Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululainen aloittaisi aamun mieluiten yhdeksältä

Monissa perheissä toivotaan, että koulupäivät alkaisivat vasta kello 9. Jopa kahdeksan aamujen kieltämisestä on keskusteltu.

Lasten uutiset
 
Milloin koulun pitäisi alkaa?
Milloin koulun pitäisi alkaa?
Kysyimme Kaisaniemen koulun oppilailta mihin aikaan koulupäivien heidän mielestään pitäisi alkaa. Toimittaja Fanny Fröman, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu
Tästä on kyse

Seitsemän tuntia opetusta päivässä

  Opetushallitus on virasto, joka huolehtii Suomessa esimerkiksi koulunkäyntiin liittyvistä asioista. Se päättää koulupäivien pituuden.

  Eka- ja tokaluokkalaisilla saa olla korkeintaan viisi tuntia opetusta päivässä.

  Kolmannesta luokasta ylöspäin opetustunteja saa olla päivässä enintään seitsemän.

”Koulupäivät eivät saa olla liian pitkiä, mutta eivät myöskään liian lyhyitä. Pitää myös ehtiä oppia”, sanoo kuudesluokkalainen Olli Sotavalta.

Olli pääsee koulusta usein vasta klo 14 tai 15. Hän toivoisi että koulu loppuisi välillä vähän aiemmin, jotta koulupäivän ja jalkapallotreenien väliin jäisi hieman vapaa-aikaa.

”Kahdeksan aamut taas ovat ihan okei. Ei se niin aikaisin ole. Mutta yhdeksään on kiva tulla, kun ehtii herätä rauhassa”, Olli kertoo.

Laki määrää koulupäivien pituuden, mutta koulut saavat itse päättää, mihin aikaan vuorokaudesta oppitunnit ovat. Päätöksen tekee koulun rehtori.

Myös välituntien pituus on koulujen päätettävissä. Jokaisesta tunnista vähintään 45 minuuttia on kuitenkin käytettävä oppimiseen.

Kaikilla samanikäisillä lapsilla on siis yhtä monta oppituntia, mutta eri kouluissa ne voidaan järjestää eri aikoihin. Jos koulu alkaa myöhemmin, se myös loppuu myöhemmin.

Ollin nuoremmat koulukaverit ovat sitä mieltä, että koulun ei tarvitsisi alkaa niin aikaisin.

”Tykkään enemmän yhdeksän aamuista, kun ei tarvitse nousta niin aikaisin”, 7-vuotias Meri Lehtonen sanoo.

”Tiistaisin minulla on kahdeksan aamu. Silloin on aika rankka herätä”, sanoo Bea Jokela, 9 vuotta.

Samaa mieltä ovat myös lasten vanhemmat. Kyselyissä on käynyt ilmi, että suurin osa vanhemmista toivoisi koulun alkavan vasta kello 9. Kello 10 on vanhempien mielestä jo liian myöhään.

Yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan koulupäivä saisi alkaa aikaisintaan puoli yhdeksän. Muuten koululaisten yöunet voivat jäädä liian lyhyiksi. Se voi johtaa muun muassa ylipainoon, huonoihin koetuloksiin ja uneliaisuuteen tunneilla.

Suomessa onkin mietitty, että kahdeksan aamut pitäisi ehkä kieltää. Tällä hetkellä asiasta ei kuitenkaan ole tehty päätöstä.

Jos koulut haluaisivat, ne voisivat periaatteessa järjestää opetusta myös iltaisin. Yksikään koulu ei kuitenkaan vielä ole kokeillut tällaista.

Lasten uutiset 18.3.
Lasten uutiset 18.3.
Lasten uutisten ensimmäinen jakso käsittelee muun muassa koulupäivien pituutta, kevään vaatetrendejä ja lasten teatteria.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!