Valikko
Kuukausiliite

Säveltäjä Kari Rydman tukee politiikassa pojanpoikaansa, kansanedustaja Wille Rydmania

Säveltäjä Kari Rydman ja hänen pojanpoikansa, kansanedustaja Wille Rydman ovat nykyisin kumpikin hyvin samanmielisiä konservatiiveja.

Wille Rydman:

Isänisäni oli minulle tärkeä esikuva ja inspiraation lähde koko lapsuuteni. Vanhempieni erosta, perheenjäseneni mielenterveysongelmista ja monista muista syistä johtuen elämäni oli varsin rikkinäistä, mutta isoisä oli tärkeä turva vaikeampinakin aikoina.

Olen aina ihaillut isoisän karismaattista, itsevarmaa ja suorastaan häpeilemätöntä luonnetta. Kun hän astuu huoneeseen, hän ottaa heti henkisen ilmaherruuden. Hän on tavattoman lukenut ja pystyy luennoimaan sujuvasti liki aiheesta kuin aiheesta. Siitä huolimatta isoisä ei ole koskaan hukannut leikkisyyttään, vaan tuntuu viihtyvän jopa paremmin lasten kuin aikuisten seurassa.

Säveltäjänä isoisä oli pitkään kulttuurieliitin karsastama outolintu. Häntä paheksuttiin 60-luvulla esimerkiksi siitä, että hän rohkeni säveltää vaikkapa jousikvarteton, jonka keskellä oli boogie woogie -jakso.

Intohimo musiikkiin oli periytynyt myös isälleni, ja musiikilla oli kodissani iso rooli. Kymmenvuotiaana pääsin laulamaan Bachin Matteus-passiota Cantores Minores -kuoron riveissä. Silloin ajattelin, että jos säveltäjä pystyy tuottamaan sellaista kauneutta, on se maailman hienoin ammatti.

Harjoittelin säveltämistä omatoimisesti, mutta sain opastusta myös isoisältä etenkin barokkimusiikissa. Lisäksi opiskelin huilunsoittoa Helsingin konservatoriossa ja myöhemmin musiikin teoriaa Sibelius-Akatemiassa, mutta lukioiässä luovuin muusikon uran harkitsemisesta politiikan hyväksi.

Isoisä kasvoi suojeluskuntalaisessa, konservatiivisessa kodissa Helsingissä. Kun hän kasvatti pitkät hiukset ja parran, alkoi säveltää radikaalia musiikkia ja kirjoittaa provokatiivisia tekstejä, oli fafa, hänen isänsä, aivan kauhuissaan. Jos joku totesi kadulla tälle ystävällisesti jotain pojan esiintymisistä julkisuudessa, oli fafan reaktio että voi ei, mitä se on taas mennyt tekemään. Silti isoisä piti aina oman päänsä.

Minussa on samaa kurittomuutta. En erityisemmin piittaa kovastakaan kritiikistä, jos koen omat argumenttini kestävämmiksi.

Innostuin politiikasta jo ala-asteella pelatessani isoisän kehittämää Eduskunta-lautapeliä, jossa kerättiin ääniä ja muodostettiin hallituksia. Kuudesluokkalaisena paneuduin Karl Marxin teoksiin ja vakuutuin dialektisesta materialismista parhaana selitysmallina historian kululle. Ajattelin, että maailma kulkisi vääjäämättömästi kohti sosialismin auvoa.

Isä ei pitänyt innostuksestani, vaan antoi lahjaksi Karl Popperin teoksen Avoimen yhteiskunnan viholliset, joka pyrkii osoittamaan Marxin ”historisismin” vääräksi. Vakuutuin Popperin argumentaatiosta ja ajauduin älylliseen umpikujaan. Murrosikäiseen pohdintaan yhdistyivät vielä perhepiirin ongelmat. Olin asunut varhaislapsuudesta saakka kahdessa osoitteessa vanhempieni eron takia. Neljätoistavuotiaana elämä äidin luona kävi kuitenkin mahdottomaksi, ja niin muutimme pikkusiskoni kanssa pysyvästi isän luokse.

15-vuotiaana Bach-harrastukseni vaihtui intohimoiseen wagnerismiin. Luin myös Kalevalan, joka herätti minussa voimakkaan kansallistunteen. Poliittinen viisarini alkoi kallistua yhä selvemmin oikealle, ja lukion alettua liityin kokoomusnuoriin.

Isoisä ei ole koskaan ollut mikään poliitikko, mutta hän on aina intoutunut oman aikansa ilmiöistä – myös poliittisista. Nuorena hän vietti aikaa vasemmistoradikaalien ja myöhemmin Pentti Linkolan seurassa. Isoisän yhteiskunnalliset näkemykset ovat kuitenkin eläneet ajan mukana, eikä hänelle ole ollut hankalaa päivittää näkemyksiään tarvittaessa perusteellisestikin.

Vaikein asia, jonka isoisä on kokenut, oli varmasti isäni kuolema. Vuonna 2006 todettiin, että isäni ihosyöpä oli levinnyt tappavalla tavalla. Isä ei kuitenkaan saanut koskaan sanotuksi meille lapsilleen, ettei hänelle ollut annettu montaa kuukautta elinaikaa. Hän jatkoi normaalisti tehtävissään Tieteellisten seurain valtuuskunnassa ja järjesti vielä tammikuun 2007 Tieteen päivät.

Kun maaliskuussa oli selvää, että isällä oli enää vain viikkoja tai päiviä elinaikaa jäljellä, isoisä alkoi kirjoittaa musiikkia esikoisensa muistolle. Dulcis Memorian kantavaksi teemaksi hän valitsi kehtolaulusävelmän, jonka hän oli aikoinaan kirjoittanut vastasyntyneen poikansa tuutulauluksi. Nyt melodia tuuditteli lasta kohti toisenlaista unta.

Kun isä oli kuollut, kysyin isoisältä, mahtaako hän pystyä esiintymään hautajaisissa, kuten oli suunnitellut. Isoisä sanoi, että kyllä hän sen hoitaa. Mutta kun hän soitti ja lauloi hautajaismusiikkia meille sukulaisille, purskahdimme itkuun. Silloin Kari hyppäsi pianon äärestä ja ähkäisi, että ei perkele kun on vaikeaa, hän taitaa sittenkin kutsua paikalle toiset esittäjät.

Olin isän kuollessa 21-vuotias ja asuin vielä lapsuudenkodissamme Uudenmaankadulla. En ole koskaan ollut yhtä lamaantunut kuin silloin. Siskoni jopa soitti isoisälle, että nyt ovat asiat huonosti, kun Wille ei saa mitään aikaiseksi. Kun isoisä kertoi minulle puhelusta, ymmärsin, että minun on ryhdistäydyttävä ja jatkettava elämää.

En ole luovimmillani silloin, jos koen tilanteen emotionaalisesti vaikeaksi. Isoisällä asia on toisinpäin. Hän toimi 1970-luvulla musiikinopettajana, ja kun hänen oppilaansa kuoli liikenneonnettomuudessa, hän kirjoitti vielä samana iltana valtavan tunnekuohun vallassa tunnetuimman laulunsa Niin kaunis on maa. Mitä vaikeampia asioita hän joutuu prosessoimaan, sitä vahvempaa ja omaleimaisempaa musiikkia hän alkaa tuottaa.”

Kari Rydman:

Wille on aina ollut ajattelija, joka kulkee omia teitään. Lapsena hänessä

oli paljon samaa kuin tv-ohjelma Putouksen hahmossa Matti Pikkuvanhasessa. Häneltä tuli hyvin aikuismaisia lausuntoja vakavalla ilmeellä.

Kahdeksanvuotiaana Wille jäi kuorma-auton alle, ja koko hänen lantionsa murskaantui. Se kursittiin kokoon rautahäkkyröillä, ja hän joutui viettämään sairaalassa pitkiä aikoja. Kipujensa keskellä hän oli kuin kreikkalainen filosofi: alistui muttei antautunut.

Koulussa Wille ei ollut mikään jengipäällikkö, mutta hänessä oli jo silloin tietty johtajan ote. Hän oli hyvin päämäärätietoinen, ja hän meni syvälle asioihin, joista oli kiinnostunut. 12-vuotiaana Wille sai tietää, että Bachin 1700-luvulla kirjoittama Markus-passio on kadonnut, mutta tämä on käyttänyt teoksen osia muissa töissään. Wille päätti tehdä siitä rekonstruktion. Hän kirjoitti käsin kaikki orkesteri-, kuoro- ja solistiosiot, ja parin vuoden kuluttua valmis teos oli täysin kelvollinen esitettäväksi – ainostaan resitatiivit olivat vähän jäykkiä. Sen jälkeen Wille jatkoi säveltämistä ja teki aivan valideja orkesterikappaleita.

Yliopistossa Wille opiskeli yleistä valtio-oppia ja suoritti maisterin tutkintonsa kahdessa vuodessa. Kun hän lähti politiikkaan, se ei ollut minulle mikään yllätys. Tasaisena ja harkitsevana luonteena hän on politiikan maailmassa kuin kala vedessä. Uskon, että hän voi nousta vaikka kuinka korkealle, ministeriksi tai presidentiksi asti.

Olen seurannut tiiviisti hänen uraansa, ja olen hänen kanssaan hyvin samanmielinen konservatiivi. Arvostamme perinteitä ja muinaisia ajatuksia ja aikaansaannoksia. Minä saatan esittää jopa jyrkempiä kantoja, mutta Wille osaa pehmentää ja pyöristää kulmat.

Sitä Wille joutuu varmaan aika paljon varomaan, ettei näyttäisi niin viisaalta – nykyään kun ei ole sopivaa briljeerata sivistyneisyydellään ja älykkyydellään. Yhteiskunnassa vallitsee keskivertojen tyrannia: jos joku on toista fiksumpi, sitä pidetään epädemokraattisena.

Minäkin sain nuorena kokea nahoissani, etteivät kaikki pidä kaikkitietävyydestä ja oikeassa olemisesta. Kun olin 14-vuotias, opettaja kysyi, onko kukaan lukenut Hugo von Hoffmannsthalin näytelmiä. Nostin käteni, sillä teoksia löytyi kotimme isosta kirjahyllystä. Kun opettaja kysyi, onko kukaan lukenut Faustia, minä olin taas ainoa, joka nosti kätensä pystyyn. Kenen suomennoksena, opettaja kysyi, ja vastasin lukeneeni sen alkukielellä. Tunnin jälkeen sainkin sitten koulun pihalla luokkatovereiltani palautetta.

Rydmanit ovat olleet varsin luku- ja kielitaitoista joukkoa, puoliruotsalaista sivistyssukua. Isäni oli lasiteollisuusliiton toimitusjohtaja, isoisäni Stockmannin toimitusjohtaja ja kauppaneuvos, isoisoisäni valtiopäivämies. Sukumme genealogiaa tiedetään keskiajalle saakka.

Willelle suvun traditioiden ylläpitäminen on hyvin tärkeää. Hän käy aktiivisesti sukutapaamisissa ja pitää seinällään isoisästäni maalattua muotokuvaa suojeluskuntapäällikön vaatteissa. Muutkin Rydmanit ovat hyvin yhteisöllisiä, eikä meillä kummallista kyllä ole lähisuvussamme lainkaan riitoja.

Willen isän loppuvaihe oli karmaiseva. On hirvittävää, kun lahjakas, merkittävä ihminen ja hyväkuntoinen urheilija saa taudin, joka kerta kaikkiaan raastaa kappaleiksi. Kun Jan johti viimeisiä Tieteen päiviään, hänen puheestaan kuuli, että syöpä oli levinnyt kieleen saakka. Se oli minulle vaikeaa aikaa, mutta yritin olla vahva, sillä koin vastuun Willestä ja hänen siskostaan siirtyvän minulle.

Luulen, että Wille selvisi isänsä kuolemasta ilman romahduksia, vaikka hänen kärsimyksensä onkin ollut aivan hirmuinen. Emme ole kamalasti puhuneet asiasta, eikä tarvitsekaan, mutta varmasti se on vaikuttanut meidän väliemme tiivistymiseen.

Minulle Janin kuolema on tragedia, joka ei koskaan poistu mielestä. Se tulee tajuntaan joskus voimakkaampana ja joskus heikompana muttei koskaan häviä.

En ole koskaan ajatellut puolella ajatuksellakaan sitä, millaisen miehen mallin olen Willelle antanut. Olen vain ollut minä, tehnyt joskus tyhmyyksiä ja joskus taas en. Aikuista minusta ei ole tullut koskaan, aikuiset ovat niin tylsiä.

Vanhuus sen sijaan tuntuu erittäin kivalta ja on oikeastaan elämän parasta aikaa. Vanhana sitä kuuluu jo kalusteisiin eikä ole enää kenenkään mielestä vaarallinen. Niinpä voinkin sanoa mitä tahansa ja tehdä mitä mieleni tekee. Wille joutuu vielä hillitsemään itsensä.”

Wille Rydman, 30, on kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu.

Kari Rydman, 79, on Valkeakosken Sääksmäellä asuva säveltäjä ja professori.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhesiteitä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  10. 10

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta
  3. Ministerit kertoivat uusista keinoista vauhdittaa vientiä – Hallitus perustaa uuden yksikön yhdistämällä Tekesin ja Finpron
  4. Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin
  5. Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”
  6. Markku Kanerva lupaa muutoksia Huuhkajien kokoonpanoon illan otteluun: ”Pohjalla on tietty ajatus, katson vähän pidemmälle”
  7. Apteekeilla on nyt poikkeuksellisia vaikeuksia saada mielialalääkkeitä ja ehkäisyrenkaita – voi katkaista jatkuvia lääkityksiä
  8. Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat
  9. Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista
  10. Apu loppuu poliisin suruviestin jälkeen, syytetyn joutuu kohtaamaan taukohuoneessa – näin henkirikoksen uhrien omaiset kuvaavat kärsimystään
  11. Nuorten suoratoistokuuntelu kannattelee äänitemyyntiä – ala kasvoi jo toista vuotta peräkkäin
  12. Näytä lisää