Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Sari Essayah aikoo tehdä kristillis­demokraateista konservatiivien suurpuolueen

Sari Essayah on entinen kävelijä ja nykyinen puoluejohtaja. Hän haluaa tehdä kristillisdemokraateista suuren konservatiivipuolueen – mutta rehellisin keinoin. Dopingia hän ei edelleenkään hyväksy.

Jouni K. Kemppainen HS

Vaikka Sari Essayahista onkin yhtä ja toista jännittävää kerrottavaa, niin eiköhän ole parasta aloittaa tämä kristillisdemokraattien uutta puheenjohtajaa käsittelevä kirjoitus lyhyellä katsauksella poliittiseen tilanteeseen maassamme.

Ja katsauksen aluksi on syytä todeta, että onhan Sari Essayahilla käynyt aivan hervoton mäihä. Tai no, tosiuskovaiset, sellaiset kuten Sari Essayah, eivät tietenkään puhu mäihästä, vaan johdatuksesta. Mutta joka tapauksessa tilanne on mehevä. Harvoin vastavalittu puolueen puheenjohtaja pääsee aloittamaan tehtävässään yhtä suopeassa myötämäessä.

Lähtökohta on kaikille tuttu: Suomessa on perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen muodostama hallitus, joka toteuttaa oikeistolaista leikkauspolitiikkaa – sikäli kuin onnistuu toteuttamaan ylipäänsä jotain.

Hallituspuolueista lähinnä perussuomalaisilla ja keskustalla on melkoinen määrä äänestäjiä, jotka vieroksuvat hallituksen ankaraa linjaa. Varsinkin perussuomalaisten muhkea kannatus näyttää ainakin gallupeissa sulavan kuin kaino ja vitivalkea ensilumi. Pitkin Suomen niemeä harhailee siis melkoinen lauma puolueisiinsa myrtyneitä äänestäjiä.

Essayahin ja kristillisdemokraattien kannalta tilanteen tekee erityisen meheväksi se, että oppositiossa ei ole toista porvaripuoluetta, joka olisi kärkkymässä tätä äänipottia. Demarit toki hamuavat karanneita duunariäänestäjiään, mutta Rkp tai vihreät eivät ole vaihtoehto pettyneille perussuomalaisille eivätkä köyhän asiaa murehtiville alkiolaisille perikeskustalaisille.

Sitä paitsi viiden kansanedustajan puolueen tarvitsee napata joutoäänistä vain pieni siivu ja hypähdys on sen mittakaavassa hurja.

Essayah itse on jo onnistunut miellyttämään myös muita kuin kristillisdemokraattien äänestäjiä. Viime eduskuntavaaleissa hän keräsi Savo-Karjalan vaalipiirissä yli 11 000 ääntä.

Nyt uuden puheenjohtajan pitäisi enää tehdä sama koko Suomessa ja koko puolueelle.

Olisiko niin, että vaikka urheilu-uran loppumisesta tulee kohta kaksi vuosikymmentä, lenkkitossut ovat Sari Essayahille yhä ominaisimmat jalkineet? Ainakin eduskunnan lisärakennuksen, Pikkuparlamentin, käytävillä hänen askelluksensa näyttää korkokengissä hieman kömpelöltä. Lantiokin toimii turhan jäykästi.

Essayah johdattaa vieraan työhuoneeseensa ja kertoo, että hänelle osoitettiin sattumalta sama työhuone kuin ensimmäisellä eduskuntavisiitillä vuonna 2003. Uuden puolen työhuoneet ovat kovin toistensa kaltaisia, mutta Essayah tunnisti omansa seinällä roikkuvasta taulusta. Taiteilijan nimi ei tule mieleen eikä signeerauksesta saa tolkkua, mutta taulun aihe on kiva. Se kuvaa eräänlaista köynnöstä.

Aluksi kuulemme hänen analyysinsä poliittisesta tilanteesta. Se on varovainen, mutta asiaankuuluvan toiveikas.

”Ei yksi gallup kesää tee eikä kaksikaan, mutta nyt on hyvä suunta”, hän muotoilee.

Asetelma on kieltämättä herkullinen.

”Onhan se, totta kai. Olin jotenkin hämmentynyt, kun aluksi sanottiin, että olemme vaikeassa tilanteessa, kun oppositio on hajanainen. Meidän mahdollisuus on siinä, että ollaan aatteellisesti lähellä, mutta kuitenkin siellä opposition puolella.”

Essayah kertoo tarjoavansa hallituksen politiikalle vaihtoehdoksi sosiaalista markkinataloutta. Suunnilleen samasta asiasta on intoillut Saksan liittokansleri Angela Merkel ja monet muut eurooppalaiset kristillisdemokraatit.

”Se on Kd:n [hän kutsuu puoluettaan koodeeksi] talouspoliittisen ajattelun ydin. Sosiaalisessa markkinataloudessa yhdistyy sosiaalisuus ja markkinatalous. Yrittäjyydestä tulee ne veroeurot, joilla hyvinvointipalveluja pidetään yllä ja toisaalta heikoimmista huolehditaan.”

Sitten Essayahin analyysiin tulee mukaan myös henkilökohtaisia sävyjä.

”Sosiaalisessa markkinataloudessa on jotain, joka saa minut syttymään. Kyllä se varmaan tulee minun taustastani”, hän pohtii.

Sari Essayahin suvussa on tosiaankin ymmärretty vähäosaisia.

Äidin isä asettui vuoden 1918 sisällissodassa köyhälistön rintamaan punaisten puolelle. Ihan tarkkaa selkoa ei ole siitä, mitä isoisä sisällissodan aikana teki. Tiedetään, että hän oli Viipurissa vallankumouksellisten joukoissa, mutta ilmeisesti hänen panoksensa jäi vähäiseksi. Ainakin hän vältti vankileirin, jonne punaisia passitettiin mitättömistäkin syistä.

Sisällissodan jälkeen isoisä palasi kotikonnuilleen Lapinlahdelle ja pääsi suutarinoppiin. Lukuisten punikkien tavoin hän vieraantui luterilaisesta kirkosta, joka oli sodassa leimautunut punaisten silmissä lahtarien kätyriksi.

Vuonna 1900 syntynyt isoisä joutui vielä osallistumaan talvi- ja jatkosotaan.

Suvussa on säilynyt isoisän ja isoäidin kirjeenvaihtoa sotavuosilta. Kun mummo raportoi miehelleen Jope-kissan kuolemasta, vastaus oli jyrkkä: ”Älä enää kirjoita kissan kuolemasta, sillä täällä kuolee koko ajan miehiä ympäriltä.”

Sota muutti isoisän elämän – ja tavallaan Sari Essayahinkin. Monet miehet tulivat uskoon. He lupasivat juoksuhaudassa, että jos täältä selviävät, he omistavat loppuelämänsä Jumalalle.

”Sodan jälkeen alkoi herätys, varsinkin maaseudulla. Miehet lunastivat rintamalla annettuja lupauksia”, Essayah sanoo.

Myös isoisä tuli uskoon. Pian isoisän ja tämän veljen kotona Korhosten talossa Lapinlahden Mäkikylässä Kuopion pohjoispuolella alettiin järjestää hengellisiä kokouksia. Kiertäviä evankelistoja vieraili talossa. Tasan 70 vuotta sitten siinä talossa perustettiin Lapinlahden helluntaiseurakunta.

Meno oli toisenlaista kuin valtionkirkon jumalanpalveluksissa. Pirunkurttu soi, ja Jeesuksesta laulettiin sen ajan maallisten iskelmärenkutusten sävelpoljennolla.

Isoisä kuitenkin kuoli pian sodan jälkeen. Syyksi kirjattiin keuhkotauti. Mummo jäi hoitamaan vastavalmistunutta velkaista rintamamiestaloa ja kahta tytärtä. Myöhemmin taloon muuti vielä kehisysvammainen kasvattitytär. Lisätuloa toi se, että talossa oli puhelinkeskus, jota mummo alkoi hoitaa miehensä kuoleman jälkeen.

Kun Sari Essayahin äiti varttui, hän ryhtyi opiskelemaan kieltenopettajaksi. Yhden opiskeluajan kesän hän vietti kesätöissä tukholmalaisessa sairaalassa. Sinä kesänä hän tapasi marokkolaisen mekaanikon, jonka etunimi oli Essayah. Rakkaus syttyi, ja pian vietettiin häitä. Nuoripari ehti asua tovin Lapinlahdellakin, ennen kuin rakkaus sammui ja liitto päättyi eroon. Sari-tytär oli silloin parivuotias.

Sivumennen sanottuna se, että Sari Essayah sai sukunimekseen isänsä etunimen, perustuu vanhaan marokkolaisen sukunimikäytäntöön. Samaan tapaan Suomessa oli ennen muinoin Liisa Heikintyttäriä ja Kalle Juhonpoikia.

Seuraavan kerran Sari Essayah tapasi isänsä melkein neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Tämä tapahtui isän nykyisessä kotimaassa Ranskassa. Isä soitti tyttärelleen, ja he kohtasivat. Sen jälkeen he ovat tavanneet monta kertaa Suomessa, Ranskassa ja Belgiassa.

Lapsuutensa Sari Essayah eleli pääosin mummonsa ja tämän kasvattityttären kanssa. Äiti työskenteli Iisalmessa kieltenopettajana ja asui viikot kaupungissa. Viikonloppuisin myös äiti oli kotona.

Sari Essayah oppi lukemaan jo viisivuotiaana. Se onnistui kelanauhurin avulla. Äidillä oli tapana lukea lauantai-iltaisin nauhalle uusin Aku Ankka -lehti. Niitä nauhoja tytär sitten kuunteli arki-iltaisin ja tutki samaan aikaan tekstiä lehdestä.

”Yhtäkkiä ymmärsin, mitä siinä luki. Mutta kun menin ekaluokalle kouluun, piti opetella tavaamaan, ja se oli työlästä.”

Koulu sujui alkukankeuksien jälkeen hyvin. Essayahista tuli niin sanottu kympin tyttö.

Pekka Elomaa

Kun kansanedustajatovereilta kysyy mielipiteitä Sari Essayahista, lähes jokainen sanoo: ”ahkera”. Joku mainitsee EU-vastaisuuden, pari puhuu arvokonservatiivisuudesta, ja yksi kertoo kuulleensa, että europarlamentissa monet naiskollegat ihastelivat Essayahin komeaa aviomiestä.

Euroopan Unionin liittovaltiokehitykseen Essayah kertoo suhtautuvansa kriittisesti, arvokonservatismin hän vahvistaa hieman kaarrellen mutta aviomiehen komeus unohtuu ottaa puheeksi.

Näistä kolmesta aihepiiristä arvokonservatismi taitaa olla kristillisdemokraattien menestyksen kannalta merkittävin.

”Pidän arvokysymyksiä tärkeinä, mutta on mielenkiintoista, että kun minusta tuli puheenjohtaja, niin kaikkia kiinnosti, mikä minun kantani on vaikkapa samaa sukupuolta olevien avioliittoon tai aborttikysymykseen.Vastauksethan löytyvät sieltä puolueen arvoista ja ohjelmasta. Jos puolueella on linja, niin se on sitä riippumatta siitä, kuka on puheenjohtaja.”

Arvojen suhteen mikään ei siis ole muuttunut puheenjohtajavaihdoksen myötä.

”Niin, puheenjohtajan panos on ehkä se, että hän huolehtii siitä, miten tämä linja tulee julkisuudessa esiin ja miten siitä keskustellaan.”

Essayahin edeltäjän suuri ongelma taisi olla juuri esiintyminen. Vaikutti siltä, että joka kerta kun Päivi Räsänen avasi suunsa televisiossa, väkeä karkasi joukoittain kirkosta ja puoluekin kärsi. Tämä käänsi lopulta oman puolueväenkin puheenjohtajaa vastaan.

Vaikea sanoa, onko asioilla yhteyttä, mutta nyt kirkosta eroaminen on vähentynyt ja kirkkoon liittyminen lisääntynyt. Jos trendi jatkuu, käyrät kohtaavat kohta.

Vaikka Essayahin ja Räsäsen arvot ovat samat, ne ovat kuitenkin hieman eri paketissa.

”Nämä ovat persoonallisuuskysymyksiä. Kun olen puhunut avioliitosta, en ole kokenut, että minua kohtaan olisi hyökätty. Olen sanonut, että rinnakkaiset lait ovat hyvä käytäntö. Miksi ollaan luopumassa siitä, mikä on voimassa suurimmassa osassa Eurooppaa?”

Viime syksyn kiihkeää avioliittolakikeskustelua Essayah seurasi sivusta.

”Minusta tuntui, että mopo on karannut. Sanottiin, että on kyse ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista ja että Suomi on takapajula. Kuinka moni sanoo, että Saksa on takapajula, koska siellä on rinnakkaiset lainsäädännöt? Kuinka moni syyttää Merkeliä ihmisarvojen polkemisesta, koska Saksan kd:llä on sama linja?”

Itsestäänselvien ja tulenarkojen arvokysymysten sijasta Essayah keskustelisi mieluummin vaikkapa talouspolitiikasta.

”Talouspolitiikka on myös vahvaa arvopolitiikkaa, vaikka nykyään puhutaan, että kaikki on välttämättömyyksiä ja pakkoja.”

Sari Essayahin tie on ollut kuoppainen ja mäkinen.

Edes puolueen valinta ei ollut itsestäänselvyys. Ensimmäisen kerran Essayah oli vaaleissa ehdokkaana keskustan listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

Ne olivat vuoden 1988 kunnallisvaalit, ja hän sai parikymmentä ääntä. Sillä ei päässyt Lapinlahden kunnanvaltuustoon, mutta paikka nuoriso- ja raittiuslautakunnassa irtosi.

Puoluepolitiikasta hän ei oppinut juuri mitään, sillä keskustalla oli kunnassa ehdoton enemmistö ja se saattoi tehdä, mitä huvitti. Poliittisia kiistoja käytiin lähinnä eri kylien välillä.

Essayah hoiti hommansa lautakunnassa, mutta urheilu alkoi viedä yhä enemmän aikaa. Seuraavissa vaaleissa hän ei asettunut ehdolle.

Sama linja jatkui, kunnes hän päätti lopettaa urheilu-uransa Atlantan olympiakisoihin. Hän oli tuolloin vain 29-vuotias.

Kisoja edeltävänä talvena Essayah oli puhumassa huumeiden vastaisessa tilaisuudessa Varpaisjärvellä. Paikalla oli myös eduskunnan varapuhemies Marja-Liisa Tykkyläinen, joka oli demari ja harras uskovainen.

Essayah kutsui Tykkyläisen iltateelle kotiinsa omakotitaloon, joka oli juuri noussut Lapinlahdelle, kunnan lahjoittamalle tontille.

”Marja-Liisa halusi siunata sen teepöydän. Sitten hän sanoi, että kuule Sari, minusta tuntuu, että Jumala kutsuu sinua vahvasti politiikan pariin. Minä olin vähän, että okei. Olihan minulla ollut sitä poliittista harrastuneisuutta, mutta olin vähän ajatellut, ettei politiikka oikein sovi uskovaiselle.”

Essayah oli ryhtynyt opiskelemaan Vaasan kauppakorkeakoulussa, ja hän oli kokenut uskonnollisen herätyksen syksyllä 1988 Vaasassa kristillisen opiskelijapiirin pikkujouluissa. Oikeastaan hän oli ajatellut ryhtyä hengelliseen työhön helluntailaiherätyksessä urheilun jälkeen, mutta Tykkyläisen sanat jäivät vaivaamaan. Essayah alkoi tuntea kutsua.

Kun kristillisen liiton edustaja tuli sitten pyytämään ehdolle vuoden 1996 kunnallisvaaleihin, Essayah suostui. Ehtona oli, että asia julkistetaan vasta olympiakisojen jälkeen.

Niin kävi, ja Essayah valittiin Lapinlahden valtuustoon.

Perhe muutti kuitenkin pian Paimioon, aviomiehen työn perässä. Ja kun vuoden 2003 eduskuntavaalit lähestyivät, kristillisdemokraatit kysyivät Essayahia ehdokkaaksi.

Heillä oli viritteillä vaaliliitto kokoomuksen kanssa. Essayahille kerrottiin suoraan, että hänen tehtävänsä on tuoda ääniä vaaliliitolle, mutta läpimenon vaaraa ei ole.

Toisin kävi. Essayah pääsi kuin pääsikin eduskuntaan.

Poliittinen ura alkoi vahvasti. Hän nousi reilun vuoden jälkeen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleihin Essayah lähti itsevarmana. Varsinais-Suomen kristillisdemokraatit pitivät Essayahin läpimenoa niin selvänä, etteivät pyrkineet vaaliliittoon. Homman piti hoitua omin voimin.

Essayah sai melkein 9000 ääntä, mutta jäi kansanedustajan paikasta 58 äänen päähän.

Se on toiseksi suurin valitsematta jääneen ehdokkaan äänisaalis Suomessa. Taistolaiskommunismille nimen antanut Taisto Sinisalo teki ennätyksen vuoden 1979 eduskuntavaaleissa.

”Olin ällikällä lyöty. Täh, minua ei valittukaan, vaikka tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Minulla kuopi tyhjää”, Essayah kuvailee.

Essayah palasi työhönsä teleyhtiöön business controlleriksi. Pian hänet kuitenkin valittiin kristillisdemokraattien puoluesihteeriksi, kun Annika Kokko riitautui puheenjohtaja Päivi Räsäsen kanssa ja erosi.

Sitten tulivat vuoden 2009 eurovaalit.

Kristillisdemokraatit kävivät jälleen läpi vaaliliittokiemurat ja päätyivät kimppaan perussuomalaisten kanssa.

Kaikki vaikutti lupaavalta. Pian alkoi kuitenkin näyttää siltä, että perussuomalaisten ykkösehdokkaaksi nousee Pertti ”Veltto” Virtanen, josta kristillisdemokraateilla oli karvaita kokemuksia. Tämä oli aiemmin eduskuntavaaleissa napannut heiltä paikan Pirkanmaalla.

”Nousi pelko, että Veltto vie taas meidän paikan. Osa porukasta sanoi, että he eivät äänestä, koska eivät halua, että Veltto menee meidän äänillä EU-parlamenttiin”, Essayah muistelee.

Kristillisdemokraatit ovat aina olleet eteviä vaalitaktiikassa. Nyt he tekivät kaikkensa, että oma väki ymmärtäisi keskittää äänensä omalle ykkösehdokkaalleen, joka oli Sari Essayah.

”Meillä oli sellainen vaalijuliste, josta pöllömpikin näki, ketä pitää äänestää. Meikäläisen kuva oli puolet siitä julisteesta. Ei sitä olisi voinut enää paljon suoremmin sanoa.”

Silti paniikki alkoi kasvaa.

Sitten eräänä iltana Essayahin puhelin soi. Soittaja oli Timo Soini, joka kertoi, että seuraavana päivänä ehdokkaaksi asettuu niin kova tekijä, että se takaa vaaliliitolle kaksi paikkaa.

”Timo sanoi, että sekä teiltä että meiltä menee ehdokas läpi. Minä mietin koko illan, että kenet ne on saaneet. Timo sanoi, että seuraa huomenna tiedotusvälineitä.”

Seuraavana päivänä Timo Soini ilmoitti, että perussuomalaisten eurovaaliehdokkaaksi asettuu Timo Soini. Ja kävi kuten Soini oli luvannut. EU-parlamenttiin pääsi sekä Soini että Essayah.

EU-parlamentissa Essayahin maine ahkerana poliitikkona vain kasvoi. Hän teki muutosesityksiä kaikkiaan 333 raporttiin.

Seuraaviin EU-vaaleihin vuonna 2014 kristillisdemokraatit lähtivät ilman vaaliliittoa. Puolue sai peräti 5,6 prosentin kannatuksen, ja Essayah keräsi yli 60 000 ääntä, mutta se ei riittänyt.

”Vain paikka jäi puuttumaan. Tuli taas olo, että miten tässä näin kävi. Luulin, että se on sitä, mitä minun pitäisi olla tekemässä.”

Viime kevään eduskuntavaaleissa Essayah palasi eduskuntaan, ja loppukesällä hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

”En ole pyrkinyt sitä puheenjohtajuutta kohti, vaan enemmänkin se on sitä, että olen melkein kaikissa muissa paikoissa ollut tässä putiikissa, mutta puheenjohtajisto on ollut käymättä. Nyt on sen aika.”

Pekka Elomaa

Hyvän puheenjohtajan tavoin Essayah muistaa kehua puolueväkeä ahkeruudesta ja uskollisuudesta. Entiset puheenjohtajat eivät tosin ole näyttäneet esimerkkiä, ainakaan uskollisuudessa. Viime kevään vaaleissa kaksi entistä puheenjohtajaa pyrki eduskuntaan muiden puolueiden listoilta. Bjarne Kallis kokeili kokoomuksen ehdokkaana, ja Toimi Kankaanniemi ponkaisi Arkadianmäelle perussuomalaisena.

Essayah ei peittele harmistustaan.

”Se on ollut kipeä asia, joka on tosissaan sattunut täällä puolueen sisällä. En voi edes kuvitella, miltä tuntuu niistä ihmisistä, jotka ovat heidän vaalipiireissään vuosikaudet tehneet vaalityötä heidän eteensä.”

Kalliksen päätöstä Essayah ymmärtää hieman paremmin. Tämä ei perustellut tekoaan aatteellisilla erimielisyyksillä, vaan ilmoitti tarvitsevansa vahvemman moottorin alleen.

Kankaanniemi onkin sitten eri juttu.

”Olen istunut tänäkin syksynä Toimin kanssa kahvilla ja on juteltu, mutta jotenkin siinä tuntuu. . . Ei voi sanoa, että tulee petetty olo, se on liian vahva ilmaus, mutta. . .”

Kankaanniemestä kristillisdemokraattien piti saada kokenut neuvonantaja, vanhempi valtiomies, joka auttaa ja opastaa nuorempiaan. Vuoden 2011 hallitusneuvotteluissakin Kankaanniemellä oli iso rooli.

”Hän oli täysillä mukana Kokkolan puoluekokouksessa. Meni kuusi viikkoa, ja hän lähetti tiedotteen, että hän on siirtynyt pois. Sitten hän pani puhelimen kiinni ja lähti ulkomaille.”

”Kyllähän me oltiin suu auki. Ihmistä ei saa mistään kiinni, että selittäisitkö vähän, mitä on tapahtunut. Se on niitä asioita, joita on vaikea politiikassa ymmärtää.”

Sitten on vielä se urheilu.

Siitähän Sari Essayah oikeasti muistetaan. Hieno ura alkoi kouluvuosina Lapinlahden Vedon verkkareissa. Hän nappasi kolme arvokisamitalia kymmenen kilometrin kilpakävelyssä. MM-pronssi vuonna 1991, MM-kulta vuonna 1993 ja Euroopan mestaruus kotikisoissa vuonna 1994.

Aika hyvin urheilijalta, joka ei edes pidä itseään liikunnallisesti lahjakkaana.

”Olin keskiverto. No, ehkä sentään kestävyyslahjoja on jonkunmoinen annos. Mutta kyllä se on tosi paljon ihan sitä työtä. Pitää jaksaa käydä yksin lenkillä pimeässä, sateessa ja pakkasessa, ja niitä kelejähän kyllä riitti”, Essayah kertoo.

Essayah kertoo muistavansa elävästi yhä, miltä pakkanen kuulosti lenkkiä juostessa. Kuinka puut paukkuivat, ja kuinka ääni taittui pakkasilmassa oudosti.

Kotoa hän ei saanut liiemmälti kannustusta.

”Mummon oli vähän vaikea ymmärtää. Kun joskus valitin, että sataa ja täytyy lähteä lenkille, niin mummo tokaisi, että mikä pakko tuonne on lähteä.”

Viime aikoina on jälleen kerran puhuttu dopingista yleisurheilussa. Venäjää ollaan jopa sulkemassa Rion olympialaisista valtiojohtoisen dopingjärjestelmän takia.

Ja kilpakävely on juuri se laji, jossa uusin jupakka taisi alkaa.

Millaisia kokemuksia Sari Essayahilla mahtaa olla dopingista?

”Ei ole kokemuksia. Huhuja toki liikkui. Puhuttiin, että joissain maissa testeihin tavoittaminen oli vaikeaa ja että urheilijoita jää pois kisoista, joissa on testiryhmä paikalla.”

Essayah vakuuttaa, ettei koskaan törmännyt dopingiin.

”Dopingtesteihin törmäsin kyllä. En koskaan kyllästynyt testeihin. Ajattelin, että se mahdollistaa sen, että puhtaanakin voi pärjätä.”

Hänen vastauksistaan kuulee, että näihin kysymyksiin on ennenkin vastattu.

Essayah oli huipulla 1990-luvun alkupuolella. Se oli aikaa, jolloin veridoping oli käytännössä vapaata, sillä epo-hormonille ei ollut kehitetty testiä. Nyrkkisäännön mukaan epon avulla voi kestävyyslajeissa parantaa suoritusta noin viidellä prosentilla. Kymmenen kilometrin kävelyssä aika kohenee monella minuutilla.

Miten ihmeessä Essayah pystyi pärjäämään doupattuja kilpakumppaneita vastaan, jos hän itse oli puhdas ja rehellinen? Hänen piti olla muita suunnattomasti lahjakkaampi.

”On tietysti kova väite, että samalla viivalla olisi ollut doupattuja urheilijoita. Eikä ole mitään näyttöä, että kilpakävelyssä olisi käytetty epoa silloin. Kyllähän jotkut kilpakumppanit jäivät myöhemmin kiinni ja palasivat kilpailukiellon jälkeen kilpakentille. Tietysti tuntui raskaalta, että tällaiset henkilöt olivat edelleen kilpakentillä. Se on niin väärin muita kohtaan.”

Oliko kova kiusaus turvautua kiellettyihin aineisiin?

”Ei todellakaan. Urheilun asema omassa maailmankuvassa ei ollut sellainen, että tavoittelisin voittoa niin paljon, että olisin sen vuoksi valmis hylkäämään omat periaatteeni.”

Eduskunta alkaa hiljetä. Istuntosalissa jatkuvat vielä viimeiset liikennepoliittiseen välikysymykseen liittyvät puheet, mutta Sari Essayahin työhuonessa palataan vielä joulunalusaikaan vuonna 1988.

Mitä siellä Vaasassa kristillisen opiskelijapiirin pikkujouluissa oikein tapahtui?

”Itsekin olin aina miettinyt, että mitä se on, kun ihminen tulee uskoon. Vaikka minulla se uskoon tuleminen oli enemmän prosessi, niin muistan, että oli sellainen rukous, jossa pyysin, että Jeesus, tule mun sydämeeni ja ota mun elämäni. Olin ajatellut, että siinä tapahtuu jotain ihmeellistä, enkelikuoro laulaa tai jotain tällaista. Kyllä se olikin ihmeellistä, mutta jotain sellaista, jonka huomasi seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Että jotain siellä sydämessä ja ajatusmaailmassa ja sisimmässä oli mennyt paikalleen”, Essayah selittää.

”Sitä on vaikea kuvata. Yritin niin hyvin kuin pystyin.”

Sari Essayah puhuu dopingista
Sari Essayah puhuu dopingista
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, mitä hän tietää dopingista yleisurheilussa 1990-luvulla. Hän myös vastaa kysymykseen, käyttikö hän itse urallaan kiellettyjä aineita. toimittaja: Jouni K. Kemppainen, kuvaus: Kari Elomaa, leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!