Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onkohan se vain aprillia?

Lasten uutiset
 
Fanny Fröman Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Lasten uutisten tuottaja.

Tänään on 1. huhtikuuta, eli aprillipäivä. Päivä ei virallisesti ole mukana suomalaisessa kalenterissa, mutta silti moni muistaa perinteen mukaan huiputtaa ystäviään juuri huhtikuun ensimmäisenä päivänä.

Usein myös sanomalehdet osallistuvat aprillipäivään julkaisemalla pilailumielessä kirjoitettuja artikkeleita. Valheelliset artikkelit piilotetaan tavallisten uutisten sekaan. Yleensä ne myös kirjoitetaan samalla tavalla kuin oikeat uutiset, eikä niistä heti käy ilmi että kyseinen uutinen ei olekaan totta.

Aprillipäivän artikkeleiden on tarkoitus herättää naurua, mutta valitettavasti valheelliset uutiset eivät enää ole pelkästään aprillipäivän juttu. On olemassa erilaisia huijaussivustoja, jotka tahallaan levittävät väärää tietoa. Niiden julkaisemat artikkelit saattavat näyttää aivan oikeilta uutisilta, vaikka ne eivät olekaan totta.

Tämän takia uutisten lukemisesta on tullut vaikeampaa. On helppoa mennä lankaan, ja uskoa väärää tietoa. Siksi lukijan on itse osattava tulkita ja arvioitava uutisen aitoutta. Tätä taitoa kutsutaan medialukutaidoksi.

Juksatkaa tänään toisianne sydämenne kyllyydestä, mutta muistakaa olla kriittisiä lukemaanne kohtaan vuoden kaikkina päivinä!

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!