Kuukausiliite

Valikko
Kuukausiliite

Sananvapauden symbolina puolustettu satiirilehti Charlie Hebdo on huonoa huumoria ja alapääjuttuja

Hyökkäyksestä pariisilaisen huumorilehden toimitukseen tuli vuosi. Nyt oli hyvä hetki lukea se lehti.

Satiirilehti Charlie Hebdon uusi numero saapui vihdoin. Se ilmestyi lehteen tehdyn terrori-iskun vuosipäivänä, eikä sitä saanut ostaa kuin kaksi kappaletta kerrallaan. Suomeen lehti piti tilata Pariisista.

Lehti tuli kuuluisaksi, kun terroristit hyökkäsivät sen toimitukseen tammikuussa 2015. Sitä on puolustettu sananvapauden symbolina. Vähemmän on puhuttu sen sisällöstä ja tasosta.

Otan lehden käteeni. On turbaanipäisiä muslimeita ja hulluja jihadisteja, perverssejä kardinaaleja karvaisine takamuksineen. Se on tuttua Charlie Hebdo -kamaa. Lehtihän pilkkaa uskontoja. Se uskaltaa pilkata mitä vain, sillä se on Sananvapautta. Hienoa Ranskalaista Sananvapautta. Trikolori hulmutkoon!

Ja kyllä Charlie Hebdo pilkkaakin – muslimeja ja katolilaisia.

Mutta uskaltaako lehti pilkata kolmatta suurta Lähi-idän uskontoa: juutalaisuutta? En ole ensimmäinen, joka kysyy sitä. Jos rienataan uskontoja, pitää rienata tasapuolisesti. Sitä Charlie Hebdo ei tee.

Vuonna 2008 Charlie Hebdon piirtäjä Siné kirjoitti satiirisen kolumnin presidentti Nicolas Sarkozyn pojasta Jeanista. Tämä oli kääntynyt yllättäen juutalaiseen uskoon, jotta pääsisi naimisiin rikkaan juutalaissuvun perillisen kanssa.

Lehti erotti piirtäjänsä, koska tämä oli osoittautunut antisemiitiksi.

Moni muslimi yritti muistuttaa tapauksesta viime talven Charlie-huuman aikaan.

Toki Charlie Hebdon kuvissa esiintyy myös koukkunokkainen ja mustakaapuinen ortodoksijuutalainen. Mutta aina sellaisessa yhteydessä, jossa ovat myös muiden uskontojen edustajat.

Enkä tässä nyt kärtä juutalaisten pilkkaa. Mutta kiinnostaisi nähdä, mihin Charlie Hebdon rohkeus riittää.

Siksi vähän hätkähdin, kun löysin uudesta numerosta piirroksen, jossa valkopartaiset ortodoksijuutalaiset hätäilevät: Toora-käärö on kadonnut! Katsoja näkee, että yhden housunkauluksesta pistää esiin jotakin, joka näyttää vessapaperirullalta.

Viereisessä kuvassa katolisen kardinaalin kaavun liepeistä ponnahtaa esiin ristinmuotoinen erektio.

Jokainen uskonto saa vuorollaan vastaavanlaisen ”vitsin”.

Että tällaisen lehden puolustamiseksi miljoonat marssivat. Kaikin mokomin. Epäilemättä he olisivat marssineet myös Seiska-lehden puolesta. Sananvapauden nimissä.

Kyllä huonoa huumoria saa olla. Ja pippeli–pylly-juttuja. Mutta mitä muuta tässä Charlie Hebdon numerossa olikaan? Monta sivua viime tammikuun murhenäytelmän marttyyriutta, taas kerran. Saatujen kiitosten toisteluja, itseihailua ja patetiaa. Sellainen istuu huonosti räävittömään satiirilehteen.

Metritolkulla pitkäpiimäisiä juttuja siitä, kuinka he ovat oikeassa. Monta juttua, jotka jauhavat laïcitéta, tunnuksettomuutta ja uskonnottomuutta. Ihan kuin lukisi ateistista Vartiotornia. Huumoria ei edes yritetä.

Pahkasika oli parempi.

Yksi lehden vastustajista on koomikko Dieudonné Mbala Mbala, joka on hyvin suosittu varsinkin Pariisin lähiöissä. Hän on oikea antisemiitti ja holokaustin kieltäjä ja saanut siitä useita oikeustuomioita. Mutta aika hauska.

Ranskassahan holokaustin kieltäminen on rikos. Oli myös hiuskarvan varassa, että Armenian kansanmurhan kieltäminenkin olisi kriminalisoitu.

Tämä ranskalainen sananvapaus on sitten monimutkainen asia.

Kyllä Charlie Hebdo uskaltaakin. Lehdessä on ilmestynyt monta piirrosta, jotka esittävät Turkin rannikolla hukkunutta pikkupoikaa. Niistä tuli laaja kohu. Yhdessä piirroksessa rannalla oli McDonald’sin mainos, joka kertoi kahden lapsen syövän yhden hinnalla.

Senkin saivat puolustajat vielä väännettyä Euroopan ja kapitalismin arvosteluksi. Mutta sitten tuli kuva, jossa hukkuneesta pikku­pojasta sanottiin, että jos hän olisi saanut kasvaa isoksi, hänkin olisi päässyt Kölniin ”puristelemaan perseitä”.

Pidän räävittömästä huumorista. Mutta ei taida olla Charlie Hebdosta pilailemaan viime talven terrori-iskulla. Tai holokaustilla? Onkohan se uskaltanut pilailla edes Ranskan vastarintaliikkeellä?

Kerron vielä yhden esimerkin siitä, miten Charlie Hebdossa ymmärretään rohkeus ja huumori. Ne, jotka pahoittavat mielensä rumista sanoista, voivat jättää lopun lukematta.

Viime vuoden iskun jälkeen ilmestyi erikoisnumero, jota myytiin miljoonia kappaleita. Kun sen avasi, ensimmäinen kuva esitti tutisevaa vanhaa nunnaa. Hän oli sisar Emmanuelle, joka oli kuollut vähän aiemmin.

Sisar Emmanuelle oli Ranskan rakastetuimpia ihmisiä. Hän vietti vuosikymmeniä Kairon köyhimmässä kaupunginosassa, jossa eletään lajittelemalla roskia. Sinne hän perusti sairastupia ja orpokoteja. Hän sai kunniamerkkejä muttei silti arkaillut sanoa vallanpitäjille, mitä ajatteli.

Charlie Hebdon kuvassa sisar Emmanuelle sanoo: ”Maan päällä minä masturboin, mutta täällä paratiisissa saan imeä kyrpiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • charlie hebdo
 • huumori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   HOK-Elanto perui äärioikeiston itsenäisyyspäiväkeikan ravintolassaan – ”Tämä ilmiö on nyt kasvamassa”

  4. 4

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  5. 5

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  6. 6

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  7. 7

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   ”Sairauslomaan liittyvä lentokielto” esti Timo Soinin Nato-matkan – ministeriö ei kerro sairausloman mahdollisesta jatkumisesta

  10. 10

   OAJ:n Luukkainen huolestui Pisa-tuloksista: ”Suomen historian heikoimmat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Mielenosoitukset käynnissä Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys kulkueiden kohtauspaikasta Kaisaniemen puistosta

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää