Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perua Andeilta

Kuukausiliite
 
Mikko Hannula
Kuva: Mikko Hannula

Rene Porkka on syntynyt ja elänyt yli puolet elämästään Perun pääkaupungissa Limassa, Tyynen valtameren ja Andien vuoriston välimaastossa. Esi-isien joukossa on niin inkoja kuin Peruun rahdattuja afrikkalaisia orjia.

Nykyään hän pitää ravintola La Morenaa Helsingin Niemenmäessä, ja on selvää, ettei tuollaisista aineksista voi syntyä muuta kuin kiinnostava soppa.

”Olen ollut iloisesti yllättynyt siitä, kuinka ennakkoluulottomasti suomalaiset syövät perulaista ruokaa”, Porkka kehaisee.

Hän on huomannut, että suomalaiset popsivat ruokahalulla muun muassa häränsydäntä, jota ei ihan joka ravintolassa ole tarjolla.

”Sisäelinten käyttö tuli Peruun orjien kautta”, Porkka kertoo, ja syykin on selvä: orjat saivat ruuakseen ruhojen halpa-arvoisemmat osat, ja siksi he opettelivat tekemään niistä maittavaa suuhunpantavaa.

Porkalla on ollut ansionsa suomalaisten tutustuttamisessa tunnetuimman perulaisherkun eli chevichen saloihin. Tällä kertaa hän ei valmista tuota kalaruokaa, mutta ohje löytyy netistä.

Perulaisen keittiön tärkein ainesosa on ilmeinen. Chiliä löytyy lähes kaikesta.

”Mutta perulainen ruoka on mausteista, ei tulista”, Porkka tähdentää.

Peruna on peräisin Perusta, joten sillä on luonnollisesti kotimaansa ruokapöydissä iso rooli.

”Meillä on yli 2000 erilaista perunalajiketta!”

Suomessa Rene Porkka on asunut 29 vuotta. Hän tapasi Limassa suomalaismiehen ja muutti Helsinkiin. Liitto purkautui, ja nyt Porkka on naimisissa chileläisperäisen muusikon Rodrigo Rodriguezin kanssa.

Kotipuolessa Porkka ehti työskennellä melkein kymmenen vuotta tätinsä ravintolassa, joten hän hakeutui Suomessakin ruoka-alan töihin.

Yhtä perulaisen keittiön raaka-ainetta Rene Porkan ruokalistalta ei löydy. Se on marsu, jota Andeilla syödään yleisesti. ”Lapsellani on lemmikkimarsu. Ei, sitä minä en suostu keittämään”, Porkka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?