Valikko

Teri Niitti joutui kohun silmään: Kun some suuttuu, väkijoukko lynkkaa ihmisen muutamassa tunnissa

#TeriNiitti #ImetysGate #tissitpiiloon #Finnair #somekohu #julkinenteloitus – eli miten raivostunut joukko lynkkaa varomattoman ihmisen internetissä.

Tammikuun 1. päivänä Teri Niitti lensi Helsingistä New Yorkiin. Vuoden 2016 ensimmäinen päivä oli perjantai. Lennon AY005 lähtöaika oli iltapäivällä kello 14.10. Niitti, 42-vuotias helsinkiläinen stylisti ja tv-juontaja, myöhästyi lentokenttäbussista ja joutui odottamaan seuraavaa.


Hän oli ostanut lentolippunsa vasta edellisenä päivänä ja vaihtanut turistiluokan lipun business-luokkaan Finnairin pluspisteillä. Kun hän viimein pääsi kentälle, hän ehti istua hetken business-matkustajille varatussa loungessa ja juoda lasin samppanjaa.


Niitti oli käynyt usein New Yorkissa parin edellisen vuoden aikana, sillä hänen amerikkalainen miesystävänsä asui siellä. Niitti ei peitellyt homoseksuaalisuuttaan. Hän julkaisi valokuvia elämästään sosiaalisessa mediassa, myös itsestään ja miesystävästään. Tuoreimmat oli otettu edellisellä viikolla, kun he viettivät joulua New Yorkissa.


Business-luokan matkustajat pääsivät koneeseen ensimmäisinä. Niitin paikka oli ensimmäisellä rivillä. Hänen viereensä käytävän toiselle puolelle asettui pariskunta pienen lapsen kanssa.


Niitti nosti reppunsa istuinten yläpuolella olevaan lokeroon. Muita matkatavaroita hänellä ei tällä kertaa ollut. Hän oli nukkunut kehnosti ja oli huonolla tuulella. Kaksi päivää aikaisemmin hän ja miesystävä olivat päättäneet erota. Uudenvuoden aaton hän oli viettänyt kotona yksin.


Kone oli vielä paikoillaan lähtöportilla, kun Niitin vieressä käytävän toisella puolella istunut nainen alkoi imettää lastaan.


Niitti näppäsi imettävästä äidistä kuvan puhelimensa kameralla. Sitten hän avasi puhelimen näytöltä Instagram-sovelluksen. Hän merkitsi sijaintipaikakseen lennon AY005. Imetyskuvan alle hän kirjoitti englanniksi:Tiedän, että tästä päivityksestä nousee helvetinmoinen meteli, mutta olisiko liikaa pyydetty julkisilla paikoilla imettäviltä äideiltä, että he peittäisivät toimenpiteen huivilla.


Hän lisäsi kuvaan tunnukset


#breast #breastfeeding #mothers #publicbreastfeeding #opinion #decency #firstclass #businessclass #finnair #feelfinnair #newyork #mothers #scarf.


Näin kuva löytyisi monella erilaisella sanahaulla.


Sitten hän napautti sormellaan sanaa ”Jaa”. Hän tiesi, että Instagram jakaisi saman päivityksen automaattisesti myös hänen Twitter- ja Facebook-tileilleen. Kaikki kolme tiliä olivat julkisia, eli kuka tahansa voisi lukea päivityksen, nähdä kuvan ja kommentoida.


Muutamia kommentteja tuli heti. Niitti ehti nähdä niistä ensimmäiset. Joku ihmetteli, että eihän hänen postaamassaan kuvassa näkynyt edes äidin rintaa.


”No en viitsinyt laittaa sen näyttävämpää kuvaa lupaa kysymättä esim. siitä kun tissiä kaivetaan esiin”, Niitti vastasi.


Sitten hänen oli suljettava puhelimensa. Lento New Yorkiin kestää kahdeksan tuntia, eikä matkustajilla ole sen aikana yhteyttä verkkoon. Hän pääsisi nettiin vasta perillä Yhdysvalloissa. Suomessa olisi silloin yö.


Kone rullasi kiitoradan päähän ja nousi ilmaan.


Uudenvuodenpäivä oli Suomessa unettavan hiljainen. Nuorten MM-jääkiekossa oli välipäivä, puolivälierät pelattaisiin vasta seuraavana päivänä. Presidentti piti uudenvuodenpuheensa. Oli aikaa maata sohvalla ja selata nettiä.


Teri Niitin imetyspäivitys ilmestyi sosiaaliseen mediaan kesken Wienin filharmonikkojen uudenvuoden Strauss-konsertin.


