Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiukkulinnut, Hullu Matti ja Hirviölaakso – pitäisikö elokuvien nimet ryhtyä taas suomentamaan?

Ilkka Malmberg HS

Kun Adelelta ilmestyy kappale Hello, ei enää kukaan odota, että kohta tulee suomalaisversio Hei vaan. Se kuulostaisi nololta. Eikä elokuvienkaan nimiä enää juuri käännetä. Se on jopa kielletty.

Kun ensimmäinen James Bond -elokuva Dr. No tuli 1962 Suomeen, sillä oli nimenä 007 ja Tohtori Ei. Mutta kun Quantum of Solace tuli vuonna 2008, sitä ei enää käännetty. Ajateltiin kai, että nykysuomalaiset osaavat paitsi ääntää tuon nimihirviön, myös ymmärtävät mitä se tarkoittaa. Rahtu lohtua on paras kuulemani käännösyritys.

Tavallaan on sääli, ettei elokuvia enää käännetä. Menetimme yhden huumorin lajin.

Oli näitä tahattomia: Kellopeliappelsiini (A Clockwork Orange), Matkalla (Easy Rider), Svengijengi ’62 (American Graffiti), Lemmy Caution – piru mieheksi (Alphaville).

Ja tahallisia: Mitäs täälläroikut, Henri Moon? (Goin’ South). Mekko hampaissa – vipinää virsuissa (Zapped) tai Pure pölyä, jepari! (Eat My Dust).

Puhumattakaan kuolemattomista Ohukainen ja Paksukainen -käännöksistä Mohikaanimonnit motissa (Pardon Us), Lattapäät laineilla (The Saps at Seas) Rautahermoisia ruutiukkoja (Great Guns) sekä Päivänpaisteisia pässinpäitä (Sons of the Desert). Ja ylipäänsä: Ohukainen ja Paksukainen (Laurel & Hardy)!

Kun The Beatles -yhtyeestä tehtiin ensimmäinen elokuva vuonna 1964, se sai nimekseen A Hard Day’s Night. Suomeksi Yeah, Yeah, tässä me tulemme. Seuraavana vuonna tuli Help! Meillä se oli Apua!

Oikaisu 4. heinäkuuta kello 12.30: Kirjoituksessa väitettiin, että James Bond -elokuva oli nimeltään 007 ja Tohtori Ei. Ei, kyllä se oli Tohtori No, ja kirja taas oli kyllä Tohtori Ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!