Kuukausiliite    |   Perhesiteitä

Ukkolan akat

Kuukausiliitteen Perhesiteitä-sarjassa sukulaiset kertovat toisistaan. Tv-toimittaja Sanna Ukkola vastustaa äidin auktoriteettia, sillä äiti Tuulikki Ukkola on käskenyt häntä vastustamaan auktoriteetteja.


Sanna Ukkola:

Kun äiti tulee huoneeseen, kaikki huomaavat hänet. Hän on iso persoonallisuus: määrätietoinen, vahva ja temperamenttinen. Äiti tietää mitä haluaa, ja hänellä on vahvat, joskus jopa mustavalkoiset mielipiteet.

Kun olin lapsi, äiti oli kauhean tarkka siitä, että menestyn koulussa. Hän oli tiukka ja ankara. Äiti oli myös sitä mieltä, että jos lapsella ei ole harrastuksia, hänestä tule jengiläinen. Niinpä harrastin kilpatanssia, balettia, ratsastusta, partiota, kuorolaulua ja pianon- sekä viulunsoittoa. Olin musiikkiluokalla ala- ja yläasteen, ja äiti vahti joka päivä vieressäni, että soitan tunnin. Se ärsytti. Lopetin soittamisen teini-iässä enkä ole sen koommin koskenutkaan pianoon.

Kotona ollessaan äiti katsoi koko ajan uutisia, luki lehtiä ja puhui yhteiskunnallisista asioista. Hän oli hirveän räväkkä kirjoittaja ja sitä kautta Oulussa tunnettu. Hän työskenteli Kalevassa politiikantoimittajana ja pääkirjoitustoimittajana. Hänen suorasanaiset kolumninsa herättivät huomiota.

Kun äiti valittiin liberaalien kansanedustajaksi, opiskelin sisäoppilaitoksessa Englannissa. Hän sanoi suorassa tv-lähetyksessä, että nyt tupakkaa ja äkkiä. Niin yllättynyt hän oli kansanedustajaksi pääsystään itsekin.

Vuoden kuluttua hänen valinnastaan tulin takaisin Suomeen ja menin lukioon. Koska vanhempani olivat joka itsenäisyyspäivä presidentinlinnassa, pidin kotonamme salabileitä. Kerran kotiimme lappasi tuntemattomia tyyppejä ja homma riistäytyi käsistä. Yksi ovista meni sijoiltaan ja jäin vanhemmilleni kiinni. Sain äidiltä nuhdesaarnan, mutta en mitään sen vakavampaa.

Äidin työ oli muille ihmisille isompi juttu kuin minulle. Koulussani opettajat puhuivat kansanedustajan tyttärestä, mutta minulla oli ihan muut asiat mielessä.

Äidillä on aina ollut selkeä visio siitä, miten minun pitäisi elää elämääni. Jos en ole taipunut, se on johtanut kitkaan ja konflikteihin. En ole tykännyt siitä, että äiti yrittää kontrolloida minua, ja olen kapinoinut häntä vastaan.

Parikymppisenä lähdin matkalle Torontoon, ja päätin, etten kerro äidille missä olen. Kun olin yhtenä päivänä hostellihuoneessani, minulle tultiin sanomaan, että minulle on puhelu. Se oli äiti. Hän oli soittanut kaikki Toronton nuorisohostellit läpi löytääkseen minut. En tiedä, mitä hän oikein pelkäsi.

Usein äidistä on ollut myös apua. Kävin kansainvälisen ib-lukion, jossa oli kirjoitukset normaalia myöhemmin. En ehtinyt hakea yliopistoihin Englannissa, ja päätin lähteä kaverini kanssa välivuodeksi Lontooseen tarjoilijaksi. Kun olin ollut siellä viikon, äiti soitti ja kertoi, että minulle olisi paikka Leedsin yliopistossa. Hän oli lähettänyt minulle kertomatta hakupaperini yliopiston sähköisen viestinnän linjalle, jonne olin ajatellut seuraavana vuonna hakea. En ollut tiennyt, että sinne voi päästä myös hakuajan jälkeen clearing-haussa.

Totta kai menin yliopistoon. Usein äiti on ollut ehdotuksineen ja mielipiteineen oikeassa. Koskaan hän ei ole ollut välinpitämätön tai etäinen, vaan aina kiinnostunut asioistani. Olen tiennyt, että äiti välittää ja rakastaa. Mutta minulla on ollut myös itsenäistymisvaiheeni, jolloin olen ottanut häneen tietoisesti etäisyyttä. Luultavasti suhteestamme johtuen minulle on tullut tietynlainen auktoriteettivastaisuus. Edelleenkään en pidä siitä, jos minulle kerrotaan, miten pitää elää.

Suhteemme on ollut hyvin räiskyvä siksikin, että olemme molemmat aika temperamenttisia ja vahvoja persoonia. Isän mukaan meitä yhdistää myös oikeudentaju. Mielestäni äiti tosin suhtautuu asioihin enemmän tunteella, minä taas olen pragmaattisempi.

Minulla on aina ollut mutkattomampi suhde isään. Se saattaa johtua siitä, että isä on ihmisenä äitiä pehmeämpi.

Jos jokin asia määrittelee äitiä, niin rohkeus ja pelottomuus. Eduskunnassa hän oli oikea suorasuu. Hän ei kierrellyt ja kaarrellut kuten politiikassa on usein tapana, vaan puhui räväkästi asioista, joista monet muut poliitikot eivät uskaltaneet. Hän piti hyvin vahvasti median puolta ja puolusti esimerkiksi lähdesuojaa. Hän oli kampeamassa Kauko Juhantaloa valtakunnanoikeuteen.

Äiti suhtautuu intohimoisesti tärkeinä pitämiinsä asioihin eikä juuri piittaa siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Se on yksi tärkeä asia, jonka olen äidiltä oppinut. Vaikka saatan saada kolumneistani hyvinkin kriittistä palautetta, en koskaan antaisi sen vaikuttaa siihen, mitä uskallan kirjoittaa.

Emme juttele äidin kanssa juurikaan politiikasta. Minähän en ole lainkaan poliittinen enkä edes äänestä. Lopetin äänestämisen, kun aloitin työt politiikan toimittajana. Se oli minusta puolueettomuuden kannalta helpompaa. Tiedän kyllä, että emme ole äidin kanssa samoilla linjoilla läheskään kaikista asioista, paitsi sananvapaudesta.

Äiti on kotoisin aika vaatimattomista oloista. Hän on tottunut työskentelemään itse itsensä eteen, ja hän uskoo jokaisen olevan oman onnensa seppä.

Äidille on jäänyt lapsuudestaan tietty
pelko ja huoli läheisistään, sillä hänen pikkusiskonsa Leila hukkui kolmevuotiaana kaivoon. Äiti oli perheen viidestä lapsesta vanhin, ja hän muistaa, kuinka Leilaa yritettiin naarata kaivosta ja elvyttää. Hänen perusturvallisuutensa järkkyi, ja siksi hän on ollut niin huolissaan myös minusta. Mutta olen aina ollut kiltti. Hänellä ei ole ollut syytä huoleen.

Nyt meillä on äidin kanssa tosi hyvät välit. Enää hän ei soittele minulle jatkuvasti, eikä suhteemme ole tahtojen taistelua niin kuin ennen. Äiti on minulle niin tärkeä, etten ikinä päästäisi välejämme menemään poikki.”

Tuulikki Ukkola:

Sain Sannan, kun olin 31. Olimme ajatelleet mieheni Jukan kanssa, ettemme tee yhtään lasta, koska olimme niin kiireisiä. Työskentelimme Kalevassa toimittajina, ja elämä oli hektistä. Mutta kun sukulaiset ympärillämme olivat meille kiukkuisia, päätimme, että tehdään nyt sitten.

Sanna on aina ollut isän tyttö. Minun ohjeeni ja keinoni eivät kelvanneet, mutta auta armias, kun isi sanoi jotain! Silloin Sanna kuunteli.

Jukka on aina hoitanut Sannaa paljon enemmän kuin minä. Yleensä noihin aikoihin nainen joutui hoitamaan lapset ja kodin, mutta meillä se oli Jukka. Tosin minä siivosin kyllä.

Kansanedustajuuteni alkoi äkäisistä kirjoituksistani Kalevassa. Olin ensimmäisenä kautenani eduskunnan ainoa liberaali. Puolueen puheenjohtajana pääsin joka paikkaan ja sain ääneni kuuluville. Se oli paras kauteni. Sananvapaus oli johtotähteni, jota puolustin. Sanna ei reagoinut politiikassa olemiseeni, sillä hän ei ollut siitä vielä kiinnostunut.

Vaalien aikaan Sanna opiskeli sisäoppilaitoksessa Etelä-Englannissa. Hän oli halunnut mennä sinne vuodeksi peruskoulun jälkeen. Hänen murrosikänsä ei ollut hirveän paha. Mietin, että tuleeko siitä mitään, kun se on niin kiltti.

Lukion jälkeen Sanna meni Leedsiin yliopistoon opiskelemaan broadcast-journalismia. Hän myös matkusteli paljon ja kävi Intiassa, Nepalissa, Thaimassa, Keniassa, Balilla, Sansibarissa ja Perussa. Ugandassa hän kävi jopa telttailemassa yksin, herra Jumala siunatkoon. Kun kuulimme siitä, hankimme hänelle matkan loppuajaksi kalliin hotellihuoneen, ettei hän olisi yksin öitä ulkona.

Pariisissa hänen kännykkänsä vietiin. Välillä hänen rahansa loppuivat. Olin peloissani ja mietin, että tuleeko hän takaisin ollenkaan. Mutta Sanna on aina ollut utelias tuntemaan erilaisia ihmisiä ja kulttuureja.

Minulle ei ollut yllätys, että hänestä tuli toimittaja. Sanna oli pienestä pitäen hyvä kirjoittaja, joka toimitti alle kouluikäisenä omaa lehteään ja kirjoitti näytelmiä. En käskenyt tai kieltänyt häntä tulemasta alalle enkä ole antanut hänelle uran suhteen neuvoja.

Minä olen kotoisin kohtuullisen köyhästä kodista Taivalkosken Jurmun kylästä. Ei meillä keskusteltu politiikasta. Isä oli metsätyönjohtaja, joka oli viikot pois kotoa. Äiti hoiti yksin viisi lasta, lehmät, lampaat ja siat ja rasittui niin pahasti, että sääliksi käy.

Kaikkein karmein tapahtuma oli, kun kolmevuotias siskoni Leila tippui kaivoon ja kuoli. Naapurin rouvat olivat sanoneet, että tyttö ei elä kauan, kun on niin kiltti. En ole päässyt siitä yli koskaan. Se on jättänyt minuun haavan, mutta minä osasin lähteä pois kotoa ajoissa. Kävin kauppaoppilaitoksen ja valmistuin Tampereelta maisteriksi. En osaa ajatella sitä luokkanousuna. Ihminen menee läpi harmaan kiven, jos haluaa.

Sannallekin olen opettanut, että ei pidä lannistua. Ja Sanna ei kyllä lannistu. Hän on hyvin itsenäinen. Ja itepäinen. Häntä ei voi käskeä. Sanna pysyy raameissaan ja aatoksissaan eikä muuta mieltään, jos ei halua.

Nykyään tulen Sannan kanssa paljon paremmin toimeen kuin aikaisemmin. Ehkä olemme kumpikin muuttuneet. Sanna tajuaa, että olen vanha ja että hän on ainoa lapseni. Todennäköisesti hän myös ajattelee, ettei sitä tiedä, milloin äiti kupsahtaa. Hän paasaa aina terveydestäni. En koskaan anna avaimiani kenellekään, mutta Sannalle jouduin antamaan.

Olemme Jukan kanssa Oulussa kirjoilla, mutta vietämme paljon aikaa Helsingissä. Näemme Sannaa joka aamu tv:ssä. En koskaan vapaaehtoisesti kommentoi hänen työtään. Ei ole kiva ajatus, että vanhemmat alkavat nokkimaan. Mutta jos hän kysyy, miten meni, vastaan.

Annoin Sannalle itsenäisen ja äkäisen naisen mallin. Sanna tietää itsekin saaneensa modernin kasvatuksen. Ja nyt hän on oikeasti itsenäinen. Se on hyvä asia. Sanna osaa toimia niin kuin pitääkin.”

Sanna Ukkola on Yleisradion aamu-tv:n toimittaja ja juontaja.

Tuulikki Ukkola on eläkkeellä oleva toimittaja, joka on toiminut sekä liberaalisen kansanpuolueen että kokoomuksen kansanedustajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Perhesiteitä
Luetuimmat - Kuukausiliite

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  4. 4

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Auttaisiko puheenjohtajan vaihto? Kannatuksen lasku avasi puheet keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemasta

  9. 9

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  10. 10

   Tutkimusvälineiden etsimistä ja potilaan riisuuntumisen avustamista – Lääkärin työaikaa kuluu epäolennaisiin asioihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää