Annikki Karvisen kodin on sisustanut poppanasuunnittelija, mutta tunnelman luo Olavi Virta

”Inhoan kokovalkoisia sisustuksia”, Annikki Karvinen julistaa.

”Inhoan kokovalkoisia sisustuksia”, Annikki Karvinen julistaa. ”Television Kaunis koti -ohjelmassa on useimmiten pelkästään valkoisia koteja. Minä pidän väreistä.”

Ja se näkyy. Heti eteisen ovella tulee vastaan pinkillä poppanalla päällystetty tuoli, ja se on vain värikäs alkusoitto. Karvinen on luonut maineensa ja tehnyt elämäntyönsä poppanavaatteilla, joten poppanaa on myös kodin sisustuksessa.

”Tässä talossa poppana on kunniassaan”, Karvinen sanoo.

Tosi on! Olohuoneessa on kaksi poppanadivaania, toinen turkoosi ja toinen sähkönsininen. Peräseinän huikean pitkän sohvan istuimet ovat kirkasta vihreää poppanaa.

Jopa olohuoneen kulmassa oleva antiikkisohva on verhoiltu kirkkaankeltaisella poppanalla.

”Tuo sohva oli minun ja Antsin ensimmäinen yhteinen huonekalu”, Karvinen sanoo.

Antsi on Annikin puoliso Anto, joka kuoli viime kesänä.

Anto mullisti Annikin elämän kaksi kertaa: silloin kun Annikki tapasi tulevan miehensä ja silloin kun hän menetti tämän. Molempia tapahtumia seurasi se, että Annikki alkoi luoda poppanoita ja perusti uuden yrityksen.

Ja tämän viimeisimmän yrityksen toimitilat nähdäkseen on mentävä talon alakertaan, uima-allasosastolle.

”Kun tapasin Antsin ensimmäisen kerran, hänellä oli vaaleanharmaa puku, vaaleanpunainen paita ja kirkkaanvihreä solmio. Ei kukaan pukeutunut vuonna 1956 niin. Antsi oli vaatefriikki.”

Annikkiin teki vaikutuksen myös Anton urheilullisuus.

”Antsi kilpaili telinevoimistelijana jopa Saksassa. Ja juhli naisten kanssa Reberbahnilla. Siitä on kuviakin. Sitten hän purjehti ja oli jääkiekkotuomari. Täällä kotona hän ui joka päivä.”

Mutta kun Anto kuoli, Annikki laittoi uima-altaan uuteen käyttöön. Hän rakennutti altaaseen kangasvaraston ja altaan päälle lattian. Näin hän sai tilat kutomolle, jossa hän voi taas luoda uutta.

Vuosi sitten Annikki Karvinen Oy ja esimerkiksi lippulaivamyymälä Pohjoisesplanadilla siirtyivät sukupolvenvaihdoksen myötä perheen kahdelle lapselle, Katille ja Aapolle. Annikilla itsellään on nyt toiminimi Annikki Karvinen, ja sen nimissä 85-vuotias suunnittelija luo uusia poppanavaatteita. Hän on ensi syksynä osallistumassa suureen näyttelyynkin.

”Aloitin nuorena kutomalla poppanaa saunatuvassa. Toiseen lastenhuoneeseen sijoitin kaksi ompelijaa. Olen palannut alkuun. Teen taas töitä saunatuvassa.”

Tämän suuren valkoisen talon suunnitteli Erkki Kantonen 1970-luvun lopussa. Kantonen oli tuolloin Jyväskylän kaupunginarkkitehti.

”Tarkoitus oli suunnitella edustuskoti, joka muistuttaisi vanhanaikaista suomalaista pirttiä ja jonne olisi kiva tuoda ulkomaisia vieraita. Halusimme yhden ison tilan, jossa voisimme näyttää kotona asiakkaille kokoelmia.”

Taloon tuli 500 neliötä kolmeen kerrokseen sekä näyttävä portaikko ja komeita takkoja. Arkkitehdin kanssa oltiin eri mieltä ainoastaan ikkunoista.

”Erkki olisi halunnut suuret ikkunat, mutta me halusimme pikkuruutuiset. Meidän mielestämme ne sopivat pirttiin. Olemme molemmat maalta, ja siellä oli ennen vanhaan pieniruutuisia ikkunoita.”

Lopputulos on hyvin annikkikarvismainen, kuin hänen suunnittelemansa poppanavaatteet: omaperäinen, selkeä, laadukas ja leikkisä.

”Eikä yliromanttinen ainakaan!”

Yhteen aikaan talossa vieraili bussilasteittain saksalaisia ja hollantilaisia vaatealan ihmisiä. Heitä saunotettiin, syötettiin ja vietiin tehtaalle katsomaan mallistoja.

”Ne ihailivat kauheasti tätä taloa. Yksikin saksalainen vaatekauppiasrouva sanoi, että hän haluaisi siirtää tämän Düsseldorfiin.”

”Mutta nyt tarjoan Olavi Virta -kakkua.”

Sen jälkeen kun Anto kuoli viime keväänä, Annikille on pitänyt seuraa Olavi Virta. Annikin suosikkilaulaja soi talossa jatkuvasti, ja valinnanvaraa riittää, sillä Karvisella on 601 Virran kappaletta. Lisäksi kovassa käytössä on Olavi Virran keittokirja. Virtahan oli aikamoinen kokki, ja Karvinen kokkaa nykyisin vain Virran reseptejä.

Kakussa on ananasta, ananasmehua, kirsikoita ja niin paljon voita, ettei ole ihme, että Olavilla oli jossain vaiheessa aika lailla painoa.

”Oli miten oli, minä laitan Virtaa soimaan.”

Vaateala oli Karvisen veressä ja kohtalo, sillä hänen äitinsä oli ompelija.

”Kun sain lapsena äidiltä pieniä tilkkuja, tein niistä nukeille vaatteita. Ajattelin perustaa nukenvaatekaupan.”

Nuorena aikuisena Karvinen opiskeli kudontaa ja ompelua ja suunnitteli suksisauvalla lumihankeen, millainen hänen vaateliikkeestään jonain päivänä tulisi.

Unelmat alkoivat toteutua 1970-luvulla, ja ekonomiksi kouluttautunut Anto jätti päivätyönsä tullissa ja ryhtyi yrityksen toimitusjohtajaksi. Pariskunta ajoi Kööpenhaminan messuille ensi kerran vuonna 1975. Matka taitettiin pakettiautolla, niin kuin kymmenet kerrat sen jälkeenkin. Myyjänä ja mallina toimi aina aikansa mallikuuluisuus Anneli Cederberg, mutta hän sai lentää Kööpenhaminaan.

Pikkuhiljaa Annikki Karvisesta, suunnittelijasta ja yrityksestä, alkoi kutoutua ja punoutua aikamoinen menestys. Karviset laajensivat myyntimatkojaan Tukholmaan, Düsseldorfiin, Müncheniin ja New Yorkiin, missä heillä oli jopa tytäryhtiö.

”Ja oli Annikki Karvisen myymälöitä myös Saksassa ja Japanissa.”

Parhaina vuosina Annikki Karvinen työllisti 70 henkeä, esiintyi parissakymmenessä televisio-ohjelmassa, palkittiin Suomi-palkinnolla ja Pro Finlandialla ja sai neljästi kutsun Linnan juhliin.

Vaatesuunnittelussa – ja sisustuksessa – Karvinen pitää geometriasta.

”Olen tällainen kulmikas Karvinen. Tykkään neliöistä ja kolmioista.”

Sisustuksessa on oltava myös selkeä rytmi.

”Kun teen vaatteita ihmisille tai sisustan kotona, rytmiä pitää olla. Ihan niin kuin musiikin tekijöillä.”

Ennen kaikkea silmiin pistävät Karvisen loistavat värit, jotka ulottuvat jopa keittiöön. Aluksi se oli musta mutta nykyisin kirkkaankeltainen.

”On kuin aurinko paistaisi keittiössä.”

Ja vaikka Karvinen on rohkea ja rento sisustaja, ihan mitä tahansa hän ei sentään omaan kotiinsa suvaitse: ikkunaverhoilla ei ole tähän taloon asiaa.

”Niin, rättejä en halunnut ikkunoihin. Olen jopa ajatellut, etten myy tätä taloa sellaiselle, joka haluaa laittaa tänne puhviverhot”, Annikki Karvinen sanoo ja nauraa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  6. 6

   HS seuraa: Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus päättyi – Putin sanoi antavansa arvoa sille, että Suomi pyrkii kehittämään ”itsenäistä ja tasapainoista” ulkopolitiikkaa

  7. 7

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  8. 8

   Putin lähetti terveisiä kaikille hänelle vilkuttaneille savonlinnalaisille, Niinistö valitteli Ukrainan tilannetta

  9. 9

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  10. 10

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää