Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tee nämä ennen kuin kuolet

Kuolema yllättää lähes aina. Kokoa yhteen tiedot omaisuudestasi ja toiveet hautajaisistasi, niin säästät läheisesi urakalta.

Kuluttaja
 
Mika Ranta / HS
Kuolemaan ei ole epämiellyttävää varautua, sanoo teologiaa opiskeleva Riitta Ince.
Kuolemaan ei ole epämiellyttävää varautua, sanoo teologiaa opiskeleva Riitta Ince. Kuva: Mika Ranta / HS

Yksin asuva helsinkiläinen Riitta Ince on järjestyksen ihminen. Häntä on alkanut vaivata se, mitä kaikkea sukulaiset joutuvat selvittämään hänen kuolemansa jälkeen.

Hän on eronnut ja lapseton.

Jos et enää pysty itse päättämään

Hoitotahto

 Tee hoitotahto, kun vielä pystyt sen tekemään. Se on voimassa vain silloin, kun et itse pysty tekemään hoitoasi koskevia päätöksiä.

 Hoitotahdossa voit kertoa, miten tahdot itseäsi hoidettavan ja hoivattavan. Voit esimerkiksi kieltäytyä elämäsi pitkittämisestä turhilla hoidoilla, jos toiveita paranemisesta ei ole. Voit esimerkiksi kertoa, että haluat käydä säännöllisesti kampaajalla tai vaikkapa antaa läheisillesi joulu- ja syntymäpäivälahjoja.

Päivitä hoitotahdon sisältö tarvittaessa.

 Voit myös valtuuttaa haluamasi henkilön tekemään tarvittavat hoitopäätökset puolestasi.

Anna hänelle kopio hoitotahdostasi ja pyydä tarvittaessa toimittamaan sairaalaan.

 Lomakkeen ja ohjeet saa osoitteesta Muistiliitto.fi. Mallia voi soveltaa.

Edunvalvontavaltuutus

 Jos haluat päättää, kuka hoitaa asioitasi, kun et siihen enää itse pysty, tee edunvalvontavaltuutus haluamallesi henkilölle. Nimeä myös varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu, jotta asioiden hoito voi jatkua kaikissa tilanteissa häiriöttä. Muuten sinulle voidaan joutua määräämään edunvalvoja.

 Pyydä oikeusaputoimistosta tai juristilta apua määrämuotoisen asiakirjan tekoon. Virheet tai puutteet voivat estää valtuutuksen vahvistamista. Malleja osoitteesta: Muistiliitto.fi.

 Määrittele tarkasti kaikki asiat, joita valtuutus kattaa. Talouden lisäksi se voi koskea myös henkilöasioita, kuten terveyden- ja sairaanhoitoa.

 Valtuutus tulee voimaan vasta, kun asia on ajankohtainen ja valtuutettu vahvistuttaa sen maistraatissa ajantasaisen lääkärintodistuksen kera.

"Olen ylittänyt keski-iän ja täysin terve, mutta voin kuolla äkillisestikin. Kukaan ei tiedä asioistani ja mitä pitää silloin hoitaa. Haluan kerätä tietoja läheisilleni, jotta heiltä ei menisi turhaan aikaa selvittämiseen."

Hän on maininnut asiasta siskolleenkin. "Järkevänä ihmisenä hän ymmärtää hankkeeni. Kerään tiedot vanhanaikaiseen mappiin."

Testamentin Riitta Ince on jo tehnyt, mutta edunvalvontavaltuutuksesta hän ei ole vielä ottanut selvää.

Tähän mennessä hän on vasta hahmotellut, mitä tietoja pitää koota yhteen. Pankkiasioista ainakin tilit, osakkeet, rahastot ja lainat sekä tiedot asunnosta. Lista jatkuu: vakuutukset, lehtitilaukset, operaattorit, bonuskortit, kirjastokortit, kuntosalijäsenyys ja muiden järjestöjen jäsenyys sekä sosiaalisen median tilit.

"Digitaalisia valokuviakin minulla on, mutta ei sellaisia, joita kannattaisi säilyttää."

Sen sijaan hautajaistoiveensa hän haluaa kirjata tarkasti. Maisterivaiheessa oleva teologisen tiedekunnan opiskelija pitää itseään onnekkaana, koska saa olla perimmäisten kysymysten äärellä lähes päivittäin.

"Olisi ihana elää vielä pitkään, mutta en pelkää kuolemaa. Ei ole lainkaan epämiellyttävää varautua kuolemaan järjestämällä käytännön asioita", Riitta Ince sanoo.

Sitä paitsi, kun ajattelee kuolemaansa, tulee väistämättä ajatelleeksi myös elämäänsä. Sitä, elääkö niin kuin haluaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat