Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eija-Riitta Korholan tytärtä kiusattiin rankasti koulussa

Eija-Riitta Korhola ei huomannut, kuinka pahasti hänen tytärtään Reeta-Leenaa kiusattiin.

Kuukausiliite
 
JUKKA LEHTINEN
Eija-Riitta Korhola (vas.) osaa luoda juhlaa arkeen, kertoo esikoistytär Reeta-Leena Vestman.
Eija-Riitta Korhola (vas.) osaa luoda juhlaa arkeen, kertoo esikoistytär Reeta-Leena Vestman. Kuva: JUKKA LEHTINEN

Eija-Riitta Korhola:

”Tulin äidiksi liian nuorena. Sain Reetan, kun olin 24-vuotias teoreettisen filosofian opiskelija, ja sekä minun että silloisen mieheni opinnot olivat täysin kesken. Asuimme Länsi-Pasilassa opiskelija-asunnossa, enkä tiennyt, millä me elämme.

Mutta Reeta tuli kuin valo elämääni. Hän olikin parasta, mitä minulle oli tapahtunut.

Huomasin Reetan erityislahjakkuuden, kun hän oli puolivuotias. Hyräilin virttä, kun Reeta rupesi tapailemaan samaa säveltä. Vaihdoin sävellajia, hän tuli perässä. Jo pienenä Reeta rakasti laulamista, esiintymistä ja aplodeja.

Reeta oli räiskyvä persoona, päivänpaistetta ja rajuilmaa. Vaikka saman temperamentin olisi levittänyt kolmelle lapselle, kukaan heistä ei olisi ollut tylsimys. Reeta halusi tehdä kaiken itse mutta raivostui, jos ei heti osannut. Ymmärsin, että hänen luonnettaan pitää koulia, ja laitoin tytön soittotunneille.

Ala-asteella hän kävikin joka viikko kahdella pianotunnilla ja yhdellä teoriatunnilla. Hän lauloi myös lasten kansanmusiikkiryhmässä, esiintyi musikaaleissa, voitti Napero-Finlandian ja näytteli pääroolin jännityselokuvassa.

Reeta totutti minut liian helppoon vanhemmuuteen. En ehkä tajunnutkaan, mitä kaikkea lapset normaalisti tarvitsevat, koska Reeta oli niin itsenäinen selviytyjä.

Reeta oli 15, kun jouduin maata kiertävälle radalle europarlaamentaarikoksi. Olin kolmen lapsen äitinä saavuttanut elämässä sen, mitä eniten arvostin. Mutta rakastinkin mepin työtä ja tärkeisiin asioihin vaikuttamista. Olin myös ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja ja kävin setvimässä konflikteja Marokossa, Kuubassa ja Pakistanissa. Se oli hyvin kiinnostavaa, mutta menetin jotain läsnäolon kyvystäni – olin kotona usein ajatuksissani.

Olen saattanut ärsyttää ihmisiä sillä, että pääsin aloittamaan politiikassa huipulta ja sain hyvät valiokunnat. En ole koskaan ollut uraorientoitunut, joten se tuli itsellenikin yllättäen.

Luonteeltani olen suoraan sanoja. En pysty kehumaan, edes taputtamaan teatterissa, jos en todella tarkoita sitä. Olen saattanut sanoa lapsillenikin heidän tekemisistään, että aika hyvä, mutta olisitte voineet suoriutua paremminkin. Tahtomattani olen tartuttanut heihin perfektionismiani. On monia asioita, jotka tekisin toisin, jos voisin.

Kun Reeta meni kolmannelle luokalle Suomalaiseen Yhteiskouluun, luokan johtajatyttö manipuloi muut kiusaamaan Reetaa. Puhuin opettajalle, mutta hän vähätteli asiaa. Minulta meni ohi, kuinka vakavaa kiusaaminen oli. Yhäkin mietin, miksi en tajunnut sitä, vaikka Reetan itsetunnon murtaminen jatkui vuosia.

Kiusaaminen loppui, kun Reeta meni Kallion ilmaisutaidon lukioon. Se oli hänelle valtava helpotus. Opinnoissa Reeta oli ahkera. Hän rakastaa tehdä töitä, kun taas itse laiskottelin koulussa hyvän muistini varassa.

Reetan työteliäisyyttä kuvaa se, että kun hän meni lukion jälkeen Sibelius-Akatemiaan, hän oli jo tehnyt soololevyn, keikkaillut Wilma-yhtyeessä, hänellä oli 10 lauluoppilasta ja hän soitti kahdeksaa instrumenttia.

19-vuotiaana hän oli juuri aloittanut Husky Rescuen solistina, kun hänelle tuli täydellinen burnout. Reeta ei enää pystynyt nukkumaan, ja pisimmillään hän valvoi kahdeksan vuorokautta peräkkäin.

Sairaalassa hänet pumpattiin täyteen lääkkeitä, jotka lamauttivat ruumiin, mutta eivät tuoneet unta. Kun Reeta tuli kotiin hoitoon, makasin hänen vieressään tuntikausia. Silloin hän kertoi enemmän kiusaamisestaan, ja käsitin, miten vahvasti hän oli kokenut tulleensa hylätyksi. Itkimme yhdessä ja kävimme läpi elämää ja anteeksiantamista.

Se oli rankkaa aikaa, sillä jouduin käymään välillä Brysselissä. Oli vaikeaa olla eri kaupungissa kuin Reeta. Lähtiessäni en voinut olla varma, onko minulla enää tyttöä, kun tulen takaisin. Reetan sydän olisi voinut pettää valvomisesta, tai hän olisi voinut kävellä vahingossa väsyneenä ratikan alle. Pelkäsin myös, että hänen toivonsa sammuu. Mutta äitinä minun piti antaa hänet Jumalan käsiin, vaikka se tuntuikin kamalalta.

Minun on ollut hirveän vaikeaa antaa anteeksi Reetan kiusaajille. Mutta en puhuisi asiasta, ellen olisi onnistunut. Ja pääasia on, että Reeta tervehtyi.

Olin meppinä 15 vuotta. En osaa kuvitella, että missään muussa työssä voisin tehdä niin paljon hyvää. Samalla työ oli kuluttavaa. Olin välillä unelmoinut, että saisin itse päättää työni sisällön ja aikataulut. Nyt olen saanut.

Väittelin tohtoriksi, suoritin hallitusammattilaisen tutkinnon, ja olen parin cleantech-yrityksen hallituksessa sekä kiinalaisen ajatushautomon vieraileva tutkija. Voin myös olla enemmän Reetan tyttären Soinnun kanssa.

Annan kaikille lapsilleni paljon tilaa, enkä esimerkiksi mene kysymättä kylään. Välillä mietin, olenko liiankin varovainen. Toivon, että Reeta ei tulkitse tilan antamista väärin.

Yhden tärkeän ajatuksen olen yrittänyt välittää hänelle. Olen antanut Reetalle Edith Södergranin runokirjan, jossa sanotaan: ”Itsevarmuuteni johtuu siitä, että olen löytänyt ulottuvuuteni. Minun ei sovi tehdä itseäni pienemmäksi kuin olen.”

Eija-Riitta Korhola esikoisensa Reetan kanssa vuonna 1985.
Eija-Riitta Korhola esikoisensa Reetan kanssa vuonna 1985.

Reeta Vestman:

”Kun olin pieni, äitini ja isäni olivat molemmat aika nuoria ja vähän pihalla. He olivat sellaisia jeesushippejä: äiti saattoi esimerkiksi rukoilla minulle huopatossuja, kun elämämme oli taloudellisesti niukkaa – ja ihmeen kaupalla tossut myös järjestyivät. Usko oli kodissamme elävänä läsnä, mutta ikinä siihen ei pakotettu. Minä ja sisarukseni saimme ajatella itse, kuuluihan äitikin skeptikkojen yhdistykseen.

Muistan lapsuudesta äitini rikkaan mielikuvituksen ja sen, kuinka hän taiteili päähäni afrolettejä tuntikaupalla. Nähtyään, kuinka sytyin esiintyessäni, hän kannusti musiikin tekemiseen.

Kasvatuksessa hänellä ei ollut aina kovin paljon logiikkaa. Äitini on hyvin spontaani ihminen, ja kodin säännöt muuttuivat usein. Kun olimme olleet kylässä perheessä, jossa oli listat kotitöistä ja niiden tekijästä, meillekin tuli listat. Ne kuitenkin unohdettiin heti seuraavana päivänä.

Sivistystä pidettiin kotonamme tärkeänä, mutta minulta ei ikinä kysytty, olenko tehnyt läksyt. Itsenäistyinkin todella varhain ja loin itselleni sääntöjä. Olin tunnollinen ja helppo lapsi. Herätin itseni kouluun ja menin sieltä itsenäisesti musiikki- ja tanssiopistoon. Luulen, että vasta kahden sisarukseni synnyttyä äiti joutui huomaamaan, etteivät kaikki lapset ole niin itseohjautuvia kuin minä.

Äiti ei ole ollut kaikessa ihan perinteinen äiti. Hän ei esimerkiksi ollut mikään lapsille lässyttäjä, hän ei varmaan edes osaa lepertelevää puhetta. Sen sijaan hän otti lapset vakavasti ja keskusteli jo varhain kanssani syvällisesti. Mitään tabuja ei ollut.

Välillä äitiin oli ja on vaikeaa saada kontaktia, mutta ei hän tee sitä tahallaan. Hän on vain järkyttävän älykäs ihminen, joka vaipuu usein ajatuksiinsa.

Kun olin ala-asteella, äiti alkoi kiertää Kirkon ulkomaanavun kouluttajana Intiassa, Angolassa ja Mosambikissa. Matkustimme myös perheen kanssa – silloinkin kun ei ollut rahaa. Otimme lomaluottoa, ja sain nähdä paljon maailmaa. Myöhemmin tein itse reppureissuja ja kiersin seitsemän vuotta maailmaa Husky Rescuen solistina. Nyt haluan näyttää erilaisia kulttuureja myös esikoiselleni sekä pian syntyvälle toiselle lapselleni.

Koulussa olin aktiivinen. Minut laitettiin esiintymään joka juhlaan, ja olin framilla. Se provosoi, ja kolmannella luokalla minua alettiin kiusata systemaattisesti.

Puhuin ongelmistani kotona, mutta vanhempani eivät käsittäneet, miten vakavasta asiasta oli kyse. He eivät kai osanneet tehdä muuta kuin rukoilla. Kymmenvuotiaana soitin itse toisen koulun rehtorille ja pyysin saada vaihtaa koulua, mutta hän alkoi vain nauraa.

Luottamukseni ihmisiin katosi pitkäksi aikaa. Kun tuntemattomat puhuivat lähelläni keskenään, ensireaktioni oli, että puhuvatko he minusta pahaa. Näyttelijänä minun on ollut pakko oppia taas luottamaan ihmisiin.

Arkemme muuttui täysin, kun äiti pääsi europarlamenttiin. Aiemmin kotimme ei ollut ollut millään tavalla puoluepoliittinen, mutta nyt äiti oli Brysselissä neljänä päivänä viikossa. Odotin häntä aina torstai-iltaisin kotiin myöhäiseltä lennolta. Olin juuri aloittanut filosofian opinnot lukiossa, ja keskustelimme usein filosofiasta hänen kanssaan.

Parikymppisenä minulle tuli burnout. Opiskelun, bändikeikkojen, levyjen teon ja musiikin opettamisen lisäksi työskentelin tequila-tyttönä ravintolassa. Nukkumiselle jäi vain pari tuntia yössä, ja sydämeni alkoi reistailla. Jouduin sairaalaan. Vanhempani eivät tienneet hullusta tahdistani, ja tilanne tuli heille yllätyksenä. En jaksanut nostaa edes haarukkaa, joten muutin omasta asunnostani takaisin kotiin. Yhdeksän kuukauden levon jälkeen aloin toipua, ja elämäniloni tuli takaisin.

Valmistuttuani Sibelius-Akatemiasta pääsin Lontooseen Royal Academy of Musiciin opiskelemaan musiikkiteatteria. Viime vuodet olen tehnyt musikaalirooleja, joissa yhdistyy rakkauteni näyttelemiseen, lauluun ja tanssiin. Äiti tulee usein ensi-iltoihini ja konsertteihini.

Emme ole koskaan hirveästi riidelleet, vaikka olemme luonteeltamme melko erilaisia. Äiti on joskus provosoija, joka töksäyttelee asioita. Minä taas olen bändihommissa ja teatterissa tottunut puhaltamaan yhteen hiileen.

Jaamme äidin kanssa kiinnostuksen filosofiaan, henkisiin kysymyksiin sekä vauhdin hurmaan. Äiti harrasti nuorempana laskuvarjohyppyä, ja minäkin hyppäsin ensimmäisen hyppyni 15-vuotiaana.

Äiti hemmottelee mielellään muita. Kun menen mökille hänen luokseen, hän saattaa sytyttää pihapuihin 70 lyhtyä palamaan. Äiti rakastaa luoda juhlaa arjen keskelle.”

Eija-Riitta Korhola, 56 , on entinen kristillisdemokraattien ja kokoomuksen europarlamentaarikko.

Reeta-leena Vestman, 31 , on näyttelijä ja muusikko, joka tunnetaan Husky Rescue -yhtyeen laulajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?