Valikko
Kuukausiliite

Vuosi sitten Alma oli Itä-Helsingissä kasvanut koulupudokas, nyt hän on Suomen kansainvälisesti menestynein poplaulaja kautta aikain

Alma Miettinen on sitä mieltä, ettei mistään tulisi mitään ilman kaksossisko Annaa.

Kaksoset Alma ja Anna Miettinen ovat olleet pisimmillään erossa toisistaan viikon. He tulivat yhdessä maailmaan tammikuussa 1996 keisarileikkauksella, joka melkein vei heidän äitinsä hengen, ja aivan kohta he nousevat yhdessä rockklubi Tavastian lavalle.

”Aaaaa, ihan just lavalle, kymmenen minsaa, vitsi mua jännittää!” Alma, illan tähti, huutaa takahuoneessa.

”Alma!” kärsivä ääni nuhtelee jostakin hälinän keskeltä.

Se on kaksosten äiti, tyylikäs mustiin pukeutunut nainen, joka on tullut katsomaan lastensa ensimmäistä Tavastian-keikkaa.

”Äiti, mä sanoin vitsi mua jännittää! Vitsi mua jännittää.”

Äiti ei pidä siitä, että Alma kiroilee niin paljon. Alma nimittäin kiroilee todella paljon, koko ajan, eikä voi sille mitään.

”Äiti, mä tuun kiroilemaan lavalla. Mä oon tosi pahoillani. Äiti oikeesti, jos sä nyt kiellät mua, mun keikka menee pilalle”, Alma yrittää.

”Kyllä minä kiellän. Se oli sovittu”, hänen äitinsä sanoo.

Alma avaa oven, joka vie lavalle. Sieltä kuuluvat yleisön huudot.

”Alma! Alma! Alma!” loppuunmyyty sali toistaa yhteen ääneen.

”Äiti, nyt sun tyttäret vetää kunnon show’n”, Alma sanoo ennen kuin astuu ovesta.

”Hyvä”, äiti vastaa.

Maailmantähti nousee lavalle.


Seuraavana torstaina Alma ohjaa äitinsä auton Itäväylää itään, kohti Vuosaarta. Anna istuu pelkääjän paikalla. Hän menee kaikkialle minne Almakin.

Siskokset muuttivat Vuosaareen kahden kuukauden ikäisinä ja asuivat siellä 17-vuotiaiksi. Helsingin keskustassa he kävivät ennen biletysikää harvoin. Vaatteetkin ostettiin Itäkeskuksesta.

”Voidaanko käydä drive-inissa?” Anna pyytää.

”Ei tähän aikaan mennä Mäkkiin!” sisko sanoo.

”Mulla on nälkä. En syönyt aamiaista”, Anna yrittää.

”Ei käy. Se olis vastoin kaikkia lakeja. Alepaan voidaan mennä.”

Almalla on ollut outo vuosi. Ihan äsken hän oli pelkän peruskoulun käynyt koulupudokas, joka lauloi kotonaan YouTube-karaokea. 17-vuotiaana hän oli osallistunut Idolsiin mutta tipahtanut ohjelmasta jo semifinaaleissa.

Viime kesänä Alma julkaisi ensimmäisen kappaleensa Karman. Siitä tuli tuli hetkessä pieni kansainvälinen hitti. Sitä seurasi heti saksalaisen dj:n Felix Jaehnin kanssa tehty Bonfire, joka soi kaikkialla. Rio de Janeiron olympiastadionillakin, ennen pikajuoksija Usain Boltin kilpailua.Bonfire mukaan lukien Alma on nyt julkaissut neljä biisiä. Niitä on kuunneltu Spotifyssa yhteensä yli sata miljoonaa kertaa. Se on suomalaiselle poplaulajalle aivan ennenkuulumaton määrä.

Viime kesän jälkeen Alma on päätynyt newyorkilaiseen pilvenpiirtäjään tapaamaan maailman suurimpia levy-yhtiöherroja. Hän on heittänyt yksityiskeikan saksalaisen olympiauimarin lapsen häissä. Hän on matkustanut enemmän lentokoneessa kuin metrossa.

Mitään ei ole tarvinnut tehdä yksin. Annasta tehtiin ensin Alman dj, eli hän klikkaa tietokoneelta kappaleiden taustanauhat pyörimään. Sitten keksittiin, että Alma tarvitsee taustalaulajan. Anna oli jo valmiiksi lavalla, joten tehtävä annettiin hänelle.

Anna on Alman tärkein ihminen. Usein Alman virkkeet päättyvät kysymykseen:


”Vai mitä, Anna?”

Tai: ”Mitä sä Anna ajattelet?”

Anna tulee mukaan palavereihin levy-yhtiöiden kanssa ja kuulee uudet kappaleet ensimmäisenä. Viime vuonna, kun musiikista alkoi tulla rahaa, siskokset perustivat osakeyhtiön. Sen nimi on Cyber Twins Oy, yhteisen lempinimen mukaan. Kyberkaksoset jakavat kaikki tulot puoliksi.

Anna oli se, joka keksi värjätä molempien hiukset neonkeltaisiksi. Se oli hieno idea. Nyt kaikki tunnistavat Alman, hän on ”se keltatukkainen laulaja”.

Keltatukkainen laulaja ohjaa auton Itäväylältä ramppiin.

”Okei, me ollaan just perillä. Tossa on meidän vanha lähimäkki.”

”Ai että”, Anna sanoo kaipaavasti.

”Tonne me mentiin, kun äiti ja iskä oli hyvällä päällä”, Alma kertoo.

Sitten hän näyttää kerrostalon, jossa euroviisuvoittaja Mr. Lordi asui joskus, ja kääntyy sievälle pientaloalueelle. Anna kertoo, että tämä on ”se hyvä alue Vuokissa”.

”Ostarin läheinen Vuokki on ihan erilaista, se on oikeasti aika paha. Tai oli ainakin ysärillä, kun me synnyttiin”, Alma selittää.

Yläkoulu oli ostarin vieressä. Välitunneilla he kävivät ostamassa tupakkaa ostarin edessä pyörineiltä alkoholisteilta ja sekakäyttäjiltä.


Alma ajaa auton lapsuudenkotinsa pihaan. Se on kaksikerroksinen Saton vuokratalo, josta perhe kolme vuotta sitten muutti Kalasatamaan. Siskokset asuvat yhä kotona. Heillä ei ole mikään kiire muuttaa omilleen. Jos he kaipaavat rauhaa, he vuokraavat viikonlopuksi Airbnb-kämpän kantakaupungista.

 

Vanhemmat eivät tienneet bileistä.

Lapsuudenkodin vieressä on autotalli, jossa tytöt pitivät bileitä yläasteikäisinä. Talli oli silloin täynnä romua, seinillä oli Suosikin ”sikanoloja” julisteita ja lattialla patjoja, joilta välillä bileiden jälkeen herättiin. Musiikkia kuunneltiin vanhanaikaisesti cd-soittimesta.

Vanhemmat eivät tienneet bileistä, vaikka tallissa säilytettiin myös ”moppanaa”, kaksosten isän sähköpyörätuolia. Isällä on ms-tauti.

”Pari kertaa me ajettiin ilman lupaa moppanalla kouluun ja vietiin se kansliaan säilytykseen”, Anna kertoo.

Kaverit seisoivat skeittilaudoilla ja pitivät kiinni tuolista, jota joku ajoi.

”Siinä oli joku neljä tyyppiä kiinni. Se oli hauskaa”, Alma täydentää.

Isän duunarityöt loppuivat sairastumiseen, kun lapset olivat pieniä. Siskosten äiti taas jäi sairaseläkkeelle vaatetussuunnittelun lehtorin virasta heti äitiysloman jälkeen. Hänellä on reuma. Nyt vanhempia auttavat henkilökohtaiset avustajat.

Rahaa perheellä ei juuri ollut. Yhdessä vuodessa, neljällä biisillä Alma on tienannut moninkertaisesti perheensä aiemmat vuositulot.

Alma sanoo, että vanhempien sairaudet ovat vaikuttaneet häneen ja Annaan paljon.

”Se toi tosi paljon vastuuta ja huolta. On käyty läpi tunteita, joita niin nuoren ei ehkä pitäisi käydä läpi tai edes ymmärtää.”

Välillä vanhemmat olivat sairaalassa pitkiä aikoja. Silti he olivat kotona enemmän kuin muiden vanhemmat. Se on ollut sairastamisen hyvä puoli. Perhe hitsautui yhteen.

”Toisten vanhemmat on jotain alkoholisteja”, Anna vertaa.

”Täällähän kaikkien vanhemmat on alkoholisteja”, Alma lisää ja kertoo, että melkein kaikkien kavereiden vanhemmista vähintään toinen on alkoholisti tai muuten fucked up. He taas eivät ole edes nähneet isäänsä humalassa.

”Meidän kaverien suhteet vanhempiinsa ei jotenkin ole niin tiiviitä, niin meidän äiti on kyllä ollut tosi monen äiti”, Alma sanoo.

Osa ystävistä viettää Alman ja Annan luona joulunsakin. Vähintään Reetta Karhu, jota kutsutaan Karhuksi. Hän on kaksosten ”ultimate paras kaveri”. Karhu opiskelee maalariksi.


Lapsuudenkoti oli ensimmäisessä kerroksessa, ja Alma pystyi kiipeämään huoneeseensa ränniä pitkin. Viereinen ikkuna kuului kaverille, jonka kanssa hän ylsi vaihtamaan leluja ja silittämään tämän kissaa, kun vähän kurkotti.

Anna osoittaa omakotitalon pihaa. ”Tuolta me pöllittiin aina omenoita. Ihan sikana.”

Parikymppisissä jo parin vuoden takaiset asiat tuntuvat kaukaisilta ja herättävät nostalgian. He puhuvat siitä, miten ”nyt aikuisiällä” ja ”nyt aikuisena” on erilaista kuin ennen.

Mutta Alman ja Annan elämä on erilaista kuin melkein kenen tahansa muun.

Kukaan Suomessa ei ole tehnyt sitä, mitä Alma ja ihmiset hänen ympärillään nyt tekevät.

Vain muutamilla bändeillä, kuten Himillä ja The Rasmuksella, on ollut yhtä suuret levytyssopimukset kuin Almalla, ja siinä vaiheessa niillä oli takanaan vuosien ura Suomessa. Almalla oli kansainvälinen hitti ennen kuin hän oli tehnyt yhtään soolokeikkaa. Hänen ensimmäinen levynsä ilmestyy näillä näkymin vasta ensi vuonna.

 

”Risteilyt oli se juttu.”

Lapsesta asti johdonmukaisesti koulutettujen ihmisten maailmassa siskokset ovat virkistävä poikkeus. Alma ei ole musiikkiluokkien tai taidelukion koulima. Kontulan lukion hän jätti kesken kahden viikon jälkeen. Anna jaksoi Etu-Töölön lukiossa muutaman kuukauden.

”Me vaan ajateltiin, että pakko päästä ykkösluokkalaisten bileisiin, pakko päästä risteilylle. Risteilyt oli se juttu”, Alma sanoo.

Nyt Alma tähtää kansainvälisen popmaailman huipulle. Hän puhuu kuin olisi ollut musiikkibisneksessä pitkään ja kuin toimistotyöntekijä. On tiimejä, miitinkejä, konsepteja, minglausta. Edes poptähdet eivät voi nykyään välttää kokouksia.

”Mä olen istunut niin vitun monessa palaverissa”, hän selittää.


Viitisen­kymmentä ihmistä eri puolilla maailmaa tekee nyt töitä Alman uran eteen.

Ensin innostuivat saksalaiset. Päivää ennen kuin suomalaiset managerit matkustivat Alman kanssa Saksaan neuvottelemaan levytyssopimuksesta, he googlasivat, miltä Saksan Universalin johtaja näyttää. Se kannatti, sillä herra oli paikalla tapaamisessa. Istui odottamassa ylimmän kerroksen toimistossaan, seinänkokoisen ikkunan edessä Berliinin kattojen yllä. Pomo oli pukeutunut trumpettihousuihin ja teräväkärkisiin korkokenkiin. Se oli kuin 1970-luvun elokuvasta.

Seuraavaksi kiinnostuivat Pohjoismaat. Saksa avasi ovet Amerikkaan ja Britanniaan.

”Jos jotkut Suomen Warnerin tyypit alkaa soitella Jenkkeihin, niin ei niille varmaan edes vastata. Kun Saksan Universalin pomo soittaa, niin se on jo aika paljon isompi juttu”, Anna selittää kuviota.

Saksalaiset olivat mukana, kun Alma matkusti New Yorkiin neuvottelemaan sopimusta paikallisten levy-yhtiöiden kanssa.

”Meitä oli varmaan jotain 15 henkeä. Kaikki muut lensivät normiluokassa, mutta pääpomo istui hemmetin ykkösluokassa yksinään. Joi viiniä. Tai ehkä jotain viskiä”, Alma kertoo.

”Pomon on pakko”, hän virnistää.

Juristit ovat olleet mukana alusta asti. Heitä tarvitaan, sillä jokaisesta kappaleesta on tehtävä sopimus siitä, miten tekijänoikeustulot jakautuvat. Siksi Tavastian-keikkakin kesti alle 40 minuuttia. Biisejä olisi enemmän, mutta niistä ei ole allekirjoitettu sopimuksia.


Alma säveltää ja sanoittaa kappaleensa yhdessä ammattituottajien ja biisinkirjoittajien kanssa. Niin kansainväliset pophitit nykyisin syntyvät. Studioissa, yhteistyönä. Suurin osa Alman ajasta kuluu näissä studiosessioissa eli ”sessareissa”. Niitä on jatkuvasti Berliinissä, Lontoossa, Tukholmassa, Los Angelesissa.

 

”Sovinisteja en siedä.”

Studiossa ovat usein vain Alma ja tuottaja kaksin. Välillä mukana on muitakin kirjoittajia. He saattavat esimerkiksi tarkistaa Alman sanoituksia. Koulussa Alman englannin numero oli seitsemän.

”Enimmäkseen ne tyypit on vanhoja miehiä”, hän kuvailee ihmisiä, joiden kanssa tekee kappaleita.

”Tuun kaikkien kanssa toimeen. Paitsi jos tyyppi on sovinisti. Sovinisteja en siedä.”

Maailman huipputekijät haluavat tehdä lauluja Alman kanssa. Ennen joulua hän oli studiossa tuottajan kanssa, joka oli aiemmin ollut tekemässä esimerkiksi brittilaulaja Adelen ensimmäistä levyä. Se kuuluu koko popin historian myydyimpiin levyihin.

Alma on saanut työkavereikseen myös ihmisiä, jotka ovat häntä ennen työskennelleet esimerkiksi edesmenneen laulajalegendan Amy Winehousen ja kuukausikaupalla Yhdysvaltain hittilistoilla roikkuneen Sian kanssa.

”Ihan siis päänimiä. Ihan siis vittu päänimiä”, Alma sanoo ja kuulostaa enemmän hämmentyneeltä kuin ylpeältä.


Lontoolaisen Ace-hotellin oven avaa nilkkapituisiin housuihin ja trenssitakkiin pukeutunut hipsterimies, jota luulee kohteliaaksi hotellivieraaksi. Mutta oven avaaminen onkin hänen työnsä.

Hotellin aulassa istuu ihmisiä, jotka eivät näytä oikeilta. Läppäreidensä takana kyyhöttävät nuoret näyttävät siltä, että heidät on palkattu tänne esittämään urbaanin luovan luokan edustajia. On isoja kuulokkeita, harmaita collegepaitoja, viiksiä, kalliita lenkkareita.

Sitten kaksi keltatukkaista, suomeksi kiroilevaa, meikitöntä ja valtaviin huppareihin pukeutunutta naista marssii aulan läpi hotellin ravintolaan.

Almaa on kuvattu aidoksi. Se on usein tyhjä sana, mutta täällä Lontoon trendikkäimmässä kaupunginosassa Shoreditchissä lähiösiskokset oikeasti tuntuvat muita todellisimmilta.

Silti he eivät ole yhtään vähemmän cool kuin muut. Päinvastoin. Sisarukset kääntävät päitä myös Lontoossa.

Nyt Anna ja Alma tilaavat yhteiset annokset: yksi juustohampurilainen ja yksi annos paahdettua possun mahaa ja poskea.

Ruokaa odotellessa manageri Antti Kosonen antaa ohjeita.


”Okei, Alma, seuraa päivän ensim­mäinen muistutus. Ei kiroilua. Yhtään. Show katkaistaan, jos kiroilet.”

Illalla Alma esiintyy BBC Radio Onen suorassa lähetyksessä, eikä BBC hyväksy rumia sanoja lähetyksissään.

Karma-hitissä on säe that bitch don’t play. Kosonen sanoo, että alatyylinen bitch-sana on korvattava esimerkiksi sanalla girl.

Sitten lounaspöydässä puhutaan loppuviikon suunnitelmista. Seuraavana päivänä Alma ja Anna ovat lentämässä Las Vegasiin. Siellä kuvataan uusi musiikkivideo.

”Mitä mieltä olette siitä, jos pyydän siihen hotellilla kuvattavaan bailukohtaukseen muutaman ekstran, niin näyttää siltä, että on enemmän jengiä?” manageri Kosonen kysyy.

”Joo, pyydä vain. Jotain vitun kuumia!” Alma kannustaa.

Ruoka tulee pöytään. Hipsterihampurilainen Alman eteen, possu Annan. Nopeasti molempien haarukat pyrkivät hampurilaislautaselle.

”Onks hyvää?” Anna kysyy.

”Hese on parempi”, Alma vastaa.

”Just puhuttiin Annan kanssa, että Heseä ei voita mikään. Hesen kerrosateria on vaan paras”, hän selittää.


Tänään on Annan ja Alman 21. syntymäpäivä. He heräsivät aamulla yhteisestä hotellihuoneesta. He jakavat aina huoneen. Tällä kertaa huoneessa on sentään kummallekin oma sänky.

Lounaan jälkeen Anna käy loikoilemaan sängylle ja Alma asettuu pöydän ääreen meikattavaksi iltaa varten. Meikkaaja antaa kaksosille vinkkejä Las Vegasin yöelämään. Neuvoo parhaan strippiklubin, jonne voi tilata ilmaisen limusiinikyydin ja jossa stripparit osaavat oikeasti tanssia.

”Aion ottaa uuden tatuoinnin. Sellaisen, jossa lukee Vegas 21”, Alma kertoo.

Kaksoset juhlivat synttäreitään jo edellisenä viikonloppuna Helsingin Ääniwalli-klubilla, jonka he olivat varanneet juhliinsa, mutta juhlia on tarkoitus jatkaa Las Vegasissa.

Anna loikoilee sängyllä ja viestittelee Suomeen. Levy-yhtiö on suostunut maksamaan myös Karhun mukaan Vegasiin, mutta on yksi ongelma: Karhu täyttää 21 vuotta vasta helmikuussa eikä siis pääse Amerikassa baariin.

”Kukaan ei ole vielä lainannut sille papereita”, Anna raportoi huolestuneena.

Meikkaaja kysyy, haluaako Alma rajaukset silmiinsä. Tämä miettii hetken ja kieltäytyy.


Ilta on tärkeä. Alma on valittu esiintymään Future Festivaliin, jossa BBC Radio One esittelee vuoden kiinnosta­vimpia uusia artisteja.

Britanniassa radiolla on yhä valtava merkitys, ja BBC Radio One on kanavista ylivoimaisesti tärkein. Trendien haistelijat eri puolilta maailmaa seuraavat sen suosituimpia dj:tä.

Spotify on tärkein suosion mittari oikeastaan vasta Pohjoismaissa. Esimerkiksi Saksassa 60 prosenttia musiikkimyynnistä on cd-levyjä. Kännyköiden nettiyhteydet ovat siellä niin kalliita ja huonoja, ettei puhelimesta kannata striimata musiikkia. Myös Yhdysvalloissa radio tekee yhä tähtiä.

Almalla on käynyt mieletön tuuri, sillä BBC Radio Onen tärkein uutta musiikkia esittelevä dj Annie Mac jäi juuri äitiyslomalle ja hänen tilalleen valittiin dj MistaJam, joka on jo valmiiksi Alman fani.

Uuden musiikin julkaisu on ajoitettava tarkkaan. Pohjoismaissa uutta sinkkua on odotettu jo jonkin aikaa, mutta Yhdysvaltojen levy-yhtiö on vasta aloittamassa Alman markkinointia radioille. Tämä epäsuhta on yksi syy levy-yhtiöiden moniin palavereihin.

Neljältä autonkuljettaja tulee hakemaan seuruetta hotellista. Autossa Kosonen muistuttaa Almaa jälleen siitä, ettei suorassa lähetyksessä saa kiroilla. Alma uhoaa kiroilevansa suomeksi.


Future Festival tapahtuu BBC:n Maida Vale -studioilla. Siellä ovat soittaneet esimerkiksi The Beatles, David Bowie ja Jimi Hendrix.

Perillä on tunti aikaa soundcheckille. Anna ja Alma muistavat vain ajoittain korvata Karma-hitin bitch-sanat sanalla girl. MistaJam harjoittelee alkuspiikkiään, jossa on paljon superlatiiveja. Hän lupaa, että yleisö saa kuulla jännittävintä, tuoreinta, parasta uutta musiikkia.

”Vitsit, mikä tapa viettää 21-vuotissynttäreitä”, kitaristi M-P sanoo. ”Mä olin varmaan Vaasassa oksentamassa ojaan.”

”Mä olisin mieluummin Kontulassa vetämässä kännit”, Alma vastaa.

Häntä jännittää. Ei tosin yhtä paljon kuin Tavastialla. Siellä olivat kaikki tutut.

”Karhu on kohta jo lentokoneessa”, Anna laskeskelee.

Alman vuoro on toisena. Ennen esitystä häntä tulee halaamaan pitkä rastatukkainen mies, jolla on keltaiseksi lakatut kynnet. Hän on MNEK, tuottaja ja lauluntekijä, jonka kanssa Alma oli studiossa edellisellä viikolla.

MNEK on pari vuotta Almaa ja Annaa vanhempi mutta kuuluu Alman mainitsemiin päänimiin. Hän on yksi Beyoncén viimevuotisen Hold Up -hitin tekijöistä.

Ja Beyoncé, hän on kuningatar.

Alma, Anna ja muu bändi odottavat sinisten valojen alla, kun MistaJam aloittaa spiikkinsä.

”Seuraavana on vuorossa leidi, jota minä todella rakastan. Hän on matkustanut tänne Suomesta asti. Hän on aivan mieletön mitä tulee laulamiseen, mitä tulee energiaan ja mitä tulee popmusiikkiin sen monissa eri muodoissa”, dj hehkuttaa.

”Tänään on hänen 21. syntymäpäivänsä! Alman ja hänen kaksossiskonsa, joka on myös hänen taustalaulajansa.”

Aplodien jälkeen bändi aloittaa Karmalla.


”Tää biisi on ihan sairas”, sanoo kiharatukkainen poika ja alkaa heti tanssia.

Muu yleisö on varautuneempaa. Väkeä on vain joitakin kymmeniä ihmisiä, enimmäkseen pidättyväisiä musiikkialan ammattilaisia. On vaikea sanoa, tekeekö Alma vaikutuksen.

MistaJam hehkuttaa, mutta se on hänen työnsä. Neljännesmiljoona ihmistä kuuntelee lähetystä radiosta. Twiittejä ja tekstareita kuulemma satelee. Juontajat lukevat Alman esityksen jälkeen niistä pari ääneen:

”En ollut koskaan kuullutkaan hänestä, mutta OMG että kuulosti uskomattomalta.”

”Alma kuulosti niin hyvältä Radio Onella. Minun täytyy nähdä hänet livenä!”

Pukuhuoneessa manageri Kosonen tekee synttäridrinkkejä punaisiin muovimukeihin: valmista piña colada -sekoitusta ja appelsiinimehua.Ennen kuin viimeinen esiintyjä aloittaa, autonkuljettaja lähtee viemään Alman ja Annan takaisin hotellille. Takapenkillä molemmat uppoutuvat puhelimiinsa.

”Alma, jaa sun netti”, Anna pyytää.

”Mul on vaan kahdeksan prossaa akkuu.”

Laturi pelastaa. Kumpikin on hetken hiljaa. He selaavat Instagramia ja Twitteriä, tarkistavat, mitä äskeisestä esiintymisestä sanotaan.

”Siis toi somehaippi on ihan sairasta. Ei muuten tajuais, että toi oli jotenkin iso juttu. Siellähän oli jotain 50 ihmistä”, Anna sanoo.

Levy-yhtiöt Alma on jo vakuuttanut. Seuraavaksi pitäisi vakuuttaa yleisö siitä, että Almalla on tarjota muutakin kuin pari iloista hittiä. Muuten kaikki on ohi nopeasti.

Alma tietää, että musiikkialalla voi olla yhtenä päivänä kaikkien huulilla ja puolen vuoden päästä kaikkien hyljeksimä. Aina on yleisön armoilla. Ikinä ei voi tietää tulevasta.

Alma ja Anna sanovat olevansa pessimistejä. He eivät usko tienanneensa mitään ennen kuin rahat ovat tilillä. He eivät usko keikkaan ennen kuin ovat keikalla. He eivät usko, että Karhu pääsee mukaan Las Vegasiin ennen kuin tämä on lentokoneessa.

Pari vuotta sitten Alma katsoi äitinsä kanssa dokumenttielokuvan Amy Winehousesta, joka kuoli päihteisiin 27-vuotiaana. Äidin mielestä laulajan kohtaloon oli selvä syy: Winehousella ei ollut tukenaan sellaista perhettä kuin Almalla. Isä, äiti ja poikaystävä olivat kaikki ”aivan avuttomia yksilöitä”.


Alma hyräilee auton takapenkillä väsyneesti omaa kappalettaan.

”Ei kyl todellakaan jaksa lähtee bailaa.”

”Joo, mä luulen, että fiksuinta on vetää kunnon yöunet”, Anna sanoo.

 

”Tässä on hei sun toinen tyttäresikin.”

Suomessa kello on jo yli puolenyön, mutta Alma soittaa vielä äidille. Tämä valvoo aina myöhään ja vastaa nytkin nopeasti.

”No moi! Ai mitä kuuluu? Just tehtiin se Future Festival, meni ihan sikahyvin, ei pyörrytty lavalle tai mitään”, Alma kertoo.

Äiti kysyy jotakin.

”Oli. Kaikki oli tyytyväisiä. Olin ihan vitun stressaantunut ja peloissani ja jännittynyt ja ahdistunut. Oli tosi pelottava se konsepti.”

Äiti kysyy jotakin.

Karma, Knocki ja Dye My Hair”, Alma kertoo illan biisit.

”Se striimattiin nettiin, ja se meni suorana radioon, ja se oli tosi silleen tärkee minglauksen kannalta”, Alma selittää.

Sitten hän laittaa puhelimen kaiuttimelle.

”Tässä on hei sun toinen tyttäresikin.”

”Moikka äiti!” Anna sanoo.

”Moikka kulta! Oliko hyvä keikka?” äiti sanoo kaiuttimessa.

”Oli!”

”Aivan mahtavaa”, äiti sanoo.

Alma ottaa kaiuttimen pois päältä ja jatkaa puhelua yksin.

”Kyllä, kyllä. Anna, onks meil tänä iltana ohjelmassa bailaamista?”

”Ei oo”, Anna sanoo.

”Ei oo. Me mennään syömään ja nukkumaan”, Alma raportoi eteenpäin äidille.

Äiti puhuu nyt pidempään.

”Mmm”, Alma mumisee.

Äiti jatkaa.

”No on todellakin”, Alma myöntelee.

”Nää on äiti ekat synttärit, kun me ei nähdä sua tänä päivänä. Ooksä paskana?”

Äiti vastaa jotakin.

”Oikeesti?”

Äiti jatkaa vielä.

”Toivon mukaan. Hei äiti, me soitetaan sulle vielä Facetime, kun me päästään hotellille.”

Äiti kysyy jotakin.

”Ei, ei, me otetaan ihan iisisti. Usko pois. Mä rakastan sua. Annakin rakastaa sua.”

Puhelu päättyy. Auto on perillä Ace-hotellin edessä.

”Ota laturi messiin”, Anna sanoo Almalle.

Alma ottaa laturin. Keltatukkaiset mimmit Vuosaaresta kävelevät sisään cooliin lontoolaishotelliin yhdessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Pop
 • Musiikki
 • Vuosaari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  4. 4

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  7. 7

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  8. 8

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  9. 9

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  10. 10

   Audi kutsuu korjattavaksi liki miljoona dieselautoa, joita on myyty myös Euroopan markkinoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää