Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokarauhaa Syyriasta

Kuukausiliite
 
Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Mazen Al Khadour on 36-vuotias kokki. Hän on kotoisin Syyriasta ja pyörittää Helsingissä syyrialaista ruokaa tarjoavaa kasvisravintola Levantia. Al Khadourilla on kaksi ammattia, joiden välistä yhteyttä ei ole aivan helppo keksiä. Hän on kokki ja ravintolayrittäjä, mutta sen lisäksi hän suoritti vuonna 2009 lentäjän tutkinnon Yhdysvalloissa. Al Khadourilla itsellään on asialle helppo selitys.

”Olen monilahjakkuus”, hän sanoo ja hymyilee leveästi.

Lentäjän todistus koristaa hänen helsinkiläisen olohuoneensa seinää, ja siellä se taitaa pysyäkin. Niin vahvasti ruoka-ala on vienyt syyrialaisperäisen Al Khadourin mukanaan. Kasvisravintola Levant pyörii mukavasti, kuten myös hänen cateringyrityksensä.

”Suomalaiset ovat tulleet paljon avoimemmiksi. Ensi kesäksi meillä on monta tilausta häätarjoilusta. Se kertoo paljon”, hän sanoo.

Vaikka Syyrialle nyt kuuluu huonoa, yli kymmenen vuotta Suomessa asuneen kokin mielikuvissa kotimaa on kuin paratiisi.

”Siellähän kasvaa kaikki. Oliivit, viinirypäleet, kaikki. Jopa banaanit.”

Lähi-idän keittiöistä Suomessa tunnetaan parhaiten libanonilainen. Miten se mahtaa erota syyrialaisesta?

”Ei mitenkään. Me olemme samaa ruoka-aluetta. Libanonilainen ruoka on tuttua, koska sieltä on pitkään lähdetty sotaa pakoon. Pelkään, että syyrialainen keittiökin tulee tulevaisuudessa tutummaksi Euroopassa.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!