hinnoitteli Taka-Töölöstä perimäni asunnon 300 000 euron arvoiseksi. Myydessä siitä saatiin kuitenkin vain 250 000 euroa.
Kuinka verottaja arvioi asunnon arvon?
 
"Lain mukaan perintöveron perusteena on se käypä arvo, mikä omaisuudella on verovelvollisuuden alkaessa. Käypä arvo on todennäköinen luovutushinta.

Jos asunto ei ole ollut kaupan kohteena lähellä perimysajankohtaa, arvon määritys voi olla vaikeaa. Käypä arvo määritellään tiettyjen periaatteiden mukaan. Verovelvollisenkin kannattaa vilkaista Vero.fistä ohjetta 'Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa, 1. 1. 2015 lukien'. Perintöverotuksessa käyvän arvon määritys perustuu verottajan tietoihin aiemmista kaupoista ja niitä koskeviin hintatilastoihin. Käsittelijä vertailee perukirjassa mainittua arvoa alueen ja talon toteutuneiden kauppahintojen keskiarvoihin.

Tietolähteitä ovat muun muassa Tilastokeskus, Oikotie ja Etuovi. Käsittelijä voi tapauskohtaisesti alentaa tai korottaa verotusarvoa 10–20 prosenttia.

Suurin osa perukirjassa ilmoitetuista arvioista osuu riittävän oikeaan. Muutosta vaaditaan useimmiten siksi, että myydyn asunnon käypänä ilmoitettua arvoa halutaan nostaa toteutuneeseen myyntihintaan, jotta tuloverotuksessa luovutusvoittoveron määrä olisi pieni.

Välittäjän arviokirjalla on merkitystä. Jos tilastojen ja muiden tietojen perusteella näyttää, ettei arvio ole oikea, käsittelijä ei aina hyväksy välittäjän arviota.

Arviokirjan liitteenä voi toki lähettää asunnon kunnosta lisänäyttöä, kuten valokuvia."

Ylitarkastaja Jarmo Salminen, Verohallinto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat