Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piri-piristystä Portugalista

Carlos Henriques kokkaa kotimaansa tyyliin sisäelimiä ja afrikkalaista poltetta.

Kuukausiliite
 
Anna Huovinen

Keittiömestari Carlos Henriques on sitä mieltä, että yksi selitys suomalaisten ja portugalilaisten ruokatapojen eroavaisuuksille selviää katsomalla karttaa.

Vaikka Suomi on toki tuhansien järvien maa ja merenrantaakin piisaa, niin Portugali rajautuu mahtavaan Atlanttiin, joka on aina suonut antejaan.

”Pieni maa, paljon rantaa. Siksi meillä syödään paljon kalaa, kuusi–seitsemän kertaa viikossa”, Henriques sanoo.

Henriques tunnustaakin, että niukka kalatarjonta on ollut vaikeimmin totuttava asia täällä Suomessa, jonne hän muutti kolme ja puoli vuotta sitten.

Toinen suuri ero selittyy taloudellisilla tunnusluvuilla. Portugali on ollut köyhä maa, ja se näkyy ruokapöydässä. Esimerkiksi eläimet on syöty tarkkaan, korvista käpäliin.

Kun Henriques kokkasi Lontoossa ensimmäisen kerran suomalaiselle tyttöystävälleen, hän päätti tarjota perinteistä kotimaansa herkkua arroz de cabidelaa, veririsottoa kananjalkojen kera.

”Tyttöystävä ei maistanut palaakaan”, Henriques sanoo.

Nyt tilanne on muuttunut. Tyttöystävä jopa pyytää miestään valmistamaan kananjalkoja.

Henriques on 26-vuotias maatalon poika Mangualdosta. Hän valmistui restonomiksi kotimaassaan. Opintojen jälkeen hän kierteli ja kokkaili eri puolilla maailmaa Kiinaa ja Australiaa myöten.

Suomessa hän on ehtinyt työskennellä sellaisissa paikoissa kuin Chez Dominique ja Olo. Hän pyöritti vähän aikaa myös omaa ravintolaa, jonka nimi oli Mustacho’s. Nyt hän mestaroi The Cock -ravintolan keittiötä.

Omassa ravintolassaan Henriques tarjosi pelkästään kanaruokia, joista kuuluisin oli piri-pirikana. Nyt hän paljastaa tuon annoksen salaisuudet, kotikokeille sovellettuna versiona.

Piri-piri kertoo myös yhdestä portugalilaisen keittiön historiallisesta erityispiirteestä: vahvasta yhteydestä Afrikkaan. Piri-piri on alun perin swahilinkielinen sana, joka tarkoittaa pippuria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!