Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa on parsamaa

Kuukausiliite
 
Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

Jo 35 vuotta Wolfgang Wiegand on yrittänyt vakuutella suomalaisille, että saksalainen ruoka on muutakin kuin rasvaista sikaa.

”Se on kyllä tuhtia, mutta ei välttämättä epäterveellistä”, Wiegand sanoo.

Hän selittää myös tottuneesti, että ei ole yhtä saksalaista keittiötä. Suuri maa koostuu erilaisista alueista, joista kullakin kukoistaa omanlaisensa ruokakulttuuri.

Idässä tuntuvat slaavilaiset vaikutteet, pohjoinen muistuttaa Skandinaviaa, ja Etelä-Saksassa nautitaan Italian ja Ranskankin vaikutteista.

Mutta juuri nyt koko Saksa syö parsaa.

”Parsa on todella iso sesonki”, Wiegand sanoo. ”Saksalainen parsa on loistavaa, mutta parsan kasvatusalue on aika pieni, joten sitä ei riitä vientiin. Saksalaiset syövät kaiken parsansa itse.”

Wiegand syntyi Itä-Saksassa Thüringenin pääkaupungissa Erfurtissa. Hänen perheensä siirtyi länsipuolelle vuonna 1956, kun Wiegand oli 12-vuotias. Vaarallisen matkan päätteeksi Wiegandit asettuivat Ruhrjoen rannalle Esseniin.

Wolfgang opiskeli kokiksi. Kauhan varteen hän tarttui ensin Saksassa, mutta kiersi sen jälkeen Ranskan, Englannin ja Ruotsin keittiöitä ennen kuin päätyi vuonna 1971 hotelli Intercontinentalin maajohtajaksi Helsinkiin.

Zinnkellerin hän perusti vuonna 1980.

”Side Saksaan on ohentunut. Täällä on perhe ja ystävät. Mutta käyn kolme kertaa vuodessa Saksassa.”

Yhteys kotimaahan tarkoittaa myös sitä, että Zinnkellerissä syödään hyvin paljon saksalaisia raaka-aineita. Valkoinen parsakin tulee pikkutilalta Bielefeldistä. Matka kestää pellolta pöytään puolitoista vuorokautta, joten se on tuoretta.

Ja sehän on parsa-asioissa tärkeintä.

”Kaupassa kannattaa aina katsoa parsan tyveä. Sen pitää olla täysin valkeaa eikä siinä saa olla halkeamia”, Wiegand opastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!