Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on nyt kehitysapulehmä Birungi? – HS:n toimittaja selvitti, miten vuosikymmen sitten annetulle lahjalle kävi

Kymmenen vuotta sitten toimittaja Jouni K. Kemppainen sai joululahjaksi lehmän ja kävi viemässä sen Ugandaan.

Kuukausiliite
 

Tällä kertaa tämä ”missä hän on nyt” on sen verran mutkikas tapaus, että alkuun tarvitaan pieni johdanto.

Kymmenen vuotta sitten sain kaveriltani joululahjaksi lehmän, siis sellaisen kehitysapulehmän, jota ei oikeasti annettu minulle vaan köyhälle afrikkalaiselle perheelle. Toimittajana matkustin Ugandaan, Kituntun kylään katsomaan, kuinka lehmäni saapui huojahtelevan kuorma-auton lavalla leskirouva Teresa Namiremben pihamaalle.

Namirembe oli 65-vuotias ja yhdeksän lapsenlapsensa yksinhuoltaja. Miniä oli kuollut synnytyksessä, ja oma poika, yhdeksän lapsen isä, oli lähtenyt matkoihinsa heti hautajaisten jälkeen. Apu todellakin tuli tarpeeseen.

Christian Westerback / HS
Teresa Namirembe v. 2006
Teresa Namirembe v. 2006

Kituntussa pääsin kurkistamaan, miten kansalaisjärjestöjen savannitason kehitysapu toimii käytännössä. Osapuilleen kaikki, mitä näin ja kuulin, vaikutti hyvältä.

Kirjoitin lehmästä Kuukausiliitteeseen. Kirjoitus julkaistiin toukokuussa 2006. Sen voi nyt lukea osoitteessa HS.fi/kuukausiliite.

Myöhemmin olen tietenkin monta kertaa miettinyt, mitä perheelle kuuluu. Onko kultainen Birungi-lehmä vielä voimissaan? Onko se antanut perheelle paljon maitoa ja tuonut heille paremman elämän?

Vastauksien saamiseen tarvittiin välittävä tekijä, joka tässä tarinassa on koripallovalmentaja Pieti Poikola. Tapasin hänet viime syksynä eräissä kekkereissä heti sen jälkeen, kun hänen pestinsä islantilaisen UMF Tindastóll -seuran valmentajana oli päättynyt potkuihin. Kävi ilmi, että hän on hieman erilainen koripallovalmentaja, niin erilainen, että oli päättänyt lähteä pitkälle reppumatkalle Afrikkaan.

Jotenkin puheeksi tuli lehmäni Ugandassa. Sovimme sitten, että jos se suinkin käy päinsä, Poikola piipahtaa Kituntussa katsomassa, kuinka lehmä ja Namiremben perhe voivat.

Vuoden vaihteessa Poikola lensi Keniaan.

Tammikuun lopussa häneltä tuli viesti.

”Yhteys herrasmieheen saatu. Ylihuomenna klo 7 am pitäisi auton odottaa hotellillani.”

Herrasmiehen nimi oli Simpson Birybaho. Hän on World Visionin Mpigi-Butambala

alueen ohjelmakoordinaattori.

Birybaho ei ollut odottamassa Poikolan valitseman vaatimattoman kampalalaishotellin edessä kello 7 aamulla. Mutta heti yhdeksän jälkeen maastoauto syöksähti pitkä antenni katolla viuhuen kohti Kituntua.

Tie oli tuttu, sillä Birybaho oli käynyt noin kuukautta aikaisemmin tarkistamassa, että Teresa Namirembe ylipäätään on elossa.

Talo löytyi, ja pari Teresa Namiremben lapsenlasta ilmestyi paikalle. Kymmenessä vuodessa heistä oli varttunut murrosikäisiä nuoria ja teinejä. Myöhemmin valokuvia tutkiessa kävi ilmi, että lapsia olikin kymmenen. Teresa Namirembe huolehtii nyt yhdeksän lapsenlapsen lisäksi yhdestä lapsenlapsenlapsesta.

Pari lapsista riensi noutamaan talon emäntää, joka oli ahertamassa viljelyksillä.

Hetken päästä lapset palasivat ja heidän mukanaan saapui hauras vanha rouva.

Teresa Namirembe on nyt 75-vuotias. Hän istuutui penkille, ja lapsikatras kerääntyi muodostelmaan hänen ympärilleen.

Ujostelun jälkeen puhe alkoi luistaa. Selvisi, että kymmenessä vuodessa oli tapahtunut paljon hyvää. Vanhan savitiilistä rakennetun talon viereen oli kohonnut toinen talo, pieni, mutta entistä ehompi. Huoneita siinä oli kaksi.

Birungi-lehmä sen sijaan oli sairastunut kaksi vuotta aiemmin ja myyty. Se oli kuitenkin ehtinyt vasikoida monta kertaa, ja yksi jälkeläisistä, Sunyui nimeltään, märehti nyt aitauksessa. Sillä oli seuranaan Augustine-lehmä, jonka perhe oli ostanut säästöillään ja Birungin myynnistä saamillaan rahoilla.

Lapset kertoivat, että Augustine-nimi viittaa ystävään Suomessa – eli minuun. Tarkempi yhteys jäi Poikolalle kuitenkin hämäräksi.

Birungista perheellä oli lämpimiä muistoja.

Se oli ollut ystävällinen lehmä, joka antoi aina paljon maitoa. Osan maidosta perhe oli juonut itse ja osan he olivat myyneet. Niillä rahoilla lapset olivat päässeet kouluun.

”Birungi antoi meille rikkautta ja auttoi olemaan hyvä perhe”, yksi lapsista kertoi.

”Saamme juoda joka aamu maitoteetä. Siitä saa energiaa koulunkäyntiin”, toinen jatkoi.

Puoli vuotta myöhemmin katselemme koripallovalmentaja Pieti Poikolan kanssa hänen ottamiaan valokuvia Kituntun kylästä.

Yllättävää kyllä, Teresa Namirembe ei näytä vanhentuneen kymmenessä vuodessa yhtään. Sama keskittynyt ilme, ryhti ja lempeä katse.

”Varmaan se kertoo siitä, että hän on sisäisesti hyvin vahva”, Poikola sanoo. ”Niin kuin tiibetiläiset munkit. Samalla tavalla hänkin ottaa tyynesti vastaan kohtalonsa.”

Teresa Namirembe on 75-vuotias ugandalainen leskirouva ja yhdeksän lapsenlapsen yksinhuoltaja. Vuonna 2006 hänen perheensä sai lahjaksi hyväntekeväisyyslehmän Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!