Kuukausiliite

Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

Taiteilija Miina Äkkijyrkän tytärtä Pihlajaa ärsyttivät teininä äidin räikeät vaatteet ja mustavalkoiset mielipiteet.

Pihlaja Ahlava:

Äitini on räiskyvä tulisielu, jolle arjen pyörittäminen on aina ollut vähän vaikeaa. Kun olin lapsi, hän ei halunnut omaksua rutiineja, eikä minulla ja kahdella sisaruksellani ollut esimerkiksi nukkumaanmenoaikoja. Totuin siihen, että arkemme muuttuu jatkuvasti. Elimme päivä kerrallaan.

Meillä oli Orimattilassa Artjärvellä maatila pihattoineen ja navettoineen ja paljon veistoksia, joiden päällä sain kiipeillä. Ollessani kuusivuotias muutimme lehmien ja hevosten kanssa Skatan tilalle Helsingin Vuosaareen. Siellä asuminen oli uskomattoman siistiä.

Perheemme apuna oli muutamia ihmisiä, jotka auttoivat äitiä niin lehmien kuin meidän lasten hoidossa. Kun äidillä oli projekteja, asuin naapurissa. Myös lukioikäisenä asuin pari kuukautta tuttavaperheemme luona. Oli virkistävää kokeilla systemaattisempaa arkea, jossa ruoka oli pöydässä aina tiettyyn aikaan.

Minulla ja sisaruksillani on jokaisella eri isä. Ja se, miten äiti tapasi omani, onkin hauska tarina. Äiti lähti hakemaan kukolle piimää. Hän päätyi kuppilaan, jossa hän bongasi vakavakatseisen miehen. Äiti halusi hankkia vielä yhden lapsen ja ajatteli, että siinä on harkitseva, hyvä ihminen. Isä oli kuitenkin jo naimisissa, joten äiti kasvatti minut yksin. Hän oli yksin isäntä ja emäntä, koko setti.

Äiti on aina ollut tosi itsenäinen. Hän on ollut naimisissa työnsä ja lehmiensä kanssa, eikä niiden ylitse ole kukaan mies mennyt.

Noin kuusivuotiaana aloin ymmärtää, että ystävilläni on isä, mutta minulla ei. Äiti oli tosi rehellinen taustastani ja sanoi minun syntyneen lyhyestä ja ytimekkäästä rakkaudesta. Hänen avoimuutensa takia isättömyys ei tuntunut häpeälliseltä tai surulliselta, mutta vanhemmiten minulle syntyi halu rakentaa perhe. Naimisiin meneminen oli minulle iso juttu.

Teininä ajattelin, ettei äiti ole yhteiskuntakelpoinen. Minua ärsytti, että hän pukeutuu niin räikeisiin vaatteisiin. Hänen mielipiteensä olivat tosi mustavalkoisia. Aina tuntui, että ihmiset tuijottavat. Koin sen ahdistavana ja nolona. Kritisoin usein hänen käytöstapojaan.

Teininä en ymmärtänyt äidin luomistyötä. Kun veistosprojekti oli kesken, se vaati häneltä paljon henkistä prosessoimista. Kun rupesin väärässä kohtaa aukomaan, hän romahti ja alkoi itkeä. Kun huomasin tuhon, pyytelin sitten anteeksi. Äiti on niin herkkä.

18-vuotiaana muutin ulkomaille. Näin maailmaa ja ymmärsin suomalaisten olevan aika tuomitsevia. Huomasin itsekin kasvaneeni sellaiseksi. Onneksi ymmärsin, ettei ole väärin olla erilainen, se on vain mielenkiintoista.

Asuin kaksi vuotta Australiassa, sitten vuoden Singaporessa. Äiti oli kannustanut minua matkustamaan, mutta lähtöni oli silti hänelle kova paikka. Hän oli hyvin huolissaan minusta ja soitti aluksi melkein joka päivä.

Äiti on kotoisin Lappetelän kylästä Iisalmen läheltä. Hän oli vanhin neljästä sisaruksesta, ja hänen lapsuudenkodissaan oli paljon kyyttöjä ja muita eläimiä. Äidinäiti oli vakava ja harras körttiläinen karjakko, äidinisä taas humoristinen ja taiteeseen menevä kanttori.

Äiti on syvästi rehellinen ihminen. Me lapset olemme saaneet tehdä mokia, mutta valehtelu on äidille raskas petos. Pahimmillaan hän on ollut minulle tosi raivona, muttei koskaan oikeasti vakavien asioiden takia. Esimerkiksi jäädessäni lukiossa monen kuukauden lintsaamisesta kiinni hän oli tosi cool.

Vaikka vanhemmiten äidin tulinen temperamentti onkin vähän rauhoittunut, ihmiset eivät silti tule aina hänen kanssaan toimeen.

Lehmistä hän ei voi varmasti koskaan lakata pitämästä. Ne ovat kuin happea hänen luovuudelleen. Niiden kanssa oleminen on äidille myös hyvin tärkeä sosiaalisuuden muoto.

Isoäitinä hän on fantastinen. Poikani kanssa äiti on kuin kävelevä teatteriesitys, joka saa arjen muuttumaan seikkailuksi.

Tultuani itse vanhemmaksi olen miettinyt, miten äiti pärjäsi kolmen lapsen ja lehmien kanssa yksin. Mutta äiti onkin selviytyjä. Hänen ansiostaan minustakin on tullut rohkea.”

Miina Äkkijyrkkä:

Pilli oli erittäin rakastettu ja toivottu lapsi. Minulla oli jo tytär ja poika, ja Pilli putosi siihen joukon jatkoksi.

Pilli oli perheemme ilopilleri ja kova tyyppi jo lapsena. Ensimmäisiksi sanoikseen hän ei sanonut äiti, vaan puuroo, ruokaa. Luonteeltaan Pilli on rohkea, vakaa ja harkitseva. Kaiken maailman tuulet eivät puhalla häntä nurin.

Kova juttu kaikille lapsilleni oli, kun minä alkoholisoiduin Pillin ollessa ihan pieni. Aloin juoda pysyäkseni hengissä ja välttääkseni tulemasta hulluksi, sillä perheessämme tapahtui syviä tragedioita, elämän ja kuoleman kysymyksiä, joista en halua puhua.

Se oli raskasta aikaa lapsille, he joutuivat kokemaan hirveyksiä. ’Perkele, kuka on tahrinut mun piirrustuksen, kenen kädenjäljet tässä on?’ Kun on temperamenttia ja herkkyyttä, siitä tulee melkomoista säpläkkää, huutamista, kiroilua ja ties mitä perheväkivaltaa.

Jumalan armosta kuitenkin raitistuin vuonna 1993. Pilli oli silloin kolme. Elämäni vaikeimpia asioita on ollut ajatella, miten lasten psyyke pysyy kaiken tuon jälkeen kasassa. Kun heillä on ollut aikuisena murheita tai itsetunto-ongelmia, olen miettinyt, että olenko syönyt heistä vahvuuden, olenko ollut liian rankka kokemus. Vanhetessa tosin moni ikävä asia on hävinnyt mielestäni. Lapset kyllä muistavat ja ihmettelevät, että onko äiti muistisairas.

Olen aina tehnyt ahkerasti töitä. Säpinä on ollut kova ja kalenterissa minuuttiaikataulu. Pahin ristiriita taiteilijan työn ja pienten lasten kanssa oli se, ettei yhtäjaksoista keskittymisaikaa ole paljon. Teinkin nuorempana paljon töitä yöllä. Keksin myös lasten pysyvän tyytyväisinä, kun he saavat tohria värejäni. Levitin paperit lattialle, jossa he ryömivät. Kun näin hyvän kuvion, nappasin sen ja pistin kuivumaan, ja sitten poimin lehmät sieltä esiin.

Selvisin yksinhuoltajana, sillä minulla oli ainakin kuusi tuttua perhettä, jos lapset tarvitsi jättää jonnekin. Olen saanut erityishyvää kohtelua uskovaisilta. Vaikka minulla on epäsosiaalisen ihmisen maine, heidän kanssaan olen joutunut tulemaan jollain lailla toimeen – eihän sitä kenen tahansa lapsia oteta hoitoon.

Periaatteeni on ollut, että jokaiselle lapselleni jää muistoja omalta pihalta, ja Pillillä se paikka oli Skata. Meillä oli siellä 105 lehmää, viisi hevosta, kaksisataa kanaa, kahdeksan koiraa ja 35 kissaa. Loin paskaa 1 500 kiloa päivässä.

Koko peltiveistostuotantoni syntyi Skatassa. Mutta sitten meidät häädettiin, eikä peltiveistoksia ole sen jälkeen syntynyt. Tarvitsen onnellisen ympäristön luodakseni.

Pahin šokki, jonka Pilli on aiheuttanut, oli koulusta pinnaaminen lukion ensimmäisellä. Olin ajamassa lehmille biojätekuormaa Herttoniemessä, kun opettaja soitti, ettei heillä ole sellaiselle oppilaalle paikkaa, josta ei ole mitään merkintää viiteen kuukauteen. Olin että mitä häh? Olin vienyt Pillin monta kertaa aamutakissani autolla Rastilan metroasemalle, mutta Pilli ei ollutkaan mennyt kouluun vaan kahvilaan. Purin kuorman itkien ja päätin, että tänä päivänä paljastetaan, mitä on tapahtunut. Otin naapurin Päivin avukseni, koska pelkäsin ylireagoivani. Me saatiin Pilli heti kiinni, ja sitten tehtiin toimintasuunnitelma koulussa.

Lopulta Pilli läpäisi lukion. Hän oli aina erittäin suosittu oppilas, aktiivinen juhlien järjestäjä, mutta ei mikään lukutoukka.

Kun Pillin isä sanoi, ettei halua roolia hänen elämässään, Pillin maailma meni murskaksi. Nykyään hän ei kuitenkaan ole katkera, vaan ymmärtää isänsä ratkaisun. En minäkään ole katkera. Onhan Pilli saanut isältään hyvät, vahvat geenit. Haluaisin kyllä, että tämä olisi joskus perhejuhlissa mukana vaimonsa kanssa.

Rakkauselämän suhteen olen yksinäinen seikkailija. Enkä minä ihmisistä hirveästi edes pidä, en ainakaan niin paljon kuin eläimistä. Lapset ovat tietenkin eri kategoriaa, ovathan he minun lihaani ja vertani. Ystävätkin ovat läheisiä, mutta viihdyn hyvin omissa oloissani. Ihailijat ja hihasta pyyhkijät tuntuvat ihmisrosvoilta. Heidän puolestaan pitäisi elää raisua elämää, vaikka olenkin vain tämmöinen nössö vanha mummu kuvanveistäjä.

Pilli on minua paljon parempi ihmissuhteissa. Lapsena en tutustunut ulkopuolisiin ihmisiin. Äiti eristi minut ja pani vasikkakarsinaan, koska olin niin vilkas. Työnsin herneitä sisarusteni sieraimiin ja korviin, kiipeilin lampuissa ja löin yöastian vesikorvoon, mitä vaan.

Ensimmäiset veistokseni tein ennen kansakoulua. Jos on visuaalinen maailmankäsitys ja mielenherkkyys, sitä ei voi väistää. Minua kannusti sekin, että äitini oli niin vastahankainen. Hänen mielestään vain ruumiillinen työ oli oikeaa työtä. Isä oli toista maata. Hän sanoi minulle jo lapsena, että sinusta tulee kuvanveistäjä, rakennetaan tuonne mäkeen ateljee.

Pidän itseäni omistautuvana äitinä. Olen lapsilleni kuin tankki, vankkumaton. Minua voi ampuakin, mutta ei minuun tule kuin naarmu. Meillä on ollut melkein liiankin avoin perhe. Meillä on puhuttu kaikki jumalat ja seksit jo pienenä. Pillilläkin on aina ollut hirmu luova käsitys siitä, kuinka erilaisissa olosuhteissa ihmiset voivat saada alkunsa.

Nykyisin yritämme päästä etäämmäs toisistamme. Mutta jos joku lapsista pitää minusta hengähdystaukoa, itken ja suren, miten epäonnistunut äiti olen. Missä on tapahtunut virhe, enkö ole ymmärtänyt tarpeeksi heidän temperamenttityyppiään ja herkkyystasoaan?

Pillin äitiys on yhdistänyt meitä erittäin paljon. Olen hoitanut Pillin poikaa kolmena päivänä viikossa, kun Pilli käy kokkikoulussa. Olin synnytyksessäkin mukana. Pilli sanoi minulle jo nuorena, että haluaa minut sinne.

Toivon, että Pilli on oppinut minulta rohkeutta ja perinyt luottamuksen Jumalaan. Olen halunnut välittää hänelle ajatuksen, että mihin hän ryhtyykin, kannattaa sinnitellä, vaikka tuleekin vaikeuksia. Minua itseäni on aina kiinnostanut elämässä semmoinen, mikä tuntuu muista mahdottomalta. Kohtuullinen kärsimys antaa ihmiselle näköalaa. Silloin voi nähdä simppelitkin asiat hyvinä.”

Miina Äkkijyrkkä, 66, on kuvanveistäjä ja suomalaisen nautakarjan eli kyyttöjen puolustaja. Hänen nimensä oli alkujaan Riitta Loiva.

Pihlaja Ahlava, 25, opiskelee kokiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhesiteitä
 • Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  5. 5

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää