Valikko
Kuukausiliite

Missä on nyt Pelimanne-yhtyeen Kyösti Roth? Auttamassa Bulgariasta ja Romaniasta tulevia romanikerjäläisiä

Kyösti Roth tuli tunnetuksi Pelimanneissa, mutta nyt hän auttaa Romaniasta ja Bulgariasta tulevia romanikerjäläisiä.

Maanantaina lokakuun 11. päivänä 1993 valtakunnanoikeus kokoontui käsittelemään kansanedustaja Kauko Juhantalon (kesk) historiallista koplausoikeudenkäyntiä.

Illalla kansakunta rentoutui. Kotisohvilla saattoi napsauttaa päälle minkä tahansa kolmesta tv-kanavasta.

Kolmoskanavalla jännitettiin Syksyn sävel -laulukilpailu. Elettiin jo nykyaikaa, joten kuka tahansa saattoi ilmaista suosikkinsa soittamalla 9700-alkuiseen äänestysnumeroon. Yli 50 000 kansalaista soittikin.

Kilpailu tiivistyi Tony Montanan, Heidi Kyrön ja romaniduo Pelimannejen väliseksi kamppailuksi. Lopulta Pelimannet päihitti Heidi Kyrön muutaman sadan äänen erolla.

Kyösti Rothin ja Erno Enrothin voittokap­pale Amore pysytteli listoilla viikkokausia Haddawayn, Neon 2:n, Culture Beatin ja muiden ysäriartistien seassa.

Rothin makuuhuonetta Maunulassa hallitsee valtava syntetisaattori, aito jäänne 1990-luvulta. Se on ahkerassa käytössä, vaikka keikkailu on jo jäänyt.

62-vuotias Roth on eläkkeellä, mutta hän vetää Maunulassa romaninuorille musiikki­työpajaa. ”Olen sanonut nuorille, että minua ei saa teititellä eikä hävetä, vaikka olen vanha”, Roth sanoo.

Roth varttui lastenkodissa, mutta lähti sieltä 15-vuotiaana ravintolamuusikoksi.

Tanssiyhtyeissä soittaminen oli 1970-luvulla raatamista. Tanssiravintolan kanssa saatettiin solmia sopimus kuukaudeksi kerrallaan.

Roth piiskasi itsekin yhtyettään.

”Määräsin kolme tuntia omaa harjoittelua, kolme tuntia yhtyeen kanssa, ja sitten soitettiin kuuden tunnin keikka.”

Vuonna 1977 Roth tuli uskoon. Hän kokosi romanipäivien keikkaa varten yhtyeen, jonka nimeksi tuli Freidiba Boodos. Se lauloi vain hengellisistä aiheista.

Yhtyeessä olivat mukana tuleva pelimannetoveri Erno Enroth sekä Rainer Friman. Sen keikkatahti oli kiivas, Rothin mukaan ”1500 keikkaa vuodessa”.

”Aloitimme aamuyhdeksältä yhdessä koulussa, ja välitunnin aikana siirryimme toiseen. Illalla saatoimme vielä esiintyä seurakunnan tilaisuudessa.”

Muutaman vuoden sitä jaksoi. Yhtye paloi pahasti loppuun, ja vuonna 1985 se hajosi. Friman singahti soolouralle jo seuraavana vuonna päästyään tangoprinssiksi.

Roth ja Enroth alkoivat soittaa taas yhdessä 1990-luvun alussa. Yhtyeellä ei ollut nimeä, joten sen joutui keksimään levymoguli Ile Vainio. ”Meillä olisi vain yksi ehdotus, ja sitä te ette varmasti hyväksy”, Vainio sanoi Rothille puhelimessa.

Kuultuaan ehdotuksen Roth nauroi, ja yhtyeestä tuli Pelimannet.

Syksyn Sävel -voiton jälkeen keikkakalenteri täyttyi nopeasti, mutta Roth ja Enroth heittäytyivät ensi töikseen hyväntekeväisyyteen.

He järjestivät 1994 tukikonsertin Bosnian sodan uhreille ja keräsivät rekkalasteittain vaate- ja ruoka-apua. Lehdissä napistiin, mikseivät he keskity kotimaan köyhiin.

Pelimannet voitti Syksyn sävelen vielä toisenkin kerran. Vuonna 1995 solistina oli Rothin serkku, tuolloin 16-vuotias Benja Roth.

Vuonna 1996 yhtye kuitenkin hakeutui konkurssiin ja katosi lavoilta.

Vuoden 2009 paikkeilla Suomeen alkoi tulla Romaniasta ja Bulgariasta romanikerjäläisiä.

Se teki Rothista aktivistin. ”Sanoin muille mustalaisille, että eihän tämä näin voi mennä. Nyt loppuu keskinäinen tappelu, ja aletaan auttaa.”

Roth keräsi ruokaa ja vaatteita ja vei apua Kalasataman romanileiriin.

Sittemmin hän on soitellut puolueiden puheenjohtajille kuultuaan tapauksista, joissa romanipoliitikkoja on savustettu ehdokaslistoilta. Ensi kevääksi Roth puuhaa Helsingin Kulttuuritalolle tilaisuutta, jossa yritetään saada romanien asioita kuntoon. Työn alla on myös musikaali romanien holokautista.

Yksi tapa olisi kannustaa romaneja yrittä­jiksi, koska yksityisellä puolella romanien on yhä lähes mahdoton saada töitä.

”Olemme olleet täällä 500 vuotta, mutta emme ole integroituneet.”

Itsekritiikistä eivät kaikki romanit pidä.

”Olen Suomen vihatuin mustalainen, ja rakastetuin”, Roth sanoo. ”Pitää sanoa suoraan, eikä hissutella.”

”Suomessa on paljon piilorasismia romaneita kohtaan. Mutta on turha kieltää, että meillä on ongelmia. Esimerkiksi naisten asema on romaniyhteisössä huono.”

Kyösti Roth, 62, on muusikko ja lauluntekijä, joka tuli tunnetuksi Pelimannet-yhtyeessä. Yhtye voitti Syksyn Sävelen kaksi kertaa 1990-luvulla. Nykyään Roth auttaa romanikerjäläisiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Missä hän on nyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää