Valikko
Kuukausiliite

Riitta Nelimarkka osti ”harmaan möhkäleen”, joka paljastui remontissa elegantiksi kivilinnaksi – ”Talo muistuttaa täytekakkua”

Ilma oli kamala. Taivas ryöpytti Loviisan niskaan tihkua, ja marraskuinen päivä oli pimeä ja masentava.

”Talo kirkon vieressä näytti isolta harmaalta möhkäleeltä”, Riitta Nelimarkka kertoo.

Mutta kun hän meni sisään suuresta rauta­portista, nousi kaarevat kiviset portaat ja astui myynnissä olleeseen rakennukseen, sisällä oli toinen maailma.

”Heti hallissa huomasin tilan korkeuden.”

Se oli tärkeää, sillä taiteilija Nelimarkka ahdistuu matalissa tiloissa.

”Korkeassa tilassa pystyn hengittämään”,
hän sanoo.

”Ja tykkäsin myös talon pyöreistä torneista ja kookkaasta vintistä. Olin varma, että täällä on useampikin kummitus.”

Lisäksi Nelimarkka ihastui seinien komeisiin paneeleihin, uhkeaan pääportaikkoon ja yläkerran runolliseen talvipuutarhaan.

”Ja sitten mua viehätti tämän talon massiivisuus.”

Rakennus on toden totta massiivinen. Kivilinnan tiiliseinät ovat paksut ja ikkunalaudat syvät. Yhdelle perheelle aikoinaan rakennetussa talossa on kolme kerrosta ja 1800 neliötä. Se on pienen kerrostalon kokoinen.

Nelimarkan puoliso Jaakko Seeck näki rakennuksen toisin kuin puolisonsa: hänestä talo oli synkkä ja pimeä, likainen ja pölyinen. Se oli alennustilassa, sillä kukaan ei ollut aikoihin välittänyt siitä.

Rakennuksen toisella puolella oli asuttu, ja toinen puoli oli ollut vuokrattuna kaupungin virastoksi. Viraston seinillä oli sinitarraa ja lattiat
oli peitetty linoleumilla. Salit oli pilkottu kana­kopin kokoisiksi konttoreiksi.

”Jaakko on realisti, mutta minä näen mahdollisuudet enkä ajattele, mitä vaatii, että päästään perille.”

Kun aviomies kysyi, haluaako vaimo todella talon, tämä vastasi kaikuvalla äänellä: ”Kyllä.”


Pariskunta oli talo-ostoksilla, sillä he tarvitsivat paikan, jossa Nelimarkka voisi tehdä taidetta ja jossa he mahtuisivat pakkaamaan näyttelyihin lähtevät teokset kuljetusta varten.

”Riitta on aina ollut pirun tuottelias taiteilija, joten hän tarvitsee tilaa. Aiemmin olimme Herttoniemen teollisuusalueella”, Seeck kertoo.

”Mutta minulle merkitsee ympäristön estetiikka ja kauneus”, Nelimarkka lisää.

Pariskunta oli ensin miettinyt Italiaa ja harkinnut myös ostavansa ranskalaisen luostarin.

Suomeakin oli kierretty: tutuiksi olivat tulleet myynnissä olleet kartanot ja karjatilat.

Sitten keskeltä Loviisaa löytyi linnamainen talo, joka sijaitsee vajaan tunnin matkan päässä perheen kodista Helsingin Marjaniemessä.

Loviisa teki heti vaikutuksen. Lähellä olivat Nelimarkan ja Seeckin perheen omistamat metsät, ja kaupungissa oli säilynyt paljon kauniita vanhoja puutaloja ja kivirakennuksia. Kulman takana oli konditoria, lastenvaateliike myi ranskalaismuotia, ja alusvaatekaupasta sai koreita naisten alusasuja. Eikä rantaan ole pitkä matka.

”Tämä on sopivan kuollut pikkukaupunki, on rauha työskennellä”, Nelimarkka sanoo.

Alun perin tontilla oli sijainnut kookas jugendrakennus, jonka oli rakennuttanut Pietarsaaresta muuttanut Lovenetskyn perhe 1900-luvun alkuvuosina. Perheen isä oli Porvoon lyseon lehtori, ja Jaakko arvelee, että rouva Lovenetsky olisi kuulunut Pietarsaaren tupakkatehtaan omistajasukuun.

Talo sai uudet omistajat 1920-luvulla. Sveitsistä Suomeen muuttanut Baumgartnerin perhe halusi eroon jugendtyylistä ja palkkasi muutostöiden arkkitehdiksi Hilding Ekelundin. Sveitsiläisillä ruukinomistajilla oli hyvä silmä: Ekelundia on kutsuttu yhdeksi Suomen merkittävimmistä 1900-luvun arkkitehdeistä. Hän on suunnitellut esimerkiksi Töölön kirkon, Velodromin, Suomen suurlähetystön Moskovassa, Olympiakylän Käpylässä ja klassistisen arkkitehtuurin helmen, Taidehallin.

Ekelundin piirrosten mukaan Loviisaan rakentui pieni palatsi, jonka sisäänkäynnin kaarevissa portaikoissa ja pilareissa on jotain suurenmoista.

”Talo muistuttaa täytekakkua”, Nelimarkka vitsailee.

Baumgartnerin perhettä palveli aikamoinen määrä sisäkköjä, kylmäkköjä, kokkeja ja lastenhoitajia. ”Ja täällä kävi ilmeisesti paljon vieraita”, Riitta kertoo. Siksi yläkerrassa on useita makuuhuoneita, joihin tehtiin omat vaatehuoneet ja peseytymispisteet.

”Tämä talo on outo ilmestys Suomessa”, Jaakko Seeck sanoo.

Näin on, sillä ei tällaisia yksityiskoteja enää rakenneta. Vaikka rahaa olisi, kuka osaisi kaivertaa näin elegantteja reliefejä tai rakentaa näin uljaita, kaarevia kaapistoja?

Villiviinit ovat 30 vuodessa lähes peittäneet kivilinnan. Kesällä ne värjäävät talon vihreäksi ja syksyllä verenpunaiseksi.

Veret pysäyttäviä ovat nykyisin myös sisätilat.

Vaikka talo oli päässyt edellisten omistajien aikana rappiolle, alkuperäistä loistoa on jäljellä. Suuressa ruokasalissa on yhä pietarilaiset kangastapetit ja ikkunoita reunustavat alkuperäiset kulmakaapit. Koristeelliset lasi­ovet johtavat suureen saliin, jonka erkkerissä on mittojen mukaan tehty kaareva kaapisto. Biljardihuoneessa on jäljellä vanhat silkkitapetit.

Pian talon hankittuaan omistajat alkoivat lämmittää tiloja ekologisesti ja ekonomisesti hakkeella ja panna taloa kuntoon.

Bongaksi nimetyn talon toinen puoli on nyt galleria, jossa Nelimarkan taiteen ystävät voivat käydä tutustumassa hänen teoksiinsa.

Loput talosta on kunnostettu työ- ja asuintiloiksi, mutta harvoin perhe yöpyy täällä. Yleensä he ajavat illaksi kotiin Marjaniemeen.

”En jaksa enää pitää yllä kahta jääkaappia kahdessa talossa”, Nelimarkka sanoo.

Taidetta on kaikkialla, jopa vanhojen hienojen tapettien ja puupaneelien päällä.

”Kun laitoin ensimmäisen työn paneelien päälle, huomasin, että se sopii. Sitten laitoin niitä kaikkialle, ja syntyi yhtenäinen tyyli.”

”Tykkään luoda oman tyylini, en seurata yhtä tyylisuuntaa tai vuosikymmentä.”

Mutta jokin särö pitää olla.

”Kokeilen mielelläni asioita, eikä siitä tarvitse tulla huipputyylikästä. Mutta riskejä pitää ottaa aina. Se on elämää.”

Bongan galleria on auki kesä-, heinä- ja elokuussa, perjantaista sunnuntaihin klo 13–16. www.bonga.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuukausiliite
 • Sisustus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää