Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin seuraat, kuinka kevät etenee

Kevät ei tule hetkessä, vaan niitä hetkiä on yhteensä seitsemäntoista

Ilkka Malmberg HS

1. Kaikuva kevätilta. Mustarastas viheltelee, lämpö karkaa paljaalle taivaalle ja ilma käy koleaksi. Kevät ikään kuin vähän häpeilee päivällistä riehaantumistaan. Kurkkukin on vähän kipeä.

2. Autokuume. Kun kiuru laulaa niin korkealla taivaan sinessä, ettei sitä silmällä näe, on aika astella autokauppojen kiiltävillä lattioilla ja viivähtää hetkinen vieraassa nahkasylissä.

3. Kalalokkien kiia-kiia. Monen mielestä lokit ovat valkoista roskaväkeä, mutta lokeissa on eroja: leppoisa kalalokki ei ole mikään päätön rääkyjä vaan seurallinen hengailija.

4. Mämmi. Sitä lusikoidessa tuntee itsensä muinaissuomalaiseksi.

5. Lumiläikät. Kun lumi on enää pelkkiä valkeita läiskiä, on hiihtäjän mieli maassa. ”Suulleen kaatuneita sotilaita”, sanoisi niistä Paavo Haavikko.

6. Peippo. Ponteva liverrys on suorastaan epäsuomalaista. Aivan kuin metsä olisi täynnä amerikkalaisia konsultteja. Pää pystyyn! Positiivisuutta! Kevät on jo pitkällä, mitä täällä vielä munitaan!

7. Ensimmäinen käynti mökillä. Sisällä on kosteaa ja viileää. Tavarat ovat jääneet siihen viime syksystä. Ne ovat odottaneet sijoillaan koko pitkän, pimeän talven. Jäätyneet ja sulaneet. Ilmankos ne näyttävät aluksi vähän kankeilta.

8. Sorsat. Lammikoilta kuuluu räpistelyä, korahtelua ja kaakatusta. Parempi, ettei ajattele sen tarkemmin. Siellä tapellaan ja joukkoraiskataan naaraita.

9. Vuokot. Valkovuokkometsä näyttää Marimekon laskelmoidulta kevätkuosilta. Sinivuokoissa taas on jännittävää surumieltä. Niiden mättäät muistuttavat mustelmia.

10. Hiirenkorvat. Kun koivuihin ilmestyy hentoa vihreää, pitäisi kuulua jarrujen kirskuntaa.

Ei niin nopeasti!

11. Kärpäsen surina. Aamun valjetessa se alkaa pörrätä ikkunassa, napsahtelee sitä päin, putoaa ja jatkaa pärinäänsä. Se yrittää ratkaista tuonpuoleisen mysteeriä, transsendenssiä. Välillä se käy kävelemässä naamallasi.

12. Kuovi. Sen huutoa haikeampaa on vaikea kuvitella. Tulvaniitty, jää-kylmä vesi, pitkä ja hankala nokka. Ei tästä mitään tule.

13. Tippaleipä. Kevään herkkuketju – runebergintorttu, laskiaispulla, mämmi, tippaleipä – päättyy rasvaiseen kalvoon kitalaessa.

14. Euroviisut. Erityisesti se hetki, kun kuuluttaja ilmoittaa, että vielä tämä kappale ja sitten tulee Suomen vuoro.

15. Valkoposkihanhet. Ennen nuo villit arktiset parvet lensivät kaukana Suomenlahdella. Sitten joku Korkeasaaren karkulainen neuvoi, että niiden golfkentille voi laskeutua kakkaamaan.

16. Tappion ilta. Yhtenä toukokuisena iltana suljetaan pettyneinä televisio. On istuttu pölyisten ikkunoiden takana ja vedelty verhoja suojaksi auringolta. Astutaan ulos, havahdutaan. Miten pitkälle kevät onkaan sillä välin ehtinyt.

17. Tuomi. Kun tuomi kukkii, aikaa on enää vähän. Kohta alkaa kesä kulua. Syksy on tulossa. Ja seuraava kevät.

Otsikko on vuonna 1973 valmistuneesta neuvostoliittolaisesta tv-sarjasta, joka oli erittäin suosittu myös Suomessa. Se kertoi neuvostovakoojasta natsi-Saksassa. Sarjan nimi on kaunis – mutta arvoituksellinen. Miksi juuri 17 hetkeä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!