Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsiläinen kello on ylimys, jolle älykello on pelkkä nousukas

Sveitsin kelloteollisuus kesti 1970-luvulla japanilaisten patterikellojen hyökkäyksen ja aikoo säilyttää arvokkuutensa nytkin.

Kuukausiliite
 
Helsingin Sanomat
Patek Philippe -kello vuodelta 1938 (vas.), vuoden 2005 Swatch ja uusi TAG Heuer Connected.
Patek Philippe -kello vuodelta 1938 (vas.), vuoden 2005 Swatch ja uusi TAG Heuer Connected.

Sveitsin suurlähetystön ruokapöytään Helsingin Kaivopuistossa on katettu mediaa varten pieniä suolaisia aamupaloja sekä Carl F. Bucherer -kellomerkin uutuudet.

Perinteisen kellovalmistajan automaattikelloissa näkyy pikkutarkka sveitsiläinen ammattitaito. Juuri tällaisilla korkealuokkaisilla ja kalleilla kelloilla sveitsiläiset ovat vuosikymmeniä pitäneet markkinoita hyppysissään.

Mutta nyt ne ovat saaneet uusia kilpailijoita – ja ihan toiselta alalta. Ehkä siksi myös Sveitsin suurlähettiläät ovat mukana myynninedistämistyössä.

Aluksi rannekellot olivat naisten juttu, sillä miehillä oli taskukellonsa.

Rannekellon kehittäjäksi sanotaan sveitsiläistä kellonvalmistajaa Patek Philippeä , joka on yhä kellobisneksen arvostetuimpia nimiä. Patek Philippe teki maailman ensimmäisen rannekellon unkarilaiselle kreivitär Koscowiczille vuonna 1868.

Vuosisadan lopussa kellot siirtyivät miestenkin ranteisiin, kun sotilaat huomasivat niiden hyödyt. Rannekello oli taisteluhaudassa kätevämpi kuin taskukello. Noihin aikoihin kelloihin keksittiin laittaa myös rikkoutumaton lasi ja pimeässä loistavat kellotaulut, joissa käytettiin radioaktiivista radiumia.

Sveitsiläinen kelloteollisuus kasvoi ja kukoisti. Esimerkiksi Rolex, Tissot, Omega, IWC ja Breitling valloittivat maailmaa.

Seuraava suuri askel kellojen valmistamisessa otettiin 1970-luvulla, kun japanilaiset alkoivat tuottaa pattereilla toimivia kelloja. Sveitsiläisten automaattikelloille se merkitsi kuolinkellojen kuminaa: alan työpaikkojen määrä tippui muutamassa vuodessa 90 000:sta 25 000:een.

Sveitsiläiset eivät luovuttaneet vaan vastasivat japanilaisille lanseeraamalla vuonna 1983 Swatch-kellon. Värikkäistä, edullisista ja vedenkestävistä kelloista tuli suurta muotia.

Nyt ollaan jälleen käännekohdassa. Markkinoita ovat kuluneen vuoden aikana mullistaneet älykellot, joista voi kuunnella esimerkiksi musiikkia, tarkastaa sykkeen ja kalorinkulutuksen, tilin saldon, viestit, Instagramin ja sään.

Omansa on jo esimerkiksi LG:llä, Motorolalla ja Samsungilla. Muotiväkeen ja naisiin yrittää vedota Huawei, jonka kelloa mainostaa amerikkalainen huippumalli Karlie Kloss .

Kohutuin kello on Applella, joka on omaksunut muotoiluunsa Swatcheista tuttua ajattelua: ostaja voi valita suosikkinsa eri värisistä rannekkeista. Rannekkeen voi personoida myös omilla Instagram- tai Facebook-kuvillaan, ja luksuksen ystäville on esimerkiksi Hermèsin käsin tikattu ranneke.

Halvin kelloista maksaa vähän yli 300 euroa, kultainen versio lähes 17 000.

Applen kellon vaikutusten väitetään jo näkyvän: sen kanssa kilpailevien edullisempien sveitsiläiskellojen myyntiluvut laskivat alkusyksystä.

Vaikka Sveitsin suurlähetystössä Helsingissä ei puhuta älykelloista, maan kelloteollisuudessa on kuultu hälytyskellojen ääni. Tag Heuer on jo käynyt kosioreissulla Piilaaksossa. Yhdessä Googlen ja Intelin kanssa se on kehittänyt Tag Connected -älykellon. Kun se esiteltiin kuukausi sitten New Yorkissa, läsnä oli Sveitsin suurlähettiläs.

Uutuus maksaa 1 350 euroa, ja kahden vuoden kuluttua sen voi vaihtaa Tag Heuerin klassiseen Carrera-kelloon maksamalla toiset 1 350 euroa – mikä on alle 1960-luvun alussa markkinoille tulleen klassikkokellon listahinnan.

Sveitsiläiset näyttävät uskovan porttiteoriaan: kun nuoret saadaan ensin älykellon käyttäjiksi, heidät voi myöhemmin houkutella perinteisten kellojen maailmaan.

Entä mitä kuuluu Suomen kellomarkkinoille? Vuodenkierto näyttää ainakin muuttuneen, kertovat kellokauppiaat. Aiemmin kellomyynnin huippusesonki oli jouluna, mutta nykyisin syksyllä ostetaan kello omaan käyttöön, keväällä taas lahjaksi.

Toinen muutos on se, että vielä joitakin vuosia sitten vain miehet näyttivät kellollaan varallisuuttaan ja makuaan. Nyt perheen miehen lisäksi myös rouvalla pitää olla hieno kello.

Suuri muutos on myös tämä: Aiemmin monet naiset odottivat kelloa tai koruja lahjaksi. Nyt yhä useammat ostavat ne itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?