Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bobi Sivén ampui itsensä Suur-Suomen puolesta, ja nykyinen ministeri Jussi Niinistö kirjoitti hänen elämäkertansa

Kuukausiliite
 

Kävelyllä Hietaniemen hautausmaalla aamupäivän rauhan rikkoo yhden hautakiven julistava teksti. Tummassa kivessä lukee suurin kirjaimin: Suur-Suomen puolesta.

Haudassa lepäävä vainaja on kuollut nuorena, 21-vuotiaana. Hänen nimensä on Bobi Sivén. Haudan toinen vainaja on varmaan hänen isänsä.

Google selvittää tapauksen hetkessä. Ja Bobi Sivénistä on tehty hiljattain myös elämäkerta, Bobi Sivén – Karjalan puolesta. Sen tekijä on nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö.

Hans Håkon ”Bobi” Sivén oli helsinkiläisen lääkäriperheen poika, josta tuli 1920- ja 1930-luvun nuorisoidoli. Kuten rocktähdet myöhemmin, hänkin sai maineensa kuolemalla nuorena.

Sivénin isä oli kiihkeä suomalaisuusmies ja jääkäriliikkeen organisaattori. Vuonna 1899 syntynyt Bobi-poika ei ehtinyt jääkäriksi, mutta hän sai tilaisuutensa loppuvuodesta 1919. Silloin Bobi nimitettiin 20-vuotiaana nimismieheksi itäkarjalaiseen Repolan kuntaan.

Se oli unelmapesti nuorukaiselle, jota ajoi kiihkeä heimoaate. Itsenäistyneen Suomen ja neuvosto-Venäjän raja oli määrittelemättä. Suomalaiset heimoaktivistit tekivät sotaretkiä rajan yli liittääkseen alueita Suomeen. Suur-Suomi oli lähellä.

Tarton rauhansopimus syksyllä 1920 petti toiveet. Repola jäi Venäjän puolelle.

Bobi Sivén sai valtiojohdolta sähkeen, jossa hänet määrättiin estämään repolalaisten aseellinen kansannousu. Se oli nuorelle nimismiehelle liikaa. Hän kirjoitti kirjeen ulkoministeri Rudolf Holstille, vetäytyi Repolan kunnantalolle ja ampui luodin sydämensä läpi.

Se oli teko, joka innoitti nuorisoa.

Kun ruumis tuotiin junalla Helsinkiin, vastassa oli suojeluskunnan soittokunta, partiolaisia ja aktivisteja. Surumarssi soi, ja vainajan päähän asetettiin laakeriseppele. Lehdet julkaisivat Sivénin avoimen kirjeen ulkoministeri Holstille. Kuvanveistäjä valoi sankarin kasvoista kuolinnaamion. Hautajaisiin osallistui myös kenraali Mannerheim.

Bobi Sivén -kultin loi kuitenkin vasta Akateeminen Karjala-Seura. Se perustettiin vuonna 1922 auttamaan Itä-Karjalasta paenneita 33 000 pakolaista ja edistämään heimoaatetta. AKS:n lippuun ommeltiin luoti, joka oli lävistänyt Bobi Sivénin sydämen. Tälle lipulle jokainen uusi valajäsen vannoi uskollisuutta. Valan vastaanottaja vastasi heille:

”Meidän lippumme sinivalkoiset nauhat kätkevät - - kuulan, jolla Karjalan sankarinuorukainen, Bobi Sivén, itsensä surmasi ennemmin kuin peräytyi. Olkaa tekin, kuten hän, uskolliset kuolemaan saakka.”

No, eivät he olleet. Heillä oli muuta tekemistä: Urho Kekkosesta tuli myöhemmin presidentti, Risto Leskisestä oikeuskansleri, Martti Simojoesta arkkipiispa, Heikki Tuomisesta Postipankin pääjohtaja, Martti Haaviosta runoilija P. Mustapää ja akateemikko, Jussi Tenkusta käytännöllisen filosofian, Kai von Fieandtista psykologian ja Väinö Auerista maantieteen professori. Ja niin edelleen.

Jäsenistön vaikutus jatkuu yhä. Päiviö Hetemäki muistetaan paitsi työnantajajohtajana myös valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen isänä, Viljo Ratia perusti vaimonsa kanssa Marimekon, ja hänen poikansa heimosuhteistahan kuulemme usein. Nuorena kuolleen Kalevi Jäntin palkinto jaetaan joka vuosi nuorille kirjailijoille, Eero Helkama keksi hipstereille Jopon.

Poliittinen itsemurha on historiallinen harvinaisuus. Sivénin on arveltu ottaneen mallia Eugen Schaumanista, mutta Schaumanilla itsemurhaan liittyi poliittinen murha.

Kirjassa Suomalainen itsemurha (1989) psykiatrian asiantuntijat arvelivat, että Sivénin tekoon vaikutti isän synkeä kohtalo. Ossi Sivén kuoli joulukuussa 1918, ilmeisesti oman käden kautta. Hänen ihailemansa Saksa oli romahtanut, ja haave suuresta Suomesta näytti olevan mennyttä. Vihamies, ”ruotsalaisryssäläinen” Mannerheim, oli juuri valittu valtionhoitajaksi.

Bobi Sivénin teon vaikutuksia tulkitsi vuonna 1965 akateemikko Matti Kuusi, entinen AKS:n jäsen.”Talvisodassa kaatui monta Bobi Sivéniä”, Kuusi kirjoitti. Jatkosodassa sitten tapahtui massamitassa ”se mitä Repolan yksinäinen laukaus oli ennustanut”.

Bobi Sivénin kuoleman 95-vuotispäivänä tammikuussa 2016 pyryttää. Lumi kinostuu Sivénien hautakiveä vasten.

Ei näy lippulinnaa, ei soihtuja, ei ketään. Ei Kekkosen jälkeläisiä, ei Ristomatti Ratiaa, ei hipstereitä Jopoineen eikä myöskään puolustusministerin tummaa hahmoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!