Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä voi päätellä tuntemattomasta naapurista kuvien perusteella? – valokuvaaja päätti kokeilla

Valokuvaaja Jussi Nahkuri kuvasi kahta toisilleen tuntematonta miestä Helsingin Kalliossa. Sitten hän vei miehet saunaan tutustumaan.

Riikka Hirviniemi
Sonja Saarikoski

Pengerkatu 25 on vanha tavallinen kerrostalo Helsingin Kalliossa. Näissä taloissa naapurit vaihtuvat ennätyksellisen tiuhaan, sillä Kallion asukkaat muuttavat keskimäärin joka kolmas vuosi.

Niklas Riikonen, 35, vuokrasi yksiön C-rapusta vuosi sitten. Naapureihinsa hän ei ota kontaktia, ”maksimissaan moikkaan rappukäytävässä”.

Kerran tosin naapuri porasi reiän seinän läpi Riikosen vaatekomeroon, mutta isännöitsijä hoiti silloin asian eivätkä naapurit tavanneet. Saunasta tullessaan Riikonen on törmännyt muutaman kerran samaan pitkätukkaiseen mieheen sisäpihalla tupakalla. Miehet ovat vaihtaneet pari sanaa löylyistä.

”Tuntuu, että jos jäisin juttelemaan pitempään, olisi velvollisuus siihen jatkossakin. Pääsee helpommalla, kun ei tutustu lähemmin”, Riikonen sanoo.

Jussi Nahkuri
Jonni Ahosen (vas.) ja Niklas Riikosen avainniput.
Jonni Ahosen (vas.) ja Niklas Riikosen avainniput.

Jonni Ahonen, 29, osti kaksion B-rapusta vuosi sitten vaimonsa Sallan kanssa. Hänkään ei juuri tunne naapureitaan, mutta olisi valmis avaamaan heille jopa kotiovensa.

Ahonen kuuluu Facebookissa taloyhtiön yhteiseen Penkan viherpeukalot -ryhmään, jossa hän toivotti taannoin kaikki tervetulleiksi tupaantuliaisiin. Rappukäytäväänkin teipattiin kutsu naapureille.

Paikalle saapui yksi naapuri, joka ilmoitti ovella, että hänellä on putki päällä ja yläkerrassa vihainen vaimo. Eräs toinen naapuri saapui ovelle kesken toisten juhlien ja pyysi, että smurffihitit voisivat jo näin aamuneljältä vaieta.

Pengerkatu 25:ssä äänieristys ei ole paras mahdollinen, joten seinän läpi kuuluvat tuntemattomien naapureiden riitelyt, hellyydenhetket ja vauvan itkut.

Ahonen ei asiaa hätkähdä. ”Meillä on vaimon kanssa sellainen suhtautuminen, että me asutaan Stadissa ja täällä kuuluu ääniä. Jos jokin ääni häiritsee, pistetään korvatulpat”, hän sanoo. ”Vain kyttäyskulttuuri häiritsee. Se, että joidenkin on helpompi soittaa poliisi paikalle kuin soittaa ovikelloa.”

Jussi Nahkuri
Ahosen (vas.) ja Riikosen kenkäkaapit.
Ahosen (vas.) ja Riikosen kenkäkaapit.

Oheinen Jussi Nahkurin kuvasarja Naapurit syntyi, kun Nahkuri sai opiskelupaikassaan Lahden muotoiluinstituutissa käskyn kuvata jotakin teemalla Miltä Suomi tuntuu.

Nahkuri tiesi heti aiheensa. Kun hän illalla istahtaa kotisohvalleen Helsingin Vallilassa, nojaa taakse ja venyttää jalat eteensä, hän ajattelee usein 20 sentin päässä sijaitsevaa todellisuutta. Seinänaapuria, joka todennäköisesti istahtaa jossain vaiheessa iltaa sohvalleen, nojaa taakse ja venyttää jalat mukavasti eteensä. Ja josta Nahkuri ei tiedä mitään.

”Helsingissä jokainen on majoittunut omaan pieneen lokeroonsa, vaikka asukastiheys on suurempi kuin missään muualla Suomessa. Siinä on jotain hullua”, Nahkuri sanoo. ”Asioita lähdetään metsästämään liian kaukaa. Erilaisuuden eksotiikkaa löytyy ihan varmasti sadan metrin säteellä meistä koko ajan.”

Jonni Ahonen ja Niklas Riikonen eivät olleet tavanneet toisiaan ennen kuin Jussi Nahkuri kuvasi tätä valokuvasarjaa. Lopuksi hän vei heidät taloyhtiön saunaan.

Lisää kuvia Jussi Nahkurin Naapurit-sarjasta on valokuvaajan nettisivuilla osoitteessa jussinahkuri.com.

Jussi Nahkuri
Jonni Ahonen (vas.) ja Niklas Riikonen taloyhtiönsä saunan pukuhuoneessa.
Jonni Ahonen (vas.) ja Niklas Riikonen taloyhtiönsä saunan pukuhuoneessa.
Jussi Nahkuri
Jonni Ahosen partiohuiveja ja Niklas Riikosen käsikirjoituksia.
Jonni Ahosen partiohuiveja ja Niklas Riikosen käsikirjoituksia.
Jussi Nahkuri
Ahosen (vas.) ja Riikosen jääkaapit.
Ahosen (vas.) ja Riikosen jääkaapit.
Jussi Nahkuri
Jonni Ahosen olohuone (vas.) ja Niklas Riikosen olohuone (oik.)
Jonni Ahosen olohuone (vas.) ja Niklas Riikosen olohuone (oik.)
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!