Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikuiseksi sovittu liitto – Helvi ja Veikko Ylikorpi ovat olleet naimisissa 80 vuotta

Helvi ja Veikko Ylikorpi ovat syntyneet samana vuonna, kun Suomi itsenäistyi. Naimisissa he ovat olleet jo 80 vuotta.

Katja Kuokkanen HS

Veikko Ylikorpi nousee keinutuolista ja horjahtaa. ”Onko se tämä Huberin viski, joka näin ottaa koipiin?”

Hän ottaa huikan pullostaan, jossa ei siis ole viskiä vaan tavallista vettä.

Veikko Ylikorpi on 98-vuotias.

Vesijohtovesi maistuu kotona Helsingin Arabianrannassa, mutta muun syömisen kanssa on vähän niin ja näin. Vaimo Helvi Ylikorpi kun ei ole kattamassa ateriapalvelun tuomaa keittoa pöytään ja motkottamassa:

”Sinun täytyy syödä.”

Vaimollakin on ikää 98 vuotta.

Veikko Ylikorpi totuttelee hiljaisuuteen Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa.

Kaksio on rakennettu sopivaksi kahdelle ikäihmiselle. Wc:ssä on liukuovi, ja seinillä on maalauksia kummankin asukkaan lapsuudenkodista Keski-Pohjanmaan Toholammilta.

Lokakuun lopussa tässä asunnossa oli vilinää. Silloin tuli täyteen 80 vuotta avioliittoa. Veikko ja Helvi Ylikorpi ovat Tilastokeskuksen mukaan Suomen pisimpään naimisissa ollut pariskunta. Eikä olisi ihme, vaikka avioliitto olisi Suomen kaikkien aikojen pisin.

Suuri suku ei järjestänyt hääpäivänä pitoja, vaan vieraat kävivät porrastetusti pitkin viikkoa.

”Tämä 80 vuotta on meillä sellainen virallinen tappeluaika. Mutta äidin kanssahan me on käyty naapureina jo kansakoulua ja rippikoulua”, Veikko Ylikorpi sanoo.

Ilo loppui juhlaviikon lopulla. Helvi kertoi miehelleen, ettei käsissä ole yhtään voimaa ja vasempaan käsivarteen koskee.

Hoitaja tuli aamulla. Veikko ei osannut muuta kuin istua keinutuoliinsa. Naiset puhuivat kamarissa, ja sitten tuli ambulanssi. Laakson sairaalassa Helvi-rouvalla todettiin sydäninfarkti, jota nyt parannetaan liuotushoidoin.

”Helvin voimat olivat jo ennestään heikot, koska polio halvaannutti aikanaan käden ja jalan. Tiesin, että näin käy. Vähitellen mennään tähän suuntaan”, Veikko Ylikorpi sanoo.

Syntyessään Veikko Ylikorpi ja Helvi Hautaniemi eivät olleet Suomen kansalaisia, vaan Suomi kuului vielä Venäjän valtavaan imperiumiin.

Helvi oli kuukauden ikäinen, kun tsaari Nikolai II luopui vallastaan maaliskuussa 1917.

Veikon syntyessä syyskuussa Venäjä luisui jo kohti bolševikkien vallankaappausta. Sinä syksynä Suomessa kiellettiin perunoiden antaminen eläimille. Perunat tarvittiin ihmisille.

Saman vuoden joulukuussa Suomi antoi vaivihkaa itsenäisyysjulistuksen. Sillä ei elämöity, sillä Venäjän tilanne oli epäselvä.

Ylikorvilla Veikko oli nuorin 14 lapsesta. Perheen isä oli kruununtorppari Juho Ylikorpi, jolla riitti puuhaa: oli 40 hehtaarin maatila ja erilaisia toimia. Hän oli myös kansanedustaja – sekä tietenkin tunnettu viulupelimanni.

Saadakseen lunastetuksi kotitalonsa sisaruksiltaan Juho oli lähtenyt 1880-luvulla neljäksi vuodeksi Yhdysvaltoihin ansaitsemaan rahaa. Elintasosiirtolaisuus oli tuolloin yleistä varsinkin Pohjanmaalla.

Vuodet ulkomailla auttoivat Juhoa katsomaan asioita edistysmielisesti. Kun sisällissota jakoi talvella 1918 kansan punaisiin ja valkoisiin, Juho Ylikorpi ei lähtenyt mukaan. Vanhin poika Antti soti kuitenkin valkoisten puolella.

Sodan jälkeen Juho Ylikorpi oli jäsenenä komiteassa, joka käsitteli sodan vahinkoja. Pieni Veikko-poika oli kuulemassa, kuinka isä jälkikäteen puhui punaisten työläisten kohtelusta Kannuksen veturitallissa.

”Isästä oli väärin, että tuttujakin työmiehiä oli kytketty veturitallin seinään kuin eläimiä. Tavallisia työmiehiä”, Veikko Ylikorpi sanoo nyt.

Isän aarre oli 1700-luvulta oleva viulu, Toholammin kanttorin pojan huutokaupasta ostettu. Veikko pääsi soittamaan sitä 12-vuotiaana suojeluskunnan juhlissa.

Yrjö-veli puolestaan lähti Kanadaan, kuten moni muukin kotiseuduilta, ja toi palatessaan niin hienon haitarin, että siihen tarttuminen teki Veikostakin haitaristin loppuiäkseen.

”Isä kuivatti nevaa. Ojat kaivettiin lapiolla, ja muut työt tehtiin hevosella. Pääsin isän kanssa aina lauantaisin savusaunaan”, Veikko Ylikorpi kertoo.

Valtiopäivämies Juho Ylikorven perintöä suvussa jatkaa kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Nykyisin Veikko seuraa tiiviisti televisiosta eduskunnan kyselytunteja ja taitaa olla ylpeä sisaren tyttärentyttärestä.

”Siellä se Outikin polpottaa”, hän sanookin.

Naapuriin muutti vuonna 1927 uusi perhe. Kymmenvuotias Veikko veti yhtenä päivänä liilanvärisen villapaidan ylleen ja lähti kylätielle. Vastaan tuli kaksi kikattavaa tyttöä.

Helviä ja tämän pikkusisarta nauratti postinhakureissulla, että tuollainenko se naapurinpoika on. Veikkoa sen sijaan ei naurattanut, kun Helvi paimenessa päästi lehmänsä syömään Veikon kaalit kasvimaalta. Helvin puolustus on, että Veikko ei ollut rakentanut kaalimaansa ympärille aitaa.

Vähän kurittomiksi äityivät Veikon ja Helvin rippikoulun päättäjäisetkin. Muu nuoriso oli kukittamassa Toholammin kirkkoa rippijuhlaa varten, vaikka rakennus itsessäänkin on korea kuin piparkakkutalo. Veikko ja Helvi karkasivat talkoista muutaman muun kanssa.

”Pinnasimme ja olimme kiviaidan takana piilossa”, Veikko Ylikorpi kertoo keinutuolissaan.

Yksiin päädyttiin, ja avioliitto solmittiin ilman suuria juhlallisuuksia lokakuussa 1935.

Siipat olivat 18-vuotiaita. Perhe alkoi kasvaa, ja Veikko sai perinnön. Se oli kotitalo, joka purettiin ja siirrettiin Eskolan kylään Kannukseen.

Juuri kun elämää piti rakentaa, alkoi talvisota. Neuvostoliitto aloitti sodan, ja pian käytiin jo kiivaita taisteluita. Marraskuusta 1939 maaliskuuhun 1940 Suomi taisteli Neuvostoliittoa vastaan.

Veikosta oli koulutettu rakuuna, ja vielä sodan alussa hänellä oli rintamalla ratsu.

Helmikuun 11. päivänä 1940 taistelut riehuivat myös Pitkässärannassa Laatokan koillispuolella, ja Veikon oikeaan reiteen osui ilmeisesti räjähtävä luoti. Luu meni pirstaleiksi, ja lihakset murskautuivat veriseksi puuroksi. Taju lähti, ja Veikkoa raahattiin ahkiolla sairaalaan.

Yksi asia otti päähän.

”Leikkasivat saksilla uudet villakangashousut. Se oli kova pakkastalvi, ja Helvi oli juuri ehtinyt ne lähettää kotoa.”

Veikko toipui ja lähti jatkosotaan.

Nyt hän sanoo, että olisi parempi, kun sota-aikaa ei sen enempää muisteltaisi.

”Oi voi, kyllä sitä on tapeltu”, hän toteaa.

Sotien jälkeen Suomi innostui tanssimaan. Haitaripelimanni Veikko Ylikorpi kiersi orkesterien mukana tansseissa ja häissä viihdyttämässä. Veikon soittolistalla oli 200 kappaletta.

Ylikorvilla musikaalisuus on periytynyt, sillä sukuun syntyivät myöhemmin myös Ismo ja Ilkka Alanko. He ovat Veikon sisaren pojanpoikia.

Perhe sai rintamamiestilan Kannuksen Ohennevalta. Se oli uudistila, ja nyt Veikko teki kuin Juho-isä. Hän kaivoi suuria ojia nevalle.

Sinä iltana Ohennevan vintillä oli menossa soittoharjoitukset. Alakerran makuuhuoneessa Helviä poltti korkea kuume, ja kehoa särki kuin sitä olisi revitty pieniksi palasiksi.

Helvi yritti ylös sängystä. Se ei onnistunut, ja Helvi huusi lapsia avuksi. Jalat eivät kerta kaikkiaan kantaneet.

Veikko oli yhä vintillä soittamassa.

”Enkä tiennyt mitään, vaikka Helvillä oli hirvittävä särky”, Veikko Ylikorpi sanoo ja pyörittää päätään 60 vuotta myöhemmin.

Alkoi kuukausien piina. Helviä vietiin ensin Kannukseen sairaalaan, sieltä Seinäjoelle ja lopulta junalla Helsinkiin.

Ylikorvet eivät vieläkään tiedä, mistä poliovirus tuli. Se halvaannutti vasemman käden ja oikean jalan.

Suomen vanhin avioliitto on kestänyt 80 vuotta - Helvi ja Veikko Ylikorpi selvisivät poliostakin
Suomen vanhin avioliitto on kestänyt 80 vuotta - Helvi ja Veikko Ylikorpi selvisivät poliostakin
Helsinkiläiset Helvi ja Veikko Ylikorpi ovat Suomen pisimpään naimisissa ollut aviopari. Vuonna 1955 Veikolla oli uudistilan vintillä orkesteriharjoitukset, kun Helvi sai alakerran makuuhuoneessa hirvittävän kipukohtauksen. Toimittaja Katja Kuokkanen HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Elämä uudistilalla kävi nyt raskaaksi. Lapsia oli lopulta 14, nuorin tytär syntyi vuonna 1960. Veikko oli ryhtynyt ammattiautoilijaksi, ja hän ajoi perheen toiseksi vanhimman pojan kanssa puutavaraa ja hiekkaa kahdessa vuorossa. Helvi yritti selviytyä lehmän pidosta ja lypsyllä käynneistäkin.

”Minä olin niin tyhmä, että olisin vielä yrittänyt jatkaa. Helvi halusi pois Ohennevalta. Hän oli Helsingissä huomannut, että kaupungissa olisi helpompi selviytyä”, Veikko Ylikorpi sanoo.

Niin lähti Ylikorpien perhe vuonna 1961 Helsinkiin. Saman ratkaisun oli jo tehnyt yksi Ylikorpien tyttäristä sekä lukemattomat muut pienviljelijät, jotka 1960-luvulla muuttivat maalta kaupunkiin.

Helvi ja Veikko Ylikorpi olivat keski-ikäisinä mukana Suomen suurimmassa muuttoliikkeessä: kaupungistumisessa, jossa pääasiassa silloinen nuoriso eli suuret ikäluokat muuttivat maaseudulta. Moni päätyi uusiin, nopeasti rakennettuihin kerrostalolähiöihin.

