Valikko
Kuukausiliite

Lukiolaisäiti Anni Sinnemäen Siiri-tytär on jo yliopisto-opiskelija

Kun Siiri syntyi, Anni Sinnemäki oli lukion ekaluokkalainen. Nyt Siiri on oikeustieteen opiskelija ja Anni pienen vauvan äiti.

Tilaajille

Anni Sinnemäki:

Siiri oli tosi kaunis heti syntyessään, sopivasti vaaleanpunainen. Hän oli kuin pieni ahnas nisäkäs, heti ensimmäisestä hetkestä lähtien kiinni elämässä jollain intensiivisellä tavalla.

Vaikka olin nuori, en ollut mitenkään hätääntynyt siitä, miten vauvaa hoidetaan. Minulla oli luottavainen suhtautuminen elämään. Äitini varmaan ajatteli, ettei ole välttämätöntä saada lasta sen ikäisenä, mutta hän ei syyttänyt siitä Siiriä eikä myöskään minua. Oli ihanaa, että vanhempani rakastivat lasta niin paljon.

Olen aikuistunut joissain asioissa äitiyden myötä ja jäänyt joissain asioissa sen takia epäkypsäksi pitkäksi aikaa. Lapsi kirkastaa ja selkeyttää sitä, millaiset asiat ovat itselle tärkeitä. Se näkyy niin siinä, mitä hänelle haluaa välittää.

Arvioisin, että olen ollut joissain asioissa hyvä äiti ja välillä huono äiti. Olen siirtänyt Siiriin epähedelmällisemmät tapani reagoida. En ole antanut hänelle pelkästään rennon itsevarmaa mallia, koska olen taipuvainen epäilemään itseäni. Sellainen on välittynyt Siirille voimakkaammin kuin hyvät neuvoni ja puheeni. Ymmärsin vanhemmuudessa jo varhain, että asiat, joissa yritän auttaa, kannustaa tai neuvoa lastani, ovat samoja asioita, joita yritän opettaa itselleni.

Tärkein ajatukseni Siiristä on, että hän on tosi ihana. Ei ole monta ihmistä, jonka kanssa viettäisin mieluummin aikaa tai vaihtaisin ajatuksia. Siiri on kiinnostunut yhteiskunnasta, politiikasta, kirjoista, elokuvista ja vaatteista. On ihmeellistä, miten olen onnistunut kasvattamaan niin hyvin pukeutuvan lapsen, koska olen itse siinä huono. Siiri on myös hyvä leipomaan, hän osaa tehdä sacherinkin.

Siiri on ollut pienestä pitäen tietyllä lailla snobi elämän suhteen. Hänellä on käsitys siitä, mikä on hyvää, hauskaa ja onnistunutta, ja useimmat asiat eivät täytä niitä odotuksia. Kun olimme isäni 50-vuotisjuhlissa New Yorkissa, 7-vuotias Siiri oli sitä mieltä, että parhaita nähtävyyksiä ovat korkeat paikat. World Trade Center ja Empire State Building olivat suhteellisen hienoja, mutta Vapauden patsaalla Siiri sanoi tuohtuneena, että 'tätäkö pidetään yhtenä päänähtävyytenä'. Se oli hänen mielestään liian matala.

Kun seuraa lapsen kasvua, maailma on jotenkin uudempana koko ajan läsnä. Samalla näkee menneisyyteen jääneet asiat, vaikka ne ovat osa omaa elämää. Kun Siiri oli yläasteella, hän sanoi menevänsä vuokraamaan jonkin klassikkoelokuvan, kuten Pulp Fictionin. Minun mielestäni Casablanca ja Renoirin Pelin säännöt ovat klassikkoja.

Vaikka meillä on pieni ikäero, lapsen näkökulmasta äiti on aina eri sukupolvea. Teininä Siiri ulvoi minulle, että miten voin lähteä niin kaameissa vaatteissa ulos. Ei ole väliä, onko ikäeroa 16, 26 vai 36 vuotta, kun äiti pukeutuu nolosti.

Siirillä oli vaikea murrosikä. Hän ei tehnyt kaikkein kauheimpia asioita, polttanut autoja, kuunnellut heviä ja lakannut käymästä koulua, mutta synkkyys ja rankkuus kääntyivät sisäänpäin. Oli kauheaa seurata, kuinka oma lapsi suhtautuu itseensä jollain lailla vihaisesti ja välinpitämättömästi, koska itse en välitä mistään tai kenestäkään niin paljon. En pystynyt arvioimaan, meneekö synkkyys yli rajojen vai onko se tavallista murrosikää. Olin koko ajan ankara, päälle päsmäröivä ja kontrolloiva, ja toisaalta saatoin tehdä itse töitä myöhään. Jouduin opettelemaan, että jos haluan kontrolloida, minun pitäisi olla saman tarkkuuden mittainen.

Siiriä ärsyttää, jos en päätä jotain asiaa tai lykkään asioiden hoitamista. Hän kuulee äänestäni, jos luen sähköpostia samaan aikaan, kun puhumme puhelimessa, ja suuttuu, mikä lienee oikeutettua. Niistä ihmisistä, joita tunnen, Siiri osaa olla minulle kaikkein raain. Jos riitelemme, olen vain umpimielinen, mutta jälkeenpäin mietin, mitä olen sanonut.

Olemme olleet aina väleissä, mutta on joitain isoja ja tärkeitä asioita, joista emme ole välttämättä puhuneet. Olen sellainen, että jos asiat ovat vaikeita, lakaisen ne mielelläni syrjään.

Poliittisessa työssä on paljon julkisia paineita. On raskasta tajuta, että lapsi joutuu elämään niitä paineita läpi, koska en pysty pitämään sellaista itsestäni loitolla. Siiri on tuntenut minua kohtaan myötätuntoa. Minulla on sellainen hyvä tunne siitä, että hän perimmiltään ymmärtää, miksi olen tehnyt joitain ratkaisuja ja mitkä asiat ovat minulle tärkeitä.

Siiri näytteli pitkään Kotikadussa. Luulen, että sen ja Kallion lukion yhteisvaikutus oli, että hän päätti haluta juristiksi. Siiri arvostaa sitä, että asiat on ajateltu perusteellisesti ja loogisesti. Hän on elämän suhteen harkitsevaisempi ja varovaisempi kuin minä, mikä on ehkä ihan hyvä asia. Kunnioitan Siirin sinnikkyyttä.

Siiri on juuri sellainen, mitä voisi toivoakin. Olen kasvattanut kunnon ihmisen, mutta äitinä se ei oikeastaan ole tärkeintä. Äitinä on lähempänä sellaista lapsen arkista tunteiden vaihtelua. Harva asia tekee minut maailmassa niin iloiseksi kuin Siirin ilo tai huolestuneemmaksi kuin hänen huolensa.

Kukaan ihminen ei ajattele äidistään, että äiti olisi kuin enkeli. Äiti on ihmiselle seinä, jota täytyy potkia ja josta peilata. Toivoisin, että Siiri muistaisi minusta kaikkien muiden asioiden ja ei-niin-hyvien toimintatapojen ohella voimakkaimpana sellaisen rakkauden ja huolenpidon.

Siiri Sinnemäki:

Anni ei varmaan suunnittele koskaan kauheasti mitään. Hän ei ole tehnyt asioita siinä järjestyksessä kuin niitä on pitänyt tehdä. Kun synnyin, hän oli ensimmäisellä luokalla Kallion taidelukiossa. Anni varmaan ajatteli, että lapsen voi tehdä ihan hyvin nyt eikä myöhemmin.

Vanhempani erosivat, kun olin kaksivuotias. Se ei ollut minulle mikään hirveän merkityksellinen tapahtuma. Anni ja isäni ovat olleet minulle aina kaksi erillistä henkilöä.

Olen kasvanut ihmisten, Annin ystävien ja sisarusten ympäröimänä. Olimme aika vähän täysin kahdestaan. Minun näkökulmastani Annin iällä ei ole ollut hirveästi merkitystä, koska äiti on äiti. Toisaalta olemme tehneet yhdessä asioita, joita äidit ja lapset eivät ehkä tavallisesti tee. Olimme ensimmäistä kertaa reilaamassa ollessani kymmenenvuotias.

Annilla on hyvin mutkaton suhde äitiyteen. Olemme olleet aina myös hyviä kavereita, vaikka meillä ei ole mikään kaveriäitisuhde. Anni ei ole ollut mitenkään erityisen rento, päinvastoin. Hän katsoi lukiossa perääni huomattavasti enemmän kuin ystävieni vanhemmat. Hän oli tarkkana, missä olen, kenen kanssa ja mitä teen. Annilla oli ehkä lähempänä muistissa, mitä silloin tehdään.

Meillä oli murrosiässäni konflikteja. Tuskani oli absurdia, ja tuntui hirveältä, etten pystynyt selittämään sitä Annille. Samalla tajusin, että hän ymmärtää minua. Olemme jotenkin samalla aaltopituudella, koska olemme eläneet suhteellisen samanlaista elämää. Tietenkin lapsuus on ollut erilaista 1970- ja 1990-luvuilla, mutta ero on kapeampi kuin se voisi olla.

Anni on antanut minun tehdä loppujen lopuksi suhteellisen itsenäisesti, mitä huvittaa. Minulla on tavallaan ollut vapaa kasvatus, mutta opinnot ja muut on pitänyt tehdä kunnolla. Anni seuraa opiskeluani tosi tarkkaan. Tavallaan on kivaa, että hän on kiinnostunut, mutta välillä hän on turhankin hysteerinen.

Anni on todella epäkäytännöllinen ihminen. Olen häntä pragmaattisempi. En tiedä, onko Anni yrittänyt kasvattaa minusta tietoisesti järkevämpää, vai onko se tullut sitä kautta, että olen katsonut hänen touhujaan. Anni unohtaa asioita, ja häneltä puuttuu jokin ajallinen hahmotuskyky. Anni on kuuluisa myöhästelystään, ja hän hukkaa avaimia. Myöhästyimme Istanbulissa koneesta, kun olimme unohtaneet vaihtaa rahaa eikä taksissa käynyt luottokortti. Sellainen on taattua Annia. Kun hän soittaa minulle ja sanoo 'Sipi, olisi tällainen tilanne', kuulen äänensävystä, että hän on unohtanut jonkun lupaamansa asian tai aika ei riitä.

Jos Anni ei olisi kansanedustaja, hän varmaan kirjoittaisi. Kirjallisuus on ollut hänelle aina kauhean tärkeää, mutta sattumien kautta hän on päätynyt tekemään eri asioita. Sivustakatsojan näkökulmasta poliitikon täytyy olla vähän hullu. Anni on ollut jo pitkään julkisuudessa, mutta ministeriaikana työn ja myös yksityiselämän julkisuus korostui entisestään. Se aika teki minusta ehkä vähän varautuneemman. En ole yhtä kovanahkainen kuin Anni.

En tiedä, tuleeko hänen kova ulkokuorensa politiikasta vai onko hän ollut aina sellainen. Anni pitää välillä asioita sisällään. Minä olen yrittänyt olla niin, että ei ole sellaista ongelmaa, joka ei kevenisi puhumalla. Meidän sukuvikamme on se, että meillä on otsa kurtussa. Anni ei ole pessimistinen, mutta häntä leimaa tietty huolestuneisuus. Kun Anni valittiin puoleensa puheenjohtajaksi, hänestä tuli vielä huolestuneempi.

Annin ei ollut vaikea luopua ministerin tehtävästä, mutta poliittinen tappio oli vaikea. Häneltä oli ehkä oikea ratkaisu ottaa etäisyyttä politiikkaan ja tehdä vauva. Kun kuulin, että Rufus on tuloillaan, minulla oli sellaisia mustasukkaisuudentunteita, että 'sitten sinä unohdat minut'. Se nauratti jopa itseäni. Primitiivinen tunne on sama, oli sisarusten ikäero neljä tai 22 vuotta. On huvittavaa katsoa Annia lapsen kanssa. Kuin ihmeellinen lapsuudenolento olisi palannut. Tunnistan kaukaisesti äänen, jolla Anni puhuu Rufukselle. Hän ei ole puhunut minulle niin enää pitkään aikaan.

Annista on tullut Rufuksen myötä vähän pehmeämpi ja tavallaan aikuisempi. Hän on aina omistautunut työlleen, mutta nyt hän on oppinut priorisoimaan ja luopumaan töistään. Anni elää ehkä ensimmäistä kertaa elämässään normaalia arkea, jossa syödään päivällistä tiettyyn aikaan. Hän pystyy suunnittelemaan lyhyen aikavälin arkisia asioita.

Anni on sanonut, että kun saa lapsen, elämä alkaa tietyllä tavalla alusta, koska elämää ryhtyy tarkkailemaan uudelleen lapsen näkökulmasta. Luulen, että Anni pysyy politiikassa, mutta tavallaan toivon, että jos hänellä on elämästä muitakin ajatuksia, hän toteuttaisi ne.

Anni on minulle todella rakas ja tärkeä hahmo. En usko, että pystyisin tekemään elämässäni suuria ratkaisuja konsultoimatta häntä ensin. Anni on yksi viisaimmista henkilöistä, jotka tunnen. Hän on kriittinen, mutta ymmärtää elämän eri nyansseja ja herkkyyttä. Hänen vaikutuksestaan suhtaudun maailmaan ja ihmisiin jotenkin avoimesti ja tarkkailevasti. Heitämme läppää siitä, että kun Anni on yhdeksänkymppinen ja minä kahdeksankymppinen, istumme kiikkustuoleissa ja Rufus hoitaa meitä.

Anni Sinnemäki, 40, on kansanedustaja ja runoilija. Hän tuli tunnetuksi Ultra Bra -yhtyeen sanoittajana. Hän toimi työministerinä 2009–2011.

Siiri Sinnemäki, 23, opiskelee oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Hän näytteli Kotikadussa Tuuli Partasta vuosina 1999–2006.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhesiteitä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää