Valikko
Kuukausiliite

Kati Outinen: Meillä oli ihan sikamaisen niukkaa

Näyttelijä Kati Outisen tytär Iida tottui lapsena siihen, ettei yksinhuoltajalla ole rahaa niin kuin rikkailla ihmisillä.

Kati Outinen, 54, on näyttelijä, joka tunnetaan varsinkin rooleistaan Aki Kaurismäen elokuvissa.

Iida Hämeen-Anttila, 30, valmistui dramaturgiksi Taideyliopistosta vuonna 2013.

Iida Hämeen-Anttila:

”Kun olin lapsi, asuimme äidin kanssa Eirassa Kom-teatterin lähellä. Käydessämme kävelyillä Kaivarin rannassa kurkimme ihmisten ikkunoista sisään ja mietimme, mikä talo olisi meidän. Saatoimme myös yhdessä plärätä kalliita lehtiä ja pohtia, minkä asian ottaisimme miltäkin sivulta.

Äiti oli yksinhuoltaja, ja meillä oli taloudellisesti tiukkaa, mutta hän opetti, että kyky haaveilla on tärkeämpää kuin se, että saisi kaikki haluamansa tavarat.

Edelleenkin äiti fiilistelee tietynlaista omavaraisuutta ja saa kauheat kiksit kerättyään sieniä niin paljon, että niitä löytyy lasipurkista vielä parinkin vuoden päästä. Jokin aika sitten äiti oli pätkätöistä johtuvan niukan taloustilanteensa ja ympäristösyiden takia vuoden tavaroiden ostolakossa. Itsekin saan nautintoa siitä, kun olen onnistunut irrottautumaan ainaisesta pakosta ostaa jotain uutta.

Elimme lapsuuteni äidin kanssa tiivisti kahdestaan. Äiti korosti minulle sitä, että hänelle voi puhua ihan kaikesta ja että kasvattajana hän luottaa lapsen älyyn. Isovanhempani kuuluivat jatkettuun perheeseemme, ja kun äiti oli kiertueilla, asuin heidän luonaan.

Äidin työ näyttäytyi minulle hyvin yhtei­söllisenä. Vietimme vappuja, juhannuksia ja kaiken maailman juhlia äidin kollegoiden kanssa. Olimme myös usein ystäväperheillämme yökylässä, ja elämässämme oli paljon ihmisiä. Se on ollut minulle tärkeä kokemus, jonka haluaisin tarjota myös omalle pojalleni.

Pilkuntarkka kodinhoitaja äiti ei ollut. Hänen mielestään on tärkeäm­pää keskittyä vaikkapa lukemiseen kuin siihen, että pöytä on katettu prikulleen. Minä taas olin lapsena pikkuvanha ja äitiä konservatiivisempi. Mäkätin hänelle, että asioiden pitää olla järjestyksessä. Olin siivousnatsi, ja sain ala-asteikäisenä marttyyrikohtauksia, joiden aikana päädyin pesemään vaikkapa ikkunat. Ajattelin, että kunnon ihmisillä täytyy olla siisti koti.

Olen aina ollut suoritushenkinen, mutta nyt, kun minullakin on oma lapsi, ymmärrän, kuinka armollinen äidin rento asenne on.

Pienenä en ollut kovin kiinnostunut äidin urasta. Kukaan ei koskaan kuiskutellut tai käyttäytynyt oudosti kaupungilla häntä kohtaan. Joskus joku saattoi tulla kiittämään hän­tä leffasta ja toivottamaan hyvät päivänjatkot.

Kerran Seiskassa kirjoitettiin, että äidillä oli verkkarit jalassa metrossa. Nauroimme sitä yhdessä viikon, sillä äiti ei ole koskaan ollut kovin paljon esillä pintajulkisuudessa.

Olin usein lapsena äidin mukana teatterilla, ja menin itsekin näytelmäkerhoon. 12-vuotiaana tein lapsiroolin Kom-teatterissa Rikoksessa ja rangaistuksessa, ja yläasteen jälkeen menin Kallion ilmaisutaidon lukioon. Mietin jonkin aikaa psykologian ja kirjallisuuden opintoja, mutta minusta alkoi tuntua, että en olisi kovin hyvä yliopistoihminen. Vaikka luen paljon, analyysini lähtee aina liitelemään omiin sfääreihinsä. Olen liian levoton, ja haluan päästä mieluummin heti tekemään asioita.

Aloitin opintoni dramaturgian laitoksella vuonna 2006. Äiti oli tuolloin samassa koulussa, ja sanoin hänelle silloin, että ei nyt ihan joka päivä puhuta puhelimessa. Suhteemme on niin hyvä, että olen voinut ottaa siitä tarpeen vaatiessa myös etäisyyttä. Liiallinen toisessa kiinni oleminen ei ole hyväksi.

Luonteeltaan äiti on kiltti, positiivinen ja äärimmäisen lojaali. Jos hänen ystävällään on vaikea elämäntilanne, hän ei säästele apuaan. Olen oppinut häneltä, ettei ystäviä jätetä, mutta välillä kyllä toivon, ettei äiti rasittaisi itseään liikaa.

Äidissä on myös temperamenttinen puoli. Hän inhoaa epäoikeudenmukaisuutta sekä omassa elämässään että yhteiskunnassa.

Kaikki ensimmäistä kertaa äitini tavanneet ystäväni ovat hämmästyneet sitä, että hän puhuu niin paljon. Kirpparillakin hän saattaa jutella tuntemattomien kanssa pitkät pätkät.

Siinä mielessä hän on rooliensa vastakohta, vaikka toisaalta hän pystyy viettämään viikkokausia yksin mökillä keskellä metsää.”

Kati Outinen:

”Huomasin 22-vuotiaana olevani raskaana, kun olin juuri valmistunut Teatteri­korkea­koulusta ja saanut ensimmäisen työpaikkani Kom-teatterissa. Iida oli yllätys, mutta kamalan onnellinen sellainen.

Siitä lähtien kun Iida oli kaksivuotias, olemme eläneet kahdestaan.

Naapurissamme asui entinen kurssikaverini Sanna-Kaisa Palo tyttärensä Emmin kanssa, ja erottuani Iidan isästä vitsailimme, että meillä on jonkin sortin yhteishuoltajuus – hoidimme lapsia vuorotellen. Ja kun isäni jäi eläkkeelle offset-painajan työstään, hän otti huolekseen, että Iidalla on aina turvallinen hoitaja.

Pärjäsin yksinhuoltajana vahvan turvaverkkoni ansiosta, mutta taloudellisesti meillä oli ihan sikamaisen niukkaa. Jos Iida halusi kaupasta jotain ja sanoin, ettei ole rahaa, hän vastasi vain että aha.

Järjestin elämäni niin, että olin Iidan kanssa kaiken vapaa-aikani. Kom-teatteri kiersi 1980-luvulla paljon ulkomailla, ja aina kun pystyin, otin Iidan kiertueille mukaan. Esimerkiksi uimaan Iida oppi Kuubassa. Näytösten aikana Iidaa hoiti milloin kukakin, esimerkiksi lavastaja tai ohjaaja. Jos en voinut ottaa häntä mukaan, sain omistautua työlleni, mutten voinut hyvin. Erot Iidasta olivat raastavia.

Iidan syntymäkoti oli Töölössä, mutta asuimme myös Kalliossa, Hakaniemessä ja Punavuoressa. Kun Iida oli noin kymmenen, Kallio muuttui kauheaksi. Kerran auto pysähtyi Aleksis Kiven kadulla hänen viereensä, ja kuski alkoi kysellä, mitä maksaa. Kun Iida kysyi, mitä se tarkoittaa, vastasin että sitä, että me muutamme täältä niin pitkälle kuin pippuri kasvaa. Muutimme Herttoniemeen.

Iida oli pienestä pitäen hyvin empatiakykyinen, ja koulussa hän otti kaikki kiusatut siipiensä suojaan. Iida oli myös tosi herkkä, ja esimerkiksi kovat sanat satuttivat häntä paljon. Teini-iässä tuo haavoittuvaisuus otti häntä päähän. Yritin sanoa, että herkkyys on hieno ominaisuus. Sen ansiosta näkee ja kokee asiat tarkemmin, ja tuo taito Iidalla on edelleenkin.

Herkkyyden vastapainoksi Iida on aina ollut itsenäinen ja hyvin voimakastahtoinen. Jos jokin asia on hänen mielestään väärin, hän varmasti korjaa sen. Kun minä olen esimerkiksi voinut työyhteisössä huonosti, hän on puuttunut tilanteeseen. ’Jos aiot pysyä siellä, muuta työpaikan dynamiikkaa, mutta jos et pysty, lähde pois’, hän on sanonut. Iida on aina niin vastaansanomaton. Itse saatan vain angstata, kuinka asiat ovat päin helvettiä.

Olemme aina puhuneet Iidan kanssa kaikesta, ja meillä on edelleenkin harvinaisen tiiviit välit. Iidalla on erityisen hieno huumorintaju, ja huumorin avulla olemme selvinneet yhdessä monesta tiukasta paikasta. Jos jompaakumpaa on murehduttanut, olemme lähteneet pitkälle kävelylle, pohtineet asiaa monelta kantilta ja tulleet takaisin kotiin keittämään kuumat kaakaot. Edelleenkin teemme niin.

Minulla on muodollisemmat ja etäisemmät välit äitiini, mutta se voi olla sukupolvikysymys.

Iidalla oli hurja murrosikä. Olemme molemmat kovia huutamaan, ja silloin otimme niin kovasti yhteen, että naapuritkin kuulivat sen. Meillä oli hirmuisia erimielisyyksiä esimerkiksi siitä, koska hänen pitää tulla kotiin. Hänellä oli silloin merkillinen kaveripiiri, jonka mielestä vanhemmat olivat perseestä eikä heille kuulunut kertoa mitään. Olin Iidan mielestä täysin vääränlainen ihminen, mutta vaihe ei kestänyt kauan. Hän tajusi, ettei voi hyvin, jos yrittää elää muiden näköistä elämää.

En ole yrittänyt kasvattaa Iidaa tai koittanut olla kaveriäiti. Edes silloin en antanut hänelle suoranaisia neuvoja, kun hän alkoi opiskella Teakissa dramaturgiaa ja minä olin talossa professorina. Olen ainoastaan halunnut olla heijastuspintana hänelle. Jos hän haluaa pohtia jotain, hän voi soittaa minulle, ja saatan tuoda asiaan jonkin näkökulman lisää.

Iida ei kertonut pyrkivänsä opiskelemaan dramaturgiaa ennen kuin oli päässyt viimeiseen vaiheeseen. Kun kuulin asiasta, ajattelin, että no niin. Se ei ollut ihme hänen mielikuvituksellaan. Iida oli pienestä pitäen kehitellyt tarinoita ja tehnyt kuunnelmia ja näytelmiä.

Välillä emme nähneet kuukausiin Teakissa, mutta yhdellä hänen yleisökontaktikurssillaan olin yksi opettajista. Se sujui yllättävän hyvin.

Minä aloitin näytelmäkerhon 12-vuotiaana Oulunkylässä, ja tein ensimmäisen leffaroolini 18-vuotiaana. Esitin elokuvassa Täältä tullaan elämä tarkkailuluokan oppilasta, joka kiroili, joi ja jonka vihjattiin olevan niin sanottu kiertopalkinto. Sain roolista paljon paheksuntaa, ja minulle jopa lähetettiin postissa sellofaaniin käärittyä ulostetta.

Vielä 80-luvulla naisnäyttelijät ja prostituutio yhdistettiin voimakkaasti, ja moni pitikin minua täysin kahjona ryhtyessäni sellaiselle uralle.

Nyt olen ollut ammatissani 35 vuotta, ja olen tismalleen samassa tilanteessa kuin kaksi vuotta sitten valmistunut Iida: haemme molemmat apurahoja ja teemme pätkätöitä. Tänä vuonna kierrän esittämässä muistisairaista tekemääni esitystä ja yritän oppia markkinoimaan itseäni. Yksi kreikkalaisen ohjaajan leffa on tulossa, mutta valkokangasaikani on siinä puolitoista minuuttia.

Nelikymppisenä aloin ihmetellä, olenko vanhentunut ennenaikaisesti, kun minua pyydettiin aina esittämään viisikymppisiä roolihahmoja. Nykyään viisikymppisenä esitän 60-vuotiaita ja tiedän, miten naisnäyttelijöiden työtilaisuudet vähenevät ikääntyessä ja roolit kapenevat.

Onneksi Iida valitsi järkevämmän ammatin. Dramaturgeilla ikä ja ulkonäkö ei vaikuta samalla tavalla töihin.

Mutta on pätkätyöläisyydestä etuakin. Iida sai viime vuonna vauvan, ja olen mielelläni hänelle hoitoapuna. Kun olen Erkin kanssa, Iida voi mennä vaikkapa kirjoittamaan muutamaksi tunniksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhesiteitä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  6. 6

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  7. 7

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  8. 8

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää