Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lassi ei luovuta

Kuukausiliite
 
Timo Aalto
Lassi kesällä 2016.
Lassi kesällä 2016. Kuva: Timo Aalto

L assia ei ollut helppo löytää. Hän ei mielellään esiinny sukunimellään, ja oliko hän enää edes Suomessa? Vihdoin sähköpostiyhteys löytyy, mutta olinpaikkaansa hän ei kerro. Ikäänsäkään hän ei mielellään sano.

Occupy-liike alkoi syksyllä 2011 New Yorkin Wall Streetillä ja levisi ympäri maailmaa. Lyötiin teltat pystyyn ja miehitettiin jokin näkyvä paikka. Vastustettiin talouden valtaa ihmisiin. Jotkut uhosivat olevansa paikallaan, kunnes kapitalismi kaatuu.

Helsingissä paikalliset protestoijat leiriytyivät kesällä 2012 telttoihin Helsingin Kansalaistorille, VR:n palaneen makasiinin viereen.

Syksy oli sateinen, talvi luminen ja pakkanen väliin ankaraa. Sanomatalon näköalahisseistä seurasimme, kuinka puolijoukkueteltta peittyi lumeen. Savukiehkurasta näki, että sisällä eletään.

Telttaan sai tulla kuka hyvänsä, joten pakkohan sinne oli mennä yhdeksi yöksi seuraamaan ja tekemään juttua. Sinä yönä teltassa oli puolisen tusinaa henkeä: oli yön kulkijoita, ulkomaalaisia ja sitten tätä occupy-väkeä. Yksi heistä oli Lassi. Toisin kuin olisi voinut luulla, porukka oli myös poliittisesti kirjavaa. Oli myös lihansyöjiä ja armeijan käyneitä.

”Mie olin sississä”, Lassi kertoi. Yöpyminen sissiteltassa oli hänelle tuttua.

Sinä yönä kaminan lämmössä puhuttiin paljon maapallosta, tulevaisuudesta ja politiikasta, mutta puolueille ei paljon armoa annettu. Vihreillekin lähinnä naurettiin. Ulkona loisti valaistu Eduskuntatalo.

Päivisin teltassa pidettiin yleiskokouksia. Niissä kuka vain sai puhua, sillä yleiskokous oli pelkkä alusta. Puheenjohtajaakaan ei ollut.

Tuli kevät 2013, ja väkeä oli vähimmillään vain kaksi henkeä. Toinen heistä oli Lassi.

Lopulta kaupunki hääti telttailijat. Lakimiesten mukaan teltta olisi voitu pystyttää uudelleen vetoamalla siihen, että kysymyksessä on mielenosoitus.

”Sinnikkäitä mielenosoittajia ei kuitenkaan tämän jälkeen ollut uusia telttoja pystyttämään”, Lassi kirjoittaa sähköpostissaan.

Hän etsiytyi sitten uusiin ryhmiin, muun muassa Avoimeen Ministeriöön, jonka tehtävä on organisoida kansalaisaloitteita.

Lassia kiinnosti tavoitella kahta päämäärää: omavaraisuutta ja riippumattomuutta.

”Löysin vuonna 2014 avoimen kutsun omavaraisen ja demokraattisen työyhteisön perustamistapahtumaan.”

Sellainen kiinnosti Lassia. Yhteisö oli ”Pohjanmaalla”. Lassi matkusti sinne. Yhteisö otti hänet tekemään videoita ja hoitamaan tiedottamista. Hänen tehtävänsä oli lähinnä kääntää englanninkielisiä uutistekstejä.

Lassi oli kuitenkin kriittinen. Paljastui, että välitetystä tiedosta osa oli täyttä palturia.

”Koko työyhteisö alkoi rakoilla. Korjaamolla työskentelevät polttelivat päivät pitkällään pilveä. Avoimena ja demokraattisena mainostettu yhteisö olikin oikeasti diktatuuri, jossa oli salaisuuksia. Minutkin laitettiin vakoilemaan kavereiden toimintaa ja ilmoittamaan johdolle, mitä muut tekivät.”

Lassi on kuitenkin sitkeä sissi, kuten telttatalvena saimme huomata. Jos jäljelle jää vain kaksi henkeä, toinen niistä on Lassi.

”Jatkoin niissä surkeissa olosuhteissa. Neljä kuukautta se kesti. Sitten yhteisö hajosi, kun johto karkasi velkoja pakoon Thaimaahan.”

Lassi jäi kuitenkin asumaan samoille sijoille ja oli kohta mukana yhdistyksessä, joka kehitteli uutta suomalaista digivaluuttaa Fimkiä.

Se sai kerätyksi huomattavan summan lahjoituksia ja sijoituksia.

”Fimk poikkeaa esimerkiksi bitcoinista siinä, että iso osa siitä jaetaan perustulona suomalaisille, jotka rekisteröityvät ja tunnistautuvat sivustolla.”

Ei siitäkään sitten tullut mitään. Lassi asui liian syrjässä ja jäi pois toiminnasta.

Seuraavaksi Lassi ilmoittautui kouluun ja valmistui viime kesäkuussa merkonomiksi.

”Suunnitelmissa on löytää joksikin aikaa työ, jotta voin maksaa ulosottovelat ja saan rahat muuttoa varten. Tarkoituksena olisi palata täältä korvesta takaisin sivistykseen

ja parempien yhteyksien päähän.”

Oleellista on, että työstä olisi hyötyä sekä yhteiskunnallisesti että itselle. Lassi sanoo, ettei hän sentään pelkkä maailmanparantaja ole. Häntä kiinnostavat monet asiat, kuten musiikki, filosofia ja ihmiset. Kun hän ryhtyy johonkin, hän on täysillä mukana.

Kaverit kutsuvat Espanjaan.

”Lähden, jos saavat siellä jonkinlaisen kommuunin pystyyn.”

lassi on 28-vuotias merkonomi ja rap-artisti. Hän on toiminut useissa kansalaisjärjestöissä ja erityisesti Occupy-liikkeessä, joka piti leiriä Eduskuntataloa vastapäätä 2012–2013.

Miikka Pirinen
Lassi Occupy-talvena.
Lassi Occupy-talvena.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!