Ylikorville järjestyi kolmen huoneen ja keittiön vuokra-asunto Roihuvuoresta. Veikko aloitti Vulcanin rengasliikkeessä varastopäällikkönä.

Elämä oli asettumassa uomiinsa, mutta sitten tuli häätö. Veikko Ylikorpi kertoo, että omistaja päätti myydä asunnon ja perhe joutui pulaan.

Kaupungin sosiaalityöntekijä tuli ja tilasi suurimman saatavilla olleen taksin. Viisi nuorinta lasta sullottiin autoon ja vietiin lastenkotiin. Vanhemmat kaksi lasta joutuivat koulukotiin ja Helvi-äiti kuntoutuskotiin. Linja-auton kuljettajaksi päätynyt Veikko-isä puolestaan nukkui yöt autonsa takapenkillä.

Helsinki ei myöntänyt kaupungin vuokra-asuntoa, koska Ylikorvet eivät olleet asuneet kymmentä vuotta kaupungissa. Veikko Yli-korpi ei lannistunut vaan alkoi käydä vuokra-asuntopäällikön juttusilla.

”Hän oli pääpukari asunnonjaossa. Sanoin sille, että eihän tässä mitään kiirettä ole, lapset ovat hyvässä hoidossa lastenkodissa ja kaupunki maksaa kaiken”, Veikko Ylikorpi kertoo.

Asuntopäällikkö pehmeni ja alkoi tarjota kaikenkarvaisia asuntoja, joita ei voinut ajatella.

Juuri ennen joulua tuli tarjous. Veikko Ylikorpi lähti kiireesti vuokra-asuntotoimistoon. Vuokrasopimus neljän huoneen ja keittiön asunnosta Koskelassa allekirjoitettiin.

Mielessä kimalsi uusi upea koti. Asunto oli sentään vain kaksi vuotta vanhassa kerrostalossa Kunnalliskodintiellä.

Todellisuus oli järkytys. Sitä miettiessä Veikon hengitys kiihtyy vielä yli viiden vuosikymmenen jälkeenkin.

Asunto oli siivottomassa kunnossa, ja Veikko joutui pyytämään vanhimpia poikia apuun. Koti oli saatava kuntoon jouluksi, jotta perhe pääsisi yhteen. Kuravelli juoksi, kun Veikko kuurasi keittiössä. Tuuletusikkuna oli pestävä moneen kertaan. Olohuoneen seinissä oli marjapuuroa, ja seinät oli pakko tapetoida.

Asunnosta tuli lopulta oikea koti. Siellä Ylikorvet asuivat lähes neljä vuosikymmentä.

Alkuvuosilta Koskelassa Veikon mieleen on jäänyt toinenkin joulu. Aatonaattona hän ajoi paikallisbussia, ja raju talvimyrsky riepotti joulukiireissään tohottaneita helsinkiläisiä.

Työvuoro venyi niin pitkäksi, ettei joulukuusen ostosta ollut tulla mitään. Pohjoisrannassa siivottiin jo myyntipaikkaa, kun Veikko ehti paikalle. Yksi jäinen kuusenkänttyrä ei ollut kelvannut kenellekään. Veikko poimi sen ja vei Koskelaan kylpyammeeseen. Kun lapset aamulla heräsivät, he pääsivät koristamaan kuusta, josta oli sulanut täysin kunniallinen joulupuu.

Suomi vaurastui ja modernisoitui. Lapset aikuistuivat ja muuttivat pois.

Helvin ja Veikon työteliäs elämä sai tunnustusta. Yksi kohokohta oli toukokuussa 1987, kun Helvi sai Presidentinlinnassa äitienpäivämitalin. Veikko taas kutsuttiin Linnaan sotaveteraanina talvisodan 70-vuotismuistovuonna 2010.

”Naapurin isäntä Koskelasta näki, kun meitä tultiin hakemaan mustalla autolla Manun luo. Ihmetteli, että mitä ne ovat tehneet, kun linnaan pannaan molemmat”, Veikko Ylikorpi kertoo.

Uudenvuodenaattona 2002 Veikko Ylikorpi katseli ilotulitusta Meilahdessa. Hän jaksoi olla jalkeilla, vaikka oli vielä muutamaa päivää aiemmin maannut teho-osastolla kiinni erilaisissa letkuissa ja laitteissa.

Veikko oli viety Meilahden sairaalaan aivoinfarktin takia. Helvi Ylikorpi muutti tyttären luo kahdeksaksi kuukaudeksi, kun aviomiestä kuntoutettiin Kaunialan sotavammasairaalassa. Koskelaan ei enää palattu. Uusi koti oli Arabianrannassa, jossa oli tilaa ja luotettava hissi pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkumista varten.

”Se oli oikea kuolema”, Veikko Ylikorpi sanoo aivoinfarktista nyt ja pysäyttää keinutuolin liikkeen.

Hän ryhtyy kertomaan. Se hetki oli ihana.

Vuosikymmeniä sitten kuollut vanhin veli seisoi aavalla aukealla odottamassa. Mutta välissä oli aita, eikä Veikko päässyt sen yli.

”Käännyin takaisin.”

Kuolema on Ylikorven perheessä tuttu asia, sillä neljä Veikon ja Helvin pojista on kuollut vakaviin sairauksiin aikuisina miehinä.

”Minulla ne ovat jääneet omien kipujen varjoon, kun olen silloin ollut huonossa kunnossa ja sairaalassa”, Veikko Ylikorpi miettii.

Kaikille on hänen mielestään kirjoitettu kuolinpäivä jo ennen syntymää. Syntymiäkin Veikko ja Helvi Ylikorven jälkikasvussa on riittänyt: 14 lapsella on 23 lasta. Lapsenlapsenlapsia on 19 ja viidettä polveakin kaksi lasta, joista nuorempi, vielä nimetön tyttö, syntyi 29. lokakuuta.

Seuraavana päivänä Veikko Ylikorpi lähtee katsomaan vaimoaan Laakson sairaalaan. Tytär hakee isän Arabianrannasta autollaan.

Helvi Ylikorpi istuu jo odottamassa pyörätuolissa sairaalan aulassa.

Hän on nyt jaksanut nousta toista kertaa ylös sen jälkeen, kun ambulanssi lokakuun lopussa toi hänet Arabianrannasta Laaksoon.

Vaimo oli puhelimessa kuulostanut pirteältä, kuin ei sairaalassa olisikaan.

”Olen minä vielä elämässä kiinni. Ainahan naiset ovat sitkeämpiä kuin miehet. Mutta toivon, ettei tämä olisi tästä edespäin kauhean tuskallista”, Helvi Ylikorpi sanoo.

Suomenennätysaviopari istuu vastakkain sairaalan aulassa olevassa pöydässä, toinen pyörätuolissa ja toinen rollaattori tukenaan. Kahviaika on jo mennyt, mutta Helville ja Veikolle järjestyy kupilliset.

Pullapitkon viipaleet jäävät koskemattomina asetille. Ei nälätä.

”Mutta on vähän ikävän tuntua nyt”, Veikko Ylikorpi myöntää. Yhteiselo on ollut välillä sellaista kiivastakin sanailua.

Ollaan vähän kuin lehmät – yhtä tyhmiä tai viisaita, Ylikorvet sanovat.

”Kun toinen on kaukana, lehmä ammuu. Kun ollaan lähellä, se puskee. Me olemme nähneet pirulliset ajat ja monet sodan vuodet. Mutta kyllä silloin vuonna 1935 oli mielessä, että tämä on ikuinen liitto”, Veikko Ylikorpi sanoo.

Miehen jutut menevät Helviltä joskus toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Ja kun mies ottaa haitarin esiin, Helvillä on tapana siirtyä makuuhuoneeseen ratkomaan ristikoita.

Kummankin mielestä olisi hyvä, että Helvi pääsisi vielä kotiin.

Niin Veikko aina sanoo puhelimessa:

”Tulisit kotiin.”

Helvihän se on hoitanut laskut ja muut viralliset asiat siitä lähtien, kun Veikolla oli aivoinfarkti. Nyt laskuja pukkaa postiluukusta niin, ettei Veikko ehdi niitä kunnolla lukea.

Erityisen suuri juhla on edessä vuonna 2017, kun sata vuotta tulee täyteen.

Ensin juhlitaan Helviä, sitten Veikkoa ja lopuksi Suomea.

Helvi Ylikorvella onkin joskus käynyt mielessä, että tässä ollaan yhtä vanhoja kuin Suomen itsenäisyys.

Mutta sitä ei tiedä, jaksaako sinne asti. Pitkää avioliittoa on Veikko Ylikorven mukaan auttanut se, että mies on välillä ollut töiden ja soittomatkojen takia pois vaimonsa silmistä.

Helvillä on näkemys, joka sopii sekä puolison kotkotusten että elämän sietämiseen ylipäänsä:

”Pitää olla kärsivällinen ja ottaa vastaan, mitä tulee, eikä ruveta hermoilemaan ja kiukuttelemaan.”

Veikko Ylikorpi kääntää rollaattorin kohti sairaalan sähköovia. Helvi Ylikorven silmät ovat jo väsymyksestä harmaat.

”Sinun pitää syödä siellä”, Helvi sanoo Veikolle lähtiäisiksi.

1930-LUKU: Helvi Hautaniemi ja Veikko Ylikorpi menivät naimisiin 20. lokakuuta 1935.Hääkuva otettiin vasta myöhemmin, koska siihen ei häiden aikaan ollut mahdollisuutta.
1930-LUKU: Helvi Hautaniemi ja Veikko Ylikorpi menivät naimisiin 20. lokakuuta 1935.Hääkuva otettiin vasta myöhemmin, koska siihen ei häiden aikaan ollut mahdollisuutta.
1940-LUKU: Sota-aikana Veikko haavoittui. Helvi hoiti kotia ja lapsia Keski-Pohjanmaalla.
1940-LUKU: Sota-aikana Veikko haavoittui. Helvi hoiti kotia ja lapsia Keski-Pohjanmaalla.
1960-LUKU: Helsingissä perhe asettui Roihuvuoreen. Jouluna aikuisetkin lapset kävivät kylässä. Veikon sylissä on nuorin tytär.
1960-LUKU: Helsingissä perhe asettui Roihuvuoreen. Jouluna aikuisetkin lapset kävivät kylässä. Veikon sylissä on nuorin tytär.
1970-LUKU: Suuressa suvussa riitti ristiäisiä. Elokuussa 1970 leivonnaisia tarjoili appivanhemmilleen Marianna Ylikorpi.
1970-LUKU: Suuressa suvussa riitti ristiäisiä. Elokuussa 1970 leivonnaisia tarjoili appivanhemmilleen Marianna Ylikorpi.
1980-LUKU: Ylikorvet asuivat lähes 40 vuotta Helsingin Koskelassa. Keväällä 1987 Helvi palkittiin äitienpäivämitalilla Presidentinlinnassa.
1980-LUKU: Ylikorvet asuivat lähes 40 vuotta Helsingin Koskelassa. Keväällä 1987 Helvi palkittiin äitienpäivämitalilla Presidentinlinnassa.
1990-LUKU: Mökistä Puulavedellä tuli rakas kesäpaikka. Pihamaan kukkaloisto oli kuin Etelämerellä.
1990-LUKU: Mökistä Puulavedellä tuli rakas kesäpaikka. Pihamaan kukkaloisto oli kuin Etelämerellä.
2000-LUKU: Haikeat jäähyväiset mökille jätettiin Esko-pojan kanssa.
2000-LUKU: Haikeat jäähyväiset mökille jätettiin Esko-pojan kanssa.
Juhani Niiranen
2010-LUKU: Helvi Ylikorvella on kova halu päästä sairaalasta. Veikolla onkin jo yksinäistä.
2010-LUKU: Helvi Ylikorvella on kova halu päästä sairaalasta. Veikolla onkin jo yksinäistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?