Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pako Balkanin poikki

Kuukausiliite
 
Helsingin Sanomat
Pekka Elomaa
Niklas Meltio on 36-vuotias helsinkiläinen vapaa kuvajournalisti. Hänen valokuvansa ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja.
Niklas Meltio on 36-vuotias helsinkiläinen vapaa kuvajournalisti. Hänen valokuvansa ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja. Kuva: Pekka Elomaa

Kun valokuvaaja Niklas Meltio tänä syksynä lähti Balkanille kuvaamaan Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä, hän tiesi, mitä monet heistä pakenivat.

Arabikevään kansannousut alkoivat vuodenvaihteessa 2010–2011. Meltio matkusti silloin Libyaan, jossa levottomuudet olivat muuttuneet sisällissodaksi.

Sitten hän meni Syyriaan ja Irakiin. Hän kuvasi Syyrian kapinallisia, siviilejä presidentti Bashar al-Assadin armeijan pommitusten keskellä, pakolaisia sekä taisteluita Isisin ja kurdien välillä.

Meltio viipyy kuvausmatkoillaan niin pitkään kuin pystyy. ”Menee pitkä aika, ennen kuin alkaa ymmärtää kulttuuria ja kieltä. Nyt, kun saavun Lähi-itään, pääsen heti kiinni työhön.”

Syyrian sota on jatkunut kolme ja puoli vuotta. Ääri-islamistinen Isis-järjestö hallitsee osia Syyriasta ja Irakista. Afganistanissa on edelleen levotonta, ja moni pelkää talebaneja. Juuri näistä maista tulevat useimmat Balkanin poikki kulkevat turvapaikanhakijat.

”He kaikki puhuvat omista sodistaan”, Meltio sanoo. ”Tarinat ovat hyvin samanlaisia. Tunnen heitä kohtaan solidaarisuutta, koska olen nähnyt, mistä he ovat lähtöisin.”

Hän on pannut merkille, miten Euroopassa keskustellaan ”pakolaisongelman” ratkaisemisesta. ”Se kyllä ratkeaa itsestään, jos yritetään ratkaista ydinongelma eli Syyrian sota”, hän sanoo.

Siksi Meltio haluaa kuviensa leviävän tavallisten ihmisten katsottaviksi.

”He ovat niitä, jotka voivat vaikuttaa asioihin omilla valinnoillaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?