Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallis keltainen muisto – ”Onko tämä se Rytsölöiden auto?”

Jaakko Rytsölän Lamborghini kävi Monacossa ja oli arpajaispalkinto. Lopulta se löysi oikean kodin.

Kuukausiliite
 
Petteri Kivimäki
Keltainen Lamborghini on nyt talvisäilytyksessä, mutta omistaja yrittää päästä sen kanssa matkaan taas vappuna.
Keltainen Lamborghini on nyt talvisäilytyksessä, mutta omistaja yrittää päästä sen kanssa matkaan taas vappuna. Kuva: Petteri Kivimäki

Jaakko Rytsölän keltainen Lamborghini on Suomen tunnetuimpia autoja. Alun perin hänen ei pitänyt moista edes hankkia. It-yrittäjänä rikastunut Rytsölä osti alkuvuodesta 2000 Ferrari 360 Modenan. Pikkuveli Antti Rytsölä totesi siihen tutustuessaan, että voisi hankkia samanlaisen, mutta sitä olisi pitänyt odottaa tehtaalta jopa vuosi. Antin huomion vei pian toinen italialaisauto, Lamborghini. Koska niitä ei Suomessa myyty, hän lensi Saksaan. Isoveli lupasi lähtee kaveriksi.

Lamborghineja oli stuttgartilaisessa autokaupassa vierekkäin, ja sellaisen saisi mukaan melkein heti. Antti päätti tehdä kaupat Diablo-mallista. Jaakko mietti, että miksei hänkin. Pitäisi vain päättää väri. Esillä oli vierekkäin sininen ja keltainen. Koska Antti halusi sinisen, Jaakko totesi, että keltainen kelpaa kyllä.

Rytsölät maksoivat autoistaan 435 000 euroa. Per auto. Kun sellaisella ajaa pitkin Helsinkiä, katseet kääntyvät. Jaakko Rytsölä ajoi Lamborghinilla myös Monacossa, Barcelonassa ja ”missä vain, missä nopeudet ovat kovia ja voi ajaa katto auki”. Hän muistaa nähneensä mittarin neulan lähellä kolmeasataa. Auton huippunopeus on noin 316 kilometriä.

Sitten Rytsölät menettivät omaisuutensa ja autot myytiin. Jaakko oli parissa vuodessa ajanut omallaan noin 25 000 kilometriä.

Auton osti ensin vantaalainen, sitten turkulainen autokauppa. Sieltä auton osti bulvaani, joka oli liikemies Vesa Keskisen asialla. Keskinen järjesti veteraanien kunniaksi Miljoonakiitos-tempausta ja tarvitsi arpajaisiin palkintoa.

Lamborghinin voitti nokialainen eläkeläinen Pauli Mäkelä. Hän kertoi Ilta-Sanomissa, että vaimo oli täyttänyt arpakupongin Keskisen kaupalle tehdyllä bussiretkellä. Palkinto meni kuitenkin myyntiin jo puolessa vuodessa, sillä se keräsi lähinnä kateutta ja pahansuopuutta. ”Tavallinen arpajaisvoitto olisi ollut paljon parempi”, Mäkelä harmitteli haastattelussa.

Iltapäivälehdissä alettiin pian puhua jopa Lamborghinin kirouksesta. Mäkelältä auton ostanut tamperelainen liikemies ehti omistaa auton puolitoista kuukautta, kunnes kuoli.

Ainakin yksi kirous autossa on, ja se on se, ettei sillä saa vieläkään ajaa rauhassa. ”Onko tämä se Rytsölöiden auto?” kysyy aina joku.

Ihmettelyyn kyllästyi myös se sipoolainen yrittäjäpariskunta, joka omisti auton tovin. Seuraava omistaja eli espoolainen it-yrittäjä muistelee, ettei ”autolla saanut ajaa huomiotta kilometriäkään.” Hän onnistui ostamaan auton ilmeisesti tähän mennessä huokeimmalla hinnalla. Pyyntö oli noin 160 000 euroa.

Hänen kontolleen tosin tuli myös kalliita korjauksia. Pelkkä öljynvaihto maksaa tonnin, mutta edessä oli muun muassa kytkinremontti, 12 000 euroa. Aiempienkin omistajien pussia auto oli syönyt. Esimerkiksi ylös nousevien ovien jousitusta on korjailtu, samoin kompressoria, jonka avulla auton keulan saa hieman ylös, jos edessä on vaikkapa suojatiekoroke.

Sitten it-yrittäjä muutti maalle ja pani auton myyntiin. Ei kyläteillä Lamborghinilla ajella.

Lamborghini on nykyisin Keski-Suomessa. Omistaja ei halua puhua siitä nimellään, sillä hänelle auto on rakkaus, eikä keski-ikäinen suomalaismies kersku sellaisilla lehdissä.

Kun it-yrittäjä laittoi ilmoituksen nettiin kesällä 2013, keskisuomalaismies tarttui siihen heti. Sopi tapaamisen, tutki autoa ja sen papereita. Sitten myyjä kysyi, pannaanko käyntiin.

”Se jylinä ja mylvinä, kun auto nostaa kierrokset 1 500:aan, eikä moottori ole vielä lämmin. Se oli sinfonia! Tajusin, miten paljon sitä ihailin ja miten paljon olin sitä kaivannut.”

Kaivannut?

Niin. Ostaja osallistui aikoinaan Keskisen arpajaisiin ja oli jättämässä tarjousta jo 2011 mutta myöhästyi. Hän päätti olla valmis, jos auto ikinä vielä tulisi myyntiin. Niinpä käteistä oli nyt valmiina. Ostaja yritti toki tinkiä, mutta tulos ei ollut kummoinen: lähemmäs kahdensadan tonnin autosta 250 euroa.

”Minulle tämä ei ole vain auto vaan muistomerkki 2000-luvun alusta. Se muistuttaa elämästä sisäpiirin sisällä. Muuta ajasta ei olekaan jäljellä”, omistaja sanoo. Hän oli Rytsölöiden tavoin töissä kasvuhakuisessa it-firmassa.

Auton mittarissa on nyt 45 000 kilometriä. Myyntiaikeita ei ole. ”Tämä on tarkoitettu pitkäaikaiseksi suhteeksi”, omistaja sanoo.

Suhteissa osapuolten pitää aina tehdä myönnytyksiä. Tällä kertaa se oli se, että uuden omistajan piti alkaa jumpata. Hänen takapuolensa kun ei mahtunut penkkiin.

Petteri Kivimäki
Diablo-malli kuluttaa pitkällä matkalla 18 litraa satasella.
Diablo-malli kuluttaa pitkällä matkalla 18 litraa satasella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!