Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydämen asialla

Kuukausiliite
 
Tapio Vanhatalo
Kuva: Tapio Vanhatalo

T uija Braxilla oli 25 vuotta sama työmatka: kotoa Ruskeasuolta Eduskuntataloon Helsingin keskustaan. Hän teki työmatkat kympin raitiovaunulla tai polkupyörällä. Ministeriaikana työhuone oli neljänä vuotena myös oikeusministeriössä Etelä-Esplanadilla.

Uuteenkin työpaikkaan on pyörämatka. Se on Sydänliiton toimitalossa Oulunkylässä.

”Politiikka vei mennessään”, Brax sanoo. ”Se oli mielettömän kiinnostavaa. Se koukuttaa ja palkitsee. Viihdyin hyvin.”

Lopulta hän kuitenkin halusi pois Eduskuntatalosta. Hän haki Sydänliiton pääsihteeriksi, tuli valituksi ja aloitti keväällä 2015.

Työn vaihtoa on helpottanut se, että hän on edelleen tekemisissä samanlaisten asioiden kanssa kuin vihreiden kansanedustajana. Haastattelupäivän aamun hän on viettänyt Sitrassa ja Duodecimissä. Kummassakin paikassa puhuttiin – sotesta.

Erilaista on se, miten häneen suhtaudutaan. ”Kun nimen perästä katoaa puoluetunnus, poliitikon asiantuntemus muuttuu uskottavammaksi. Moni entinen poliitikko on huomannut saman asian.”

Enää kuulijan ei tarvitse miettiä, mihin vihreä kansanedustaja Brax pyrkii. Voi keskittyä siihen, mitä pääsihteeri Brax sanoo ja pohtia, onko siinä järkeä.

Sotesta puhuessaan Brax vertaa Suomea samankokoisiin pohjoisamerikkalaisiin kaupunkeihin. ”Onko mikään niistä järjestänyt terveydenhuoltoaan niin, että on parisataa palveluiden tuottajaa ja viisi eri rahoituslähdettä? Me Suomessa tuhlaamme yhteistä rahaa.”

Sydänliitto täytti viime vuonna 60 vuotta. Siihen aikaan kun se perustettiin, Suomessa kuoli valtavasti nelikymppisiä miehiä sydänkohtauksiin kesken työpäivän.

”Sen jälkeen suomalaismiesten sepelvaltimotaudit ovat vähentyneet 80 prosenttia”, Brax sanoo. ”Me ollaan tehty tässä asiassa maailmanhistoriaa.”

Tärkeimpänä syynä muutokseen pidetään valistusta ja niin sanottua Pohjois-Karjala-hanketta. Suomalaisia opetettiin syömään terveellisemmin. Samaan aikaan elintaso parani. ”Tuli jääkaapit. Enää ei tarvinnut syödä tönkkösuolattua kalaa.”

Mutta ei pidä kuvitella, että suuri sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on taakse jäänyttä aikaa. ”Joidenkin väestöryhmien kolesteroliarvot ovat taas lähteneet nousuun. Arki muuttuu, ja me istumme liikaa paikoillamme.”

Muutos huonompaan näyttää liittyvän niihin suomalaisiin, joilla menee muutenkin heikosti: työttömiin, huonosti koulutettuihin, syrjäseuduilla asuviin. Brax puhuu Suomen ”eriarvoistavasta palvelurakenteesta”: hyvin koulutetut ihmiset hakeutuvat ja pääsevät hoitoon työterveysasemille. Ne, jotka ovat pelkän julkisen terveydenhuollon varassa, saattavat jäädä hoitamatta.

Uudesta työhuoneestaan Brax, entinen ministeri ja puoluejohtaja, on voinut seurata Juha Sipilän (kesk) hallituksen työskentelyä mukavan välimatkan päästä.

Hän sanoo ymmärtävänsä pääministerin tavoitteen: Suomen on muututtava, tai suomalaisten työ ei käy kaupaksi. ”Ajattelen, että säästöjen rinnalla pitäisi kuitenkin olla kestäviä investointeja. Nyt kannattaisi korjata homekoulut ja investoida joukkoliikenteeseen.”

”Tähän päälle tuli sitten maahanmuuttokriisi. En usko keneenkään, joka sanoo, että jos hän olisi vallassa, kaikki olisi jo hoidettu.”

”Suomeen tarvitaan kipeästi uusia ihmisiä, mutta olisihan se tolkullista, jos olisi ennakoitavat tulokanavat ja tuloreitit.”

Brax ei pidä hallituksen suunnitelmista vaikeuttaa perheiden yhdistämistä. ”Se on ihmisten kiristämistä. Pitäisi löytää sivistyneempiä tapoja hallita maahantuloa.”

Hän on pannut merkille, miten hyvin seurakunnat ovat toimineet ”kaiken huutamisen keskellä”.

”Suurimmalla osalla suomalaisista tuntuu olevan käsitys siitä, millainen tilanne Syyriassa on, ja heillä on kyky empatiaan. Tavallisten ihmisten mielestä on oikein auttaa.”

Yksi asia entistä poliitikkoa häiritsee erityisesti. Kun talous- ja ulkopolitiikasta keskustellaan, naiset näyttävät kadonneen julkisuudesta. Tuija Brax toivoo, että kyse on monesta sattumasta ja että asia kohta korjaantuu. Mutta on hänellä silti hetkittäin vähän huono omatunto.

”Etsin aktiivisesti naisten fiksuja puheenvuoroja taloudesta ja ulkopolitiikasta, esimerkiksi Krimistä, Venäjästä ja Natosta, ja siteeraan niitä. Niitä löytyy esimerkiksi mepeiltä, mutta saisi niitä olla enemmänkin.”

Tuija Brax, 51, työskenteli vihreiden kansanedustajana 20 vuotta eli viisi vaalikautta. Osan ajasta hän johti vihreiden eduskuntaryhmää. Ennen kansanedustajakauttaan hän oli vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri. Hän on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

MARKKU ULANDER / Lehtikuva
Tuija Brax 1995.
Tuija Brax 1995.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?