Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaakko Rytsölän it-huuma vaihtui raittiuteen – nyt hän ajaa Lamborghinin sijasta Nissanilla

Jaakko Rytsölä rikastui Saunalahden serverillä, osti keltaisen Lamborghinin, teki konkurssin ja tuomittiin rikoksesta. Missä ovat nyt Jaakko Rytsölä ja hänen keltainen Lamborghininsa?

Kuukausiliite
 
Juhani Niiranen / HS
Jaakko Rytsölä ajaa nykyisin Nissan-sähköautolla. Lamborghinia hän ei kaipaa.
Jaakko Rytsölä ajaa nykyisin Nissan-sähköautolla. Lamborghinia hän ei kaipaa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kuka?

Jaakko Rytsölä

 Jaakko Rytsölä, 42, tuli tunnetuksi vuosituhannen vaihteessa, kun hän ja hänen veljensä Antti Rytsölä rikastuivat nettioperaattori Saunalahden osakkeilla.

 Osakkeiden arvo kuitenkin suli parissa kuukaudessa.

 Rytsölä ajautui henkilökohtaiseen konkurssiin ja sai oikeudelta tuomion.

Jaakko Rytsölä ei ollut kesällä 1995 ikinä itse kokeillut internetiä, kun pikkuveli Antti ehdotti: perustetaan yhdessä internetoperaattori. Jaakkoa kiinnosti, mutta hän sanoi, että asiaan pitää ensin perehtyä.

Pian veljekset vuokrasivat huoneen Mäkelänkatu 56:sta Helsingistä ja kantoivat sinne palvelimen. Firma ristittiin DLC:ksi ja henkilökunnan työnjaosta tehtiin linjakas: Jaakko hoitaa myynnin, Antti tekniikan.

Työnjako oli myös haavoittuva, sillä tekniikkavastaava kävi samaan aikaan armeijaa. Jos serveri sattui kaatumaan maanantaina, Antti pääsi korjaamaan sen vasta viikonloppuna. ”Välillä piti väkisin yrittää saada Antti viikolla iltalomalle”, Jaakko Rytsölä muistelee.

DLC:n ajoitus oli täydellinen, sillä joka päivä satoihin uusiin koteihin hankittiin nettiyhteys. Markkinoilla oli monta muutakin pikkuoperaattoria, ja vuosituhannen vaihteessa DLC ja muutama muu fuusioituivat. Uusi firma sai nimen Saunalahden serveri.

Pian, huhtikuussa 2000, Saunalahti listautui pörssiin. Jaakko Rytsölän omaisuuden arvo oli yhtäkkiä yli 60 miljoonaa markkaa – nykyrahassa noin 13 miljoonaa euroa. Omaisuudesta kuitenkin vain pieni osa makasi pankissa, sillä suurin osa oli kiinni Saunalahden osakkeissa.

PETER JANSSON
Jaakko Rytsölä Lamborghinissaan keväällä 2000.
Jaakko Rytsölä Lamborghinissaan keväällä 2000.

Rytsölöistä tuli nopeasti it-buumin kasvot. Mielenkiintoa heitä kohtaan ei yhtään vähentänyt se, että he antoivat rahan palaa ja näkyä. He ostivat Lamborghini-urheiluautot: Jaakko keltaisen, Antti sinisen. Jaakolla oli myös Ferrari, Princess-luksusvene ja 450 neliön omakotitalo Espoon Suvisaaristossa. Syntymäpäivänsä hän kruunasi MIG 29 -hävittäjälennolla Venäjällä. Sen hinta oli 100 000 markkaa.

Alamäki alkoi kuitenkin vielä nopeammin kuin nousu. Jaakko Rytsölä oli kaiken keskellä mennyt armeijaan, koska sen suorittamisen takaraja lähestyi. Eräänä aamuna kasarmilla hän tarkasti tekstiviestillä osakekursseja. Osakkeiden arvo oli romahtanut täydellisesti.

Rytsölän koti on nykyisin Kirkkonummella. Ikkunasta näkyy jäätynyt meri ja pressujen alle peitelty vene. Rannan saunamökkiä Rytsölä tarjosi viime syksynä turvapaikanhakijoille majoitukseksi. Näin syrjään ei kukaan tullut.

Rytsölän titteli on CEO, siis toimitusjohtaja. Suurin osa työpäivistä hoituu etänä, mutta Helsinkiinkin ajaa puolessa tunnissa. Pihalla ei ole Lamborghinia vaan kymppitonnin farmari-Volvo ja Nissanin sähköauto, jolla sairaanhoitajavaimo Sanni on kuskannut 2- ja 3-vuotiaat lapset aamulla tarhaan.

Rytsölä ei ole missään vaiheessa lopettanut yrittämistä. Välillä hän suunnitteli halpalentoyhtiön perustamista, hetken oli ternimaitobisneksiä. Kunnon vauhti löytyi kuitenkin taas veljen kanssa – tai siis veljien. Kolmetoista viime vuotta Jaakko, Antti ja Perttu Rytsölä ovat pyörittäneet kanta-asiakas- ja maksujärjestelmiin erikoistunutta Neocard-yritystä. Firman tuote on esimerkiksi Museokortti.

Onko Rytsölä nimenä valtti vai taakka?

”Vaikea sanoa. Kyllähän me koko ajan analysoidaan, kuinka moni kaupoista saadaan klousattua. Rehellisesti sanoen se luku ei ole kovin hyvä”, toimitusjohtaja sanoo. ”Syitä voi olla kaksi: joko ihmisiä kiinnostaa meidän nimi ja meidät kutsutaan, vaikkei asia olisi kovin kiinnostava. Tai sitten me ei osata myydä.”

Rytinän keskellä Rytsölä sai muut talousasiat järjesteltyä, mutta verottajalle hän jäi auki 1,5 miljoonaa euroa. Henkilökohtainen konkurssi tuli vuonna 2003. Viisi vuotta myöhemmin käräjäoikeus tuomitsi hänet puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Nyt raha-asiat ovat paremmalla tolalla. Firma on selvästi plussalla. Velkaa on toki yhä, mutta lyhennysten perään ei enää kysele verottaja vaan äiti, lääkäri Elina Rytsölä. Tämä otti suuren lainan ja maksoi poikansa velat. ”Senkin tässä on ymmärtänyt, miten tärkeää on, että lain mukaan peruspankkipalvelut on tarjottava kaikille”, Jaakko Rytsölä sanoo.

Hän pohtii, kuulostaako hurskastelulta, jos hän sanoo, ettei miljoonia kannata tavoitella. Unelmat ovat kaikille tärkeitä, sillä ne vievät eteenpäin. ”Jos on kiva auto, onhan se kiva. Mutta oletko sen kanssa onnellisempi, no et.”

Rytsölän elämän paras päätös ei liity rahaan. Seitsemän vuotta sitten hän piti kuukauden tipatonta. Hän jatkoi tipattomuutta yhdessä tyttöystävänsä kanssa, jonka kanssa kännissä tuli helposti riideltyä. Ero tuli pian.

”Tajusin, että on eri asia olla täysin juomatta kuin dokata vaikka vain kerran viikossa. Kun on kolme kuukautta juomatta, päähän ilmestyy häiritseviä ajatuksia. Kun ei ota ollenkaan kaljaa, niitä asioita pitää oikeasti hoitaa”, Rytsölä sanoo.

”Saa olla aikamoinen fakiiri, jos pystyy itsensä kännissä oikeasti kohtaamaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!