Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

X-kirjain on suomen kielessä harvinainen – paitsi siivousalan yritysten nimissä

Kuukausiliite
 
arhon
X-kirjain sopii yrityskäyttöön.
X-kirjain sopii yrityskäyttöön. Kuva: arhon

X on vierasperäinen kirjain, ja vieraaksi se on suomen käyttäjille jäänytkin. Suosituimmillaan x-kirjain taisi olla 90-luvulla, kun sitä viljeltiin tekstiviesteissä. Sen avulla viestinsä sai merkin tai kaksi lyhemmäx.

Yksi ei ole kuitenkaan x-kirjainta hylännyt: yritysmaailma, etenkään siivous- ja kotiapuyritykset. On Pirkanmaan Siistix sekä Riihimäeltä löytyvä Huusholli Siistix, jonka kilpailijoita ovat nimen perusteella lohjalainen Sika Siistix ja toivakkalainen Satumaisen Siistix. Raisiossa toimii Avuxenne, Seinäjoella PuhtaaxAvux, Pyhäjärvellä Arjen Avuxi ja Padasjoella Kodin Ilox & Avux. Jos kodin sijaan auto kaipaa siivousta, pääkaupunkiseudulla palvelee Auto Likavex.

Kampaamoalalla x-kirjain toimii myös. Alajärvellä hiuksia leikkaa Hiuxet, Helsingissä Sannin Saxet, Keravalla Marjan Saxet ja Vantaalla ja Turussa Tanssivat Saxet. Lahdessa ei menestystä salailla: Hiushuone SaxC.

Muiltakin aloilta kyllä löytyy. Oulussa hierontaa tarjoaa Jumi-Vex, ja Lahdessa karvaturrien oloa helpottaa Rekku Rennox. Jyväskylässä on Autokoulu Menox ja Oulussa käännöstoimisto Suomex. Askolassa vapaa-ajanhuveja tarjoaa Monex Huvix. Naantalissa taas on Kostox, joka ei kuitenkaan toimi kosto- vaan kone- ja prosessisuunnittelualalla.

Yritysmaailma ei ole hylännyt muitakaan suomen kielen harvinaisia kirjaimia. Å-kirjaimen turvaavat ruotsinkieliset yritykset, z-kirjaimen pizzerioiden nimileikit. Q-kirjainkin kelpaa: Pohjanmaalla on ohjelmistoyritys Qaamos, Helsingissä ravintola Qulma ja Heinolassa kuulokojeita myyvä Quulo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?