Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirkusvaunujen hautausmaa löytyi Rauman läheltä

Vanhan sirkustirehtöörin varikolle on päättynyt monen suomalaisen sirkuksen viimeinen kiertue.

Kuukausiliite
 
Sirkusvaunujen hautausmaalla on haikea tunnelma
Sirkusvaunujen hautausmaalla on haikea tunnelma
Entisen sirkustirehtöörin Sven Berglundin pihamaalla Rauman Kodisjoella on kuutisenkymmentä sirkusvaunua, kuorma-autoa ja asuntovaunua. Rapistuneissa kyljissä on ammoin kuolleitten sirkusten nimiä. Ne kertoivat ajoista, jolloin keräännyttiin katsomaan oikeita sirkuslaisia, oikeassa teltassa. Kovaääniset pauhasivat, trapetsi heilui korkealla ja rummut pärisivät uhkaavasti. Pidätettiin hengitystä niska takakenossa. Nyt kiertueet ovat päättyneet, mutta kaihon voi vielä aistia.

Toimitukseen tuli vinkki kahdelta tutulta nimeltä – takavuosien osakesijoittaja Taito Tuunaselta ja Rauman Lukon päävalmentaja Risto Dufvalta. He kertoivat ihmetelleensä Rauman lähellä Kodisjoella olevaa vanhojen sirkusvaunujen kokoelmaa, joka näyttää aivan sirkushautausmaalta. Mistähän on kysymys?

Se oli helppo selvittää. Paikka on vanhan sirkustirehtöörin Sven Berglundin vaunuvarikko. Kuutisenkymmentä sirkusvaunua, vetoautoa, bussia ja asuntovaunua. Kaikki rapistuneissa sirkusväreissä.

Vaunujen kylkiin maalatut nimet –Sirkus Finnstar, Funfun, Apollo, Finlandia ja Kansallissirkus– kertovat kauan sitten lakkautetuista sirkuksista. Lipunmyyntivaunussa on vielä markkahinnasto: B-katsomo 70 markkaa, A-katsomo 75 markkaa ja aitio 80 markkaa.

Yhden vaunun sisälle näkee rikkinäisestä ikkunasta. Seinällä on haalistunut kuva fakiiri Mr. Halosesta. Vaunu on kuulunut Sirkus Funfunille. Yksi sen perustajista oli Renny Harlin, mutta hän vetäytyi pian hankkeesta.

Funfun toimi vain vuodesta 1993 juhannukseen 1994. Kerimäellä tuli riitaa kassasta, ja fakiiri Halonen hakkasi mastonnarut poikki.

Näissä vaunuissa olisi tarinoita. Niissä on asunut akrobaatteja ja jonglööreja, apeista sosialistimaista tulleita artisteja, hevosia, koiria, laamoja. Ja 40-kiloinen pyton.

Elämä on ollut karua: vanhoissa vaunuissa on ahtaat ja askeettiset kerrossängyt, ei peseytymistiloja, ei vessoja, ei lämmitystä. Aina on tullut uusi paikkakunta, jossa on lyöty masto pystyyn, viritetty teltta ja levitetty julisteet. On juututtu kuraan ja kastuttu sateessa.

Kiertueelle on lähdetty keväisin. Syksyisin saavuttiin pääkaupunkiseudulle. Siellä sirkus oli syksyn merkki.

Sirkukseen ei menty, se tuli kylään. Tutut kulmakunnan lapset istuivat koville penkeille. Ei häirinnyt, vaikka pelle ei ollut kovin hauska, temput eivät aina onnistuneet, tirehtööri oli ylidramaattinen ja orkesteri soitti vähän sinne päin. Akrobaattikin saattoi olla vähän tukevoitunut, eikä taikurin avustajan olisi kannattanut esiintyä enää bikineissä.

Mutta se kaikki kuului sirkukseen: mennyt loisto ja jäntevä nuoruus. Sama artisti esiintyi monella nimellä, myi välissä ylihintaista popcornia – akrobaatti venyi moneen. Kaikessa oli vähän huijauksen makua, kuten sirkuksessa kuuluu ollakin.

Mutta se tapahtui ihan oikeasti siinä – ei ruudussa, ei virtuaalisesti. Keilat lensivät, ruoska napsui, trapetsi keinui. Se haisi hevoselta ja ehkä vähän hieltäkin.

Näiden sirkusvaunujen kiertäminen on aikaa sitten päättynyt, eikä enää tule uutta kevättä. Mutta sekin kuuluu asiaan, sillä sirkuksessa on aina surumieltä.

Vesa-Matti Väärä
Kiertue on päättynyt Kodisjoelle.
Kiertue on päättynyt Kodisjoelle.
Vesa-Matti Väärä
Renny Harlin oli mukana Sirkus Funfunissa.
Renny Harlin oli mukana Sirkus Funfunissa.
Vesa-Matti Väärä
Muinainen hinnasto.
Muinainen hinnasto.
Vesa-Matti Väärä
Haalistuneet pellen kuvat koristavat perävaunua.
Haalistuneet pellen kuvat koristavat perävaunua.
Vesa-Matti Väärä
Loisto on mennyt, jos sitä koskaan olikaan.
Loisto on mennyt, jos sitä koskaan olikaan.
Vesa-Matti Väärä
Matka ei enää jatku.
Matka ei enää jatku.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?