Valikko
Kuukausiliite

Sananvapauden symbolina puolustettu satiirilehti Charlie Hebdo on huonoa huumoria ja alapääjuttuja

Hyökkäyksestä pariisilaisen huumorilehden toimitukseen tuli vuosi. Nyt oli hyvä hetki lukea se lehti.

Satiirilehti Charlie Hebdon uusi numero saapui vihdoin. Se ilmestyi lehteen tehdyn terrori-iskun vuosipäivänä, eikä sitä saanut ostaa kuin kaksi kappaletta kerrallaan. Suomeen lehti piti tilata Pariisista.

Lehti tuli kuuluisaksi, kun terroristit hyökkäsivät sen toimitukseen tammikuussa 2015. Sitä on puolustettu sananvapauden symbolina. Vähemmän on puhuttu sen sisällöstä ja tasosta.

Otan lehden käteeni. On turbaanipäisiä muslimeita ja hulluja jihadisteja, perverssejä kardinaaleja karvaisine takamuksineen. Se on tuttua Charlie Hebdo -kamaa. Lehtihän pilkkaa uskontoja. Se uskaltaa pilkata mitä vain, sillä se on Sananvapautta. Hienoa Ranskalaista Sananvapautta. Trikolori hulmutkoon!

Ja kyllä Charlie Hebdo pilkkaakin – muslimeja ja katolilaisia.

Mutta uskaltaako lehti pilkata kolmatta suurta Lähi-idän uskontoa: juutalaisuutta? En ole ensimmäinen, joka kysyy sitä. Jos rienataan uskontoja, pitää rienata tasapuolisesti. Sitä Charlie Hebdo ei tee.

Vuonna 2008 Charlie Hebdon piirtäjä Siné kirjoitti satiirisen kolumnin presidentti Nicolas Sarkozyn pojasta Jeanista. Tämä oli kääntynyt yllättäen juutalaiseen uskoon, jotta pääsisi naimisiin rikkaan juutalaissuvun perillisen kanssa.

Lehti erotti piirtäjänsä, koska tämä oli osoittautunut antisemiitiksi.

Moni muslimi yritti muistuttaa tapauksesta viime talven Charlie-huuman aikaan.

Toki Charlie Hebdon kuvissa esiintyy myös koukkunokkainen ja mustakaapuinen ortodoksijuutalainen. Mutta aina sellaisessa yhteydessä, jossa ovat myös muiden uskontojen edustajat.

Enkä tässä nyt kärtä juutalaisten pilkkaa. Mutta kiinnostaisi nähdä, mihin Charlie Hebdon rohkeus riittää.

Siksi vähän hätkähdin, kun löysin uudesta numerosta piirroksen, jossa valkopartaiset ortodoksijuutalaiset hätäilevät: Toora-käärö on kadonnut! Katsoja näkee, että yhden housunkauluksesta pistää esiin jotakin, joka näyttää vessapaperirullalta.

Viereisessä kuvassa katolisen kardinaalin kaavun liepeistä ponnahtaa esiin ristinmuotoinen erektio.

Jokainen uskonto saa vuorollaan vastaavanlaisen ”vitsin”.

Että tällaisen lehden puolustamiseksi miljoonat marssivat. Kaikin mokomin. Epäilemättä he olisivat marssineet myös Seiska-lehden puolesta. Sananvapauden nimissä.

Kyllä huonoa huumoria saa olla. Ja pippeli–pylly-juttuja. Mutta mitä muuta tässä Charlie Hebdon numerossa olikaan? Monta sivua viime tammikuun murhenäytelmän marttyyriutta, taas kerran. Saatujen kiitosten toisteluja, itseihailua ja patetiaa. Sellainen istuu huonosti räävittömään satiirilehteen.

Metritolkulla pitkäpiimäisiä juttuja siitä, kuinka he ovat oikeassa. Monta juttua, jotka jauhavat laïcitéta, tunnuksettomuutta ja uskonnottomuutta. Ihan kuin lukisi ateistista Vartiotornia. Huumoria ei edes yritetä.

Pahkasika oli parempi.

Yksi lehden vastustajista on koomikko Dieudonné Mbala Mbala, joka on hyvin suosittu varsinkin Pariisin lähiöissä. Hän on oikea antisemiitti ja holokaustin kieltäjä ja saanut siitä useita oikeustuomioita. Mutta aika hauska.

Ranskassahan holokaustin kieltäminen on rikos. Oli myös hiuskarvan varassa, että Armenian kansanmurhan kieltäminenkin olisi kriminalisoitu.

Tämä ranskalainen sananvapaus on sitten monimutkainen asia.

Kyllä Charlie Hebdo uskaltaakin. Lehdessä on ilmestynyt monta piirrosta, jotka esittävät Turkin rannikolla hukkunutta pikkupoikaa. Niistä tuli laaja kohu. Yhdessä piirroksessa rannalla oli McDonald’sin mainos, joka kertoi kahden lapsen syövän yhden hinnalla.

Senkin saivat puolustajat vielä väännettyä Euroopan ja kapitalismin arvosteluksi. Mutta sitten tuli kuva, jossa hukkuneesta pikku­pojasta sanottiin, että jos hän olisi saanut kasvaa isoksi, hänkin olisi päässyt Kölniin ”puristelemaan perseitä”.

Pidän räävittömästä huumorista. Mutta ei taida olla Charlie Hebdosta pilailemaan viime talven terrori-iskulla. Tai holokaustilla? Onkohan se uskaltanut pilailla edes Ranskan vastarintaliikkeellä?

Kerron vielä yhden esimerkin siitä, miten Charlie Hebdossa ymmärretään rohkeus ja huumori. Ne, jotka pahoittavat mielensä rumista sanoista, voivat jättää lopun lukematta.

Viime vuoden iskun jälkeen ilmestyi erikoisnumero, jota myytiin miljoonia kappaleita. Kun sen avasi, ensimmäinen kuva esitti tutisevaa vanhaa nunnaa. Hän oli sisar Emmanuelle, joka oli kuollut vähän aiemmin.

Sisar Emmanuelle oli Ranskan rakastetuimpia ihmisiä. Hän vietti vuosikymmeniä Kairon köyhimmässä kaupunginosassa, jossa eletään lajittelemalla roskia. Sinne hän perusti sairastupia ja orpokoteja. Hän sai kunniamerkkejä muttei silti arkaillut sanoa vallanpitäjille, mitä ajatteli.

Charlie Hebdon kuvassa sisar Emmanuelle sanoo: ”Maan päällä minä masturboin, mutta täällä paratiisissa saan imeä kyrpiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • charlie hebdo
 • Huumori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  7. 7

   Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?

  8. 8

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää