Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säveltäjä Kari Rydman tukee politiikassa pojanpoikaansa, kansanedustaja Wille Rydmania

Säveltäjä Kari Rydman ja hänen pojanpoikansa, kansanedustaja Wille Rydman ovat nykyisin kumpikin hyvin samanmielisiä konservatiiveja.

Kuukausiliite
 
JUKKA LEHTINEN
Willen isän kuolema lähensi isoisää ja pojanpoikaa.
Willen isän kuolema lähensi isoisää ja pojanpoikaa. Kuva: JUKKA LEHTINEN
Wille Rydman:

Isänisäni oli minulle tärkeä esikuva ja inspiraation lähde koko lapsuuteni. Vanhempieni erosta, perheenjäseneni mielenterveysongelmista ja monista muista syistä johtuen elämäni oli varsin rikkinäistä, mutta isoisä oli tärkeä turva vaikeampinakin aikoina.

Olen aina ihaillut isoisän karismaattista, itsevarmaa ja suorastaan häpeilemätöntä luonnetta. Kun hän astuu huoneeseen, hän ottaa heti henkisen ilmaherruuden. Hän on tavattoman lukenut ja pystyy luennoimaan sujuvasti liki aiheesta kuin aiheesta. Siitä huolimatta isoisä ei ole koskaan hukannut leikkisyyttään, vaan tuntuu viihtyvän jopa paremmin lasten kuin aikuisten seurassa.

Säveltäjänä isoisä oli pitkään kulttuurieliitin karsastama outolintu. Häntä paheksuttiin 60-luvulla esimerkiksi siitä, että hän rohkeni säveltää vaikkapa jousikvarteton, jonka keskellä oli boogie woogie -jakso.

Intohimo musiikkiin oli periytynyt myös isälleni, ja musiikilla oli kodissani iso rooli. Kymmenvuotiaana pääsin laulamaan Bachin Matteus-passiota Cantores Minores -kuoron riveissä. Silloin ajattelin, että jos säveltäjä pystyy tuottamaan sellaista kauneutta, on se maailman hienoin ammatti.

Harjoittelin säveltämistä omatoimisesti, mutta sain opastusta myös isoisältä etenkin barokkimusiikissa. Lisäksi opiskelin huilunsoittoa Helsingin konservatoriossa ja myöhemmin musiikin teoriaa Sibelius-Akatemiassa, mutta lukioiässä luovuin muusikon uran harkitsemisesta politiikan hyväksi.

Isoisä kasvoi suojeluskuntalaisessa, konservatiivisessa kodissa Helsingissä. Kun hän kasvatti pitkät hiukset ja parran, alkoi säveltää radikaalia musiikkia ja kirjoittaa provokatiivisia tekstejä, oli fafa, hänen isänsä, aivan kauhuissaan. Jos joku totesi kadulla tälle ystävällisesti jotain pojan esiintymisistä julkisuudessa, oli fafan reaktio että voi ei, mitä se on taas mennyt tekemään. Silti isoisä piti aina oman päänsä.

Minussa on samaa kurittomuutta. En erityisemmin piittaa kovastakaan kritiikistä, jos koen omat argumenttini kestävämmiksi.

Innostuin politiikasta jo ala-asteella pelatessani isoisän kehittämää Eduskunta-lautapeliä, jossa kerättiin ääniä ja muodostettiin hallituksia. Kuudesluokkalaisena paneuduin Karl Marxin teoksiin ja vakuutuin dialektisesta materialismista parhaana selitysmallina historian kululle. Ajattelin, että maailma kulkisi vääjäämättömästi kohti sosialismin auvoa.

Isä ei pitänyt innostuksestani, vaan antoi lahjaksi Karl Popperin teoksen Avoimen yhteiskunnan viholliset, joka pyrkii osoittamaan Marxin ”historisismin” vääräksi. Vakuutuin Popperin argumentaatiosta ja ajauduin älylliseen umpikujaan. Murrosikäiseen pohdintaan yhdistyivät vielä perhepiirin ongelmat. Olin asunut varhaislapsuudesta saakka kahdessa osoitteessa vanhempieni eron takia. Neljätoistavuotiaana elämä äidin luona kävi kuitenkin mahdottomaksi, ja niin muutimme pikkusiskoni kanssa pysyvästi isän luokse.

15-vuotiaana Bach-harrastukseni vaihtui intohimoiseen wagnerismiin. Luin myös Kalevalan, joka herätti minussa voimakkaan kansallistunteen. Poliittinen viisarini alkoi kallistua yhä selvemmin oikealle, ja lukion alettua liityin kokoomusnuoriin.

Isoisä ei ole koskaan ollut mikään poliitikko, mutta hän on aina intoutunut oman aikansa ilmiöistä – myös poliittisista. Nuorena hän vietti aikaa vasemmistoradikaalien ja myöhemmin Pentti Linkolan seurassa. Isoisän yhteiskunnalliset näkemykset ovat kuitenkin eläneet ajan mukana, eikä hänelle ole ollut hankalaa päivittää näkemyksiään tarvittaessa perusteellisestikin.

Vaikein asia, jonka isoisä on kokenut, oli varmasti isäni kuolema. Vuonna 2006 todettiin, että isäni ihosyöpä oli levinnyt tappavalla tavalla. Isä ei kuitenkaan saanut koskaan sanotuksi meille lapsilleen, ettei hänelle ollut annettu montaa kuukautta elinaikaa. Hän jatkoi normaalisti tehtävissään Tieteellisten seurain valtuuskunnassa ja järjesti vielä tammikuun 2007 Tieteen päivät.

Kun maaliskuussa oli selvää, että isällä oli enää vain viikkoja tai päiviä elinaikaa jäljellä, isoisä alkoi kirjoittaa musiikkia esikoisensa muistolle. Dulcis Memorian kantavaksi teemaksi hän valitsi kehtolaulusävelmän, jonka hän oli aikoinaan kirjoittanut vastasyntyneen poikansa tuutulauluksi. Nyt melodia tuuditteli lasta kohti toisenlaista unta.

Pojanpoika ja isoisä Valkeakoskella vuonna 1989.
Pojanpoika ja isoisä Valkeakoskella vuonna 1989.

Kun isä oli kuollut, kysyin isoisältä, mahtaako hän pystyä esiintymään hautajaisissa, kuten oli suunnitellut. Isoisä sanoi, että kyllä hän sen hoitaa. Mutta kun hän soitti ja lauloi hautajaismusiikkia meille sukulaisille, purskahdimme itkuun. Silloin Kari hyppäsi pianon äärestä ja ähkäisi, että ei perkele kun on vaikeaa, hän taitaa sittenkin kutsua paikalle toiset esittäjät.

Olin isän kuollessa 21-vuotias ja asuin vielä lapsuudenkodissamme Uudenmaankadulla. En ole koskaan ollut yhtä lamaantunut kuin silloin. Siskoni jopa soitti isoisälle, että nyt ovat asiat huonosti, kun Wille ei saa mitään aikaiseksi. Kun isoisä kertoi minulle puhelusta, ymmärsin, että minun on ryhdistäydyttävä ja jatkettava elämää.

En ole luovimmillani silloin, jos koen tilanteen emotionaalisesti vaikeaksi. Isoisällä asia on toisinpäin. Hän toimi 1970-luvulla musiikinopettajana, ja kun hänen oppilaansa kuoli liikenneonnettomuudessa, hän kirjoitti vielä samana iltana valtavan tunnekuohun vallassa tunnetuimman laulunsa Niin kaunis on maa. Mitä vaikeampia asioita hän joutuu prosessoimaan, sitä vahvempaa ja omaleimaisempaa musiikkia hän alkaa tuottaa.”

Kari Rydman:

Wille on aina ollut ajattelija, joka kulkee omia teitään. Lapsena hänessä

oli paljon samaa kuin tv-ohjelma Putouksen hahmossa Matti Pikkuvanhasessa. Häneltä tuli hyvin aikuismaisia lausuntoja vakavalla ilmeellä.

Kahdeksanvuotiaana Wille jäi kuorma-auton alle, ja koko hänen lantionsa murskaantui. Se kursittiin kokoon rautahäkkyröillä, ja hän joutui viettämään sairaalassa pitkiä aikoja. Kipujensa keskellä hän oli kuin kreikkalainen filosofi: alistui muttei antautunut.

Koulussa Wille ei ollut mikään jengipäällikkö, mutta hänessä oli jo silloin tietty johtajan ote. Hän oli hyvin päämäärätietoinen, ja hän meni syvälle asioihin, joista oli kiinnostunut. 12-vuotiaana Wille sai tietää, että Bachin 1700-luvulla kirjoittama Markus-passio on kadonnut, mutta tämä on käyttänyt teoksen osia muissa töissään. Wille päätti tehdä siitä rekonstruktion. Hän kirjoitti käsin kaikki orkesteri-, kuoro- ja solistiosiot, ja parin vuoden kuluttua valmis teos oli täysin kelvollinen esitettäväksi – ainostaan resitatiivit olivat vähän jäykkiä. Sen jälkeen Wille jatkoi säveltämistä ja teki aivan valideja orkesterikappaleita.

Yliopistossa Wille opiskeli yleistä valtio-oppia ja suoritti maisterin tutkintonsa kahdessa vuodessa. Kun hän lähti politiikkaan, se ei ollut minulle mikään yllätys. Tasaisena ja harkitsevana luonteena hän on politiikan maailmassa kuin kala vedessä. Uskon, että hän voi nousta vaikka kuinka korkealle, ministeriksi tai presidentiksi asti.

Olen seurannut tiiviisti hänen uraansa, ja olen hänen kanssaan hyvin samanmielinen konservatiivi. Arvostamme perinteitä ja muinaisia ajatuksia ja aikaansaannoksia. Minä saatan esittää jopa jyrkempiä kantoja, mutta Wille osaa pehmentää ja pyöristää kulmat.

Sitä Wille joutuu varmaan aika paljon varomaan, ettei näyttäisi niin viisaalta – nykyään kun ei ole sopivaa briljeerata sivistyneisyydellään ja älykkyydellään. Yhteiskunnassa vallitsee keskivertojen tyrannia: jos joku on toista fiksumpi, sitä pidetään epädemokraattisena.

Minäkin sain nuorena kokea nahoissani, etteivät kaikki pidä kaikkitietävyydestä ja oikeassa olemisesta. Kun olin 14-vuotias, opettaja kysyi, onko kukaan lukenut Hugo von Hoffmannsthalin näytelmiä. Nostin käteni, sillä teoksia löytyi kotimme isosta kirjahyllystä. Kun opettaja kysyi, onko kukaan lukenut Faustia, minä olin taas ainoa, joka nosti kätensä pystyyn. Kenen suomennoksena, opettaja kysyi, ja vastasin lukeneeni sen alkukielellä. Tunnin jälkeen sainkin sitten koulun pihalla luokkatovereiltani palautetta.

Rydmanit ovat olleet varsin luku- ja kielitaitoista joukkoa, puoliruotsalaista sivistyssukua. Isäni oli lasiteollisuusliiton toimitusjohtaja, isoisäni Stockmannin toimitusjohtaja ja kauppaneuvos, isoisoisäni valtiopäivämies. Sukumme genealogiaa tiedetään keskiajalle saakka.

Willelle suvun traditioiden ylläpitäminen on hyvin tärkeää. Hän käy aktiivisesti sukutapaamisissa ja pitää seinällään isoisästäni maalattua muotokuvaa suojeluskuntapäällikön vaatteissa. Muutkin Rydmanit ovat hyvin yhteisöllisiä, eikä meillä kummallista kyllä ole lähisuvussamme lainkaan riitoja.

Willen isän loppuvaihe oli karmaiseva. On hirvittävää, kun lahjakas, merkittävä ihminen ja hyväkuntoinen urheilija saa taudin, joka kerta kaikkiaan raastaa kappaleiksi. Kun Jan johti viimeisiä Tieteen päiviään, hänen puheestaan kuuli, että syöpä oli levinnyt kieleen saakka. Se oli minulle vaikeaa aikaa, mutta yritin olla vahva, sillä koin vastuun Willestä ja hänen siskostaan siirtyvän minulle.

Luulen, että Wille selvisi isänsä kuolemasta ilman romahduksia, vaikka hänen kärsimyksensä onkin ollut aivan hirmuinen. Emme ole kamalasti puhuneet asiasta, eikä tarvitsekaan, mutta varmasti se on vaikuttanut meidän väliemme tiivistymiseen.

Minulle Janin kuolema on tragedia, joka ei koskaan poistu mielestä. Se tulee tajuntaan joskus voimakkaampana ja joskus heikompana muttei koskaan häviä.

En ole koskaan ajatellut puolella ajatuksellakaan sitä, millaisen miehen mallin olen Willelle antanut. Olen vain ollut minä, tehnyt joskus tyhmyyksiä ja joskus taas en. Aikuista minusta ei ole tullut koskaan, aikuiset ovat niin tylsiä.

Vanhuus sen sijaan tuntuu erittäin kivalta ja on oikeastaan elämän parasta aikaa. Vanhana sitä kuuluu jo kalusteisiin eikä ole enää kenenkään mielestä vaarallinen. Niinpä voinkin sanoa mitä tahansa ja tehdä mitä mieleni tekee. Wille joutuu vielä hillitsemään itsensä.”

Wille Rydman, 30, on kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu.

Kari Rydman, 79, on Valkeakosken Sääksmäellä asuva säveltäjä ja professori.

Mikä Wille Rydmanissa on parasta ja mikä pahinta, entä hänen vaarissaan?
Mikä Wille Rydmanissa on parasta ja mikä pahinta, entä hänen vaarissaan?
HSTV:n videolla kansanedustaja Wille Rydman ja isoisä, säveltäjä Kari Rydman kertovat toistensa parhaista ja huonoimmista puolista. Kuvaus: Jukka Lehtinen, editointi: Esa Juntunen, musiikki: Kevin MacLeod - Windswept - Synth Guitar and Soft Strings.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?