Niitti ei ole kaikkien tuntema julkisuuden henkilö, mutta on hän sen verran esiintynyt televisiossa ja lehdissä, että hänellä oli parituhatta Facebook-kaveria ja viitisensataa seuraajaa. Hänen Instagram-tiliään seurasi 1 500 ihmistä. Twitterissä hänellä oli 800 seuraajaa.Imetyspäivitystä alettiin kommentoida vilkkaasti:


Uh, millainen kaksinaismoralistinen moukka @teriniitti onkaan. Eihän tuossa kuvassa edes näy mitään? Vauvan pääkö sua kiusaa? Ajatus imetyksestä? Vai se, että nainen on toimija eikä objekti? (Twitter 1.1.2016 klo 19.25)


Jos susta @teriniitti imettämisessä on jotain outoa, niin se olet sinä, joka on pervo ja sairas mieleltään. Etsi apua. (Twitter 1.1.2016 klo 19.31)


Miten kehtaat julkaista kuvan? Se on laitonta! (Twitter 1.1.2016 klo 20.11)


Finnair varmaan tykkää, että kuvaat muita matkustajia bisneksessä ja julkaiset sen koko maailmalle. (Twitter 1.1.2016 klo 20.15)


@teriniitti Vuoden ensimmäinen idioottipalkinto lähti sulle. #tissit (Twitter 1.1.2016 klo 21.04)


Teri Niitti. Saatana mikä kusipää. (Twitter 1.1.2016 klo 21:02)


Kello 19.53 joku tviittasi:


Nyt on kyllä @teriniitti tökkässyt muurahaispesään.


Kello 17:n aikaan Teri Niitin imetyspäivitystä oli kommentoitu Instagramissa yli 360 kertaa. Siinä vaiheessa Niitti itse oli ehtinyt vasta jonnekin Norjanmeren ylle. Tämä Instagramin kommenttiketju ei ole enää näkyvillä verkossa, sillä kun Niitti myöhemmin poisti päivityksensä, myös ketju hävisi. Samoin kävi Niitin Facebook-päivityksen kommenteille. Näistä keskusteluketjuista voi sanoa sen verran, että kommentit eivät olleet myönteisiä – ne olivat vihamielisiä ja hyökkääviä.


Twitter-kommentteja sen sijaan on jäljellä satoja. Niiden avulla voi seurata, miten kohu eteni myöhemmin illalla.


Aikuinen ihminen tirkistelee ja salakuvaa alaikäisen lapsen ruokailua lentokoneessa. #Finnair #teriniitti #urpojenkuningas (Twitter 1.1.2016 klo 19.14)


@Finnair Mitä aiotte tehdä matkustajille, jotka kuvaavat lennoillanne alaikäisiä ilman lupaa? #teriniitti (Twitter 1.1.2016 klo 19.24)


Isossa maailmassa tällaisten lentopierupostausten jälkeen on laskeutumisvaiheessa jäljellä duunihommista vain potkut. (Twitter 1.1.2016 klo 19.36)


#Finnair ei varmaan salli #salakuvaus lentokoneissaan, joten ilmoitusta kehiin #teriniitti #poliisi #feelfinnair (Twitter 1.1.2016 klo 19.46)


Teri Niitti nousi juuri elämästä vieraantuneen nais- ja lapsivihan ruumiillistumaksi postaamalla (sala)kuvan imettävästä äidistä. @Finnair (Twitter 1.1.2016 klo 19.56)


Kommenteissa toistuivat samat sanat. Vastenmielistä. Surullista. Umpijunttia. Idiootti. Ääliö. Vastenmielisempää ku ykskään imettävä nainen. Tyylitöntä. Laitonta.


Sitten muistettiin, että Teri Niitti on lentokoneessa. Joku linkkasi muidenkin seurattavaksi Flightradar-sivuston osoitteen. Sieltä saattoi seurata AY005:n lentoreittiä Atlantin yli reaaliajassa.


Lennon aikana eskaloituva somemyrsky on somemyrskytyypeistä uljaimpia. #teriniitti #imetys (Twitter 1.1.2016 klo 22.05)


Saattaa Terppa yllättyä kun seuraavan kerran pistää luurin päälle koneen laskeuduttua. #Finnair #teriniitti #salakuvaus (Twitter 1.1.2016 klo 22.08)


Tapaus Justine Sacco oli juuri tällainen lennon aikana eskaloitunut somemyrsky. (Twitter 1.1.2016 klo 22.16)


Jep, tulee mieleen case Justine Sacco, joka laskeutui kohun keskelle ja sai potkut. (Twitter 1.1.2016 22.12)Amerikkalainen Justine Sacco oli 30-vuotias suuren yrityksen viestintäosaston johtaja, kun hän joulukuussa 2013 lähti pitkälle lennolle New Yorkista Kapkaupunkiin Etelä-Afrikkaan. Heathrow’n kentällä Lontoossa hän vaihtoi konetta ja tviittasi:


”Koleaa – kurkkuvoileipiä – huonoja hampaita. Taas Lontoossa!”


Kohta hän lähetti toisenkin tviitin:


”Matkalla Afrikkaan. Toivottavasti en saa aidsia. Vitsi vitsi. Mähän olen valkoinen!”


Saccolla oli Twitterissä vain 170 seuraajaa. Kun hän puolen tunnin päästä käveli lentokoneeseen, yksikään heistä ei ollut reagoinut hänen aids-tviittiinsä.


Yölento kesti 11 tuntia, eivätkä matkustajat päässeet sen aikana verkkoon. Sen aikana Saccon Twitter-feedistä tuli ”horror show”, kuten The New York Times Magazine kuvasi tapahtumia myöhemmin.


Tviittaajat syyttivät Saccoa rasistiksi ja vaativat hänen eroaan. Koska Sacco oli lentokoneessa kymmenen kilometrin korkeudessa, häntä saattoi pilkata ilman, että hän pystyi vastaamaan. Kommentteja oli kymmeniätuhansia. Ne olivat hämmentävän vihamielisiä.


Muutamia tunteja aikaisemmin kukaan ei ollut kuullut Justine Saccosta. Nyt Koko Twitter-maailma odotti Saccon lennon laskeutumista ja sitä, kun hän avaa puhelimensa.


Saccon työnantajakin kommentoi aids-tviittiä: ”Tämä on törkeä ja loukkaava kommentti.”


Joku tviittaasi: ”Kohta näemme, miten tämä narttu @JustineSacco saa potkut. REAALIajassa. Ennen kuin hän edes TIETÄÄ saavansa potkut.”


Some-yleisölle se oli kollektiivista viihdettä. Pitkä lento toi siihen lisää dramatiikkaa. Yhdessä jännitettiin, mitä seuraavaksi tapahtuisi.


Joku keksi vitsikkään hashtag-tunnisteen #HasJustineLandedYet. Joko Justinen lento oli laskeutunut?


”Haluan mennä kotiin ja nukkumaan, mutta baarissa kaikki odottavat #HasJustineLandedYet. En voi lähteä”, toinen valitti.


Kai nyt joku Kapkaupungissa oli menossa lentokentälle Justine Saccoa vastaan? Twitter-yhteisö tahtoi valokuvan.


Luonnollisesti se sai sellaisen: Sacco sisääntuloaulassa aurinkolasit silmillään, peloissaan ja hämmentyneenä.


Kun kone oli laskeutunut Kapkaupungin lentokentälle ja Sacco oli avannut puhelimensa, hän oli huomannut saaneensa lukuisia tekstiviestejä. Sitten hänen hätääntynyt ystävänsä oli soittanut: Sinä olet Twitterin ykköspuheenaihe.


Siitä alkoi helvetti.


Neljä ensimmäistä tuntia Teri Niitin imetyspäivitys kohahdutti vain sosiaalista mediaa. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kommentit olivat suomenkielisiä.


Noin kello 18 Iltalehti, MTV ja radiokanava Voice tekivät aiheesta uutisen. Myöhemmin siihen tarttuivat muutkin viestimet, kuten Helsingin Sanomat. Uutiskriteerit ovat muuttuneet muutamassa vuodessa niin, että kohu sosiaalisessa mediassa on uutinen.


Suositussa Vauva.fissä keskustelu käynnistyi hieman ennen kello 20:tä:


Vastenmielinen akka moinen Teri, kuka ikinä se lieneekään. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 19.47)


Täydellisen idioottimaista julkaista kuva tuollaisesta tapahtumasta. Urpo! (Vauva.fi 1.1.2016 klo 19.54)


Laittaisi itse pussin päähänsä, kukaan ei halua enää katsella tuota miestä. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 20.26)


Toivon sydämeni pohjasta, että Terin yhteistyökumppanit harkitsevat vakaasti, haluavatko tulla yhdistettäväksi tuollaiseen toopeen. Sanktiot kehiin! (Vauva.fi 1.1.2016 klo 20.44)


Vastenmielinen hintti. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 21.40)


Teri stailannut myös Finnairille mainoksia ja imagomateriaalia, ja Finnair on tunnistettavissa tämän kohun yhteydessä... Hmm, kuinkahan on työt vastaisuudessa. Myös esim. Stockmannin kuvastoja näkyy stailaavan usein. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 21.43)


Just. Meidän normiheteroiden tulee kyllä ymmärtää, hyväksyä ja tukea kaikenlaista homostelua, muutoin ollaan niin suvaitsemattomia, mutta herra homo ei itse ymmärrä maailman luonnollisinta asiaa. Muilta vaaditaan, mutta itse syrjitään! (Vauva.fi 1.1.2016 klo 22.11)


Finnair toivottavasti purkaa yhteistyösopimuksensa Niitin kanssa tämän tapauksen jälkeen. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 22.24)


Tästä kuvasta lähtee nimittäin yhteistyökuviot Finnairin kanssa VÄHINTÄÄN. Toivottavasti myös muut tahot heräävät. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 22.24)


Niitti ansaitsee kaiken paskan, jonka niskaansa saa. (Vauva.fi 1.1.2016 klo 22.49)


Mahtaa olla kiva lennon jälkeen avata luuri ja yhdistää se wifiin. :D (Vauva.fi 1.1.2016 klo 22.19)


Oliko sosiaalisen median alkuvaiheessa aika, jolloin some-kansan raivo kohdistui vain vallanpitäjiin ja päättäjiin? Jos oli, se on ohi. Nyt sosiaalisen median pystyttämään häpeäpaaluun voi joutua kuka vain.


Perinteisessä mediassa on totuttu vaatimaan, että kun poliitikko mokaa, hänen pitää erota. Sosiaalisessa mediassa vaaditaan nyt potkuja tavallisille ihmisille.


Brittitoimittaja ja kirjailija Jon Ronson on kirjoittanut julkisesta nöyryyttämisestä tuoreen kirjan So You’ve Been Publicly Shamed. Siinä hän kertoo, miten mukava hänestä oli rangaista tuntemattomia ihmisiä Twitterissä. Internetin joukkovoima tuntui huimaavalta, se oli todellista kansanvaltaa.


Kirjaa tehdessään Ronson tapasi ihmisiä, jotka olivat joutuneet keskelle mediakohua, toiset kovin vähäpätöisiltä tuntuvien asioiden takia, kuten Justine Sacco ja Lindsey Stone. Ronson halusi nähdä, mitä julkisesta häpäisystä seuraa ja miten sen kohteet selviävät kokemuksesta.


Lindsey Stone oli kolmikymmenvuotias, kun hän ja hänen työkaverinsa Jamie Schuh eräänä päivänä panivat Facebookiin valokuvan. Heillä oli tapana ottaa itsestään kuvia, joissa he ilvehtivät erilaisten kieltokylttien edessä: jos kyltissä luki Tupakointi kielletty, he tupakoivat, ja niin edelleen, samanlaista viatonta hölmöilyä kuin kaikkialla somessa. Toisinaan he poseerasivat patsaiden luona ja matkivat niiden asentoja.


Lokakuussa 2012 he vierailivat Arlingtonin sankarihautausmaalla Washingtonissa. Pyöreässä kyltissä nurmikon reunassa luki Silence and Respect (Hiljaisuutta ja kunnioitusta). Stone asettui kyltin viereen, oli huutavinaan ja näytti keskisormea.


Kuva oli tarkoitettu vain FB-kavereille, mutta jostain syystä se levisi.


”Lindsey Stone vihaa armeijaa ja sotilaita, jotka ovat kuolleet sodissa ulkomailla”, ”Kuole, vittu”, ”Sinun pitäisi mädäntyä helvetissä”.


”Kakskyt kiloa ylipainoa? Jep. Makkarakäsivarret ja pienet siansormet? Jep”, ”Vitun huora. Toivon, että kuolet hitaasti ja tuskallisesti”, ”TOIVOTTAVASTI TÄMÄ VITTU RAISKATAAN JA PUUKOTETAAN KUOLIAAKSI”.


Joku perusti Facebookiin sivun, jonka nimi oli ”Irtisanokaa Lindsey Stone”. Siitä tykkäsi 12 000 ihmistä.


Seuraavana aamuna television kuvausryhmät olivat odottamassa ulko-ovella.


Stone irtisanottiin työpaikastaan, jossa hän ohjasi oppimisvaikeuksista kärsiviä aikuisia. Irtisanomista kiiteltiin sosiaalisessa mediassa.


Stone julkaisi anteeksipyynnön. Hän nukkui huonosti ja sairastui depressioon. Seuraavan vuoden aikana hän ei juurikaan poistunut kotoaan. Hän ei halunnut, että ihmiset katsoivat häntä.


Tapahtumasta on kulunut yli kolme vuotta. Edelleen Google-haku ”Lindsey Stone” tuo ensimmäisenä esiin Arlingtonin hautausmaalla otetun valokuvan ja kymmeniä linkkejä tapausta käsitteleviin kirjoituksiin. Facebookissa on yhä yhteisö nimeltä ”Veteraanit vastaan Jamie Schuh ja Lindsey Stone” sekä ryhmä nimeltä ”Lindsey Stone on anteeksipyynnön velkaa meille KAIKILLE”.


Jon Ronsonin mielestä sosiaalinen media on muuttunut parin vuoden aikana kielteisesti. Hänestä käyttäjät ovat muuttaneet esimerkiksi Twitterin valvontakoneistoksi: he katsovat, että heillä on oikeus ruoskia sitä, joka heidän mielestään on tehnyt väärin tai sanonut väärän mielipiteen. He katsovat myös, että heillä on oikeus päättää, otetaanko väärintekijä takaisin yhteiskunnan jäseneksi. Vähän kuin puhemies Maon Kiinassa, kun nuoret punakaartilaiset julkisesti häpäisivät kapitalisteja – tai niitä, jotka heidän mielestään näyttivät kapitalisteilta.


Citizen justice, Ronson sanoo. Kansalaisten jakamaa oikeutta, pelkkiä lautamiehiä. Ei valitusoikeutta, kuten käräjäoikeuden tuomioista, eikä lakipykäliä. Mitä nämä ihmiset saivat siitä, että pilasivat jonkun elämän?


Justine Sacco ei ollut rasisti, eikä hän ollut tarkoittanut tviittiään rasistiseksi. Hän ajatteli olevansa itseironinen, kun hän ivasi itsensä kaltaisia hyvin toimeentulevia valkoihoisia amerikkalaisia ja eurooppalaisia.


Etelä-Afrikassa hotellityöntekijät uhkasivat mennä lakkoon, jos Sacco ilmestyisi paikalle. Hän keskeytti lomansa oman turvallisuutensa takia. Hän julkaisi anteeksipyynnön.


Sacco irtisanottiin työpaikastaan. Hän itki paljon. Hän lähti kuukaudeksi vapaaehtoistyöhön Etiopiaan.


Kun hän palasi Yhdysvaltoihin ja löysi uuden työpaikan, netin salapoliisit paljastivat sen. Pilkkaaminen jatkui.


Kun Sacco sulki vanhan tilinsä Twitterissä, sen otti käyttöön joku toinen. Nyt käyttäjätili @JustineSacco kuuluu jollekin, joka ilmoittaa tviittaavansa ”rodullisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta tasa-arvosta”.


Kahdeksan tuntia kestäneen New Yorkin -lennon aikana sosiaalinen media raateli Teri Niittiä. Mukana oli myös toimittajia perinteisestä mediasta.


Tämä Teri Niitti -case on kyllä loistava esimerkki siitä, kuinka nopeasti voi saada aikaan kansallisen somekohun. Todella nopeasti. (Twitter 1.1.2016 klo 0.41)


Tuo mies pitäisi ampua. (Facebook 1.1.2016)


Nuija. (Facebook 1.1.2016)


Nälässäkö lapsen pitäisi olla, saakelin pahvi aivo. (Facebook 1.1.2016)


Widdu mikä urpo tää stylisti. (Facebook 1.1.2016)


Pala helvetissä. (Twitter 1.1.2016 klo 23.06)


Miten räjäyttää koko Suomen SoMe yhdellä päivityksellä? Kysy @teriniitti (Twitter 1.1.2016 klo 23:09)


Vuoden eka päivä ja #teriniitti tais nousta käytetyimpien häshtägien joukkoon Suomessa. #konelaskeutuupian (Twitter 1.1.2016 klo 23:10)


Monelta #teriniitti-kone laskeutuu? (Twitter 1.1.2016 klo 23.10)


@TrendsSuomi #teriniitti is now trending in Finland. (Twitter 1.1.2016 23.12)


Se voi olla tietenkin homoille hankala ymmärtää, kun ei voi saada lapsia, mutta yritä edes. (Twitter 1.1.2016 klo 23:15)


Tää kaveri osas odottaa paskamyrskyä, mutta ei tiedä vissiin mitään Facebookin #äitylit-ryhmästä. Itse repisin paluulipun. (Twitter 1.1.2016 klo 23:17)


Myös lentoyhtiö Finnair osallistui kohuun – tai yritti rauhoitella sitä. Kello 23.28 uudenvuodenpäivän iltana joku Finnairista tviittasi englanniksi:


Naiset ovat tervetulleita imettämään lennoil-lamme, ja heidän pitäisi saada imettää rauhassa. Lennoilla saa ottaa kuvia. Jos niitä käytetään julkisuudessa, on kohteliasta pyytää lupa siltä, jota kuvaa.


Kello 23.44 Instagramissa oli 856 kuvaa, joihin oli liitetty tunniste #teriniitti. Melkein jokaisessa kuvassa oli lastaan imettävä äiti. Paljaita rintoja, nännejä, kaiken kokoisia vauvoja ja vähän isompiakin lapsia.


Kello 23.48 joku tviittasi:


Päivän seuraavaksi mehevin instakuva on se, kun #teriniitti avaa kohta puhelimensa NYCissä. Siitä voisi jo maksaakin.


#TeriNiitti on klassinen egovammainen narsisti-natsipaska. (Twitter 1.1.2016 klo 23.52)


Odotan jo #teriniitti:n seuraavaa lentoa ja sitä, kun Teri nukahtaa ja vieressä istujat kuvaavat kuolan valumista. #ällötys #businessclass (Twitter 1.1.2016 klo 23.56)


New Yorkissa oli iltapäivä, kun Teri Niitin lento laskeutui. Kone rullasi J. F. Kennedyn lentokentällä. Niitti avasi puhelimensa.


Tätä hetkeähän me olimme odottaneet. Että saisimme nähdä hänen ilmeensä. Saattaa Terppa yllättyä kun seuraavan kerran pistää luurin päälle koneen laskeuduttua.


Voi olla, että New Yorkissa piippaa kohta yksi puhelin aika monta kertaa. #hasterilanded (Twitter 1.1.2016 klo 22.28)


Teri Niitin ilme kun kone on laskeutunut ja puhelimessa miljardi notifikaatiota. #teriniitti (Twitter 1.1.2016 klo 22.12)Kaksi viikkoa on kulunut. Teri Niitti istuu vastapäätä kahvilan pöydässä Helsingin keskustassa. Ulkona on pimeä.


Hän on pukeutunut skotlantilaiseen kilttiin, sillä hän on matkalla Venla-gaalaan Finlandia-taloon. Se on ensimmäinen kerta, kun hän esiintyy julkisuudessa uudenvuodenpäivän tapahtumien jälkeen.


Ensin Niitti oli ajatellut pukeutuvansa tavalliseen tummaan miesten pukuun. Kilttihän herättää huomiota, ja halusiko hän sitä nyt. No ei.


Lopulta hän kuitenkin valitsi kiltin. Hänhän on stylisti. Hänen työnsä on saada ihmiset näyttämään hyviltä ja erottumaan. Ei hän olisi edes harkinnut tavallista tummaa pukua ilman imetyskohua.


Kun AY005 oli laskeutunut New Yorkiin, Niitti ehti lukea muutamia kavereilta tulleita tekstiviestejä. Oletko nähnyt sun FB-seinän, niissä kysyttiin.


Passintarkastuksessa puhelin piti taas sulkea. Jonot olivat pitkiä.


Sää New Yorkissa oli pilvinen. Satoi vähän lunta. Niitti paleli taksijonossa.


Taksissa matkalla Manhattanille hän muutti Instagram-tilinsä julkisesta yksityiseksi. Pelkästään Instagram-päivityksen perässä oli jo yli tuhat kommenttia.


Seuraavaksi hän poisti koko päivityksen. Kun hän teki sen, myös hänen Twitter-päivityksensä hävisi automaattisesti. Facebookista päivitys piti poistaa erikseen.


Päivitysten poistamista seurasi sosiaali-sessa mediassa uusi valitusten pilkkakuoro. Suomessa oltiin valveilla, vaikka kello oli yli puolenyön.


#TeriNiitti on näköjään just laittanut Instagram-tilinsä yksityiseksi. #hah (Twitter 2.1.2016 klo 0.16)


#teriniitti lienee laskeutunut! Ig-tili on nyt yksityinen ja fb:stä päivitys poistettu tai ei enää julkinen. (Twitter 2.1.2016 klo 0.16)


Laitto Instagraminsa yksityiseks. (Twitter 2.1.2016 klo 0.16)


@teriniitti vaihtoi instan privaatiksi. Pilkkaaminen on kivaa kunnes osuu omaan nilkkaan? (Twitter 2.1.2016 klo 0.18)


#teriniitti sai kännyn auki ja poisti sitten päivityksen FB:stä ja Instasta. Ei näin... (Twitter 2.1.2016 klo 0.20)


Jos vaan hiljaa tähän maton alle laitan... #terihaslanded (Twitter 2.1.2016 klo 0.33)


Klassinen #somepaniikki virhe. #teriniitti Nyt täytyis olla ns. miestä vastaamaan #salakuvaus ja kommentistaan. (Twitter 2.1.2016 klo 1.42)


Kaikki viestintäihmiset odottavat hengitystä pidätellen mikä on selitys ja koska se tulee. (Twitter 2.1.2016 klo 2.41)


Kuvan voi poistaa FB:stä ja Instagramista, internetistä sitä ei saa pois koskaan. (Twitter 2.1.2016 klo 0.36)


#TeriNiitti poisti kuvansa ja sulki IG-tlinsä. Internet ei kuitenkaan unohda. (Twitter 2.1.2016 klo 0.29)


Kun Niitti poisti imetyspäivityksensä, katosivat sadat kommentit niiden perästä. Mutta kommentteja oli muuallakin. Niitä oli muiden ihmisten aloittamissa keskusteluketjuissa Facebookissa, Twitterissä, useilla keskustelupalstoilla ja perinteisen median tekemien uutisten häntinä. Kaikkiaan niitä oli varmaan tuhansia.


Osa oli törkeitä, osa pelkästään ilkeitä. Toisia tuntui ärsyttävän se, että Niitti ei peitellyt homoseksuaalisuuttaan. Toisia suututti se, että hän stailasi muotikuviin vähäpukeisia naisia mutta ei tahtonut nähdä imettävän äidin paljasta rintaa.


#coveryourselfteriniitti #pussipäähänteriniitti #teriniittiälätuijota #teriniittisyöhuivis #imetysgate #teriniittigate


Niitin päivitys oli ehtinyt olla verkossa kaikkien nähtävänä toistakymmentä tuntia. Hän tajusi, että oli myöhäistä yrittää ottaa sitä takaisin.


Hän kysyi neuvoa ystävältään. Niin poliitikot ja suuryrityksetkin tekevät silloin, kun ne joutuvat keskelle mediakohua tai PR-katastro-fia: ottavat yhteyttä PR-toimistoihin ja viestintäkonsultteihin.


Teri Niitti ei ole poliitikko eikä suuryritys. Hän on stylisti, joka suunnittelee kuvauksia ja näytöksiä. Mutta kuten poliitikot ja suuryritykset hän pyysi anteeksi eikä puolustellut tai selittänyt mitään:


Harkitsin huonosti postaamalla imetyskuvan. Olen vilpittömästi pahoillani, anteeksipyyntöni äidille & lapselle. Teette tärkeää työtä #äidit (Instagram 2.1.2016 klo 4.04)


Suomessa oli aamuyö. Kello oli 4.04.


Kello 4.24 joku tviittasi:


No nyt se pyysi anteeksi.


Kello 5.55:


Seisois ees sanojensa takana.


Imetyskohu jatkui toisen päivän ja vähän kolmattakin – sillä nimellä sitä oli jo alettu kutsua. Monet ehtivät mukaan vasta nyt. Valtaosa heistä osallistui huuteluun omalla nimellään, monet valokuvan kera.


Voitko ystävällisesti vastata, miksi et lennolla KESKUSTELLUT itse asiasta (imettämisestä) suoraan ko. äidin kanssa? (Twitter 2.1.2016 klo 5.42)


Kuinka vitun tyhmä ihmisen pitää olla että alunperin postaa tuollaista? (Twitter 2.1.2016 klo 6.13)


Sika mikä sika!!! (Facebook 2.1.2016)


Typerys! (Twitter 2.1.2016 klo 10.44)


Häpeän, että olet suomalainen. (Twitter 2.1.2016 klo 11.43)


Ei jumalauta mikä urpo. (Facebook 2.1.2016)


Tommonen jätkä vois vetää ittesä kiikkuun, prkl. (Facebook 2.1.2016)


Miksi tuntuu, että anteeksipyyntösi on fake?! (Twitter 2.1.2016 klo 11.47)


@teriniitti toivottavasti työt vähenee kuten @justinesacco’n tapauksessa. Pelkkä #someraivo ei mielestäni riitä. Se olisi hyvä #opetus (Twitter 2.1.2016 klo 11.49)


STT kyseli Twitterissä:


Onko sinut häädetty julkiselta paikalta esim. wc-tiloihin imettämään tai kehotettu siirtymään sivummalle? Kerro meille. #imetys #teriniitti (Twitter 2.1.2016 klo 10.30)


Välillä oli hiljaista. Sitten taas jatkettiin.


Julki-imetyksestä ollut kinaa jo vuosia. Äitirintama vahvistunut & ärhentynyt. Se = ruutitynnyri johon #teriniitti heitti stidin. (Twitter 2.1.2016 klo 18.55)


Onhan muuten some huolehtinut, että #teriniitti tapauksen äiti on saanut tietää kuvasta. Olis kiva nähdä kun teri joutuu oikeuteen jenkeissä. (Twitter 2.1.2016 klo 18.59)


Ironista on se, että jäbä joutuu nyt peittää omat kasvot. (Twitter 2.1.2016 klo 10.25)


Häpeäisit vitun pelle. Pitäis piestä tommoset somehuorat!! (Twitter 2.1.2016 klo 21.47)


Teri Niitti pysyi hiljaa. Vähitellen sosiaalisessa mediassa kiinnostuttiin muista asioista. Siinä auttoi nuorten jääkiekkoilijoiden MM-kulta.


Oli tietysti niitäkin, joista julkinen raivo Niittiä kohtaan tuntui kohtuuttomalta. Mainittiin aikuisten ihmisten koulukiusaaminen, julkinen ristiinnaulitseminen, noitavainot, moderni häpeärangaistus. Joku katui, sellainenkin kuuluu sosiaaliseen mediaan.


Mutta vahinko oli jo aiheutettu. Verkossa Teri Niitin nimi yhdistetään kauan imetykseen samoin kuin Justine Saccon nimi rasismiin ja Lindsey Stonen nimi sotaveteraanien pilkkaamiseen.


Varhain tammikuun 2. päivän aamuna 18-vuotias lukiolaispoika Oulusta kirjoitti Twitteriin:


Tällästen asioiden takia vihaan somea. Joku kohtuu nobody sanoo mielipiteensä suht pienestä asiasta ja nyt se halutaan hengiltä? (Twitter 2.1.2016 klo 4.19)


Helsinkiläisessä kahvilassa Teri Niitti juo tuplaespressonsa. Häntä jännitti palata Suomeen. Varmuuden vuoksi hän pani Helsingin lentokentällä päähänsä lippalakin ja korville kuulokkeet.


Tuloaulassa ei kuitenkaan ollut vastassa ketään.


Hän huomasi pelkäävänsä. Facebookin postilaatikkoon tuli yksityisviestejä, joissa häntä esimerkiksi kehotettiin tappamaan itsensä ja kuolemaan. Jotkut viesteistä tuntuivat uhkaavilta, kuten ne, joissa häntä nimitettiin ”ihmiskunnan syöpäkasvaimeksi” ja ”vitun hinttariksi” ja kehotettiin syömään ”neekerin paskaa, homo!!”


Hän vaihtoi Facebookiin profiilikuvakseen valokuvan, jossa hän on lasten avustusjärjestö Planin lipaskerääjänä, ja toivoi, että se saisi edes jotkut ymmärtämään, ettei hän vihaa lapsia eikä äitejä.


Potkuja Niitti ei saanut – ei voinut saada, koska hänellä ei ole työnantajaa vaan oma yritys. Yksi toimeksiantaja perui alustavasti sovitun työn. Toisen toimeksiantajan kanssa sovittiin, että tulevaa tapahtumaa ei markkinoida Niitin nimellä, kuten oli suunniteltu.


Toisaalta Lastenklinikoiden kummit ry otti yhteyttä ja pyysi Niitin stailaamaan hyväntekeväisyysgaalan Kalastajatorpalla maaliskuussa. Kauppalehti puolestaan valitsi hänet sadan vaikutusvaltaisimman suomalaisen joukkoon ”trendsetterinä”.


Lähes kaksi viikkoa poikkeuksellisen laajan kohun synnyttäneen päivityksensä jälkeen Teri Niitti latasi valokuvan koirastaan Facebookin suljettuun ranskanbulldoggiryhmään.


Kommentti tuli heti:


Ei sentään imetä... Vatipää! (Facebook 7.1.2016)


Kirjoituksesta on jätetty pois tviittaajien ja FB-päivittäjien nimet ja kuvat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  5. 5

   Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää