Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on nyt olympiavoittaja Mikko Kolehmainen?

Esa Lilja HS

Mikko Kolehmainen avaa kanoottivaraston oven ja viittoo peremmälle. Telineillä makaa linjakas, mahonkiviiluinen, viisimetrinen ruskea kajakki. Barcelonan olympialaisissa 1992 Kolehmainen ujutti teräksisen kroppansa tämän saman kajakin penkille ja kiisi sillä 500 metriä aikaan 1.40,34. Olympiakultaa!

Tuntemattomasta Kolehmaisesta tuli julkkis reilussa puolessatoista minuutissa.

”Perkele poika minkä teit”, valmennuspäällikkö Kalevi Tuominen onnitteli suorassa lähetyksessä. Siitä tuli hetkeksi lentävä lause.

Maalissa Kolehmaisen kropassa ja mielessä takoi kokonaisvaltainen tuska. Melonta on karmea laji, siinä vedetään urku auki kuin yleisurheilun mailerimatkoilla. Pitää olla kaikkea yhtä aikaa: vahva, nopea, räjähtävä ja kestävä. Parhaiten tuskaa sietävä voittaa.

”Pitkäjänteinen työ on saanut palkinnon”, Kolehmainen ajatteli voitostaan.

Tämä Mikkelin Kattilanlahti on tyyni ja rauhallinen, vähän kuin Kolehmainen itse. Ja täältä alkoi olympiavoittajan urheilu-ura. Kolehmainen oli 14-vuotias, kun ensimmäisen kerran kävi melomassa. Laji tuntui eksoottiselta ja vesi jotenkin jännittävältä. Kajakki ei antanut virheitä anteeksi.

”Ensimmäinen kesä meni uidessa.”

Melonta oli kenkkumaista puuhaa. Jos oli tuuria, jäät lähtivät Mikkelistä äitienpäivänä. Sen jälkeen piisasi sadetta ja tuulta. Mikkelin Melojissa oli pitkät lajiperinteet, mutta kilpamelonnan taso oli Suomessa heikko. Sitten Mikko, pari vuotta nuorempi Olli ja veljesten isä Eero rupesivat töihin.

”Menestystä ei ajateltu. Haave oli, että pääsisi harjoittelemaan kuin ammattilaiset.”

Pohjoismaiden mestaruus 18-vuotiaana antoi uskoa, ja 1980-luvun lopussa Kolehmaiset muuttivat Kaliforniaan New Port Beachille. Siellä veljekset elivät spartalaisesti. Harjoiteltiin ja levättiin. ”Ja ruokaa mätettiin suusta alas niin paljon, ettei tuntunut mukavalta.”

Harjoituskavereina oli porukka olympiavoittajia ja MM-mitalisteja.

”Eihän ne pitäneet meitä uhkana. Kaksi joviaalia savolaispoikaa luikerteli sisään”, Kolehmainen naurahtaa.

Raaka harjoittelu huippuseurassa muovasi Kolehmaisesta maailman parhaan. Kun hän harjoituksissa huomasi jättävänsä muita taakseen, matematiikka oli helppoa. ”Alkoi olla mahdollisuus menestyä.”

Viisi viikkoa ennen Barcelonaa Kolehmaisen kyynärpää pamahti lisäpainojen kanssa tehdyssä leuanvedossa. Hetkeen hän ei pystynyt edes ajamaan autoa. ”Meinasi jäädä kisat väliin. Jotakin lähti irti, käsi vaivaa edelleen.”

Mutta kultaa tuli, ja olympiavoitosta alkoi hulina. Tuli tonttia, Mikkelin läänin palkintoa, mummoilta pusuja yleisötapahtumissa, ja Hjallis ryhtyi manageriksi. Nuoruuden avioliitto ja muut tekemiset ruodittiin lehdissä.

”Oli se aika outoa. Sitä oli kuin julkista omaisuutta. Kantapään kautta oppi julkisuuden hyvät ja huonot puolet.”

Näkyikö kultamitali pankkitilillä?

”Ei. Laji on niin pieni.”

Seuraavana vuonna tuli vielä maailmanmestaruus, ja ennen Atlantaa 1996 Kolehmainen oli loistavassa kunnossa. Maailmancupissa tuli pelkkiä ykkös- ja kakkostiloja.

Mutta flunssa pilasi Atlantan finaalin.

”Harmitti. Miksi annoin itseni sairastua? Toisaalta ajattelin, että minä olen kaksi kertaa onnistunut ja nyt kävi näin.”

Monella urheilijalla uran vaikein paikka on lopettaminen. Kolehmainen halusi urheilun jälkeen nopeasti kiinni johonkin uuteen. Hän pääsi Mikkeliin automyyjäksi ja sai pari vuotta myöhemmin paikan sykemittareita valmistavalta Polarilta. Siellä hän työskentelee yhä. ”Minulla oli näitä ranteessa jo 80-luvulla”, hän näyttää tietokonetta kädessään.

Siviilielämä ei tuonut vieroitusoireita.

”Onhan tämä helppoa urheilijan elämään verrattuna. Huippu-urheilu on niin säntillistä ja päivittäistä kovuutta vaativaa.”

Kolehmaisella on kaksi poikaa, joita hän koettaa kannustaa liikkumaan. Mutta omaa uraansa hän ei heille tuputa.

”Ei kaikkien tarvitse olla huippu-urheilijoita. Se on äärimmäinen elämänkoulu. Enemmän tulee pettymyksiä kuin voittoja.”

Parin Mikkelin Melojien nuoren urheilijan perään hän kyllä sanoo ”vähän katsovansa”.

Itse Kolehmainen on viimeksi melonut haastattelua edeltävänä päivänä. Mutta Barcelonan kultakajakin käytöstä on jo pari vuotta. Se on kaunis ja nopea, mutta pirullisen kiikkerä peli. Jos siihen istuu tavallinen kuntoilija, huonosti käy.

”Ei ehdi kissaa sanoa, kun on nurin.”

Mikko Kolehmainen on 51-vuotias sykemittareita valmistavan Polarin myyntiedustaja. Hän voitti olympiakultaa 500 metrin melonnassa Barcelonassa 1992. Hän asuu Mikkelissä vaimonsa ja 10- ja 15-vuotiaiden poikiensa kanssa.

Markku Ulander / Lehtikuva
Kultapoika 1992.
Kultapoika 1992.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!