Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marcus Grönholm tavoittelee taas voittoa

Rallin maailmanmestari ottaa riskejä nyt liikemiehenä.

Kuukausiliite
 
Kimmo Räisänen
Marcus Grönholm on nyt kauppakeskuksen puuhakas toimitusjohtaja.
Marcus Grönholm on nyt kauppakeskuksen puuhakas toimitusjohtaja. Kuva: Kimmo Räisänen

Marcus Grönholm on saapunut Helsinkiin. Hän neuvottelee erään energiajuomien valmistajan kanssa sponsorisopimuksesta pojalleen, joka ajaa SM-tasolla rallicrossia. Ensin palaveri siirtyy tunnilla eteenpäin, ja sitten se peruuntuu kokonaan, koska energiajuomayhtiön edustaja on hyvin kiireinen. Grönholm sulkee puhelimensa ja nojaa taaksepäin sohvalla hotelli Presidentin aulassa.

”Mulla on tällaista autourheiluun liittyvää juoksua sinne sun tänne. Aikamoista hosumista tämä arki välillä on, mutta eipähän käy aika pitkäksi”, hän sanoo.

Grönholm lopetti oman ralliautoilijan uransa kahdeksan vuotta sitten. Sen jälkeen hän ryhtyi yrittäjäksi. Hän perusti vaimonsa kanssa kotipaikkakunnalleen Inkooseen Strand-nimisen kauppakeskuksen, jossa toimii neljä kauppaa, parturi-kampaamo, kahvila, ravintola, galleria ja kuntosali. Grönholm on titteliltään toimitusjohtaja, mutta hänen työhönsä kuuluu kaikenlaista pienistä huoltotöistä lähtien.

”Puoleeni käännytään aina, kun on jotain kysyttävää. Aika lailla jumissa olen sen homman kanssa.”

Inkoon vierasvenesatamassa sijaitseva Strand on kesäisin suosittu paikka, jossa käy veneilijöitä ja mökkiläisiä. Talvisin on hiljaista. Kauppakeskusta pyörittävän MG Properties -yhtiön liikevaihto oli vuonna 2014 yli miljoona euroa, mutta tappiota tuli lähes 200 000 euroa.

”Luvuissa näkyy rakentaminen, joka oli kallista”, Grönholm sanoo. ”Ei se kannattava ole, mutta pysyy pinnalla. Kriisissä ei olla.”

Itse asiassa Grönholm haaveilee kauppakeskuksen laajentamisesta. Toiveena on saada nykytilojen kylkeen iso ruokakauppa.

”Se toisi ihmismassoja. Ruokaa pitää aina ostaa, toisin kuin kenkiä.”

Yhdessä asiassa Grönholmin kauppakeskus oli aikaansa edellä. Syksyllä 2011 siellä järjestettiin Suomen ensimmäinen Black Friday – siis joulua edeltävä alennusmyynti, joka Yhdysvalloissa on vuoden vilkkain kauppapäivä. Grönholm rekisteröi sanayhdistelmän Musta perjantai, Black Friday ja yritti viritellä yhteistyötä elektroniikkakauppaketju Gigantin kanssa.

”Ei niitä kiinnostanut, mutta nyt tänä syksynä ne tekivät Black Friday -kampanjan itse. Mähän siitä vähän ärähdin.”

Grönholm lähetti Gigantille ja muille ketjuille kirjeitä, joissa kielsi käyttämästä mainoksissa Black Friday -nimeä. Kauppalehden haastattelema Gigantin toimitusjohtaja vertasi Grönholmin vaatimusta siihen, että joku rekisteröisi joulun omaksi tavaramerkikseen.

”Enhän mä tietenkään ole keksinyt Black Fridayta. Jenkeissä se on ollut iät ja ajat. Mutta me tuotiin se Suomeen”, Grönholm sanoo. ”Nyt kaikki väittää, että ne ovat tienneet tästä aina. Ja paskan marjat! Ne eivät olleet kuulleetkaan Black Fridaysta viisi vuotta sitten.”

Riita saattaa saada vielä jatkoa.

”Juristit tutkivat nyt asiaa.”

Kauppakeskus ei ole Grönholmin ainoa bisnes. Hän omistaa siivun suksia ja hiihtovarusteita myyvästä Yoko-yhtiöstä. Grönholm on itsekin innokas hiihtäjä. Hän on käynyt kolme kertaa Ruotsissa sivakoimassa 90 kilometrin pituisen Vaasa-hiihdon ja aikoo osallistua kisaan tänäkin vuonna, joskin harjoittelu on jäänyt vähiin surkean lumitilanteen vuoksi.

Grönholm ei ole täysin hylännyt ralliakaan. Viime syksynä hän kävi ajamassa Volkswagenin tallille testiajoja Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Jenni-Justiina Niemi / HS
Marcus Grönholm 2012.
Marcus Grönholm 2012.

Aktiiviuransa Grönholm lopetti huipulta. Vuoden 2007 MM-sarjassa hän hävisi maailmanmestaruuden Sébastien Loebille neljällä pisteellä. Maailmanmestaruuden hän voitti kaksi kertaa, ja MM-sarjan osakilpailuvoittoja tuli peräti 30. Grönholm tunnettiin rämäpäisenä kuljettajana, joka janosi aina voittoa – välillä riskien ottaminen kostautui ulosajoina.

”Olisin voinut joskus ajaa vähän harkitummin ja tyytyä kakkos- tai kolmostilaan. Varmaan olisi nyt yksi maailmanmestaruus enemmän, ehkä kaksikin.”

Myös Grönholmin isä, Ulf Grönholm, oli rallikuski. Hän kuoli vuonna 1981 ajettuaan päin aura-autoa harjoitellessaan pikataivalta. Marcus Grönholm oli tuolloin 13-vuotias. Hän kieltää, että isän kuolema olisi koskaan tullut mieleen ratin takana.

”Tietysti rallissa voi käydä ikävästi, mutta

ei sitä ajaessa voi ajatella. Enkä ole ajatellut.”

Nyt Grönholmin oma poika Niclas Grönholm ajaa rallicrossia. Marcus Grönholm ei aina malta olla antamatta ajovinkkejään, vaikka tietää hyvin, että jokaisen kilpa-ajajan on itse kesytettävä autonsa.

”Tietty perstuntuma pitää olla. Parhaimmillaan sitä tanssii sen auton kanssa.”

Marcus Grönholm voitti rallin maailmanmestaruuden vuosina 2000 ja 2002. Lopetettuaan urheilu-uransa hän perusti kotikuntaansa Inkooseen Strand-nimisen kauppakeskuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!