Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yohanneksen leipäpuu

Kuukausiliite
 
JUKKA LEHTINEN
Kuva: JUKKA LEHTINEN

Helen Yohannes tekee heti perusteet selviksi: etiopialainen ateria alkaa leivän repäisyllä.

Tai no, suomalaisittain injera-leipä muistuttaa pikemminkin lättyä, mutta nythän ollaan Yohanneksen kotikentällä, ja hän on tämän tarinan tietäjä.

”Sitten vain tehdään näin”, Yohannes opastaa ja sipaisee teff-jauhoista tehdyn leivän mutkaan tibs-lihaa ja atakilt wot -nimistä kaalipataa.

Yohannes kertoo leipovansa huokoisen ja happaman injeran juureen, ja tämän hapanleipämieltymyksen varaan saadaankin rakennettua jykevä yhteys etiopialaisen ja suomalaisen ruokaperinteen välille.

”Aivan”, Yohannes myöntelee. ”Pidän suomalaisesta ruisleivästä tosi paljon.”

Siihen yhtäläisyydet melkein loppuvatkin. Etiopialaisiin tapoihin kuuluu, että perhe ja ystävät kerääntyvät pöydän ääreen syömään sormin yhdeltä suurelta lautaselta.

”Niin Etiopiassa syödään. Se kuuluu kulttuuriimme”, Yohannes kertoo. Toki hänen Kuningatar Saba -ravintolassaan Helsingin Töölössä saa käyttää myös aterimia.

Etiopialaiset eivät myöskään kitsastele mausteiden kanssa. Joka kokilla on oma berberi-maustesekoituksensa, jonka resepti on salainen.

”Etiopialainen ruoka on mausteista, mutta ei välttämättä tulista”, Yohannes sanoo.

Yohannes on asunut Suomessa yli 20 vuotta, ja ehkä sekin on keventänyt hänen maustekättään.

Kun Yohannes saapui vuonna 1993 Suomeen turvapaikanhakijana, hän oli 17-vuotias. Kotikaupungissaan Addis Abebassa hän ei ollut juuri viihtynyt keittiössä. Suomessa hän kävi ravintolakoulun ja ehti suunnitella kymmenen vuotta oman ravintolan perustamista. Haave toteutui 2012.

Aterian päätteeksi hörpätään kupilliset vahvaa ja täyteläistä kahvia. Siitäpä löydämme toisen ruoka-asian, joka yhdistää suomalaisia ja etiopialaisia. Etiopiaa pidetään yhtenä kahvin kotimaista ja siellä suhtaudutaan kahvitteluun yhtä suurella antaumuksella kuin Suomessa.

”Kyllä meilläkin mummot ja papat keittävät kahvia kolme kertaa päivässä”, Yohannes sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!