Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakananveto on pohjoiseurooppalainen tapa – näin me luterilaiset vedämme lakanan

Kuukausiliite
 
Tämän sinäkin osaat: Unto Hämäläinen ja Ilkka Malmberg näyttävät lakananvedon liikesarjat
Tämän sinäkin osaat: Unto Hämäläinen ja Ilkka Malmberg näyttävät lakananvedon liikesarjat
Vaikka mankelit ovat vähentyneet, osaavat suomalaiset yhä vetää ja viikata lakanoita. Taito on opittu kotona ja se tulee vuosisatojen takaa, ehkä reformaation ajoilta. Kysymyksessä taitaa näet olla luterilainen perinne. Musiikki: Buddy - Bensound.com Kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Esa Syväkuru, Terhi Liimu.

Heitäpä suomalaiselle lakananpää, ja hän alkaa tehdä samoja liikkeitä kuin sinä, lihasmuistista.

Ne on äidiltä opittu.

Lakanaa vetäessämme kannamme hienoa perinnettä, sukupolvien takaa, vaikka mankelointi onkin jyrkästi vähentynyt.

Lakananveto ja mankelointi ovat pohjoiseurooppalaisia ilmiöitä. Termi ”lakanan vetäminen” puuttuu muista kielistä. ”Vetää lakanoita” kertoo, mikä siinä on oleellisinta. Muissa kielissä ”taitellaan”.

Yliopistonlehtori Sari Kivilehto muistuttaa, että ennen vanhaan ei mitään tehty turhaan. Lakananvedossa käytetyssä M-taitoksessa jokainen sivu venyy mankeloidessa vapaasti joka suuntaan. Mankeloinnissa ja lakananvedossa näkyykin protestanttinen funktionalismi: Näin lakana menee pieneen tilaan ja mahtuu hyvin kaappiin. Mankeloitu puuvilla tai pellava hylkii likaa, se on jämpti ja siisti.

Entinen Helsingin yliopiston kotitaloustieteen lehtori Merja Huovinen kertoo, että saksalaiset tekevät samanlaisen M-taitoksen kuin me. Hän onkin nimittänyt sitä ”luterilaiseksi”.

Soittokierros katoliseen Italiaan, Ranskaan ja Portugaliin kertoi, ettei tätä jämptiä tapaa tunneta. Ei myöskään ortodoksisella Venäjällä. Asiaa kysyttiin tätä kirjoitusta varten myös suomensukuisilta kansoilta: nenetsiltä, marilta, karjalaiselta sekä kahdelta udmurtilta. Kukaan ei ollut kuullut lakananvedosta.

Mutta inkerinsuomalainenpa oli vetänyt Venäjällä lakanoita. He ovatkin luterilaisia. Lakananvetoa ei tunnettu Sveitsissä eikä toisessa protestanttisen kalvinismin kehdossa Hollannissa – vain luterilaisilla alueilla. Tapa noudattaa siis uskontorajaa.

Lakananveto on perheen yhteinen toimi. Siinä dominoi äiti.

Lapset auttavat. Siksi monilla on lakananvedosta lapsuusmuistoja. Jotkut ovat riemuinneet, kun on saanut olla ilmavirrassa lakanan alla. Toiset taas muistavat, miten tylsää mankelihuoneessa istuminen oli ja kuinka piti vähän väliä panna Aku Ankka pois ja vääntäytyä vetämään. Nitisevä pärekori ei tuntunut täyttyvän ikinä.

Lakananvedossa informaatio siirtyy sukupolvelta toiselle. Huomaamatta siinä kulkee mukana myös reformaation sanomaa.

Ja miten helppoa on heittää M-taitettu lakana sijatessa sängylle. Se aukenee heti. Siinä se makaa sileänä, terävin taittein. Hyvä sillä on saunapuhtaan luterilaisen siunata itsensä ja nukahtaa.

Grafiikka Jukka Pylväs ja Ea Vasko, teksti Ilkka Malmberg
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?