Valikko

Annikki Karvisen kodin on sisustanut poppanasuunnittelija, mutta tunnelman luo Olavi Virta

”Inhoan kokovalkoisia sisustuksia”, Annikki Karvinen julistaa.

”Inhoan kokovalkoisia sisustuksia”, Annikki Karvinen julistaa. ”Television Kaunis koti -ohjelmassa on useimmiten pelkästään valkoisia koteja. Minä pidän väreistä.”

Ja se näkyy. Heti eteisen ovella tulee vastaan pinkillä poppanalla päällystetty tuoli, ja se on vain värikäs alkusoitto. Karvinen on luonut maineensa ja tehnyt elämäntyönsä poppanavaatteilla, joten poppanaa on myös kodin sisustuksessa.

”Tässä talossa poppana on kunniassaan”, Karvinen sanoo.

Tosi on! Olohuoneessa on kaksi poppanadivaania, toinen turkoosi ja toinen sähkönsininen. Peräseinän huikean pitkän sohvan istuimet ovat kirkasta vihreää poppanaa.

Jopa olohuoneen kulmassa oleva antiikkisohva on verhoiltu kirkkaankeltaisella poppanalla.

”Tuo sohva oli minun ja Antsin ensimmäinen yhteinen huonekalu”, Karvinen sanoo.

Antsi on Annikin puoliso Anto, joka kuoli viime kesänä.

Anto mullisti Annikin elämän kaksi kertaa: silloin kun Annikki tapasi tulevan miehensä ja silloin kun hän menetti tämän. Molempia tapahtumia seurasi se, että Annikki alkoi luoda poppanoita ja perusti uuden yrityksen.

Ja tämän viimeisimmän yrityksen toimitilat nähdäkseen on mentävä talon alakertaan, uima-allasosastolle.

”Kun tapasin Antsin ensimmäisen kerran, hänellä oli vaaleanharmaa puku, vaaleanpunainen paita ja kirkkaanvihreä solmio. Ei kukaan pukeutunut vuonna 1956 niin. Antsi oli vaatefriikki.”

Annikkiin teki vaikutuksen myös Anton urheilullisuus.

”Antsi kilpaili telinevoimistelijana jopa Saksassa. Ja juhli naisten kanssa Reberbahnilla. Siitä on kuviakin. Sitten hän purjehti ja oli jääkiekkotuomari. Täällä kotona hän ui joka päivä.”

Mutta kun Anto kuoli, Annikki laittoi uima-altaan uuteen käyttöön. Hän rakennutti altaaseen kangasvaraston ja altaan päälle lattian. Näin hän sai tilat kutomolle, jossa hän voi taas luoda uutta.

Vuosi sitten Annikki Karvinen Oy ja esimerkiksi lippulaivamyymälä Pohjoisesplanadilla siirtyivät sukupolvenvaihdoksen myötä perheen kahdelle lapselle, Katille ja Aapolle. Annikilla itsellään on nyt toiminimi Annikki Karvinen, ja sen nimissä 85-vuotias suunnittelija luo uusia poppanavaatteita. Hän on ensi syksynä osallistumassa suureen näyttelyynkin.

”Aloitin nuorena kutomalla poppanaa saunatuvassa. Toiseen lastenhuoneeseen sijoitin kaksi ompelijaa. Olen palannut alkuun. Teen taas töitä saunatuvassa.”

Tämän suuren valkoisen talon suunnitteli Erkki Kantonen 1970-luvun lopussa. Kantonen oli tuolloin Jyväskylän kaupunginarkkitehti.

”Tarkoitus oli suunnitella edustuskoti, joka muistuttaisi vanhanaikaista suomalaista pirttiä ja jonne olisi kiva tuoda ulkomaisia vieraita. Halusimme yhden ison tilan, jossa voisimme näyttää kotona asiakkaille kokoelmia.”

Taloon tuli 500 neliötä kolmeen kerrokseen sekä näyttävä portaikko ja komeita takkoja. Arkkitehdin kanssa oltiin eri mieltä ainoastaan ikkunoista.

”Erkki olisi halunnut suuret ikkunat, mutta me halusimme pikkuruutuiset. Meidän mielestämme ne sopivat pirttiin. Olemme molemmat maalta, ja siellä oli ennen vanhaan pieniruutuisia ikkunoita.”

Lopputulos on hyvin annikkikarvismainen, kuin hänen suunnittelemansa poppanavaatteet: omaperäinen, selkeä, laadukas ja leikkisä.

”Eikä yliromanttinen ainakaan!”

Yhteen aikaan talossa vieraili bussilasteittain saksalaisia ja hollantilaisia vaatealan ihmisiä. Heitä saunotettiin, syötettiin ja vietiin tehtaalle katsomaan mallistoja.

”Ne ihailivat kauheasti tätä taloa. Yksikin saksalainen vaatekauppiasrouva sanoi, että hän haluaisi siirtää tämän Düsseldorfiin.”

”Mutta nyt tarjoan Olavi Virta -kakkua.”

Sen jälkeen kun Anto kuoli viime keväänä, Annikille on pitänyt seuraa Olavi Virta. Annikin suosikkilaulaja soi talossa jatkuvasti, ja valinnanvaraa riittää, sillä Karvisella on 601 Virran kappaletta. Lisäksi kovassa käytössä on Olavi Virran keittokirja. Virtahan oli aikamoinen kokki, ja Karvinen kokkaa nykyisin vain Virran reseptejä.

Kakussa on ananasta, ananasmehua, kirsikoita ja niin paljon voita, ettei ole ihme, että Olavilla oli jossain vaiheessa aika lailla painoa.

”Oli miten oli, minä laitan Virtaa soimaan.”

Vaateala oli Karvisen veressä ja kohtalo, sillä hänen äitinsä oli ompelija.

”Kun sain lapsena äidiltä pieniä tilkkuja, tein niistä nukeille vaatteita. Ajattelin perustaa nukenvaatekaupan.”

Nuorena aikuisena Karvinen opiskeli kudontaa ja ompelua ja suunnitteli suksisauvalla lumihankeen, millainen hänen vaateliikkeestään jonain päivänä tulisi.

Unelmat alkoivat toteutua 1970-luvulla, ja ekonomiksi kouluttautunut Anto jätti päivätyönsä tullissa ja ryhtyi yrityksen toimitusjohtajaksi. Pariskunta ajoi Kööpenhaminan messuille ensi kerran vuonna 1975. Matka taitettiin pakettiautolla, niin kuin kymmenet kerrat sen jälkeenkin. Myyjänä ja mallina toimi aina aikansa mallikuuluisuus Anneli Cederberg, mutta hän sai lentää Kööpenhaminaan.

Pikkuhiljaa Annikki Karvisesta, suunnittelijasta ja yrityksestä, alkoi kutoutua ja punoutua aikamoinen menestys. Karviset laajensivat myyntimatkojaan Tukholmaan, Düsseldorfiin, Müncheniin ja New Yorkiin, missä heillä oli jopa tytäryhtiö.

”Ja oli Annikki Karvisen myymälöitä myös Saksassa ja Japanissa.”

Parhaina vuosina Annikki Karvinen työllisti 70 henkeä, esiintyi parissakymmenessä televisio-ohjelmassa, palkittiin Suomi-palkinnolla ja Pro Finlandialla ja sai neljästi kutsun Linnan juhliin.

Vaatesuunnittelussa – ja sisustuksessa – Karvinen pitää geometriasta.

”Olen tällainen kulmikas Karvinen. Tykkään neliöistä ja kolmioista.”

Sisustuksessa on oltava myös selkeä rytmi.

”Kun teen vaatteita ihmisille tai sisustan kotona, rytmiä pitää olla. Ihan niin kuin musiikin tekijöillä.”

Ennen kaikkea silmiin pistävät Karvisen loistavat värit, jotka ulottuvat jopa keittiöön. Aluksi se oli musta mutta nykyisin kirkkaankeltainen.

”On kuin aurinko paistaisi keittiössä.”

Ja vaikka Karvinen on rohkea ja rento sisustaja, ihan mitä tahansa hän ei sentään omaan kotiinsa suvaitse: ikkunaverhoilla ei ole tähän taloon asiaa.

”Niin, rättejä en halunnut ikkunoihin. Olen jopa ajatellut, etten myy tätä taloa sellaiselle, joka haluaa laittaa tänne puhviverhot”, Annikki Karvinen sanoo ja nauraa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  5. 5

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää