Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinkäällä vatsaan ammutun poliisin potilaskertomus: neljä vuotta, 150 leikkausta, paha hoitovirhe ja nyt lisää huonoja uutisia

Lari Malmberg HS

Ravintola Pihvimyllärin edessä nuokkui juopunut mies. Vanhempi konstaapeli pysäytti Hyvinkään poliisilaitoksen Volkswagen Transporter -pakettiauton ravintolan pihaan ja astui ulos. Hänellä oli yllään poliisin tummansininen virkapuku ja jalassaan mustat maihinnousukengät.

Poliisiauton toisesta ovesta astui ulos samanlaiseen univormuun pukeutunut poliisiharjoittelija Heidi Foxell.

Kaksi poliisia kävelivät betoniporsaan päällä istuvan miehen eteen. Tuntomerkit täsmäsivät. Sama mies oli haastanut aiemmin samana iltana riitaa toisen Nurmijärven Klaukkalassa sijaitsevan ravintolan edessä.

Mies oli vahvassa humalassa, joten poliisit päättivät kuljettaa hänet Hyvinkään poliisiaseman putkaan selviämään.

Oli perjantai-ilta 25. toukokuuta vuonna 2012.

Heidi Foxell oli ollut Hyvinkään poliisilaitoksella kenttäharjoittelijana puolitoista kuukautta. Poliisin ammatti oli aina ollut Foxellin unelma. Hän oli puhunut siitä jo kuusivuotiaana.

Foxell oli nyt 24-vuotias. Hän oli sopeutunut poliisilaitoksen miesvaltaiseen joukkoon hyvin. Hän oli saanut työkavereiltaan jo uuden lempinimenkin: Kalmakoira.

Se oli poliisien mustaa huumoria. Kollegat pelleilivät, etteivät he halua lähteä Foxellin kanssa samoille työkeikoille, koska kuolema tuntui seuraavan häntä. Ja tottahan se olikin: Foxellin kolmeen ensimmäiseen keikkaan oli liittynyt kuollut ihminen. Mutta tietenkin se oli vain sattumaa ja huonoa onnea.

Ravintola Pihvimyllärin edestä oli Hyvinkäälle noin 40 kilometrin matka. Ensin muutama mutka, ja sitten kolmostietä Hyvinkään keskustan liittymään asti. Moottoritie halkoi laajoja peltoja. Kesä oli jo kynnyksellä.

Poliisiauto ohitti Myllykukon, moottoritien varressa sijaitsevan huoltoaseman. Siellä Foxell ja vanhempi konstaapeli olivat jo käyneet aiemmin samana iltana. He olivat vieneet Foxellin kodin avaimet tämän vaasalaisille ystäville Tiialle, Maaritille ja Tiinalle.

Tytöt olivat seuraavana päivänä lähdössä Tallinnan-laivalle, joten Foxellin ystävät olivat tulossa hänen luokseen Tikkurilaan yöksi.

Kun tytöt olivat tavanneet huoltoasemalla, Tiia oli kysynyt Foxellilta, saisiko halata.

Foxell oli kieltänyt. Poliisipuvussa se ei ollut sopivaa.

Näin Hyvinkään ammuskelu tapahtui
Näin Hyvinkään ammuskelu tapahtui
18-vuotias Eero Hiltunen kiipesi Hyvinkään keskustassa talon katolle toukokuussa 2012. Sitten hän alkoi ampua.

Vaasasta Heidi Foxellkin oli kotoisin, Ristinummen kaupunginosasta, kaupungin itärajalta. Sinne hän oli syntynyt, metsän laitaan rakennettuun omakotitaloon Riitta ja Jukka Foxellin toiseksi tyttäreksi. Jukalla oli talon pihassa pieni metallipaja, Riitta työskenteli lähihoitajana.

Heidistä tuli rämäpää.

Vanhemmat saivat monesti olla huolissaan tyttärensä vauhdista. Milloin oli tikka otsassa, milloin käsi murtunut, milloin kainalossa nukkui kissan suusta lemmikiksi pelastettu oravanpoikanen.

Mutta oli vauhdista iloakin. Heidi oli lahjakas urheilija. Hän aloitti jalkapallon pelaamisen jo seitsemänvuotiaana. Hän oli menestynyt, ja nyt Helsinkiin asetuttuaan hän oli noussut HJK:n liigajoukkueen maalivahdiksi.

Vanhempi konstaapeli käänsi Transporterin ylös liittymästä ja ohjasi auton Hyvinkään poliisiasemalle. Juopunut talutettiin putkaan ja poliisit lähtivät saman tien ajamaan takaisin partiopaikalleen Nurmijärvelle.

Ulkona sää oli muuttunut. Alkoi sataa.

He olivat ehtineet Siltakadun liikenneympyrän kohdalle, kun poliisiradiosta kuului hälytys: Hyvinkään keskustassa ammutaan. Kello oli 1.53.52.

Vanhempi konstaapeli kuuli, että ammuskelu tapahtui ravintola Klubin edessä. Heidi Foxell oli työskennellyt Hyvinkäällä vasta vähän aikaa, eikä hän tiennyt, missä ravintola Klubi on. Vanhempi konstaapeli selitti sen sijaitsevan Uudenmaankadun varressa.

Heidi Foxell ei tuntenut pelkoa. Hänelle ei tullut mieleenkään, että hän itse voisi olla vaarassa.

Ja olihan hän tottunut aseisiin: hän oli käynyt armeijankin, ja sen lisäksi hän oli saanut poliisikoulussa kattavan koulutuksen niihin tilanteisiin, joissa poliisi voi joutua puuttumaan väkivaltaan.

Koulussa oli varoitettu myös siitä, että poliisihaalarin pukemisesta saattaa tulla valheellisen turvallinen olo. Kouluttajat olivat muistuttaneet, ettei poliisin virkamerkki tee kenestäkään teräsmiestä.

Kun hälytyksestä oli kulunut vain 13 sekuntia, he olivat perillä. Vanhempi konstaapeli parkkeerasi auton ravintola Medicin Manin eteen, turvallisesti kahden talonkulman päähän ravintola Klubista.

Ulkoa kadulta kuului laukauksen ääniä. Ne olivat niin voimakkaita, etteivät ne voineet tulla käsiaseesta.

Foxell ja vanhempi konstaapeli katsoivat toisiaan. Ihmisiä juoksi pakokauhun vallassa poliisiauton ohi kohti rautatiesiltaa.

Poliiseilla oli päällään vain kevyet luotiliivit. Vanhempi konstaapeli käski Foxellin hakea auton takaosasta tällaisissa tilanteissa käytettävät raskaammat taktiset luotiliivit.

Heidi Foxell avasi auton oven. Hän astui ulos ja ryhtyi vetämään auki tavaratilan sivuovea.

Kaveriporukka oli viettänyt iltaa Hyvinkäällä, ja nyt he olivat menossa baariin. Pojista kaksi innostui painimaan keskenään. Se oli vain leikkiä, mutta pian tuli selväksi, että toinen poika oli vahvempi.

Silloin Eero Hiltunen suuttui.

Kun toinen poika päästi hänet otteestaan, Hiltunen sanoi tappavansa hänet. Se kuulosti pelottavalta. Hiltunen ei tavallisesti käyttäytynyt aggressiivisesti.

Oli perjantai-ilta 25. toukokuuta vuonna 2012. Kello lähestyi yhtätoista.

Pojat jatkoivat Uudenmaankadulle pubiin, jonka nimi on Ale. Hiltunen oli juonut kaksitoista keskiolutta, mutta baarissa hän ei enää tilannut. Hän oli itkuinen eikä puhunut mitään.

Sitten Hiltunen mutisi jotain tappamisesta. Hän lähti kävelemään kohti baarin ulko-ovea. Pubin tuulikaapin valvontakameraan tallentui, kun farkkuihin ja t-paitaan pukeutunut laiha siilitukkainen hahmo poistui ravintolasta.

Eero Hiltunen oli ujo ja hiljainen poika, mutta ystäviä hänellä oli ollut aina. Hän piti urheilusta ja juoksi pitkiä lenkkejä.

Hän oli juuri lopettanut opintonsa ammattikoulussa Hyvinkäällä ja aloittanut kiinteistöalan opinnot Järvenpäässä. Nyt hän oli työharjoittelussa Lassila & Tikanojalla. Kesätyöt samassa paikassa alkaisivat seuraavalla viikolla. Hän oli 18-vuotias.

Ulkona Eero Hiltunen tilasi taksin ja pyysi kuljettajaa viemään hänet kotiinsa Hyvinkään Ridasjärvelle. Sinne oli yli kymmenen kilometrin matka.

Sää oli muuttumassa. Kohta alkaisi sataa.

Kotipihassa Hiltunen huomasi, että hänen äitinsä oli edelleen hereillä. Ikkunan läpi hän näki, että äiti oli kastelemassa kukkia.

Hiltunen meni sisään vasta sen jälkeen, kun äiti oli sammuttanut valot.

Hiltunen haki omasta huoneestaan maastopuvun. Sitten hän haki varastosta rautasahan ja meni isänsä asekaapille. Isä harrasti metsästystä, ja hänellä oli kaapissa monta asetta. Ne oli lukittu kaappiin, aivan kuten laki edellyttää.

Isä oli antanut poikansa ampua räkättirastaita ja harjoitella ammuntaa. Hiltunen oli ampunut isän pienoiskiväärillä satoja laukauksia.

Hiltunen oli juuri ryhtymässä sahaamaan asekaapin lukkoa, kun hän huomasi avaimet kaapin vieressä. Hän avasi kaapin, otti kolme kivääriä ja sulloi taskuihinsa noin 80 patruunaa.

Skootteri odotti ulkona. Hän alkoi taluttaa sitä, koska ei halunnut käynnistää moottoria talon lähellä. Äiti ei saanut kuulla hänen lähtöään.

Ystävät tiesivät, että Hiltunen oli kiinnostunut aseista ja myös toisen maailmansodan historiasta, mutta asehulluna häntä ei pidetty. Hiltunen ei myöskään ollut kiinnostunut ääriajattelusta, tai jos olikin, kukaan ei siitä tiennyt.

Mutta hänen mielenterveytensä oli horjunut. Hiltunen oli ollut neljä vuotta aiemmin hoidettavana psykiatrisessa sairaalassa. Hän söi yhä fluoksetiini-mielialalääkettä. Sillä on saatu hyviä tuloksia nuorten potilaiden hoidossa.

Hiltunen oli ainakin kerran aiemmin saanut samankaltaisen raivokohtauksen. Silloinkin hänen oli ollut hyvin vaikea päästä irti suuttumuksestaan. Raivo oli leimahtanut verkkokeskustelusta, mutta lopulta se oli hiipunut.

Eero Hiltunen saapui Hyvinkään keskustaan ja ajoi skootterillaan kymmenkerroksisen talon pihaan Uudenmaankadun ja Jokelankadun risteyksessä. Kello oli 1.23.

Matkalla Hiltunen oli kaatunut kaksi kertaa. Hän oli myös testannut asetta ja ampunut kerran hirvikiväärillä metsään. Hän oli hylännyt farkkunsa ja pukenut ylleen maastopuvun.

Nyt Hiltunen otti aseet ja patruunat mukaansa ja kiipesi talon seinään kiinnitettyjä tikkaita kaksikerroksisen talon katolle.

Se oli hyvä paikka. Kun Hiltunen asettui makuulle tuuletushormin viereen, hän näki vastapäisellä kadulla kulkevat ihmiset, mutta kadulta oli lähes mahdotonta nähdä häntä.

Siltakadun ja Uudenmaankadun risteyksen lähellä on monta baaria, ja liikkeellä oli näin perjantain ja lauantain välisenä yönä paljon väkeä.

Hiltunen otti puhelimensa ja kirjoitti Facebook-sivulleen näin: Kivaa oli toverit. Kello oli 1.39.

Hiltunen odotti hetken. Sitten hän aloitti.

Lataus, tähtäys, laukaus. Lataus, tähtäys, laukaus. Lataus, tähtäys, laukaus.

Katolta katsottuna ihmiset olivat pieniä. Hiltunen osui keskimäärin joka neljännellä laukauksella. Hän toimi rauhallisesti: Latasi, etsi .22 kaliiperin pienoiskivääriin kiinnitetyn kiikaritähtäimen läpi uuden kohteen ja ampui. Kuin tarkka-ampuja tietokonepelissä.

Ampuminen oli Hiltuselle tuttua. Asekokeiluidensa lisäksi hän oli harrastanut Airsoft-sotapeliä, jossa kaksi joukkuetta taistelee toisiaan vastaan muovikuula-aseilla.

Hiltunen ampui pienoiskiväärillä noin kaksikymmentä laukausta. Se ei tuntunut oikein miltään. Hän ei kuullut huutoa, ja pikkuhiljaa hän alkoi epäillä osumistarkkuuttaan.

Sen takia Hiltunen päätti vaihtaa asetta. Hän otti käteensä .308 kaliiperin hirvikiväärin. Siitä lähtevillä luodeilla on 15 kertaa suurempi liike-energia kuin pienoiskiväärin luodeilla.

Hiltunen aloitti ampumisen hirvikiväärillä:

Lataus, tähtäys, laukaus. Lataus, tähtäys, laukaus.

Kello oli kuutta vaille kaksi, kun hän huomasi, että ravintola Medicin Manin viereen pysähtyi poliisiauto. Hän käänsi hirvikiväärin sitä kohti.

Ensin ei tapahtunut mitään. Sitten auton oikeanpuoleinen etuovi aukesi.

Hiltunen katsoi kiikaritähtäimen läpi. Etäisyys kohteeseen oli noin 60 metriä. Poliisiunivormuun pukeutunut hahmo astui autosta ulos ja avasi pakettiauton tavaratilan sivuoven.

Heidi Foxell paiskautui luodin voimasta poliisiauton kylkeä vasten. Hän lysähti maahan.

Auton toisella puolella vanhempi konstaapeli oli hänkin juuri astunut autosta. Foxell huusi, että häneen on osunut.

Vanhempi konstaapeli juoksi auton taakse ja näki, kuinka Foxell ryömi pysäköityjen autojen taakse suojaan. Kello oli 1.54.53.

Vanhempi konstaapeli nosti poliisiradion suunsa eteen.

”Poliisia ammuttu”, hän ilmoitti.

Vanhempi konstaapeli juoksi suojaan viereisen rakennuksen kulman taakse. Sieltä hän yritti tarkistaa Foxellin tilaa huutamalla, mutta vastausta ei kuulunut. Hän tiedusteli radiopuhelimella muiden partioiden sijaintia. Sitten hän juoksi Foxellin luokse.

Juostessaan poliisi näki nuoren naisen, jonka käsi oli murskaantunut. Nainen huusi apua.

Heidi Foxell hengitti. Hän pystyi myös liikkumaan jonkin verran. Luoti oli osunut oikean lonkan yläpuolelle, Foxellin yllä olleen kevyen luotiliivin vetoketjun kohdalle.

Vanhempi konstaapeli keskittyi pitämään Foxellia hereillä. Sitten paikalle tuli toinen poliisipartio ja pian myös ambulanssi.

Poliisit ja hoitohenkilökunta kantoivat Foxellin ambulanssiin. Foxell oli yhä tajuissaan. Samaan ambulanssiin tuotiin myös se nainen, jonka käden luoti oli murskannut. Nainen huusi kivusta. Foxellin tajunta alkoi sumentua.

Hyvinkään keskustassa oli kaaos. Jostain oli ammuttu. Oli kuolleita ja oli lukuisia vakavasti loukkaantuneita. Paikalle tuli yhä lisää poliisipartioita.

Nyt poliisi alkoi eristää rikospaikkaa. Vanhempi konstaapeli siirsi autonsa poikittain Siltakadulle, ja paikalle tullut partio 509 tukki Hyvinkäänkadun.

Poliisi oli saanut sivulliselta hyödyllisen vihjeen. Vihjeen antaja oli nähnyt, kuinka Uudenmaankatu 2:n katolta oli poistunut maastopukuinen henkilö kiväärimallinen ase selässään.

Poliisit nousivat talon katolle ja löysivät sieltä pienoiskiväärin ja matkapuhelimen.

Meilahden sairaalassa Helsingissä annettiin suuronnettomuushälytys.

Kun Heidi Foxellia kuljettanut ambulanssi saapui sairaalan pihaan, hän oli jo menettänyt kolme litraa verta.

Leikkaus aloitettiin heti.

Ihmisen elimistössä kiertää noin viisi litraa verta, ja jos verestä on valunut pois yli puolet, kuolema on lähellä. Kun veren määrä vähenee, sen paine pienenee ja samalla veren kuljettaman hapen määrä vähenee. Tämän seurauksena solujen toiminta hidastuu ja lopulta sydän pysähtyy.

Foxelliin osunut luoti oli aiheuttanut paineaallon, joka oli repinyt maksaa, tuhonnut vatsan suuria verisuonia, tehnyt repaleisia reikiä ohut- ja paksusuoleen ja hajottanut valtaosan pohjukaissuolesta.

Lopulta luoti oli porautunut selän puoleiseen lonkkaluuhun.

Hoitajat juoksivat sairaalan käytävillä veripussit taskuissaan. Foxellille valutettiin uutta verta niin suurella paineella kuin se oli mahdollista.

Kirurgi teki Foxellin vatsaan pitkän viillon ja alkoi poistaa vatsaonteloon kertynyttä verta ja hyytymiä. Verta oli paljon.

Kun Meilahden sairaalassa leikataan potilasta, tavallisesti mukana on viisi ihmistä: kirurgi, instrumenttihoitaja, anestesialääkäri, anestesiahoitaja ja avustava hoitaja.

Foxellin tila oli niin kriittinen, että leikkausta suorittamaan pyydettiin myös päivystyskirurgian ylilääkäri Ari Leppäniemi, joka on erikoistunut vatsan alueen ampumavammoihin. Hän on toiminut kirurgina useissa sodissa eri puolilla maailmaa.

Kun vatsaa oli saatu puhdistetuksi, Leppäniemi teki päätöksen turvautua vammanhallintakirurgiaksi kutsuttuun leikkausstrategiaan: vammojen lopullisen korjaamisen sijaan Leppäniemi pyrki vain tyrehdyttämään merkittävät verenvuodot ja sulkemaan suolistoon tulleet reiät tilapäisesti. Voimakas verenvuoto oli tehnyt Foxellin tilasta niin heikon, ettei hän olisi kestänyt pitkää leikkausta.

Kun leikkaus oli valmis, Foxell lähetettiin teho-osastolle keräämään voimia seuraavaa leikkausta varten.

Ensimmäisen vuorokauden aikana leikkauksia tehtiin kolme. Seuraavina päivinä niitä tehtiin lisää.

Vatsaan tulleen ampumavamman vakavuuteen vaikuttaa eniten se, millaisella aseella ampuminen on tapahtunut. Mitä nopeammin luoti liikkuu, sitä suuremman energian se siirtää osuessaan ihmisen kudoksiin ja sitä laajempi kudosvaurio tuhoalueelle syntyy.

Eero Hiltusen käyttämästä .308 kaliiperin hirvikivääristä lähti Lapua-merkkisiä teräväkärkisiä kokovaippaluoteja nopeudella 854 metriä sekunnissa. Tuo kaliiperi on suunniteltu sotilaskäyttöön. Siviilit käyttävät sitä urheiluammunnassa ja lintujen metsästyksessä. Painavampaa luotia käytettäessä niillä voidaan kaataa myös hirviä ja karhuja.

Heidi Foxelliin osunut luoti oli 8-grammainen ratapanos.

Kun verenvuoto oli saatu pysäytetyksi, Leppäniemi pääsi korjaamaan muita luodin tekemiä tuhoja. Erityisen vaikeita olivat Foxellin ohutsuoleen tulleet vauriot.

Luoti oli murskannut ison osan ohutsuolta, ja suolen sisältö pääsi vuotamaan vatsaonteloon. Se on erityisen vaarallista, koska ohutsuolen ulkopuolelle päästessään suolen sisältämät bakteeripitoiset eritteet aiheuttavat helposti vatsakalvontulehduksen. Hoitamattomana se johtaa verenmyrkytykseen ja kuolemaan.

Suolivaurioiden vuoksi jouduttiin tekemään useita uusia leikkauksia. Joitakin kohtia Leppäniemi pystyi neulomaan umpeen, mutta monessa paikassa tuhot olivat niin laajoja, ettei ommeltu suoli olisi enää pysynyt kasassa. Silloin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi poistaa kuollut osa suolesta ja ommella jäljelle jääneet, terveemmät osat yhteen.

Leikkaus leikkaukselta Foxellin ohutsuoli lyheni, ja nyt huoleksi alkoi muodostua sen pituus. Ihmisellä on noin 5–7 metriä ohutsuolta. Kaikkea sitä tarvitaan, jotta vatsalaukun pilkkomat ravinteet imeytyisivät elimistöön.

Jos ohutsuoli joudutaan leikkaamaan alle metrin mittaiseksi, se ei enää pysty imemään tarpeeksi ravintoa. Potilas joutuu lopullisesti suonensisäiseen ruokintaan.

Heidi Foxell ei tiennyt lääkärien ja muun hoitohenkilökunnan ponnisteluista yhtään mitään. Hän makasi teho-osastolla nukutettuna ja hengityskoneeseen kiinnitettynä. Tai sitten hän oli leikkaussalissa.

Eräänä päivänä hän näki unen.

Foxell oli Tallinnan-laivalla, ja laiva keinui, mutta Foxell itse ei pystynyt liikkumaan.

Sitten lähelle tuli iso mies. Mies nosti Foxellin kainaloonsa ja alkoi puristaa häntä vatsasta. Puristaessaan mies katseli häntä tutkailevasti.

Foxellia pelotti. Hän olisi halunnut pois, muttei pystynyt liikkumaan. Tulisipa laiva jo satamaan, Foxell toivoi unessaan.

Kun Hyvinkään tapahtumista oli kulunut kaksi viikkoa, Heidi Foxell herätettiin.

Hän avasi silmänsä. Ne olivat huutavan punaiset.

Hän oli elossa, mutta kaikki muu oli epäselvää.

Hänen kyljestään meni sisään johtoja, jotka oli kiinnitetty sisäelimiin. Siinä missä oli ollut vatsan iho ja vatsalihakset, oli nyt läpinäkyvä muovikalvo. Lääkärit eivät olleet onnistuneet kuromaan tuhoutunutta vatsaa kiinni, joten se oli suljettu väliaikaisesti vatsanahkaan ommellulla muovilla. Muovin läpi kuulsi vaaleanpunainen suolisto.

Kipu alkoi heti. Jokainen hoitajan tai lääkärin kosketus sattui niin paljon, että Foxell olisi halunnut lyödä. Mutta hän ei pystynyt edes kunnolla huutamaan. Hänen leukaansa oli kehittynyt leukalukko, joka pakotti hampaat yhteen. Kädet olivat niin heikot, etteivät ne juuri liikkuneet.

Miksi tämä tapahtui minulle? Heidi Foxell mietti.

Sinä kesänä Lontoossa järjestettiin olympialaiset. Foxell makasi sairaalassa Meilahdessa, odotti seuraavia leikkauksia ja katsoi televisiosta urheilijoiden juomapulloja.

Suoliston tuhoutumisen takia hän ei saanut juoda mitään. Nesteytys hoidettiin suonensisäisesti, mutta silti hänellä oli aina valtava jano. Sitä oli mahdotonta unohtaa. Ja urheilijat televisiossa näyttivät juovan koko ajan. Joka kuvassa näkyi juomapulloja.

Kun täältä pääsen, minulta ei enää koskaan tule puuttumaan kylmää juotavaa, Foxell vakuutti itselleen.

Kesän valo leiskui sairaalan ikkunoista sisään, mutta vähä vähältä se alkoi muuttua. Sitten lehdet putosivat puista, ja lopulta alkoi sataa lunta.

Hyvinkään tapahtumien oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi tammikuussa. Heidi Foxell makasi yhä sairaalassa niin huonossa kunnossa, ettei hän voinut osallistua oikeudenkäyntiin. Hänet oli jo leikattu kymmeniä kertoja.

Oikeudelle kirjoitetun lääkärinlausunnon mukaan Foxell oli riippuvainen sairaalahoidosta ”ravitsemuksen ja jatkuvien voimakkaiden kipujen aiheuttamien runsaiden kipulääkitysten tarpeen vuoksi”. Hänen vatsaansa ei ollut vieläkään pystytty sulkemaan, ja suoliston jatkuvan pettämisen vuoksi Foxell ei edelleenkään pystynyt syömään.

Hänen vatsansa tuntui siltä kuin joku pyörittelisi sen sisällä puukkoa.

Suoleen aukesi jatkuvasti uusia reikiä, ja niiden takia Foxellille jouduttiin vaihtamaan kaksi kertaa viikossa avannesidos.

”Jo nyt näyttää ilmeiseltä, että potilaan vammoista tulee jäämään pysyviä haittoja, mutta lopullisen haitta-asteen arviointi tässä vaiheessa ei ole mahdollista”, lausunnon laatinut lääkäri kirjoitti käräjäoikeudelle.

Ilot olivat pieniä. Äidin jokapäiväiset vierailut. Ensimmäinen suihku. Ensimmäiset haparoivat askeleet rollaattorin kanssa.

Ja aivan erityisesti se hetki, kun Foxell sai alkaa juoda kahden desilitran päiväannoksia nestettä.

Monet seurasivat Heidi Foxellin toipumista blogista, jota tämä oli ryhtynyt kirjoittamaan. Nyt hän kirjoitti juomisesta:

Aloin tilaamaan kaikkia eri limsoja, että sain eri makuja suuhun. Se 0,5dl pepsisnapsi sai niiiiiin paljon paremman olon etten pysty sitä selittämään.

Mutta juuri kun elämä alkoi näyttää lupaavalta, kaikki meni pieleen.

Kesällä 2013 ampumisesta oli kulunut jo yli vuosi. Heidi Foxell oli opetellut kävelemään uudestaan, kun hänelle tehtiin jälleen uusi, suuri suolistoleikkaus. Leikkaus palautti hänet kuukausiksi sänkypotilaaksi. Operaatio vei myös kyvyn liikuttaa oikeaa jalkaa melkein kokonaan.

Siinä meni se syksy ja talvi. Ja sitten, maaliskuussa 2014 Foxellille tehtiin aivan tavallinen mahalaukun tähystysleikkaus.

Anestesialääkäri teki kuitenkin virheen, ja Foxell sai vereensä liian pienen annoksen nukutusainetta. Sen takia kesken operaation käynnistyi oksennusrefleksi.

Hän kirjoitti blogiinsa jälkikäteen:

Ihan rutiini skopia ja letkun laitto nenään ja sitä kautta suoleen. Vaivun uneen niin kuin yli satakertaa aikaisemmin. Jokin kuitenkin menee pieleen. Lääkäri laittaa letkua ja alan oksentaan, onneksi en ole tajuissani, mutta nukutuskaan ei ole riittävä. Makaan selällä ja oksennan suun ja nielun täyteen, tietäähän mitä siitä seuraa. Vedän kaiken keuhkoihin ja se kuuluisa punainenlanka alkaa hiipua.

Foxellilla oli ollut huonoa onnea nukutuslääkkeen kanssa jo aikaisemminkin. Nukutuslääkkeen hana oli jäänyt nopeasti aloitetussa leikkauksessa vahingossa puoliksi kiinni. Foxell oli herännyt ennen leikkauksen loppua siihen, että lääkärin viiltävä neula puhkoi hänen vatsanahkaansa.

Tällä kertaa kävi vielä huonommin.

Kun onnettomuus huomattiin, Foxell oli ollut jo pitkään hapettomassa tilassa.

Hänet kiidätettiin teho-osastolle, ja oksennus imuroitiin pois keuhkoista.

Hänen äitiinsä otettiin yhteyttä. Äidille kerrottiin, että tilanne on erittäin vakava. Äiti alkoi itkeä. Hän pelkäsi, että tytär kuolee.

Heidi Foxell selvisi siitäkin, mutta kun hän kahden viikon päästä heräsi, hän ei enää pystynyt puhumaan eikä liikuttamaan jalkojaan. Hapeton tila oli aiheuttanut Foxellille selkäydinvamman.

Pitkän tehohoidon vuoksi hänelle oli muodostunut myös oireyhtymä, jota kutsutaan kriittisesti sairaan polyneuropatiaksi. Se ilmeni raastavina hermokipuina, jotka eivät hellittäneet edes öisin.

Jatkuva särky, polttelu, kiristäminen ja kirvely. Jalat tuntuu kuin ne olisi tulikuumassa puristimessa ja varpaankynnet ois käännetty kattoo ja vähä potkittu lasia sinne väliin, Foxell kirjoitti.

Edes rikki ammuttu vatsa ei ollut sattunut niin paljon.

Kohta helpottaa, kohta helpottaa, kohta helpottaa, Foxell hoki itselleen kyyneleet silmissä, kun säryt olivat jatkuneet jo kuukausia.

”Ei hätää Heidi, koita kestää!” hoitajat kannustivat.

Miten vittu se onnistuu? Foxell kirjoitti blogiinsa.

Eero Hiltunen lopetti ampumisen. Alhaalla ihmiset juoksivat. Kuului huutoja.

Hiltunen nousi seisomaan talon katolla ja pujotti kiväärin selkäänsä.

Hän ei tiennyt, mitä tekisi. Mitään suunnitelmaa ei ollut.

Hiltunen kiipesi tikkaita pitkin alas ja lähti juoksemaan Jokelankatua pitkin etelän suuntaan. Jostain kuului helikopterin ääni.

Kuljettuaan pari kilometriä Hiltunen tuli Hakalan kaupunginosaan. Hän piiloutui Eteläisen Kehäkadun viereiseen metsikköön. Hän tunsi itsensä uupuneeksi.

Olisipa tämä aamulla vain pahaa unta, Hiltunen toivoi.

Hän nukahti.

Hiltunen nukkui muutaman tunnin katkonaisesti, ja kun hän heräsi, kivääri oli yhä hänen vierellään. Se kaikki oli totta.

Hiltunen kääri aseen takkinsa sisään ja jätti paketin metsään. Hän lähti kävelemään, ja noin puolentoista kilometrin jälkeen hän näki edessään poliisiauton. Hiltunen istuutui tienpenkalle.

Poliisit olivat päässeet Hiltusen jäljille katolta löytyneen matkapuhelimen omistajatietojen ja aseen sarjanumeron avulla. Jokelantielle partiot olivat päätyneet yleisövihjeen avulla. Ohikulkija oli nähnyt maastopukuisen miehen kävelemässä pitkin Jokelantietä reunustavaa kevyenliikenteenväylää.

Poliisit ajoivat autollaan Hiltusen lähelle ja sanoivat auton kaiuttimeen: ”Tule esiin kädet näkyvillä!”

Hiltunen totteli. Häntä käskettiin kääntymään selin poliiseihin, laskeutumaan polvilleen ja nostamaan kädet päänsä päälle. Poliisit tulivat Hiltusen viereen. He kiinnittivät käsiraudat.

Oli lauantaiaamu 26. toukokuuta vuonna 2012. Kello oli 7.45.

Vankiloissa on omat sääntönsä. Yhdenlaisia rikoksia vangit arvostavat, toisenlaisia eivät.

Eero Hiltunen oli viety mielentilatutkimuksiin Turun psykiatriseen vankisairaalaan, ja nyt toinen vanki oli tullut hänen sellinsä ovelle lupaa kysymättä.

”Tiedätkö, mitä sinunlaisillesi tapahtuu täällä vankilassa”, mies kysyi.

Poliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan miehellä oli kädessään teräskannu. Hiltunen oli nähnyt miehen hetkeä aiemmin keittiössä kuumentamassa pannussa isoa määrää rasvaa.

Mies alkoi puhua Hiltusen tekemistä rikoksista. Hiltunen pyysi miestä poistumaan. Mies lähti, mutta kääntyi takaisin. Äkkiä Hiltusen päälle lensi jotain polttavaa.

Rasva poltti Eero Hiltusen kasvoilla ja rintakehällä. Hän lähti kohti sairaanhoitajien koppia. Matkalla Hiltunen näki rasvaa heittäneen miehen tupakalla tupakkakopissa. Hiltunen päätti mennä kovistelemaan miestä. Hän ehti lyödä kaksi kertaa. Mies löi häntä nyrkillä poskeen.

Sitten vankilan henkilökunta ryntäsi väliin. Lääkärintarkastuksessa Hiltusella todettiin toisen asteen palovammoja.

Helmikuun lopussa vuonna 2013 Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi Eero Hiltusen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta ja seitsemästä murhan yrityksestä. Hiltunen ei valittanut tuomiosta.

Eero Hiltunen oli tappanut 19-vuotiaan hyvinkääläisen pesäpalloilijan ja 18-vuotiaan hyvinkääläisen lähihoitajaopiskelijan. Loukkaantuneista osa sai elinikäisiä vammoja. Vaikeimmin loukkaantui kuitenkin poliisiharjoittelija Heidi Foxell.

Ennen oikeudenkäynnin pääkäsittelyä Hiltuselle oli teetetty mielentilatutkimus. Hän oli kertonut ampumisen motiiviksi hävitystä painiottelusta nousseen suuttumuksen. Mielentilatutkimuksen asiantuntijalausuntojen mukaan Hiltusella oli ikäistään kehittymättömämpi persoonallisuuden rakenne. Hän oli myös taipuvainen reagoimaan koettuihin nöyryytyksiin voimakkaalla häpeäraivolla.

Mutta syyntakeeton, sitä Hiltunen ei mielentilatutkimuksen eikä oikeuden päätöksen mukaan ollut. Hän pystyi arvioimaan tekojensa seuraukset etukäteen.

Eero Hiltunen vietiin vankilaan istumaan tuomiotaan.

Hän voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan vuonna 2022.

On kevään 2016 ensimmäinen lämmin päivä Helsingin Rajasaaressa.

”Moi”, Heidi Foxell sanoo.

Hän rullaa pyörätuolinsa koirapuiston portista sisään ja kumartuu irrottamaan koiransa talutushihnan.

Hera on nyt neljä kuukautta. Koirassa on puolet saksanpaimenkoiraa ja puolet shetlanninlammaskoiraa.

Foxellilla on yllään sininen tuulitakki, vihreät housut ja pinkit lenkkitossut. Hiukset on värjätty tummiksi.

Hoitovirheestä on nyt lähes kaksi vuotta.

Edetään hitaasti. Koirapuiston polut ovat täynnä oksia ja kiviä. Niiden ylittäminen on pyörätuolilla vaikeaa. Ihan rantaan on turha edes yrittää, polku on liian epätasainen.

”No, jos sä voit vähän työntää”, hän sanoo.

Tänne Rajasaareen Foxellin hoitajat monesti työnsivät hänet. Helsingissä meri tuoksuu erilaiselta kuin kotona Vaasassa, mutta silti se toi hänelle mieleen muistoja lapsuudesta, retkistä saareen, ajasta ennen kuin isä kuoli.

Se tapahtui juuri ennen Hyvinkään ammuskelua. Isä oli kunnostamassa talvisäilytykseen nostettua venettään, kun hän yhtäkkiä horjahti ja putosi. Mitään ei ollut tehtävissä, kun ambulanssi tuli paikalle.

Ampumisesta on nyt lähes neljä vuotta. Niin kauan on kulunut siitä toukokuun päivästä, jonka päätteeksi Foxellin elämä muuttui lopullisesti.

Sami Kero / HS
Tämä luoti osui poliisiharjoittelija Heidi Foxelliin neljä vuotta sitten.
Tämä luoti osui poliisiharjoittelija Heidi Foxelliin neljä vuotta sitten.

”Se on outoa. Toisaalta tuntuu kuin olisin edelleen se 24-vuotias työharjoittelija eikä aika olisi mennyt yhtään eteenpäin. Mutta sitten kun seuraan ympärilläni olevia ihmisiä, niin tajuan, että neljässä vuodessa on tapahtunut aika paljon. Nyt on se vaihe, kun ystävät saavat lapsia ja menevät naimisiin”, Foxell sanoo.

Kun Foxell pääsi sairaalasta, eräs lääkäri laski hänelle tehtyjen operaatioiden määrän. Niitä oli yhteensä 150.

Niin monta kertaa lääkärit nukuttivat tai puuduttivat, leikkasivat tai tähystivät Foxellia Meilahden sairaalassa. Operaatioista noin viisikymmentä oli hyvin suuria leikkauksia.

Kolme vuotta ja kolme kuukautta kestäneen sairaalajakson jälkeen Foxell asui vielä viisi kuukautta kuntoutuksessa.

Mutta nyt hän on päässyt muuttamaan omaan kotiinsa Tikkurilaan.

Antti Hämäläinen
Heidi Foxell hänen tukemisekseen järjestetyssä tilaisuudessa Hyvinkään urheilukentällä syyskuussa 2015.
Heidi Foxell hänen tukemisekseen järjestetyssä tilaisuudessa Hyvinkään urheilukentällä syyskuussa 2015.

Alku on ollut opettelua. Kun ei voi kävellä, kaikki tapahtuu hitaammin. Hera-koirasta saattaa olla tulevaisuudessa apua, mutta ei vielä. Tuleva auttajakoira on tähän asti toiminut lähinnä sotkijakoirana.

Foxell kertoo miettineensä paljon sattumaa. Varsinkin nyt, kotiinpääsyn jälkeen.

Koulutuksessa sitä ei tietenkään vielä voinut käsittää, mutta poliisin elämä on sarja silmänräpäyksiä, joista jokainen voi muuttaa koko elämän.

Ilman sitä juoppoa Foxell ja vanhempi konstaapeli eivät olisi olleet juuri siihen aikaan juuri siinä paikassa.

Ja sitten oli se poliisiradion kuulutus.

Jälkikäteen kävi ilmi, että poliisiradiossa oli kerrottu, että ammuskelu tapahtui ravintola Level 5:n edessä. Vanhempi konstaapeli oli kuullut paikan väärin ja pysäköinyt auton suoraan tulilinjalle.

Tai entä jos Foxell olisi saanut ensimmäisissä poliisikoulun pääsykokeissaan pisteen enemmän ja päässyt kouluun jo silloin?

Tai entä jos... aivan mitä tahansa.

Jossittelusta ei kuitenkaan ole apua.

”Kyllä mulle on tullut tämän jälkeen sellainen uskomus, että kaikella on tarkoitus. Varmasti tälläkin on. Jossakin vaiheessa se tulee esiin”, Foxell sanoo.

”Mutta totta kai tämä tuntuu epäreilulta. Sulta viedään kaikki. Nuorelta ihmiseltä.”

Terveys, unelma lapsista, urheilu.

Mutta toisaalta on paljon kaunista, Foxell sanoo. Äiti on auttanut. Ja poikaystävä, jonka Foxell tapasi vain muutamaa viikkoa ennen ampumista ja joka osoittautui niin kovapäiseksi, ettei vuosia kestänyt toipumisjaksokaan saanut häntä kyllästymään.

Ja tietysti Sodastream, vichykone Tikkurilan kodin keittiössä. Ei enää janoa. Ei koskaan.

Kotona on tallessa myös luoti. Foxell on kehystänyt sen tauluun.

Luoti oli porautunut hänen lonkkaluuhunsa, mutta lähtenyt itsekseen liikkeelle. Se kulkeutui aivan ihon pintaan alaselässä, niin että se voitiin puolentoista vuoden kuluttua poistaa paikallispuudutuksessa.

Kipuja on vieläkin, mutta nykyään ne pysyvät lääkkeillä kurissa. Ohutsuoltakin jäi jäljelle noin 1,2 metriä, Foxell kertoo. Sillä pystyy vielä elämään. Juuri ja juuri.

Foxellille tehdään vielä yksi suuri leikkaus. Siinä hänelle yritetään rakentaa uudestaan vatsalihakset. Voi olla, että hän pystyy vielä jonain päivänä kävelemään ilman tukea. Entisen jalkapalloilijan jalat liikkuvat jo.

Heidi Foxell on nyt 28-vuotias. Kohta hän palaa poliisikouluun ja aloittaa siitä, mihin neljä vuotta sitten jäi. Koulun jälkeen alkavat työt. Toivottavasti.

”On hirveän pienestä kiinni, mitä elämässä tapahtuu. Kaikki voi kääntyä ihan päälaelleen sekunnin murto-osassa”, hän sanoo Rajasaaren koirapuistossa.

Sitten alkaa rähinä. Kaksi isompaa koiraa on ottanut Heran silmätikukseen. Foxell katsoo koiranpentuaan. Ettei vain kävisi huonosti.

”Hera, tänne!” hän huutaa.

”Hera, lähdetään!”

Toukokuun puolivälissä Heidi Foxell ei vastaa sähköpostiin. Päiviä kuluu.

Sitten hän vastaa puhelimeen. Ääni kuulostaa heikolta.

”Olen sairaalassa. Tänään on ollut taas vähän huonompi päivä.”

Vähitellen tiedot tarkentuvat, ja uutinen on tyrmäävä:

Foxellilla on todettu leukemia.

Se on ankara sairaus, eikä siihen sairastuminen liity millään tavoin ampumiseen tai hoitoihin. Se on vain uskomattoman huonoa onnea.

Tästä alkavat raskaat leukemiahoidot, mutta jos joku niin Heidi Foxell on valmis ne kestämään.

”Tuntuuhan tämä kohtuuttomalta”, hän sanoo puhelimeen hiljaisella äänellä.

Kirjoituksessa on haastattelujen lisäksi käytetty lähteinä poliisin tutkintapöytäkirjoja ja oikeuden pöytäkirjoja. Eero Hiltunen kieltäytyi haastattelusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?