Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvella 2008 Suomi­–Ruotsi-maaottelu oli päätymässä Suomen voittoon, mutta sitten onni kääntyi

Suomen bruttokansantuote romahti vuonna 2009 kahdeksan prosenttia. Toki talouskasvu tyssäsi Ruotsissakin, mutta ei yhtä rajusti.

Kuukausiliite
 

Kun Nokia julkisti tuloksensa 24. tammikuuta vuonna 2008, se ilmoitti myyneensä loppuvuoden aikana 133,5 miljoonaa puhelinta. Samalla se oli ensimmäisen kerran saavuttanut 40 prosentin markkinaosuuden. Tuota rajaa Nokia oli pitkään tavoitellut. Muutenkin yhtiön tulos oli tyrmäävä. Vuoden 2007 liikevaihto oli 51 miljardia euroa, suurempi kuin Suomen valtion budjetti.

Maailman finanssimarkkinoilla oli alkuvuonna 2008 levotonta, mutta Suomen taloudella meni edelleen lujaa. Niin lujaa, että oli tapahtumassa jotain ainutlaatuista. Vuonna 2008 Suomen bruttokansantuote asukasta kohden saavutti Ruotsin. Tai saavutti melkein.

Tämä on hämmästyttävää, kun muistaa lähtökohdat. Vielä 1800-luvun loppupuolella Suomi oli köyhä maatalousmaa, käytännössä kehitysmaa. Asukasta kohden laskettu bruttokansantuote oli Suomessa vain puolet teollisuusmaiden tasosta.

Suomen talous on kasvanut vuodesta 1860 vuoteen 2009 keskimäärin 2,9 prosenttia vuodessa. Talous on kasvanut tuona aikana 24-kertaiseksi. Kasvu oli toiseksi nopeinta maailmassa. Nopeampaa se on ollut vain Japanissa.

Ja nyt Ruotsi–Suomi-kuningaskunnan köyhä itäinen maakunta ohittaisi emämaan.

Toisin kuitenkin kävi.

Huhtikuussa 2008 Nokia antoi tulosvaroituksen, syksyllä toisen. Applen iPhone ja Googlen Android-käyttöjärjestelmä myllersivät älypuhelinmarkkinat. Syyskuussa Yhdysvalloissa kaatui investointipankki Lehman Brothers. Finanssimarkkinat ajautuivat kaaokseen.

Suomen bruttokansantuote romahti vuonna 2009 kahdeksan prosenttia. Toki talouskasvu tyssäsi Ruotsissakin, mutta ei yhtä rajusti.

Bruttokansantuote mittaa kokonaistuotantoa, johon lasketaan mukaan kaikki tiettynä aikana loppukäyttöön tuotetut tavarat ja palvelut. Oheisessa grafiikassa bruttokansantuote on suhteutettu maan asukasmäärään. Luvut on ilmaistu vuoden 2014 dollareissa, ja ne on ostovoimakorjattu kummankin maan hintatasoon.

Suomi ja Ruotsi ovat samankaltaisia pieniä avotalouksia, joissa on iso julkinen sektori. Taantumat ovat historian aikana osuneet samanaikaisesti molempiin. Jostain syystä kriisit kuitenkin iskevät aina rajummin Suomeen. Toisaalta romahdusta seuraavana nousukautena Suomi on kirinyt Ruotsia kiinni.

Syynä tähän on ainakin se, että Suomen teollisuuden rakenne on Ruotsia yksipuolisempi. Suomen viennissä painottuvat investointihyödykkeet eli suoraan yrityksille myytävät tuotteet. Ruotsissa tehdään enemmän tuotteita ja palveluita suoraan kuluttajille. Se tasaa suhdannevaihteluiden vaikutusta.

Suomessa talouspolitiikka on ollut myös myötäsyklisempää kuin Ruotsissa. Se tarkoittaa sitä, että noususuhdanteessa Suomessa on lisätty menoja, laskusuhdanteessa taas leikattu. Myötäsyklisyys vahvistaa suhdanteita.

Ruotsin väestörakenne on Suomea tasaisempi. Suomessa toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat jääneet eläkkeelle. Ruotsissa ei sodan jälkeen syntynyt vauvabuumia, sillä eihän maa ollut sodassakaan. Ruotsin ikärakennetta parantaa myös maahanmuutto. Ruotsissa työvoima kasvaa, Suomessa ei. Ruotsissa työikäisten työllisyysaste on paljon parempi kuin Suomessa.

Lisäksi Suomi kuuluu eurojärjestelmään. Etenkin finanssikriisin alkuvaiheessa Ruotsi hyötyi siitä, että se pystyi tekemään itsenäistä rahapolitiikkaa.

Hämmästyttävintä oheisessa grafiikassa on kuitenkin se, että Suomi ja Ruotsi näyttävät nyt menevän eri suuntiin. Ruotsi on toipunut finanssikriisistä, Suomi ei.

Suomen ja Ruotsin välinen ero näyttää hetkessä revenneen yhtä isoksi kuin 1960-luvulla. Tuolloin lähes 200 000 suomalaista muutti leveämmän leivän perässä Ruotsiin.

Onko taas edessä lähtö Volvon tehtaille?

Taloustieteen professori Markus Jäntti ei usko näin käyvän. Taloustieteen perusteella ei voi sanoa, että Suomen ja Ruotsin välillä olisi tapahtunut pysyvä systemaattinen muutos.

”Suomi on aina sopeutunut. Jossain vaiheessa talous lähtee kasvuun”, Jäntti sanoo.

Niin, onhan viime aikoina on kuultu positiivisiakin talousuutisia. Helmikuussa verkkolaitevalmistaja Nokia julkisti hyvän tuloksen.

Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 12,5 miljardia euroa –  kutakuinkin yhtä suuri kuin sosiaali- ja terveysministeriön pääluokka valtion budjetissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?