Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähän tauluun Ateneum käytti vuoden kaikki hankintarahansa

Hugo Simbergin maalaus Iltaa kohti vuodelta 1913 on vihdoin kaikkien nähtävissä Ateneumissa.

Kuukausiliite
 
Kansallisgalleria
Iltaa kohti -maalaus on esillä Ateneumissa.
Iltaa kohti -maalaus on esillä Ateneumissa. Kuva: Kansallisgalleria

Maalaus on kookas: 162 senttimetriä korkea ja 95 senttimetriä leveä. Kehykset ovat arvokkaan näköiset mutta eivät prameat. On aivan tavallinen arkiaamu, mutta meitä katsojia on jonoksi asti. Pysähdymme vuorotellen taulun eteen.

Seisahdus on kuin hartaushetki, jonka lopuksi pitää kumartaa syvään mestarin työlle.

Hugo Simbergin maalaus Iltaa kohti on taiteenystävien uusi pyhiinvaelluskohde, jota tullaan Ateneumiin katsomaan matkojen päästä.

Taulu on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä, sillä se on ollut vuosikymmeniä yksityisessä kokoelmassa.

Ateneum osti taulun viime kesänä.

Se oli kallis investointi. Hintaa ei ole julkistettu, mutta teos maksoi paljon. Näin voi päätellä, koska Ateneum kertoi käyttäneensä ostoon tämän vuoden ja osan ensi vuoden taidehankintavaroistaan. Yhden vuoden määräraha on 195 000 euroa.

Ateneumissa taulu on näytteillä pohjakerroksen salissa, johon on koottu museon uusia hankintoja, kuten Tyko Sallisen, Ellen Thesleffin ja Alpo Jaakolan teoksia.

Hugo Simbergin maalaus on tässä salissa primus inter pares, paras vertaistensa joukossa.

Hugo Simberg maalasi teoksen kesällä 1913. Hän oli silloin 40-vuotias, riittävän kokenut ja kuitenkin hyvin luomisvoimainen taiteilija. Hän oli saanut paljon arvostusta ja palkintoja, sillä hän oli muutamaa vuotta aikaisemmin maalannut Tampereen tuomiokirkon freskot ja koskettavan teoksen Haavoittunut enkeli.

Kesällä 1913 kaikki oli vielä hyvin. Tulevasta maailmansodasta ei ollut tietoakaan. Suomessa oli syvä rauha, ja Simbergin perheessä kukoisti onni.

Hugo Simberg oli mennyt naimisiin Anni Fredrika Bremerin kanssa, ja esikoispoika Tom Erik Simberg oli syntynyt marraskuussa 1911.

Perhe vietti kesän suvun kesäpaikassa Niemenlautan kartanossa, jossa Hugo Simbergillä oli ateljee. Niemenlautassa asui myös Hugo Simbergin isä, eversti Niclas Simberg.

Parivuotias pojanpoika ja 90-vuotias isoisä viihtyivät hyvin yhdessä.

Hugo Simberg oli maalannut edellisinä kesinä muita sukulaisiaan, ja hän oli kesällä 1910 tehnyt teoksen Vanhus ja lapsi, jossa Niclas Simberg kävelee rannalla toisen lapsen kanssa.

Öljymaalauksen tekeminen omasta pojasta ja isästä oli siis pitkän luomisprosessin huipennus, kallisarvoinen lahja koko perheelle.

Kukaan ei silloin voinut arvata, että Simbergin perheen onni kääntyisi seuraavina vuosina.

Eversti Niclas Simberg kuoli 92-vuotiaana vuonna 1915, ja pian perhettä satutti toinenkin järkyttävä menetys: Hugo Simberg kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen vuonna 1917. Hän oli kuollessaan vain 44-vuotias.

Tom Simberg oli kuusivuotias isänsä kuollessa. Hän asui äitinsä ja nuoremman sisarensa Uhran kanssa Helsingissä. Perhe vietti kesiä Niemenlautan kartanossa, joka sijaitsi Säkkijärvellä, lähellä Viipuria. Kartano tuhoutui sodassa ja jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle.

Tom Simberg sai elää vielä vanhemmaksi kuin isoisänsä Niclas. Kuollessaan vuonna 2006 Tom oli 95-vuotias.

Hugo Simbergin arkisto / Kansallisgalleria
Hugo Simbergin poika Tom ja isä Niclas vuonna 1913.
Hugo Simbergin poika Tom ja isä Niclas vuonna 1913.
Hugo Simbergin arkisto / Kansallisgalleria
Hugo Simberg vuonna 1910.
Hugo Simberg vuonna 1910.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!