Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun kuolen, haluan että. . .

Kerää ainakin nämä tiedot asioistasi yhteen paikkaan

Kuluttaja
 
Helsingin Sanomat

1. Hautajaisjärjestelyt

Hautajaiset ovat läheistesi viimeinen palvelus sinulle. Kerro, haluatko arkkuhautauksen vai tuhkauksen sekä haluatko kotipaikkakuntasi vai syntymäpaikkakuntasi hautausmaalle esimerkiksi sukuhautaan?

Jos haluat tuhkattavaksi, kerro mihin tuhka sijoitetaan. Krematorio kirjaa tiedot rekisteriin.

Jos haluat olla varma hautajaisten kulusta, suunnittele ne jo ennakkoon. Säilytä hautajaisia koskeva toivelistaa helposti löydettävässä paikassa.

Älä vie sitä tallelokeroon, koska se avataan usein vasta hautajaisten jälkeen perunkirjoitusta varten.

Ilmoita toiveesi esimerkiksi kirjeellä, testamentilla tai jollakin seuraavista:

 Hautajaisjärjestelyni.
Vihko käy niin luterilaisen kuin ortodoksisen kirkon, mutta myös muun uskonnollisen yhteisön tai uskonnottomien hautajaisiin. Se löytyy kaikista Suomen hautaustoimistojen liiton jäsenpaikoista.
Anna vihko henkilölle, jonka toivot huolehtivan hautajaisjärjestelyistäsi, ja halutessasi kopio hautaustoimistoon.

 Tahdon siviilihautajaiset.
Kortti kertoo, että haluat hautajaisesi järjestettävän uskonnottomasti ja ilman pappia. Sitä saa hyvin varustetuista hautaustoimistoista.
Lompakkoon mahtuvaa korttia saa Helsingin Vapaa-ajattelijoilta, Pro-Seremonioilta ja Prometheus-leirin tuesta. Sen voi myös tulostaa osoitteesta Siviilihautajaiset.fi, jossa on myös lomake yksityiskohtaisia toiveita varten.

 Hautaustestamentti.
Hautaustestamentti allekirjoitetaan ja todistetaan kuten tavallinenkin. Toinen kappaleista jää sinulle, toinen hautaustoimistolle.
Voit myös tehdä ennakkotilaussopimuksen ja maksaa hautajaisesi. Rahat talletetaan tilille, josta hautaustoimisto nostaa hautajaisiin tarvittavat varat.

 Ohjeet muistotilaisuuteen.
Kerro, miten haluat saattoväen muistelevan sinua. Kokoonnutaanko seurakuntatalossa, kotona, ravintolassa, taidemuseossa vai jossain muualla?
Keitä kutsutaan ja mitä tarjotaan?


2. Testamentti
Säilytä testamenttia esimerkiksi pankin tallelokerossa ja oikeaksi todistettua jäljennöstä muussa turvallisessa paikassa.
Testamentilla määräät, miten omaisuutesi jaetaan. Voit suosia tai sulkea pois haluamasi sukulaiset.
Rintaperillisesi saa tosin aina lakiosansa, ellet tee häntä perinnöttömäksi. Lain mukaan sen voi tehdä, jos perillinen loukkaa sinua rikoksella tai viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.
Jos olet avioliitossa ja rekisteröidyssä parisuhteessa, puolisot eivät ilman testamenttia peri toisiaan, paitsi, jos vainaja on lapseton. Ilman testamenttia avopari ei peri toisiaan, vaikka sillä olisi yhteinen lapsikin. Avoleskellä ole oikeutta jäädä asumaan yhteiseen kotiin, jos se ei ole hänen omaisuuttaan.


3. Omaisuus ja sijoitukset
Kokoa kansioon: asunnon osakekirja, omistuspaperit vapaa-ajan asunnosta ja sijoitusasunnosta, samoin tiedot osakkeista ja arvopaperisäilytyksestä, osuuskauppojen tai osuuspankkien osuuskirja, joukkovelkakirja, arvoesineiden ostopaperit ja auton rekisteriote.
Kirjaa myös tieto siitä, missä pankissa tai sijoituspalveluyrityksessä sinulla on arvo-osuustili tai rahastosijoituksia. Liitä tietoa myös vakuutustuotteista, jotka eivät näy arvo-osuustilillä.
Jos sinulla on osuus jossakin yhtiössä tai yhtiöissä, liitä kansioon viimeisin tilinpäätösasiakirja. Lisää myös tieto siitä, jos olet jonkin kuolinpesän osakas.


4. Tilit ja säästöt
Liitä omaisuusluetteloon pankkitietosi, sillä niitä ei kuolemasi jälkeen saa keskitetysti mistään.
Sinulla ja puolisollasi olisi hyvä olla omat tilit palkka- tai eläketuloa varten, vaikka käytössä olisi myös yhteinen taloustili. Oman tilin ansiosta leski saa omat tulonsa käyttöön kuolinpesän selvittelyiden aikana.
Kuolinpesän osakkaat eivät pääse käyttämään lesken varoja tai leski kuolinpesän varoja, jos tilit ovat erilliset.


5. Velkakirjat
Listaa omaisuuskansioon, kenelle tai mille pankille olet velkaa ja kuka on sinulle velkaa.
Samoin kirjaa tieto, oletko taannut lainoja tai pantannut omaisuuttasi vakuudeksi toisen velasta.


6. Vakuutukset
Kirjaa kansioon, missä yhtiössä sinulla on mikäkin vakuutus, jotta edunsaajasi osaa hakea korvausta. Vakuutusyhtiö ei ilmoita oma-aloitteisesti kuolinpesälle tai edunsaajille henkivakuutuksesta eikä maksa korvausta automaattisesti.
Voit itse määrätä, kuka saa kuolemasi jälkeen korvauksen henkivakuutuksestasi. Toimita se kirjallisesti vakuutusyhtiölle.
Listaa myös tiedot yksityistapaturma- ja matkustajavakuutuksesta.
Esimerkiksi koti- sekä liikenne- ja autovakuutukset ovat voimassa kuoleman jälkeenkin, ellei niitä irtisanota.
Omaisen olisi hyvä tietää vakuutuksesta, joka korvaa eläessäsi esimerkiksi tapaturman hoitokulut, haitan, työkyvyttömyyden ja sairauden hoitokulut. Tapaturman sattuessa et ehkä pysty itse kertomaan vakuutuksesta.


7. Muut sopimukset
Elinaikanasi tekemäsi sopimukset sitovat kuolinpesää ja sen osakkaita.
Liitä kansioon mahdollinen vuokrasopimus. Läheisten pitää ilmoittaa kuolemastasi vuokranantajalle. Jos asut omistusasunnossa, kuolemasta ilmoitetaan isännöitsijälle.
Listaa myös erilaiset tilaukset ja sopimukset, jotta ne voidaan irtisanoa tai siirtää mahdollisesti toisen nimiin. Sellaisia ovat pankin maksupalvelu, ateriapalvelu, puhelin ja laajakaista, kanavapaketit, sanoma- ja aikakauslehdet, saunavuoro ja vesimaksut.


8. Etuudet
Kela ei enää maksa hautausavustusta. Avustusta voi kuitenkin saada lisäeläkkeen tai ammattiliiton jäsenyyden perusteella.
Tietäväthän läheisesi myös työpaikkasi yhteystiedot? Tieto on tärkeä muun muassa työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen vuoksi. Vakuutus on voimassa työntekijän työ- ja vapaa-aikana. Kuolemantapauksessa vakuutuksesta maksetaan korvauksia vainajan leskelle ja alle 22-vuotiaille lapsille.
Leskelläsi ja lapsellasi voi olla oikeus myös perhe-eläkkeeseen maista, joissa olet työskennellyt. Tee lista maista, työpaikoista ja ajankohdista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat