Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

116-vuotiaan rouvan iän salaisuus: Ei parisuhdetta – ja kolme raakaa kananmunaa joka päivä

Emma Morano, 116, on paitsi maailman vanhin ihminen myös viimeinen elossa oleva 1800-lukulainen.

Kuukausiliite
 
Olivier Morin / AFP
Emma Morano, 116, asuu yksin pienessä kaksiossaan Piemontessa, Luoteis-Italiassa.
Emma Morano, 116, asuu yksin pienessä kaksiossaan Piemontessa, Luoteis-Italiassa. Kuva: Olivier Morin / AFP

Ihmiskunnan viimeinen suora linkki 1800-luvulle, tuolle höyrykoneiden, vallankumousten ja keisarillisten imperiumien vuosisadalle, on Emma Morano, 116. Puolikuuro mutta teräksinen italialaisrouva asuu omillaan pikkuisessa kaksiossaan Maggiorejärven rannalla Verbaniassa Pohjois-Italiassa. Lähes kaikki kodissa on kaukaa historiasta, paitsi televisio ja järjestelmäkamera.

Morano syntyi Piemontessa, Italiassa 29. marraskuuta 1899. Italia oli tuolloin kuningaskunta, jota johti mursuviiksinen Umberto I, vanhoillinen ja anarkistien inhoama mies. Umberto tuli murhatuksi vain puoli vuotta myöhemmin. (Samaan aikaan myös Suomen suuriruhtinaskunnassa elettiin huojuvia aikoja, sillä Venäjän tsaari Nikolai II oli juuri aloittanut ensimmäisen sortokauden.)

Morano oli 14-vuotias, kun alkoi ensimmäinen maailmansota. Hän oli 22-vuotias, kun Benito Mussolinin johtamat fasistit ottivat vallan Italiassa kahdeksi vuosikymmeneksi.

Rankkaa aikaa se oli myös Moranon yksityiselämässä. Ainoa lapsi kuoli kahdeksankuisena. Väkivaltaisen aviomiehensä Morano jätti vuonna 1938 ja on elänyt yksin siitä lähtien. ”En ole halunnut, että kukaan hallitsisi minua”, hän sanoi The New York Timesille helmikuussa 2015.

Yli satavuotiailta ihmisiltä on tapana kysellä, mikä on heidän kestävyytensä salaisuus. Morano väittää, että tärkein syy on juuri pitkä sinkkuus. Se on säästänyt kuluttavilta parisuhderiidoilta.

Toinen syy on terveellinen ruokavalio. Teini-ikäisestä lähtien – eli ensimmäisen maailmansodan ajoista – Morano on syönyt kolme raakaa kananmunaa päivittäin. Sadan vuoden aikana siis, lasketaanpa... 100 x 365 x 3 = 109 500 raakaa kananmunaa. Lääkäri määräsi hänet raakojen kananmunien dieetille, koska hän oli maailmansodan aikaan aneeminen.

Kun toinen maailmansota syttyi, Morano täytti vasta neljäkymmentä.

Sodan jälkeen Italiasta tuli teollistuva ja vaurastuva tasavalta. Seitsemänkymppisenä Morano koki lyijyn vuodet, väkivaltaisen ajanjakson, jolloin sekä vasemmistolaiset että oikeistolaiset terroristiryhmät tekivät lukuisia verisiä iskuja Italiassa.

Kun Silvio Berlusconista tuli ensimmäisen kerran pääministeri, Morano tuskin enää hätkähti, sillä olihan hän näitä nuoria johtajajuippeja jo nähnyt. Hän oli 94-vuotias.

Berlusconin toisen kauden alkaessa Morano oli 101 ja kolmannen kauden alussa 108. Nykyisen pääministerin, 39-vuotiaana hallituksen johtoon nousseen Matteo Renzin, aloittaessa rouva Morano oli 114-vuotias.

Viime marraskuussa Morano sai 116-vuotispäivilleen onnittelusähkeen Italian presidentiltä Sergio Mattarellalta ja siunauksilla täytetyn pergamenttipaperin paavi Franciscukselta.

Tosin on noita paavejakin tullut ja mennyt kuin liukuhihnalta. Ensimmäinen oli Leo XIII, joka siunattiin paaviksi vuonna 1878. Sitten tuli Pyhä Pius X, Benedictus XV, Pius XI ja Pius XII, Autuas Johannes XXIII, Paavali VI, Johannes Paavali I ja Johannes Paavali II, Benedictus XVI. Ja nyt Franciscus.

Elämän aikana ovat tulleet ensin automobiilit ja antibiootit, sitten sisävessat ja lentokoneet. Tuli radio ja näköradio, pankki muuttui pankkikortiksi, kiekkopuhelin kännykäksi. Ei hän sentään nettiin ole kehdannut, 1800-luvun kasvatti.

Kun ihminen elää 116 vuotta, hän näkee paljon pahaa. On ehkä hyväksi, ettei pitkän elämän loppuvaiheessa enää muista sotia, hätiä ja kumouksia. Moreno muistaa vain intiimin ja olennaisen: ”Siskoni ja minä rakastimme tanssia. Kun karkasimme tanssisalille, äitimme tuli etsimään meitä vitsa mukanaan”, hän muisteli The New York Timesissa.

On outo ajatus, että joku elää kolmella vuosisadalla. Siihen yltävät vain sitkeimmät.

Viimeinen 1800-luvulla syntynyt suomalainen oli Aarne Arvonen. Vuonna 1897 syntynyt Arvonen joutui sisällissodassa parikymppisenä punakaartilaisena Tammisaaren vankileirille, selvisi sieltä ja eli lopulta 111-vuotiaaksi. Hän kuoli vuoden 2009 ensimmäisenä päivänä.

Tulevaisuudessa kolmen vuosisadan kokeminen on yhä tavanomaisempaa, kun elinikä kasvaa. Niinpä aika moni 1900-luvun lopulla syntynyt tullee näkemään 2100-luvun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?