Valikko
Kuukausiliite

Sananvapauden symbolina puolustettu satiirilehti Charlie Hebdo on huonoa huumoria ja alapääjuttuja

Hyökkäyksestä pariisilaisen huumorilehden toimitukseen tuli vuosi. Nyt oli hyvä hetki lukea se lehti.

Satiirilehti Charlie Hebdon uusi numero saapui vihdoin. Se ilmestyi lehteen tehdyn terrori-iskun vuosipäivänä, eikä sitä saanut ostaa kuin kaksi kappaletta kerrallaan. Suomeen lehti piti tilata Pariisista.

Lehti tuli kuuluisaksi, kun terroristit hyökkäsivät sen toimitukseen tammikuussa 2015. Sitä on puolustettu sananvapauden symbolina. Vähemmän on puhuttu sen sisällöstä ja tasosta.

Otan lehden käteeni. On turbaanipäisiä muslimeita ja hulluja jihadisteja, perverssejä kardinaaleja karvaisine takamuksineen. Se on tuttua Charlie Hebdo -kamaa. Lehtihän pilkkaa uskontoja. Se uskaltaa pilkata mitä vain, sillä se on Sananvapautta. Hienoa Ranskalaista Sananvapautta. Trikolori hulmutkoon!

Ja kyllä Charlie Hebdo pilkkaakin – muslimeja ja katolilaisia.

Mutta uskaltaako lehti pilkata kolmatta suurta Lähi-idän uskontoa: juutalaisuutta? En ole ensimmäinen, joka kysyy sitä. Jos rienataan uskontoja, pitää rienata tasapuolisesti. Sitä Charlie Hebdo ei tee.

Vuonna 2008 Charlie Hebdon piirtäjä Siné kirjoitti satiirisen kolumnin presidentti Nicolas Sarkozyn pojasta Jeanista. Tämä oli kääntynyt yllättäen juutalaiseen uskoon, jotta pääsisi naimisiin rikkaan juutalaissuvun perillisen kanssa.

Lehti erotti piirtäjänsä, koska tämä oli osoittautunut antisemiitiksi.

Moni muslimi yritti muistuttaa tapauksesta viime talven Charlie-huuman aikaan.

Toki Charlie Hebdon kuvissa esiintyy myös koukkunokkainen ja mustakaapuinen ortodoksijuutalainen. Mutta aina sellaisessa yhteydessä, jossa ovat myös muiden uskontojen edustajat.

Enkä tässä nyt kärtä juutalaisten pilkkaa. Mutta kiinnostaisi nähdä, mihin Charlie Hebdon rohkeus riittää.

Siksi vähän hätkähdin, kun löysin uudesta numerosta piirroksen, jossa valkopartaiset ortodoksijuutalaiset hätäilevät: Toora-käärö on kadonnut! Katsoja näkee, että yhden housunkauluksesta pistää esiin jotakin, joka näyttää vessapaperirullalta.

Viereisessä kuvassa katolisen kardinaalin kaavun liepeistä ponnahtaa esiin ristinmuotoinen erektio.

Jokainen uskonto saa vuorollaan vastaavanlaisen ”vitsin”.

Että tällaisen lehden puolustamiseksi miljoonat marssivat. Kaikin mokomin. Epäilemättä he olisivat marssineet myös Seiska-lehden puolesta. Sananvapauden nimissä.

Kyllä huonoa huumoria saa olla. Ja pippeli–pylly-juttuja. Mutta mitä muuta tässä Charlie Hebdon numerossa olikaan? Monta sivua viime tammikuun murhenäytelmän marttyyriutta, taas kerran. Saatujen kiitosten toisteluja, itseihailua ja patetiaa. Sellainen istuu huonosti räävittömään satiirilehteen.

Metritolkulla pitkäpiimäisiä juttuja siitä, kuinka he ovat oikeassa. Monta juttua, jotka jauhavat laïcitéta, tunnuksettomuutta ja uskonnottomuutta. Ihan kuin lukisi ateistista Vartiotornia. Huumoria ei edes yritetä.

Pahkasika oli parempi.

Yksi lehden vastustajista on koomikko Dieudonné Mbala Mbala, joka on hyvin suosittu varsinkin Pariisin lähiöissä. Hän on oikea antisemiitti ja holokaustin kieltäjä ja saanut siitä useita oikeustuomioita. Mutta aika hauska.

Ranskassahan holokaustin kieltäminen on rikos. Oli myös hiuskarvan varassa, että Armenian kansanmurhan kieltäminenkin olisi kriminalisoitu.

Tämä ranskalainen sananvapaus on sitten monimutkainen asia.

Kyllä Charlie Hebdo uskaltaakin. Lehdessä on ilmestynyt monta piirrosta, jotka esittävät Turkin rannikolla hukkunutta pikkupoikaa. Niistä tuli laaja kohu. Yhdessä piirroksessa rannalla oli McDonald’sin mainos, joka kertoi kahden lapsen syövän yhden hinnalla.

Senkin saivat puolustajat vielä väännettyä Euroopan ja kapitalismin arvosteluksi. Mutta sitten tuli kuva, jossa hukkuneesta pikku­pojasta sanottiin, että jos hän olisi saanut kasvaa isoksi, hänkin olisi päässyt Kölniin ”puristelemaan perseitä”.

Pidän räävittömästä huumorista. Mutta ei taida olla Charlie Hebdosta pilailemaan viime talven terrori-iskulla. Tai holokaustilla? Onkohan se uskaltanut pilailla edes Ranskan vastarintaliikkeellä?

Kerron vielä yhden esimerkin siitä, miten Charlie Hebdossa ymmärretään rohkeus ja huumori. Ne, jotka pahoittavat mielensä rumista sanoista, voivat jättää lopun lukematta.

Viime vuoden iskun jälkeen ilmestyi erikoisnumero, jota myytiin miljoonia kappaleita. Kun sen avasi, ensimmäinen kuva esitti tutisevaa vanhaa nunnaa. Hän oli sisar Emmanuelle, joka oli kuollut vähän aiemmin.

Sisar Emmanuelle oli Ranskan rakastetuimpia ihmisiä. Hän vietti vuosikymmeniä Kairon köyhimmässä kaupunginosassa, jossa eletään lajittelemalla roskia. Sinne hän perusti sairastupia ja orpokoteja. Hän sai kunniamerkkejä muttei silti arkaillut sanoa vallanpitäjille, mitä ajatteli.

Charlie Hebdon kuvassa sisar Emmanuelle sanoo: ”Maan päällä minä masturboin, mutta täällä paratiisissa saan imeä kyrpiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • charlie hebdo
 • huumori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Yle: Berner ehdottaa isoja alennuksia autoilun verotukseen

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Cheekistä tekeillä miljoonaelokuva – Taustalla nimekkäitä tekijöitä, ensi-ilta olisi jo vuoden päästä

  7. 7

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  8. 8

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  9. 9

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  10. 10

   Italian keskiosiin iski useita maanjäristyksiä – Rooman metro evakuoitu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  5. 5

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  6. 6

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  7. 7

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  8. 8

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  9. 9

   Vanhemmat ovat menneet digiloikasta sekaisin, ja siksi monien lasten sanavarasto laahaa pahasti jäljessä

  10. 10

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää