Kuukausiliite

Lue HS:n koko Garri Kasparov -haastattelu: šakkimestari kertoo elämästään ja Putinin Venäjästä

Toimittaja Saska Saarikoski haastatteli kaikkien aikojen suurinta šakkimestaria New Yorkissa.

Saarikoski: Miten täytät nykyään päiväsi?

Kasparov: ”Puhun sinun kaltaisillesi toimittajille. Kirjoitan. Edistän šakin peluuta maailmassa omien säätiöideni kautta. Pidän puheita ja puhekiertueita, joissa puhun strategiasta ja tavoitteiden saavuttamisesta, mutta koko ajan enemmän myös maailmanpolitiikasta, koska ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia kuulemaan Putinista ja turvallisuuden uhista. Seuraava kirjani toukokuussa Deep Thinking kertoo ihmisen ja koneen välisestä suhteesta. Se ilmestyy minun ja Deep Blue -tietokoneen välisen šakkiottelun 20-vuotispäivänä. Nautin myös siitä, että saan viettää aikaa perheeni kanssa. Minulla on kymmenvuotias tytär ja 20-kuukautinen poika.

Pidätkö itseäsi poliittisena pakolaisena?

”On turha tuhlata aikaa semantiikkaan. Elän maanpaossa, koska en voinut jäädä Venäjälle, jos halusin pysyä terveenä ja hengissä. Sitä voi kutsua poliittiseksi pakolaisuudeksi, en minä sitä termiä vastusta. Kun tietää, mitä on tapahtunut monille ystävilleni, jotka yrittivät kääntää Venäjän pois sen yksinvaltaiselta tieltä, minun oli pakko lähteä Venäjältä. Jotkut rohkeat, jotka jäivät Venäjälle, kuten Boris Nemtšov, ovat nyt kuolleet. Toiset ovat vankilassa. Monet asuvat ulkomailla.”

Pelkäätkö turvallisuutesi puolesta?

”Bridge of Spies -elokuvassa Tom Hanksin esittämä lakimies kysyy venäläisvakoojalta, onko tämä huolissaan turvallisuutensa puolesta. ”Se ei auttaisi”, venäläinen vastaa. Juuri niin se on: se ei auttaisi. Tunnen vaarat, mutta olen varmasti paremmassa turvassa New Yorkissa kuin Moskovassa tai monessa muussa paikassa. Yritän olla niin varovainen kuin pystyn, mutta Putinin arvosteleminen ja yritys horjuttaa häntä ovat loppupeleissä aika riskialtista hommaa.”

Tunnetko koti-ikävää?

”Kotini on täällä, lapseni ovat täällä, vaimoni on täällä. Äitini ja poikani ensimmäisestä avioliitostani asuvat tosin Moskovassa, ja heitä haluaisin nähdä useammin. Toivoisin, että voisin käydä Venäjällä, mutta elämäni on hyvää ja monipuolista. Olen vapaa ihminen, joka voi yrittää työllään muuttaa maailmaa. Juuri sen opin lapsena äidiltäni. Kyse ei ole voittamisesta vaan siitä, että yrittää vaikuttaa asioihin.”

”Eikä minulla sitä paitsi ole valinnanvaraa: Venäjällä asuminen olisi urani loppu – parhaassakin tapauksessa olisin kotiarestissa. Täällä voin vaikuttaa asioihin ja yrittää auttaa omaakin maatani, koska Putinin hallinnon selittäminen ja sen tekemisten ennakointi on minun panokseni vapaan Venäjän hyväksi.”

Kirjasi nimi on ”Talvi on tulossa”. Mitä se tarkoittaa? Kuulostaa pelottavalta.

”Tämä on pelottava tilanne, joten varoitusten täytyy kuulostaa varoituksilta. Lause on Game of Thronesista, jossa se on Starkin talon tunnuslause. Se on muistutus siitä, ettei historia ole suoraviivaista. Samalla kirjan nimi on myöhästynyt vastaukseni Francis Fukuyaman kirjaan Historian loppu ja viimeinen ihminen. Aikanaan jaoin aikanaan hänen kanssaan saman optimismin, ja olen iloinen ja ylpeä siitä, että hän kehuu kirjaani sen kannessa. Me kuvittelimme vuonna 1992, että maailma olisi menossa hyvään suuntaan ja unohdimme, ettei paha katoa minnekään. Se voi hautautua hetkeksi Berliinin muurin raunioiden alle, mutta jos menetämme valppautemme, se kaivautuu esiin.”

”Historia ei lopu, se kulkee sykleissä ja sillä on omat vuodenaikansa. Talvi, josta varoitan, ei ole vain ilmastonmuutos tai pitkä kylmä kausi. Se on pahuuden nousu. Jos emme pidä varaamme, pahuus voi kasvaa liian suureksi. Diktaattorit eivät koskaan kysy miksi, he kysyvät miksi ei. He eivät pysähdy, ellei heitä pysäytetä. Jos vetäydyt ja päästät tyhjiön syntymään – kuten Obama teki raukkamaisella ulkopolitiikallaan – tyhjiö täyttyy. Ei riitä, että haluat itse elää rauhassa niin kauan kuin on maita ja muita toimijoita, terroristeja tai diktaattoreita, jotka haluavat synnyttää konflikteja voidakseen siten perustella oman vallassaolonsa.”

”Jokainen vallanpitäjä tarvitsee perustelun vallassaololleen. Monarkialle perustelu on jumalallinen oikeutus, demokratialle se on vaalit ja kansan tahto. Ideologisella hallinnolla vallan perustelu on visio tulevaisuudesta. Vaikka esimerkiksi Neuvostoliiton utopia ei koskaan toteutunut, se oli kuitenkin kilpaileva näkemys, joka innosti miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Sen sijaan Putinin kaltaisilla diktaattoreilla ei ole minkäänlaista tulevaisuudenvisiota. Hänen propagandansa on lähinnä kuoleman kultti. Hänen taloutensa ei hyödytä muita kuin Putinin juoksupoikia. Hänen täytyy kuitenkin perustella loputon vallassa pysymisensä, eikä hänellä ole siihen muuta keinoa kuin loputtomat konfliktit. Putinin simppeli propagandaväite on, että Venäjä on hyvän linnoitus pahan maailman keskellä, ja vain hän voi puolustaa kansaa. Se kuulostaa primitiiviseltä, mutta on toiminut. Ulkoinen uhka on perustelu vallalle. Se on näiden diktaattorien myyntiartikkeli, tavaramerkki. Objektiivisuuden nimissä meidän on pakko myöntää, että tämä on näille vallanpitäjille kaikkein tehokkain keino pysyä vallassa, koska juuri se antaa heille mahdollisuuden osoittaa voimaansa kilpailussa vapaan maailman kanssa.”

”Teknologian kehityksen vuoksi kukaan ei voi enää kätkeytyä rautaesiripun tai muurien taakse. Kaikki taistelevat paikasta saman globaalin auringon alla. Mitä Putinilla on tässä kisassa tarjottavaa? Innovaatioita? Ei. Talouskasvua? Ei. Hyvä yhteiskunta? Ei. Putinin ainoa kilpailuetu taistelussa vapaata maailmaa vastaan on ihmishenki. Me ajattelemme, että yhdenkin ihmishengen menetys on tragedia, mutta hänelle kymmenen tai sadan tuhannen ihmisen tappaminen ei merkitse mitään, ne ovat pelkkiä tilastoja.”

”Joskus hän oikein haluaa näyttää voimiaan. Aleppon pommitus oli voimannäyttö. Minä en piittaa mistään, se oli hänen viestinsä vapaalle maailmalle. Obama oli nynny, minä olen johtava alfauros, joka maksaa voitosta minkä hinnan tahansa – ja hänhän voitti! Obama sanoi 2011, että Assadin pitää mennä. Missä on nyt Obama, missä Assad? Putinin maailmassa tämä oli hänelle iso voitto. Se myös lähetti viestin maailman muille maille, varsinkin epädemokraattisille valtioille. Putin voi olla häikäilemätön diktaattori, mutta hän pitää omiensa puolta. Entä Obama – hah! Ja nyt kun Yhdysvalloilla on vielä Trump, viesti on entistä selvempi. Amerikan politiikka tulee ja menee, se heiluu kuin heiluri, mutta minä en mene ikinä mihinkään!”

Puhuit Game of Thronesista. Seuraatko sarjaa?

”Olen lukenut kirjat ja nähnyt tv-sarjan. Olen suuri fani, todellinen ekspertti. On kiinnostavaa, että nykyään elokuvat ovat menneet kirjojen edelle ja vievät tarinaa eteenpäin, eikä päinvastoin. Hän [kirjailija George R. R. Martin] on kaksi vuotta myöhässä uusimman kirjan kanssa ja nyt tarina on mennyt menojaan. Markkinakysyntä, katsos. Luulen, että kirjailija oli kadottamassa otteen henkilöhahmoistaan ja alkoi siksi lykätä ratkaisujaan, mutta elokuvan tekijöiden on ollut pakko pitää kiirettä ja leikata turhat rönsyt pois. Tarinasta on sen ansiosta tullut paljon dynaamisempi, mutta ongelma on, kuinka kirjailija saa muutokset yhdistettyä kirjoihinsa. Toivon hänelle kaikkea hyvää, sillä haluan lukea kirjat. Itsekin kirjoittavana ihmisenä olen myös utelias näkemään, miten hän tilanteesta selviää.”

Game of Thronesin idea on lähellä toista suosikkikirjaani Sormusten herraa. Kirjoista ei voi löytää puhdasta hyvää, koska kaikilla ihmisillä on omat heikkoutensa, vaikka meidän onkin uskottava johonkin, joka yhdistää meidät ratkaisevalla hetkellä. Sen sijaan paha voi olla absoluuttinen. Putin edustaa juuri sellaista pahaa, koska pahuus on hänen keinonsa selviytyä.”

”Kuten edesmennyt Boris Nemtsov sanoi: Putin on Venäjän ongelma, mutta ellei ongelmaa hoideta, hänestä tulee kaikkien ongelma. Nyt niin on käynyt. Kun diktaattori on hoitanut viholliset omassa maassaan, hän alkaa etsiä vihollisia muista maista. Viholliset ovat diktaattorille kuin happi. Diktaattori ei tuota mitään arvokasta, joten hän tarvitsee verta. Valitettavasti Putin ei hallitse pelkästään Venäjän armeijaa ja taloutta vaan myös sen ydinaseita. Pohjois-Korean diktaattori on kiristänyt maailmaa tynnyrillä ydinjätettä, mutta Putin voi tehdä saman tuhansilla ydinkärjillä. Ja mitä kauemmin odotat, sen kovemman hinnan joudut maksamaan. Sen historia meille opettaa.”

”Olin Bill Maher -tv-showssa, jossa Maher sanoi, että herätä minulle, kun Putin valtaa Puolan. Vastasin, että se tapahtui jo kerran, mutta silloin oli liian myöhäistä. Se oli toisen maailmansodan alku. Pitkään ihmiset eivät Yhdysvalloissa halunneet kuulla koko asiasta, mutta nyt he kiinnittävät huomiota. Saamme kiittää Donald Trumpia siitä, että hän tuhosi vaarallisen myytin siitä, että demokratia on itsestäänselvyys. Muistutan amerikkalaisia usein Reaganin lauseesta, jonka mukaan demokratia on aina vain yhden sukupolven päässä tuhoutumisestaan. Trumpin voiton ansiosta amerikkalaiset ovat havahtuneet apatiastaan. Uskon, että sillä on hyviä seurauksia.”

Pelkäätkö sitä mahdollisuutta, ettei Yhdysvaltain demokratia selviäisi Trumpista.

”En, se on vahva. Samalla kannattaa muistaa, että on parempi ylireagoida ja pyytää anteeksi kuin olla passiivinen ja havahtua liian myöhään. Demokratiaa ei ole ikinä tuhottu siksi, että ihmiset ovat olleet liian aktiivisia, mutta se on kuollut monta kertaa siksi, että ihmiset ovat pysyneet hiljaa.”

Mainitsit aiemmin kommunismin utopian. Uskoitko itse ikinä siihen?

”Kasvoin hyvin kaksijakoisessa ympäristössä. Isäni kuoli, kun olin seitsemän, joten minulla oli yhdellä puolella äidinpuoleinen isoisäni, kivikova kommunisti, ja toiselle puolella setäni ja hänen juutalaiset intellektuelliystävänsä. Olin utelias poika. Pitää muistaa, että pääsin matkustamaan ulkomaille šakin takia jo 13-vuotiaana. Näin monia asioita, kuuntelin Radio Libertyä ja Voice of Americaa ja luin setäni kirjahyllystä kirjoja, jotka eivät olleet julkisesti saatavilla. Aika pian tulin siihen tulokseen, että jotain oli vialla.”

”Minun on kuitenkin pakko tunnustaa, että olin pitkään siinä harhakäsityksessä, ettei vika ollut itse kommunismin ideassa. Ilmeisesti joskus 1950–60-luvulla oli syntynyt ajatus, että sosialistinen vallankumous – jota nykyään muuten kutsun mieluummin bolsevikkien valtiokaappaukseksi – oli pohjimmiltaan hyvä, mutta Stalin vei asiat väärään suuntaan. Pakko myöntää, että olin itsekin 1980-luvun puoliväliin asti tämän ajatuksen vallassa. Vasta silloin ymmärsin, että koko järjestelmä oli väärä, ja Stalin oli Leninin looginen seuraus. Meitä ympäröi niin vahva mytologia, ettei ollut helppoa sanoa, että kaikki oli väärää, koko idea, alusta asti. Voin sanoa, että nykyinen antikommunismini ja johdonmukainen maailmankuvani muodostuivat 1980-luvun lopulla.”

”Kommunistinen järjestelmä syyllistyi hirvittäviin rikoksiin, mutta se oli silti tulevaisuuden utopia. Nyt sellainen on kuitenkin kadonnut täysin. Putinista tekee vahvemman juuri se, ettei hän välitä vähääkään ideologioista. Äärivasemmisto tai ultranationalistit, Putin menee minne vain. Putin voi tukea yhtä hyvin Jeremy Corbinia kuin Nigel Faragea. Poliittiset puolueet ovat hänelle potentiaalisia liittolaisia, kunhan ne ovat status quota vastaan, koska Putin tarvitsee kaaosta. Diktaattorit kukoistavat kaaoksessa. Jos Trump puhuu status quota vastaan tai sanoo, että aika on ajanut Naton ohi – fantastista! Putinin agenda on yksinkertainen, mikä tekee siitä sitäkin hengenvaarallisemman.”

Lähetät kirjoitat kirjassasi terveisiä niille ihmisille lännessä – tai Suomessakin - jotka sanovat, että Putin on uusi tsaari, joka vain puolustaa Venäjän kansallisia etuja. Sinulle Putin on Venäjän vihollinen.

”Ajattele, kuinka paljon rahaa Putin on kahminut seitsemäntoista vallassaolovuotensa aikana myymällä Venäjän kansallisomaisuutta – ja missä se raha nyt on? Se on Lontoossa, Cote de Azurissa, Marbellassa, Miamissa, täällä New Yorkissa. Niitä rahoja ei ole viety Kiinaan tai Iraniin tai Venezuelaan vaan vapaaseen maailmaan.”

”Tai kun katsot mitä tahansa tietoja, jopa Venäjän virallisia tilastoja, näet, että Venäjän talous on ollut melkein vapaassa pudotuksessa jopa korkeiden öljyhintojen aikana. Venäjän taloudessa näkyi tiettyä parannusta 1990-luvun lopulla, vaikka öljy maksoi vain 10–20 dollaria. Markkinatalous oli muodostumassa. Nyt kaikki on yhtä monopolia, jossa muutama Putinin apuri hallitsee kaikkea. Rahat on varastettu avoimesti. Suuret valtion tilaukset menevät aina Rotenbergille tai muille Putinin lähipiirin jäsenille. [Putinin luottomiehellä] Igor Setsinillä on enemmän valtaa kuin yhdelläkään hallituksen ministerillä. Ei siinä Venäjän kansan etuja katsota. Ja sitä paitsi: mikä etu Venäjälle muka on taistella Syyriassa tai Ukrainassa? Venäjä ja Ukraina ovat toistensa serkkuja. Nyt suhteet on pilattu vuosikymmeniksi. Vihollisten hankkiminen on hyväksi Putinille, koska se myy hänen ohjelmaansa, mutta Venäjälle se on pahaksi.”

”Jos ajatellaan, mistä tulee Venäjän todellinen uhka, niin ei se tule lännestä vaan Kiinasta. Ei tarvitse kuin katsoa karttaa. Kiina on vähä vähältä vallannut Venäjän Kaukoidän ja itäisen Siperian, koska se on taloudellisesti ja väestöltään niin vahva. ”Putinin Kiinan kanssa tekemät alehintaiset öljy- ja kaasusopimukset ovat käytännössä muuttaneet puoli Venäjää Kiinan energiasiirtomaaksi. Kiina maksaa pikkaisen nyt, mutta hyötyy valtavasti tulevaisuudessa, eikä mikään Venäjän hallinto pääse irti näistä sopimuksista.”

”Putin on vienyt Venäjää strategisesti väärään suuntaan. Suurin uhka Venäjän olemassaololle tulee Kiinasta – riittää, kun katsoo karttaa. Ja ketkä ovat Venäjän liittolaiset? Eurooppa ja uskoakseni Yhdysvallat. Totta kai Venäjän pitää solmia suhteita myös muiden maiden, kuten Japanin ja Korean kanssa, koska ne tasapainottavat Kiinaa. Tällä tavalla luodaan tulevaisuutta, ei sopimuksilla, jotka antavat Kiinalle yliotteen Venäjästä kymmeniksi vuosiksi.”

Mutta monet sanovat, että länsi piirittää Venäjän rajoja, ja Putin vain puolustaa maataan.

”Minun mielestäni Venäjä on osa eurooppalaista sivilisaatiota. Venäjän ja Ukrainan konflikti on historiallinen loppusota kahden erilaisen Venäjän välillä. Kaksi traditiota on taistellut Venäjällä: Kiev ja Novgorod, eurooppalaisuus ja yksinvaltius. Putin yrittää nyt tuhota Ukrainassa sen, mitä Kievin Venäjästä on jäljellä, mutta hän on menettämässä pelin. Jos Ukraina menestyy, se saa venäläiset kysymään, mihin mekään tarvitsemme bysanttilaista Moskovaa. Miksi meidän pitäisi elää Iivana Julman keskiaikaisessa vallassa?”

Entä Putinin uusi konservatiivinen ideologia, mitä siitä ajattelet?

”Putin ei aatteista välitä. KGB on KGB. Venäjän ortodoksinen kirkko on vain yksi KGB:n osasto. Kyse on KGB-valtiosta. Kun puhut Venäjän konservatiiveista, liberaaleista tai vasemmistosta, ne ovat kaikki Putinia. Se on yhden miehen diktatuuri.”

Mutta Trumpin avustaja Steve Bannon näyttää olevan hyvin innostunut kansainvälisen konservatismin ideasta.

”Niin, Stephen Bannonilla on ideologia, vaarallinen ideologia. Hän puhuu, kuten Hitler tai Mussolini. Se voi olla pehmeä versio, mutta kun sanotaan, että kansakunta on ihmisen olemassaolon syy – ainakin minun harjaantunut korvani on kuullut saman ennenkin.”

”Putinin kannalta Bannon on totta kai hyvä. Bannonin tavoite on purkaa hallintovaltio. Hyvä! Bannon haluaa kaaosta. Hyvä! Bannon tuhoaa vapaan maailman yhtenäisyyden. Hyvä! Putin arvioi asioita sillä perusteella, lisäävätkö ne hajaannusta ja kaaosta.”

”Syyriassa Putin saavutti monia hyviä asioita. Hän todisti päättäväisyytensä voittaa hinnalla millä tahansa. Hän pelasti Assadin. Ja hän ajoi pakolaiset Eurooppaan, mikä tukee hänen liittolaisiaan. Se taas on tärkeää, koska Putin haluaa eroon talouspakotteista..”

”Ranskassa [Emmanuel] Macron on [Putinille] suurin vaara. Ilman Macronia valinta on hänen palkollisensa Marie Le Penin ja ystävänsä Francois Villoin välillä. Päämaali on kuitenkin Angela Merkel. Kutsun häntä aina ”viimeiseksi mieheksi seisomassa”. Putin tietää, että niin kauan, kun Merkel on paikallaan, Saksa ei luovu pakotteista. Siksi hän käyttää kaikkia voimavarojaan Saksassa Merkeliä vastaan.”

Miksi Trump pitää niin paljon Putinista. Onko Trump mielestäsi Putinin palkkalistoilla?

”Pitää erottaa se, mitä tiedämme ja se, mitä voimme vain arvailla. Tiedämme, että Trump on arvostellut kaikkia ja kaikkea – republikaaneja, demokraatteja, vaaleja, muita maita ja niiden johtajia, Meryl Streepiä – mutta hän ei ole koskaan arvostellut Vladimir Putinia. Kun näet tällaisen poikkeavuuden, se vaatii selityksen. Jätetään salaliittoteoriat ja katsotaan löydämmekö psykologisen selityksen. Luultavasti! Trump on aina tukenut vahvoja johtajia ja esimerkiksi Tiananmenin tapahtumia. Luulen, että hän kadehtii tapaa, jolla diktaattorit hallitsevat maataan. Se on hänen luonteensa.”

”Iso osa voi siis selittyä Trumpin psykologialla, mutta tiedämme myös, että kun Trumpin kiinteistöbisnes oli vaikeuksissa, hän sai valtavan rahasijoituksen ulkopuolelta, ja hänen oman poikansa mukaan suhteeton osuus siitä rahasta tuli Venäjältä. Trump sanoo, ettei hän ole koskaan investoinut Venäjälle, mutta kysymys ei ole siitä, investoiko Trump Venäjälle vaan siitä, investoiko Putin Trumpiin.”

”Toinen kysymys ovat verot. Miksei Trump julkista verotietojaan. Kaksi selitystä: joko hän ei ole niin rikas kuin väittää tai sitten siellä on jotain, mikä ei ole kosher, siis ulkomaista rahaa.”

”Entä tarinat Trumpista Moskovassa 2013. Pitäisikö meidän uskoa niihin tarinoihin? Trump sanoi, että Putin lähetti minulle kauniin lahjan. Mikä se lahja oli, emme tiedä. Mutta tiedämme, että Putin järjesti asiasta lehdistötilaisuuden. Kun katselin lehdistötilaisuudessa silloin hänen elekieltään – enkä usko nyt olevani väärässä - näin KGB-miehen, joka ei kyennyt salaamaan riemuaan siitä, että oli onnistunut saamaan jotain Yhdysvaltain presidentistä. Pieni KGB-agentti syrjäisestä Dresdenistä on onnistunut saamaan jotain Yhdysvaltain presidentistä! Sehän on pääpalkinto, unelmien täyttymys. Saatoin oikein nähdä sen hänen kasvoistaan. Ei siitä voinut erehtyä. Minä uskon yhteensattumiin, mutta minä uskon myös KGB:hen.”

Trumpin ja Putinin pitäisi tavata kesällä. Onko Trump tarpeeksi älykäs ja vahva neuvottelemaan Putinin kanssa?

”Trumphan ei tiedä mitään ulkopolitiikasta. Trump on viehättynyt Putinin tarjouksesta istua pöydän ääreen ja unohtaa Nato, unohtaa EU… isot kaverit tekevät isoja diilejä, siitä hän tykkää! Miksi kysyisimme Suomelta tai Virolta niiden mielipidettä? Sellainen ajattelu vetoaa Trumpiin. Putin voi kuitenkin päättää asioista yksin, kun taas Trumpin pitää koordinoida asiat tiiminsä kanssa. Nyt kun Flynn on ulkona ja McMasters sisällä, on hyvin epätodennäköistä, että Trump voisi seurata omaa algoritmiaan.”

Suomi on 300 kilometriä Pietarista. Pitäisikö meidän olla huolissamme Putinista? Uskaltaisitko itse asua Suomessa?

”On se nyt ainakin turvallisempi kuin Pietari. Minun on vaikea kuvitella, että Putin tekisi mitään kovin dramaattista sillä alueella, mutta tuntisin oloni turvallisemmaksi, jos Suomi olisi Naton jäsen.”

”Muistetaan, että Putin on KGB-mies. Hän pyrkii kybersotiin ja peiteoperaatioihin, joilla heikennetään teidän vastustuskykyänne. Totta kai Putin voi käyttää voimaakin, kuten teki Krimillä ja Aleppossa ja Itä-Ukrainassa, mutta se on hänelle vasta viimeinen keino. Hän hyökkää, kun hänellä ei ole muuta toimintakeinoa. Hän käyttää poliittista järjestelmää ja joitakin poliittisia puolueita, sillä tähän asti se on tuottanut hänelle parempia tuloksia kuin sotilasoperaatiot.”

”Putin päättää seuraavista siirroistaan analysoituaan tulossa olevien vaalien tulokset. Jos hän voittaa Saksassa, Ranskassa, Hollannissa ja Italiassa, hänen ei tarvitse turvautua voimaan. Hän pitäytyy pehmeässä vallassa: lahjoo tai kiristää ihmisiä tai levittää valeuutisia – se on hänen suuri keksintönsä, josta meidän pitäisi antaa hänelle kunnia. Ja Suomihan on pehmeä kohde. Se ei tarkoita, ettei hän koskaan käyttäisi voimaa. Hän voi, jos on epätoivoinen, mutta nyt se näyttää epätodennäköiseltä.”

”Saanko kertoa yhden anekdootin? Lokakuussa 2015 olin puhumassa Nordic Business Forumissa Helsingissä. Aamulla yleisönä olivat asiantuntijat ja iltapäivän puhe oli suunnattu laajalle yleisölle. Yleensä suomalaiset eivät halua minun puhuvan Putinista, mutta tällä kertaa olikin päinvastoin: he suorastaan toivoivat minun puhuvan Putinista. Aamulla sain puheestani oikein hyvän palautteen ja sen innostamana avasin iltapäivällä kevyeen tyyliin. Sanoin, että eilisessä lähetyksessään Venäjän televisio muuten nimitti Suomea Venäjän alueen koilliskulmaksi! Viisituhatta ihmistä, eikä yksikään naurahtanut. Lopulta pyysin anteeksi sitä, että olin tainnut säikyttää kuulijat hengiltä. Se kertoo, mitä suomalaiset sisimmässään ajattelevat.”

”Baltian maista tulleet kuulijat eivät tainneet oikein pitää, kun muistutin, että vuonna 1939 Suomi ja Baltian maat joutuivat tekemään vaikean valinnan: taistella vai antautua. Balteilla oli yhteenlaskettuna enemmän sotilaita ja kalustoa, mutta he päättivät antautua. Sen sijaan Suomi taisteli. Suomi hävisi sodan, mutta säilyi itsenäisenä. Se oli tuskallinen kokemus, mutta maa selviytyi. Sen sijaan Baltian maita kohtasi 50 vuotta kommunistista orjuutta. Pelkästään virolaisia oli Siperian keskitysleireissä kolmekymmentätuhatta. Kun kimppuusi käydään, on parempi taistella, koska antautumalla hinta vain nousee.”

Monet suomalaiset arvostavat korkealla venäläisyyttä ja maan kulttuuria. Me pidämme Tsehovista, Tolstoista, klassisesta musiikista, baletista. Siksi moni haluaa ymmärtää Putiniakin. Voitko ymmärtää tällaisen ajattelun?

”Mitä tekemistä Putinilla muka on Tolstoin ja Dostojevskin kanssa? Yhtä vähän kuin Hitlerillä Beethovenin ja Goethen kanssa. Venäläisen kulttuurin panos maailman kulttuuriin ei liity millään tavalla KGB:hen ja Gulagiin.”

”Modernissa maailmassa kieliin lainataan sanoja muista kielistä. Mitä sanoja venäjänkielestä on eri aikoina poimittu englantiin: Hrutsev-Sputnik, Gorbatsov-perestroika, Putin-kompromat. Se kertoo, mitä kukin johtaja on meille tarjonnut: yksi tiedettä, toinen poliittisia uudistuksia ja kolmas KGB:tä. Putin on kaiken sen parhaan vihollinen, mitä Venäjä on koskaan edustanut. Aivan kuten Hitler oli kaiken sen hienon ja arvokkaan vihollinen, mitä saksalaisuus on antanut maailman kulttuurille ja tieteelle.”

Mutta eikö länsi nöyryyttänyt Venäjää? Joidenkin mielestä Putin ainoastaan yrittää ottaa takaisin edes osan siitä, mitä länsi siltä vei, kun Venäjä oli heikko.

”Täyttä roskaa! Vuonna 2013 Nato oli paperitiikeri, joka antoi korkeintaan pientä selkänojaa Baltian maille. Euroopassa ei silloin edes ollut yhtä ainoaa amerikkalaista panssarivaunua. Ollaan rehellisiä, etkö usko, että ilman Naton suojaa Putinin tankit vyöryisivät tänään Tallinnan, Riikan ja Vilnan kaduilla? Eikä Putin pysähtynyt Ukrainassakaan siksi, että olisi tullut katumapäälle vaan siksi, että Ukraina oli iso maa, joka tappeli vastaan. Totaalinen hyökkäys olisi käynyt liian kalliiksi. Baltian maat eivät kykenisi samanlaiseen vastarintaan ilman Natoa. Nato ei ole koskaan hyökännyt Euroopassa kenenkään kimppuun. Yhdessä operaatiossa Jugoslaviassa se oli mukana, mutta silloinkin YK:n valtuutuksella.”

Et siis usko tähän nöyryytysteoriaan?

”Kyseessä on Kremlin peitetarina, jota sen lobbarit lännessä levittävät. Ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että länsi olisi uhannut Venäjää, mutta paljonkin todisteita Kiinan tai radikaalin islamin uhasta.”

Miten näet oman tulevaisuutesi? Näetkö itsesi palaamassa vapaalle Venäjälle jonain päivänä. Entä voisitko kuvitella itsesi poliittiseen rooliin kotimaassasi?

”Kyllä ja ei. Palaanko Venäjälle? Kyllä. Ryhdynkö siellä poliitikoksi? En. En tiedä, miten ja milloin se tapahtuu, mutta Putinin valta romahtaa äkillisesti. Ikävä kyllä, loppu tulee olemaan väkivaltainen. En kykene näkemään rauhanomaista vallanvaihtoa.”

”Tunnen maailmaa, joten voin auttaa maatani neuvoillani ja kontakteillani, mutta en enää halua sekaantua poliittiseen taisteluun. Olen enemmän ajattelija ja strategi. Uskon, että Venäjällä voi olla hyvin merkittävä rooli maailmassa. Se voi olla osa ongelmaa, kuten nyt, mutta se voi olla myös osa ratkaisua. Jos palaan Venäjälle, tavoitteeni on tehdä Venäjästä osa vapaan maailman ongelmien ratkaisua.”

Kuka Putinin jälkeinen johtaja voi olla?

”Jos sen tietäisimme, hän olisi jo kuollut. Diktaattorit ovat arvaamattomia, mutta diktatuurit romahtavat suuren tappion tuloksena. esimerkiksi Diktatuurit romahtavat suuren tappion tuloksena, joka voi olla esimerkiksi merkittävä geopoliittinen epäonnistuminen esimerkiksi geopoliittisen epäonnistumisen. Uskon, että Putin saattaa kärsiä suuren geopoliittisen tappion. En tarkoita vain tappiota taistelukentällä vaan epäonnistumista laajentumisyrityksissä. Jos Putinin ystävät häviävät monet vaalit peräkkäin, Eurooppa yhdistyy ja Trumpin hallinto alkaakin yllättäen toimia Euroopan puolesta, monet venäläiset niin kaduilla kuin Kremlissäkin saattaisivat pitää sitä Putinin heikkoutena. Kun diktaattori näyttää heikolta, hän on tuomittu. Sillä tavalla Putin kaadetaan: hänet pitää saada näyttämään heikolta.”

Kuinka monta vuotta annat Putinille. Muistelen, että joskus, monta vuotta sitten, sanoit, että hän kaatuu kahden vuoden kuluttua.

”Emme tiedä. Kello tikittää, mutta tähän asiaan vaikuttaa liian monta muuttujaa. Mutta olen varma, että kaikki tulee tapahtumaan paljon nopeammin kuin uskomme. Diktatuurilta puuttuu joustavuus, joten yksi kova isku voi murtaa sen. Nyt eletään vuotta 2017, ja kuten muistamme, vuosi 17 on Venäjän historiassa ”tuomiopäivän vuosi”. Uskon, että tänä vuonna luodaan näyttämö sille, mitä on tulossa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista: Kaksi uhria ja epäilty yhä tehohoidossa – STT: poliisi melko varma epäillyn henkilöllisyydestä

  3. 3

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  4. 4

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   ”Emme enää näytä uskottavalta vaihtoehdolta nuorelle arvoliberaalille sukupolvelle”, sanoo Sdp:n Sanna Marin surkeista kannatusluvuista

  8. 8

   Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

  9. 9

   Ilmaiset käteisnostot voivat loppua, kun Ottojen tilalle tulee Nosto-automaatteja

  10. 10

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista: Kaksi uhria ja epäilty yhä tehohoidossa – STT: poliisi melko varma epäillyn henkilöllisyydestä

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  7. 7

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  8. 8

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  9. 9

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  10. 10

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viimeisimmät tiedot Turun puukotuksista: Kaksi uhria ja epäilty yhä tehohoidossa – STT: poliisi melko varma epäillyn henkilöllisyydestä

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää