Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin menetin kaiken ja vajosin vuosikausiksi häpeään

Tellervo Riikonen oli menestyvä toimittaja, jonka uusi työtehtävä houkutteli muuttamaan New Yorkiin. Siitä alkoi tapahtumaketju, joka vei häneltä rahat, luottotiedot ja ihmisarvon. Eikä se ole vieläkään ohi.

Tellervo Riikonen

Ensin tulivat kahden luottokorttini laskut, joita en kyennyt hoitamaan. Sitten karhukirjeet. Sitten aloin saada kirjeitä perintäyhtiöiltä, Lindorffilta ja Intrum Justitialta. Ne avasin maha kuralla, kunnes en enää avannut. Puhelimeen en tietenkään vastannut, jos soitto tuli tuntemattomasta numerosta, paitsi kerran, mutta siitä tuonnempana.

Kun vajaa vuosi oli kulunut, minua lähestyi kirjeitse Helsingin käräjäoikeus, joka oli antanut yksipuolisen velkatuomion, hakijana Luottokunta. Visa-korttini oli pysäköity punaiselle.

Tuomion myötä siirryin kotikaupunkini ulosottoviraston asiakkaaksi ja pakkoperintään. Koska minulla ei ollut omaisuutta ulosmitattavaksi, olin nyt virallisesti varaton. Vastedes maksaisin vähintään 30 prosenttia ulosottoon freelancetoimittajan juttupalkkioistani.

Seuraavaksi sain kirjeen Asiakastieto-luottotietoyhtiöltä, joka ilmoitti kirjanneensa minulle maksuhäiriömerkinnän, joka olisi voimassa kolme vuotta. Muutaman kuukauden kuluttua sain käräjäoikeudelta toisen yksipuolisen velkatuomion, jota oli hakenut American Express.

Samalla maksuhäiriömerkintä piteni neljäksi vuodeksi: rangaistus uudesta velasta. Lisämerkintöjä alkoi tulla tasaista tahtia joka kerran, kun samat velat pantiin uudestaan vireille.

Tellervo Riikonen kohtasi New Yorkin kadulla naisen ja menetti sen seurauksena kaiken
Tellervo Riikonen kohtasi New Yorkin kadulla naisen ja menetti sen seurauksena kaiken
Toimittaja Tellervo Riikonen joutui huijauksen uhriksi ja on hävennyt sitä yli 15 vuotta. Nyt hän kertoo kohtalostaan ensi kertaa julkisesti, miksi on elänyt yli 15 vuotta köyhyydessä.

Kun vihdoin, noin kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun olin joutunut ulosottoon, kerroin muutamalle ystävälleni maksuhäiriömerkinnöistä ja veloista ja mutisin jotain siitäkin, kuinka ne olivat syntyneet, he ehdottivat velkasaneerausta.

”En minä sinne pääse”, vastasin.

”No, mikset? Kokeilisit edes.”

Huokasin syvään häpeäkaapissani ja valistin heitä äänellä, josta olivat kadonneet kaikki sävyt: ”Velkasaneeraukseen ei pääse, jos rahankäyttö on ollut kevytmielistä, päätöntä tuhlailua. Siltä minun touhuni virallisesti näyttävät, eivätkä ne muuksi muutu.”

En kertonut enempää. En pystynyt. En edes halunnut.

Lapseni, jotka kasvoivat ala-asteikäisistä aikuisiksi velkavankeudessani, saivat kuulla totuuden. Heille kerroin heti, kun olin itse uskaltanut hyväksyä tapahtuneen. Tuolloin kumpikin oli jo reilusti täysi-ikäinen ja omillaan.

Lapset vaikuttivat itse asiassa helpottuneilta. Tyttäreni ymmärsi, etteivät uupumukseni, unettomuuteni ja kärttyisyyteni olleetkaan johtuneet aika ajoin kinkkeristä väleistämme hänen yläastevuosinaan.

En ollut myöskään vakavasti sairas, mitä poikani oli ainakin kerran pelännyt. Hän oli nähnyt syövästä kertovaan lehtijuttuun keräämäni aineiston eteisen pöydällä eikä ollut uskaltanut kysyä.

Yksinhuoltajan lapset kävelevät munankuorilla.

Poika oli kuitenkin oikeilla jäljillä: köyhyys on inhottava, vakava ja pitkittyessään hengenvaaralliseksi muuttuva sairaus. Pitkäaikainen alakulo saattaa muuntua kliiniseksi ja sairaasta tulee itsemurhakandidaatti.

Sitäkin tutkintoa olen opiskellut. Pahimpina aikoina pidin lasten valokuvat aina saatavilla, joskus jopa taskussa muistuttamassa, että poistuminen olisi epäreilua heitä kohtaan.

Sitten päätin selvitä hengissä, vaikka henki menisi. Ja mitä sanoivat rakkaat lapseni?

Poika: ”Aah, vai sellaista. Jotain outoa siinä olikin.” Hän tapitti minua suoraan silmiin ja jatkoi: ”Minä ainakaan en sinua äiti tuomitse.”

Tytär pihisi kiukusta ja sähähti: ”Äiti, otetaan ne huijariämmät kiinni!”

Miten he temppunsa tekevät? Taikurit, silmänkääntäjät, väärät profeetat, kultit, Bernie Madoffit, WinCapitat, Houdinit, kreivi Lindgrenit? Vanhuksille tolkuttoman hintaisia pölynimureita, patjoja, hieromalaitteita ja halpariisillä täytettyjä kalakukkoja myyvät kulkukauppiaat? Ennustajat, Filippiinien ihmeparantajat, kaatajapapit ja hurmosevankelistat?

Pitäisikö joukkoon laskea myös metkuilevat liikemiehet, populistipoliitikot ja pahat poliisit?

Kerran, 1990-luvun alussa, minulta huijattiin kallis matkapuhelin Keltaisessa Pörssissä. Ostaja puhui minut ympäri postittamaan puhelimen ennen kuin hän oli maksanut. Sitten hän katosi.

Kun tein rikosilmoitusta poliisiasemalla, konstaapeli hymähteli tutulle kuviolle ja lohdutti sitten: ”Saatat olla vaikka miten terävä toimittaja, mutta huijarin verkkoon pudonnutta ei auta mikään. Huijari osaa hommansa.”

Tuntui siltä, että poliisi, tosiammattilainen, ei voinut olla ihailematta toista ammattilaista lain toisella puolella.

(Puhelinvaras jäi lopulta kiinni moninkertaisista huijauksistaan ja joutui vankilaan. Puhelinta en tietenkään saanut takaisin.) Huijareiden uhrit on tapana leimata tyhmiksi, mutta usein totuus on toinen. Luottamusrikoksia tehtailevan huijarin paras uhri on usein paitsi hyvätuloinen, myös korkeasti koulutettu ja terävä, smart. Sellainen ihminen osaa vääntää järkevän selityksen mitä omituisimmille asioille.

Olin pitkään ylpeän isän ylpeä isäntyttö.

Isä peri ylpeytensä äidiltään ja mummoni maalaisaateliselta isältään, joka peri sen esivanhemmiltaan. Vietin suuren osan varhaislapsuudestani ylpeän isänäidin hoivissa ylpeää isää ihaillen, joten minussa oli herraskaisuutta vaikka muille jakaa. Tärkeintä oli seistä omilla jaloillaan, pärjätä omilla kyvyillään ja olla kunniaksi kaikille.

Isää ja minua yhdisti myös mollamaijan sinisilmäisyys. Minua oli helppo höynäyttää, joten olin alituisen huvin lähde vanhemmille sisaruksilleni. Isällä oli omat pettymyksensä, ja ne kirpoivat häntä. Joskus hän sanoi: ”Tyttäreni, minä olen hyväuskoinen, mutta sinä taidat olla vielä hyväuskoisempi.”

Ylpeydellä on vastanapansa: häpeä. Se sotki välimme. Isä ei osannut erottaa aikuisena tekemiäni valintoja omista valinnoistaan, joten epäonnistuneet parisuhteeni ja niitä seuranneet avioerot vahingoittivat hänen kunniantuntoaan. Suutuspäissään hän julisti tuomion, jolla kielsi syntymäoikeuteni olla hänen lapsensa.

Perheestä erottaminen sattui, enemmän kuin onnettomasti päättyneet parisuhteet. Työssäni pärjäsin kuitenkin hyvin. Minulla oli vapaana kirjoittajana riittävät tulot, säästöjä, kaksi arvostettua luottokorttia ja kova tahto näyttää, että pärjään yksin. Olin kunnollinen 41-vuotias suomalainen, joka hoitaa elämänsä, työnsä ja raha-asiansa hyvin.

Aika: syksy 1998. Paikka: New York

City. Matkustin sinne etsimään kou-lua lapsilleni ja kotia perheellemme. Lapset jäivät ensin odottamaan isän hoiviin Helsinkiin. Käsissäni oli hyvä, pitkäaikainen käännöstyö englannin kielelle, ja halusin tehdä sen englanninkielisessä maassa.

Kaiken piti olla hyvin, mutta maahanmuuttajan arki iski heti.

Rahansiirto oli kadonnut matkalla Atlantin yli. Haasteellinen työ vei voimia, samoin jatkuva majanvaihto. YK:n koulu valitsi ainoille vapaille oppilaspaikoille lapset, joilla oli ehjä perhe eli kaksi vanhempaa, vaikka anoin paikkoja ennen heitä. Tuntui ikävältä tulla syrjityksi vain siksi, että olimme yksinhuoltajaperhe.

Eräänä iltapäivänä raahustin väsyneenä jälleen yhdestä liian kalliiksi osoittautuneesta asuntoehdokkaasta ylös katua Murray Hillin kaupunginosassa. Yhtäkkiä edessäni seisoi tuntematon, elegantisti pukeutunut noin kuudenkymmenen ikäinen nainen, joka sanoi minulle: ”Sinä hohdat hyvyyttä.” Hän puhui hellästi kuin äiti rakkaalle tyttärelleen. Se kolahti. Lähdin oitis kahville hänen tyylikkäästi kalustettuun kaksioonsa, joka sijaitsi muutaman askeleen päässä samalla kadulla.

Pian seuraan liittyi naisen aikuinen tytär, jonka vain kolmen viikon ikäiset kaksos- vauvat alkoivat kitistä tuplakehdossaan heti kun tunnistivat äidin äänen. Naiset keskustelivat keittiössä kielellä, jota en tunnistanut. Tajusin kuitenkin, että he puhuivat minusta.

Seurasi niin sanottu kylmä lukeminen eli cold reading. Sitä ennustajat, ihmeparantajat ja huijarit käyttävät kaikkialla. Se perustuu arvailuun ja yleistyksiin, mutta myös luettavan omaan elämäntarinaan, jonka huijari lypsää ulos samalla valemyötätunnolla kuin meheviä juoruja kalasteleva reportteri. Minä kerroin kaiken, senkin, että suuri rahasumma oli kadonnut mustaan aukkoon Atlantin ylle. Kahvihetken päättyessä olin äimistynyt uusien ystävieni selvänäköisyydestä. Siksi uskoin, kun he sanoivat, että raha toi elämääni epäonnen, joka vain pahenisi nyt, kun he olivat sen huomanneet. Sairastelisin, kompastelisin, saattaisin menettää lapsenikin.

Kun olin lähdössä, minulta pyydettiin ennakkomaksu rahan puhdistamisesta: kaksisataa dollaria. Miltei työnsin heille setelit. Toki minutkin piti puhdistaa. Se maksaisi myös, ei kuitenkaan enempää kuin viisisataa dollaria.

”Saat kaiken seitsenkertaisena takaisin”, naiset vakuuttivat. ”Me välitämme sinusta, rakas sisko.”

Kuin olisi Nyytiä lohdutettu.

Konstantin Neugodov ja Outi Pyhäranta

Menetin kaiken kolmessa kuukaudessa: huomattavat säästöni ja myös Atlantille kadonneet rahat, jotka lopulta ilmestyivät tililleni – ja tietenkin kaksi luottokorttiani, joilla uudet ystäväni Jeesuksen ja Pyhän Hengen nimissä nostattivat minulla käteistä ja ostattivat vaikka mitä rakentaakseen jonkinlaisen puhdistavan pyhätön temppeliinsä New Jerseyn puolelle. Sinne en saanut itse mennä.

Aluksi kaikki oli edullista: rukouskynttilät, valkoiset ruusut, pala silkkiä. Seuraavaksi ostin tuhannella dollarilla Macy’s-tavaratalon lahjakortteja. Lisää ruusuja. Lasipurkin. Lähdevettä.

Päivät kuluivat ja hankinnat kallistuivat. Naiset valvoivat hankintoja kuin haukat. Taksi kiidätti meitä milloin mihinkin kauppaan pitkin ja poikin Manhattania. Matkoilla istuin takapenkillä naisten välissä kuin hypnoosissa, kun he hospottivat ääneen psalmeja ja piirsivät uhkakuvia koko pienelle perheelleni, jos en kunnolla sitoudu karmalliseen, siis entisten elämien puhdistukseen. Kapinoin kyllä, mutta saman tien järkeilin kaiken kerrotun todeksi.

Monissa paikoissa materiaalit odottivat valmiina maksajaa, kuten Upper East Sidella sijaitseva miesten vaateputiikki Take 6. Takkeja, jakkuja, kenkiä, solmioita, paitoja, kaikki miehelle, koska heidän mukaansa olin niin usein ollut varakas mies. Chinatownista ostin valtavan myötätunnon Buddha-patsaan, hinta kuusituhatta dollaria. Siellä minut valtasi outo tunne: se patsas ei ikinä lähtisi liikkeestä, vaan olin kuitannut kortillani jonkinlaisen velan, ehkä uhkapelivelan. Ajatus rikollisten joukkoon joutumisesta oli niin pelottava, etten uskaltanut avata suutani. Ja ostokset jatkuivat.

Diamond Districtistä hankin lähes kahdellatuhannella dollarilla aitoja kultakolikoita, jotka luovutin heti naisille. Nostimme käteistä pankista ja automaatista. Kerran annoin toisen luottokorttini nuoremman naisen käyttöön. Hän osti sillä kaksosvauvoilleen uuden sängyn, vaatteita ja äidinmaidon vastiketta kuukausiksi. Hän sanoi, että ainakin sen olin hänelle rukoilusta velkaa, enemmänkin.

Nämä ja paljon muuta. En muista kaikkea.

Mitä syvemmälle putosin satimessa, sitä pelottavammaksi muuttuivat puhdistusrituaalit ja mieleeni iskostetut uhkat. Öisin mielikuvitukseni loihti levottomiin uniini ökkömönkiäisiä, joiden veroisia en ole nähnyt edes karmivimmissa kauhuelokuvissa. Naiset soittivat minulle monta kertaa päivässä ja muistuttivat, miten suuressa vaarassa lapseni olivat, ellen tekisi mitä he käskivät.

Lapsista tuli niin tehokas ase, että jo kuukauden kuluttua kävin hakemassa heidät luokseni New Yorkiin.

KATSO VIDEO: Tellervo Riikonen kohtasi New Yorkin kadulla naisen ja menetti sen seurauksena kaiken

Sitä ennen tapahtui tämä: Täytin Walgreensista ostamani lasipurkin lähdevedellä, suljin kannen, verhosin sen valkoisella silkillä ja pidin sängyn alla seitsemän yötä. En missään tapauksessa saanut avata tai edes katsoa vesipurkkia.

Lopulta sain kutsun puhdistusrituaaliin, jossa istuin tuolilla silmät kiinni ja naiset hääräsivät ympärilläni purkki kädessä Jeesusta avuksi huutaen. Sitten he ojensivat purkin takaisin ja pyysivät minua avaamaan käärinliinat ja kannen. Ja mitä näinkään?

Kirkas vesi oli muuttunut mustaksi, tahmeaksi, etovaksi mössöksi.

Se oli Jumalan ihme, sanoi esirukoilijatar, Pyhän Hengen todiste iljettävyydestä ympärilläni. Nyt oli jo kiire vangita mustuus kahteen kultaiseen pienoistemppeliin, jotka ostettaisiin uskonnolliselta postimyyntifirmalta. Ne maksoivat lähes kahdeksantuhatta dollaria kappale.

Annoin rahat ja vielä kaksituhatta lisää, jotta esirukoilija voisi matkustaa Kanadaan Pyhän Annan kirkkoon kohtaamaan korkeammat voimat minun puolestani. Hän lähti, emmekä enää koskaan tavanneet uudestaan.

Vanhempi nainen pysytteli lähelläni.

Tapaukseni oli muuttumassa mahdottomaksi. Likaisuuteni oli saastuttanut sekä esirukoilijani Kanadassa että isoäidin hoiviin jääneet vauvat, jotka kamppailivat elämästään suolistotaudin kourissa. Vain minä voisin auttaa heidät parantumaan – anteliaisuudellani. Annoin pois lähes kaikki loputkin käteiseni.

Muutaman päivän kuluttua nainen pyysi minut ja lapset päivälliselle Rockefeller Centeriin, minun rahoillani tietenkin. Kun olimme jo ulkona, hän kehotti minua turvallisuussyistä poistumaan New Yorkista ja palaamaan vasta kun olisin puhdas Pyhän Hengen nimessä.

Pikainen paluulento Helsinkiin oli lapsille suuri pettymys. He olivat viihtyneet New Yorkin ihmeissä 11- ja 9-vuotiaiden uteliaisuudella. Olimme asuneet hotelleissa, käyneet luistelemassa Central Parkissa, ihmetelleet maisemaa Empire State Buildingin korkeuksista, vierailleet kouluissa ja syöneet aitoamerikkalaisen aamiaisen nurkkakuppiloissa. Koulua he eivät vielä käyneet, opetin heitä itse.

Pian sen jälkeen, kun olimme palanneet Suomeen, minulle soitettiin keskellä yötä Bruno Maglin kenkäkaupasta Manhattanilta. Kauppias kertoi naisasiakkaasta, joka oli saapunut ostoksille puolestani. Olihan aviomieheni kengännumero 7 1/2? Madam, mikä olikaan luottokorttinne numero? Hyväksyttekö ostoksen, 950 dollars plus tax? Valitsitte hienot kengät, madam, aitoa alligaattorin nahkaa. Helsingin räntäsateinen joulukuu yritti herättää minut painajaisesta, sillä vatsanpohjassa kaikersi tunne: tätä minun ei enää pitäisi tehdä. Silti hyväksyin oston.

Kohta kaikki muuttuisi hyväksi. Pääsisimme takaisin New Yorkiin. Niin vakuuttelin itselleni vielä silloin, kun sen ainoan kerran vastasin tuntemattomasta numerosta tulleeseen puheluun.

Soittaja oli American Express, joka ihmetteli massiivisia ostoksiani, jotka eivät vastanneet käyttäjäprofiiliani. Kuinka kauan olin ollut Suomessa? Miksi korttiani oli käytetty New Yorkissa silloin, kun olin Suomessa? Oliko mahdollista, että se olisi joutunut vääriin käsiin?

Kerroin vastaavani kaikista ostoista ja käteisnostoista, ja vakuutin myös maksavani ne pian pois. Ja kun en maksanut, Amex teki rikosilmoituksen, syynä luottokorttipetos, joka eteni syyteharkintaan. Selitin oikeudelle auttaneeni ystävää, joka oli sairastunut vakavasti. Se oli sen hetken totuus, jonka oikeus hyväksyi, eikä asia edennyt käräjäsaliin.

Luottotietojen menettämisestä alkaa ankeus, paitsi jos saa heti asiat kuntoon eikä uusia maksuhäiriömerkintöjä synny.

Tälläkin hetkellä 367 000 suomalaista on merkittynä punaiselle luottotietoyhtiöissä. Merkittyjen määrä kasvaa sitä mukaa kuin kansantalous kurjistuu. Joillakin on vain yksi merkintä, toisilla jopa satoja. Keskiarvo on kuusitoista merkintää per velkaantunut.

Moni muukin joutuu kärsimään pisimmän kurimuksen, joka kestää viisitoista vuotta käräjäoikeuden tuomiosta. Joskus tuomio voi olla jopa 20 vuotta, jos velallinen on tahallaan kätkenyt omaisuuttaan. Sitä tekevät vehkeilevät liikemiehet, ja heistä luemme iltapäivälehdistä ilman myötätunnon häivääkään. Meistä muista emme lue mistään, paitsi ehkä juuri nyt.

Raha-asiat ovat vain raha-asioita, on tapana sanoa, mutta syvästi velkainen tuntee selkäytimessään, että tuota mantraa toistelevat eivät tiedä mistä puhuvat. Vie jonkin aikaa, ennen kuin oman velkaantumisen edes ymmärtää, mutta se päivä koittaa, jolloin ihminen jotuu tunnustamaan, että tämä oli nyt tässä.

Silloin suhde rahaan räjähtää tunteiksi ja tuntemuksiksi. Pelottaa, ahdistaa, nolottaa, itkettää. Rahanpuute on kalvava ruumiin tuntemus viimeistään silloin, kun nälkä möyrii ja valittaa vatsanpohjassa kilpaa yhä mahtipontisemmaksi kasvavan pelon tunteen kanssa.

Minulle ja monelle muulle on käynyt niin, että ulosotossa velat kasvavat nopeasti tavoittamattomiin. Ulosottoni oli epäsäännöllistä ja summat mitä milloinkin, koska sellaista on palkkioilla elävän elämä. Jos ulosmitattavaa ei kerry riittävästi ja säännöllisesti, velkaantunut maksaa ennen pitkää vain korkoa ja koron korkoa. Ei tee mieli edes avata perintäkirjeitä.

Ihmisellä on taipumus sulkea ikävät asiat mielestään, aivan kuin niitä ei olisi. Minun koomani alkoi 2000-luvun alkupuolella. Yritin tosin Suomeen tultuani soittaa naisille vanhemmalta saamaani numeroon, mutta puhelu ohjautui maksulliseen selvänäkijäpalveluun. Kun soitin muutaman viikon päästä uudestaan, numero ei ollut käytössä.

Elin nollatilassa. Sisimpäni kyllä tiesi, että minut oli ryöstetty putipuhtaaksi manipuloinnilla, uhkailulla, kiristyksellä ja halvoilla taikatempuilla. Ylpeä minäni ei voinut tätä käsitellä, joten se puski ymmärryksen niin syvälle sisimpääni, että vastanapa näki tilaisuutensa ja alkoi kuiskia: Häpeä, häpeä, häpeä. . . Kuinka saatoit olla noin typerä? Älä ikinä kerro tästä kellekään!

Häpeä on kaikkivoipainen ja äärimmäisen lamaannuttava elämänkumppani, koska se sietää vain omaa seuraansa. Häpeä ei kadehdi, ei toivo, ei usko, ei luota eikä varsinkaan etsi kaltaistaan. Se vain on omassa elämän kieltävässä maailmankaikkeudessaan.

Saan kiittää heräämisestäni tytärtäni, sillä hänestä tuli toiminnan katalysaattori. Vähän ennen yläasteen päättäjäisiä rehtori kutsui tytön puhutteluun ja sanoi tälle: ”Minä tunnen sinun kaltaisesi. Sinusta ei ikinä tule mitään.”

Sisälläni kuohahti, ja se pakotti katsomaan perhettäni. Näin vihdoin, miten huonosti voimme. Olimme toimintahäiriöinen yhden vanhemman perhe, jonka elämää hallitsi jatkuva puute. Meidän kaltaisiamme sääliteltiin median sosiaalipornojutuissa: Hyvänen aika, he ovat niin köyhiä, että jakavat Alepan hillomunkin kolmeen osaan. . . Niin meillä välillä tehtiin.

Antiikin kirjailija Euripides kirjoitti Troijan Helenalle mahtavan repliikin: ”Ei mikään ole väkevämpi kuin huutava tarve.” Oma huutava tarpeeni marssitti minut häpeäkaapin peränurkasta ja komensi ryhdistäytymään. Se uskoi, luotti, vakuutteli, suunnitteli, uhmasi tosiasioita – ja lopulta onnistui.

Vuoden kuluttua alkoi tapahtua ihmeitä: sain apurahan (jota ulosotto ei vienyt) ja onnistuin hankkimaan toimeksiantoja pitkäksi aikaa. Kerjäsin ja sain raha-apua lasten isältä. Sitten vein perheeni täysin uuteen maisemaan. Siitä alkoi tuskaisa toipuminen, joka jatkuu yhä.

Konstantin Neugodov

Kevättalvella 2009 naputtelin Googleen hakusanat psychic scams, confidence tricks, spiritual scamming. Ne löysivät heti puolitoista miljoonaa osumaa. Äkkiä en ollutkaan enää yksin! Useimmat kertoivat tarinansa nimimerkillä, häpeän takia tietenkin.

Olin menettänyt kymmeniä tuhansia euroja – kun lasken ulosoton korkojen korot mukaan – mutta en lähellekään yhtä paljon kuin huijatut keskimäärin.

Luin New York Post -lehden jutun 39-vuotiaasta pörssimeklarista, joka oli antanut puoli miljoonaa dollaria manhattanilaiselle selvänäkijälle. Meklari poti samaa kuin minä: omistamansa rahan likaisuutta ja negatiivista energiaa. Huijaus oli alkanut viiden dollarin povauksesta kadun laidassa, harmittomana hupina.

Huijarien käsiin olivat jääneet myös brooklyniläinen rabbi, kilpa-automoguli John deLorean ja kirjailija Jude Deveraux, jonka romanttisia bestseller-romaaneja on myös suomennettu.

Deveraux oli murtunut avioerosta ja lapsen kuolemasta ja antoi huijareille yli miljoona dollaria puhdistaakseen karmansa. DeLorean ei ole julkisesti kertonut miksi ja miten paljon häneltä huijattiin, mutta luultavasti miljoonia dollareita. Rabbilla taas oli ollut rakkaushuolia.

Niin monella huijatulla on rakkaushuolia!

Jotkut sattuvat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Jotkut ovat vähissä voimissa. Jotkut ovat jääneet elämässään ypöyksin.

Selvänäköhuijaus ei etene tuhansiin tai kymmeniintuhansiin dollareihin ja sitäkin pidemmälle, ellei uhri pelästy puolikuoliaaksi. Jos mustaksi mössöksi muuttuva vesi ei tepsi, huijari tekee munatempun. Se tapahtuu näin: Uhri ostaa tuoreen kananmunan, pitää sitä käärinliinassa viikon sängyn alla, vie munan rukousrituaaliin, jonka kuluessa huijari vaihtaa sen näppärillä sormillaan pilailukaupan versioon. Kun hämmentynyt uhri avaa käärinliinan, kuori on jo osaksi rikki ja sisältö vuotaa ulos verenä, ötököinä tai mätänä. Tai kaikkina kolmena.

Huijattu meklari osti myös 20 kiloa appelsiineja, jotka hän talloi hiki hatussa ja tosissaan mössöksi asuntonsa lattialla mehustaakseen iljettävät entiteetit ulos ruumiistaan.

Meklarin elämä ei parantunut, vaikka hän valutti kaikki rahansa kultakelloihin, taulutelevisioihin, Cadillaciin ja muuhun muka puhdistavaan ylellisyyteen. Pennittömänä hän palasi lapsuudenkotiinsa Keskilänteen. Se ahdisti enemmän kuin New Yorkin tapahtumat, joten hän ehti tehdä rikosilmoituksen ennen kuin huijari katosi kaupungista. Niin he varmuuden vuoksi tekevät ison, onnistuneen keikan jälkeen.

Huijatun häpeä on huijarin paras pakotie: harva tohtii kertoa poliisille talloneensa appelsiineja, nähneensä ötököitä kananmunassa tai ostaneensa kultatemppeleitä pahojen entiteettien saalistamiseksi. Meklari uskalsi, minä en.

Meklaria huijasi nainen, jonka sukunimen hyvin tunnen. Miller.

Häiriöisyys häiritsee minua. Sana on tuomitseva, ulossulkeva, alentava, vähättelevä ja halpa, päinvastoin kuin velkaisen elämä, jossa jopa kelvollinen ruoka ja säälliset vaatteet ovat niin kalliita, ettei hintalappuja edes ymmärrä.

Maksuhäiriöisestä tulee helposti yhteiskunnallisesti toimintahäiriöinen, kenties jopa persoonallisuushäiriöinen, jos pää ja sydän eivät kestä jatkuvaa rasitusta. Velkaantuneen täytyy olla myös muistihäiriöinen, koska ei muistanut maksaa laskujaan ajoissa.

Tueksi voi hakeutua kunnan velkaneuvontaan ja ehkä jopa päästä velkasaneeraukseen palauttamaan kansalaisarvoaan.

Neuvonta näyttää olevan lähinnä velkojan etujen asianajaja. Tavoitteena on pungertaa takaisin oletustilaan, joka Suomessa tarkoittaa sitä, että ”on hoitanut raha-asiansa hyvin”.

Ymmärrystä voi saada, jos on velkaantunut mielialahäiriön vuoksi, potee peliriippuvuutta eli on pelihäiriöinen tai juo rahansa. Onko humalaan turvautuva siis alkoholihäiriöinen?

Minä en potenut noista yhtäkään.

Miten he sen tekivät, Dora Miller ja Grace Evans, joihin luotin eniten kai siksi, että he olivat naisia? Ja äitejä.

Huijauksia ja huijareita hartaasti tutkittuani olen vakuuttunut, että sellaiseksi päätyvät ovat homo sapiensin alalaji tai ällistyttävä mutaatio.

Se tiedetään, että patologisen valehtelijan aivoissa on lähes viidennes enemmän valkoista ainesta kuin rehellisillä ihmisillä, joiden aivoja johtavat ”nuo pienet harmaat aivosolut”, kuten Hercule Poirot omiaan niin hellästi kutsuu.

Patologiset valehtelijat uskovat valheisiinsa samoin kuin lapsi, joka vakuuttaa, että vaaleanpunainen virtahepo tipahti katon läpi ja rikkoi lasimaljakon, vaikka oikeasti rikkoi sen itse.

Moraali ja vastuuntunto omista tekemisistä kasvavat sitä mukaa, kun valkoinen aines vähenee ja harmaa lisääntyy. Se ei tapahdu itsestään, vaan lapsi tarvitsee aikuisen apua.

Tiedän nyt, että huijarinaiseni elävät yhteiskunnan ulkopuolella omien lakiensa mukaan. Nuo lait periytyvät ikivanhoista uskomuksista, joilla pieni osa romaniheimoon kuuluvista katsoo edelleen oikeudekseen varastaa Jumalalta saamallaan mandaatilla.

Tärkeintä on oppia valehtelemaan niin hyvin, että uhri antaa rahansa ja luottokorttinsa vapaaehtoisesti. Väkivalta on kielletty, pelottelu sen sijaan suotavaa. Valehtelun opettelu on aloitettava varhaislapsuudessa. Sitä pitää harjoitella yhtä ahkerasti kuin viulunsoittoa, jääkiekkoa tai kirjoittamista ne kuuluisat kymmenentuhatta tuntia ennen kuin tuloksia syntyy.

Luultavasti huijarini kuuluvat Floridassa asustavaan Marks -sukuklaaniin, jolle myös Deveraux, deLorean ja rabbi menettivät rahansa.

Miller ja Evans eivät tietenkään ole huijarinaisten oikeat nimet. Gadjelle, valkoiselle, ei paljasteta niitä. Eikä edes Marks ole heidän oikea sukunimensä, vaan pila: asiakasta kutsutaan nimellä mark – merkitty, satimeen saatu.

En minä heitä inhoa, enhän inhonnut kihlakunnanvoutianikaan, joka myös oli nainen. Kaikki he tekivät vain työtään. Tiedän myös, että huijatut rahat, kultakolikot, vaatteet, Bruno Maglin kengät ja kaikki oli annettava klaanin miehille. Siinä vasta vankila.

Konstantin Neugodov

Ikävää ja surullista, mutta tavallaan helpottavaakin oli viimein tunnustaa, että minkäänlaisesta urasta ei voi kohdallani näiden viidentoista viime vuoden aikana puhua.

Hieno käännöstyö meni mönkään. Kyvyt, joilla olin elättänyt itseni kirjoittajana 14-vuotiaasta, olivat kyllä tallella teknisesti, mutta sanottavan sisältö oheni sitä mukaa kuin elämän peruspilarit murenivat.

Viime vuodet olivat vaikeimpia, koska menetin säännölliset tulot aikakauslehden avustajana – yrityssaneeraukset ovat arkipäivää, minkäpä me niille voimme.

”Missäs sä nykyään asut?” minulta kysyttiin tuon tuosta. Vastasin reilusti: ”En missään.” Kodittomana opin nukkumaan ystävien sohvilla ja varasängyissä. Oleskelin pitkiä aikoja myös lapsuudenkodissani Itä-Suomessa. Yhdenkään aikuisen ei pitäisi joutua palaamaan häntä koipien välissä lapsuudenkotiin.

Olen majaillut kylmässä asuntovaunussa ja toissa kesänä myös teltassa, jossa sänkyni pohjaksi löytyi ruostunut heteka ja jaloiksi eläinten ruokinnasta yli jääneet muoviämpärit.

Lopulta koin myös henkisen ja fyysisen kotimaattomuuden. Tulin kaikeksi, mille yhteiskunnalla ei ole käyttöä: tuloton, rahaton, velkainen, koditon ja työtön. Olin varma, että minulla ei ollut oikeutta edes perusturvaan, joten en sitä hakenut. Viimeisimpänä hyväksyin itsessäni pummin, jolle ystävät tarjoavat kahvit, maksavat elokuvaliput ja ostavat kaupasta ruokaa. Pummius näytti, ketkä ovat todellisia ystäviäni. Joillekin heistä olen velkaa, mutta koskaan he eivät mainitse siitä sanallakaan.

Luottotietoni palautuvat vihreälle elokuussa 2017. Kodittomuuden vuoksi myös kaksi verovelkaa päätyi ulosottoon. Toinen oli muutaman satasen, toinen peräti neljätoista euroa ja muutaman sentin. Niistä sain kolme lisävuotta punaisella. Maksoin verot pois ja vaadin luottotietoyhtiöitä kirjaamaan maksuhäiriömerkintöjen viereen, että velat on suoritettu. Tuo merkintä on pyydettävä itse. Ehkä saan ostettua matkavakuutuksen, ehkä en.

Johdan nykyään sisäpiirifirmaa, jonka erityisosaaminen on kekseliäisyys. Sille voi tulla kysyntää murtuvassa talousjärjestelmässä, jossa ihmisen on opittava huolehtimaan itsestään. Osaan kierrättää ja keksiä uusia käyttötapoja vaikka mille. Ostan kaiken mieluiten käytettynä. Tuunaan huonekalut. Venytän rahan, niin että vähälläkin syön hyvin. Teen mitä vain: tiskaan, raivaan risuja, paikkaan, parsin, möyrin puutarhassa, neulon ja virkkaan. Vain siivoamisesta olen saanut tarpeekseni.

Entä Jumala, Jeesus ja Pyhä Henki? Mene ja tiedä. Sen tiedän, että rukous puhuttelee maallistunuttakin syvässä yksinäisyydessä ja kriiseissä. On edes joku, johon turvatua. Vesi vain ei muutu viiniksi eivätkä leivänkannikat muheviksi limpuiksi ostamalla parannuspalveluja tai esirukouksia. On tehtävä jotain myös itse.

Perheeni on näiden viidentoista vuoden jälkeen niin ehjä kuin ikinä voi. Ehkä turvallinen varhaislapsuus kantaa.

Kun olin lähdössä juhlimaan poikani valmistumista Kalifornian yliopistosta, tapasin vanhan ystäväni, yhden heistä, joille en ollut kertonut mitään. Hän varoitti: ”Et voi jatkaa noin. Hajoat.”

En vastannut. Enkä selittänyt. Nyt vastaan hänellekin, että opin jo vuosia sitten pysymään kasassa hajonneena.

Jotkin tekijät ovat kuitenkin muuttuneet: ylpeydestä syntyi omanarvontunto, häpeästä myötätunto ja vuosikausien piileskelystä läpinäkyvyys, jolla näkee myös muiden läpi.

Voisin siis ryhtyä. . . vaikka selvänäkijäksi.

Mutta jalompaa on rohkaista muitakin tulemaan ulos häpeäkaapista.

Sen minä olen nyt tehnyt.

KATSO VIDEO: Tellervo Riikonen kohtasi New Yorkin kadulla naisen ja menetti sen seurauksena kaiken

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?