Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukausiliitteen uusi ruokasarja alkaa Virosta

Virolaiskokki Henry Lepist lääkitsee koti-ikäväänsä possulla, kilohaililla ja hapukoorilla.

Kuukausiliite
 
Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Kun Henry Lepist ryhtyy miettimään kotimaataan Viroa kuvaavia ruokia, ajatukset kääntyvät tietysti lapsuuteen. Oitis mieleen palaavat maalaistädin talvipaketit, joita tämä lähetti sukulaisilleen Tallinnaan. Paketeista löytyi juureksia, hapankaalia, verimakkaraa ja pikkelssejä, ja niistä äiti valmisti perheelle tuhteja patoja ja keittoja. Niin, ja tietysti se, että lapsuuskodin ovet olivat aina auki vieraille, joita kondiittoriäiti ravitsi kilohailileivillä.

Nyt Henry Lepist on 38-vuotias Helsingissä asuva keittiömestari ja ravintolakoulu Perhon opettaja, eikä hän malta olla virtaviivaistamatta lapsuusmuistojaan. Mutta alkuperäinen henki niissä edelleen on.

”Virolainen ruoka on maanläheistä kotiruokaa. Raaka-aineet olivat sitä, mitä itse pystyi kasvattamaan”, Lepist tiivistää.

Vaikka Viron ruokakulttuuri ei suuresti poikkeakaan perinteisestä suomalaisesta menosta, eroja kuitenkin on. Lahden takana on aina suosittu maitohapatteita.

”Ja aikaisemmin Virossa makkarat olivat lihaisempia ja ruoka suolaisempaa. Nyt sekin on alkanut muuttua”, Lepist toteaa.

Lepist tuli Suomeen vuonna 1988 vaihto-oppilaaksi Pirkanmaan hotelli- ja ravintolaoppilaitokseen. Sen jälkeen hän on valmistunut restonomiksi ja opettajaksi ja ehtinyt työskennellä laivoissa ja ravintoloissa. Hotelli Vaakunassa hän kipusi keittiöpäälliköksi saakka. Ravintolakoulu Perhossa hän on opettanut viime kesästä lähtien.

Hänen ruokafilosofiansa on selvä.

”Pidän rennosta bistroruuasta. Ei liian fine diningia.”

Lopuksi Lepis opettaa, kuinka virolainen toivottaa hyvää ruokahalua.

”Jätku leiba. Suomeksi se tarkoittaa riittäköön leipä. Minusta se on mukavan erilainen toivotus.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!