Kuukausiliite    |   Vuosi Siperiassa

Siperiaan muuttaneen suomalaisperheen lapsella alkoi koulu – liikuntatunneilla pakkasraja on –45 astetta

Liikuntatunnilla harrastetaan jakutialaisia perinnelajeja

Tarkoitukseni oli viettää Siperiassa leppoisaa perhe- ja kirjailijaelämää, mutta toisin kävi. Suosittu venäläinen inosmi.ru -sivusto alkoi kääntää Kuukausiliitteen kirjoituksiani venäjäksi, ja ne ovat saaneet kymmeniätuhansia lukijoita.

Paikalliset mediat ovat pyytäneet haastatteluja. Kylämme vesikuskin mukaan kaikki puhuvat nyt meistä. Jakutskissa mies tuli kaupassa kysymään, olemmeko kenties ne suomalaiset. Hän jätti numeronsa ja pyysi ottamaan yhteyttä, jos tarvitsemme apua. Ammatiltaan hän on paleltumiin erikoistunut lääkäri.

Sananvalinnoissa onkin nyt syytä olla tarkkana: esimerkiksi kylämme terveydenhoitaja halusi täsmentää, ettei täällä ole ”jonkinnäköistä terveysasemaa”, kuten kirjoitin, ”vaan välskäri- ja kätilöpiste”.

Olen palannut nyt koulunpenkille – suoraan kyläkoulun tokaluokalle, jossa istun esikoisemme apuna ensimmäiset kouluviikot.

Rankkaa on molemmilla. Koulua on kuutena päivänä viikossa. Opetus on osin venäjäksi, osin sahaksi eli jakuutiksi. Lapsiparka ei ymmärrä kumpaakaan enkä minäkään jälkimmäistä.

Sahan tasavalta on Venäjällä siitä harvinainen paikka, että siellä saa koulussa vähemmistönkielistä opetusta. Esimerkiksi suomalais-ugrilaisissa tasavalloissa opetuskielenä on järjestään venäjä. Silti jo alle kouluikäiset lapset osaavat täällä venäjää, ja Jakutskissa monet tulevat puhumaan hyvää englantia.

Venäjällä harrastetaan armotonta koulushoppailua. Kaupungeissa on kouluja, joita vältetään, ja niitä, joihin on pääsykokeet.

Maalaiskouluja pidetään väliinputoajina. Opettajien palkat ovat niissä pienemmät, ja syrjäseuduille on vaikea houkutella henkilökuntaa. Yliopistoihin pyrittäessä maalaisnuoret ovat heikommassa asemassa. Yhä suurempi osa opiskelupaikoista on maksullisia, ja maalla tulotaso on alempi.

Jakutskissa eräs mies puisteli päätään, että tulemme Pisa-maasta ja laitamme lapsemme täkäläiseen kyläkouluun. Mutta on maalaiskoulussa etunsakin. Kun kaupungissa lapset opiskelevat 30 hengen ryhmissä kahdessa vuorossa, lapsemme luokalla on 12 oppilasta.

Koulussa on kyläkoulun tunnelma. Luokassa on rauhallista, enkä ole havainnut kiusaamista. Opettajia teititellään ja puhutellaan etu- ja isännimellä, mutta suurta etäisyyttä oppilaiden ja opettajien välillä ei silti ole.

Ruokailu on ilmainen, toisin kuin kaupungissa. Ja koulu on lähellä, mikä on talvella etu. Alaluokilla pakkasraja on nimittäin –45 astetta.

Koulu on kylän keskus, siellä pidetään kursseja ja konsertteja. Koululla on tietokoneita ja omat nettisivut. Ja kylän ainoat sisävessat.

Oppilaat käyttävät Venäjällä koulupukua. Tätä perustellaan yleensä tasa-arvolla, mutta epäilen oikeaksi syyksi mieltymystä univormuihin. Köyhän perheen budjettiin sadan euron koulupuku tekee ison loven.

Meihin on suhtauduttu joustavasti. Koulutoimenjohtaja päätti, että lapsemme saa päivittäin tukiopetusta venäjän kielessä.

Ensimmäiset viikot opettanut sijainen tosin oli sitä mieltä, että haittaamme opetusta. Täällä ei ole totuttu ummikkomamuihin. Mutta tämähän ei olekaan Strömsö vaan Siperia. Ja Siperia opettaa, Strömsö ei.

Opetus perustuu mallin toistoon ja lienee vähemmän keskustelevaa kuin Suomessa. Kaunokirjoitus on arvossaan – lapsi vääntää koukeroita jo melko hyvin.

Oppikirjat on painettu Moskovassa. Englannin kirjassa opitaan sanomaan ”I’m a hen” ja “We are not friends at all”. Kirjallisuutta opetetaan paljon – sahaksi ja venäjäksi yhteensä viisi tuntia viikossa.

Oma lempiaineeni on liikunta, vaikka se onkin täällä melko sotilaallista ja kilpailullista.

Oppituntien aiheet ovat konkreettisia: leuanveto, pikajuoksun lähtö ja lentopallon syöttö. Suoritukset arvostellaan ja pannaan järjestykseen. Tunnelma on kuitenkin hyvä. Lopuksi pelataan jotain tai harrastetaan jakuuttilajeja kuten ”härkätaistelua”, jossa vastustajaa vedetään päähän kietaistusta lenkistä.

Tytöt ja pojat urheilevat samassa ryhmässä, mutta tekevät osittain eri asioita.

Iltapäivisin koulussa on ilmaista kerhotoimintaa: jakuuttipainia, jakuuttiloikkaa ja kansallissoittimen eli munniharpun soittoa, mutta lapsemme päätti valita pienoismallikerhon.

Koululaisemme on alkanut edistyä venäjän kielessä. Tällä viikolla hänellä oli isälle pyyntö: älä enää tule kouluun. Se lienee paras kiitos palveluksistani.

Pietarista junalla lähettämämme matkatavaratkin saapuivat viimein perille. Aikaa meni luvatun kolmen viikon sijasta kuusi viikkoa, mutta tärkeintä on, että kaikki on tallella – osa tosin homeessa. Talvivaatteet tulivatkin jo tarpeeseen. Ja huussin lämpöistuin.

Toimittaja Jussi Konttinen kertoo tällä palstalla perheensä elämästä Siperiassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Vuosi Siperiassa
 • Siperia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pakettiauto ajoi väkijoukkoon Barcelonan keskustassa, poliisi kutsuu terrori-iskuksi – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  3. 3

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Miltä suomalainen näyttää tulevaisuudessa? Perimä muuttuu hitaasti, mutta sairastamme jo nyt meille uusia perinnöllisiä tauteja

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää